2. El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıfır araç almaya kıyasla 2. el bir aracı tercih etmenin ekonomik avantajları yadsınamaz; ancak, söz konusu dolandırıcılık ya da yanlış beyanlar olduğunda, 2. el araç almanın ne kadar dikkat gerektiren bir iş olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle, Carvak olarak, sizin için 2. el araba alırken dikkat edilmesi gerekenlerin kısa bir rehberini oluşturduk. İlk 3 madde, 2. el araç alımını âdeta bir profesyonel gibi gerçekleştirmenizi sağlarken, “sahibinden araba alırken dikkat edilecekler” listesi sizi dolandırıcılardan ve yanlış beyanların tuzağına düşmekten koruyacaktır. Hazırsanız, başlayalım!

2. El Araba Alırken En Önemli 3 Kural

Eğer 2. el araba alırken hem dolandırıcılarla köşe kapmaca oynamak hem de aracı aldıktan sonra kötü sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, bu 3 maddeye dikkat!

Marka Model Araştırması Yapın.

2. el araba alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinde, her marka modele göre bazı küçük değişiklikler yapmak şart. Bu nedenle, size tavsiyemiz ilk olarak almayı düşündüğünüz marka model hakkında detaylı araştırma yapmanız. Böylece modelin zayıf ve güçlü yönlerini, kronik arızalarını vb. önden öğrenebilir ve alım-satım işlemi sırasında bu detaylara dikkat edebilirsiniz.

Yalnızca modelin teknik özelliklerini ve kullanım durumunu bilmek, güvenli bir 2. el araba alımı için yeterli olmasa da marka model araştırması sayesinde artık, araç alırken neye dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi biliyor olacaksınız. Ayrıca bu araştırma, modelin motor ömrü, 2. elde kaç yaştan ya da kaç km’den sonra tavsiye edilmediği gibi detaylara da ulaşmanızı sağlayabilir. Eğer 2. el araç tercihinizi yenilenmiş araçlardan yana yapmayacaksanız, bu maddeye ekstra özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Aracınızı Güvenilir Kurumlardan Alın.

Sıra geldi bu sürecin en önemli adımına: Güvenilir kurumları tercih etmek! 2. el araç alırken hem süreci hızlandırmak hem de kötü sürprizlerle karşılaşmamak için güvenilir kurumları tercih etmek şart. Bu sayede:

  • Araç hakkında size verilen bilgilerin doğruluğundan emin olabilirsiniz ve satın alım sonrasında kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Carvak’ta tüm araçlar, 240 nokta ekspertiz kontrolünden geçer ve süreç şeffaf bir şekilde size aktarılır.
  • Tramer sorgulaması, ekspertiz kontrolü, devir işlemleri gibi süreçlere vakit harcamanız gerekmez; tercih ettiğiniz kurum tarafından bu işlemler hızlıca halledilir ve hem zamandan tasarruf edebilir hem de stresten kurtulabilirsiniz. Kısacası, size yalnızca marka modele karar vermek ve test sürüşünü yapmak kalır.
  • İade ve garanti avantajlarından faydalanabilirsiniz. Carvak’tan 2. el araç aldıktan sonra koşulsuz şartsız iade hakkınız vardır. Böylece, 2. el aracınızı denemek için yalnızca bir test sürüşü yapmaz; aracı haftalarca kullanıp ihtiyacınızı karşılayıp karşılamadığına emin de olabilirsiniz. Ayrıca, Carvak’ta tüm araçlar için ücretsiz garanti sunulur ve garanti paketleri, 15 ay/25.000 km’ye kadar uzatılabilir.

Yenilenmiş Arabaları Tercih Edin.

Herkes ilk günkü gibi temiz ve bakımlı bir araç sahibi olmak ister. Bu amacı gerçekleştirmek için ise önünüzde iki tane yol bulunur; sahibi tarafından temiz kullanılmış genç bir araç bulmak ya da güvenilir bir kurum tarafından yenilenmiş bir modeli tercih etmek. 

Eğer tercihinizi sahibinden araçlardan yana yapacaksanız, aracın temiz ve bakımlı olmasının yanı sıra genç bir model de olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz; çünkü her teknolojik alet/sistem gibi araçlarda bulunan parçaların da bir kullanım ömrü vardır ve sürücü her ne kadar aracı temiz kullanmış olsa da eski modellerde yenileme yapılmadığı sürece arızalar kaçınılmazdır. Yenilenmiş araçlarda ise, aracın yaşından bağımsız olarak, bu gibi sorunlarla ve kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız. Carvak’ta tüm araçlar, 240 nokta ekspertiz kontrolünden ve özel tesislerimizde gerçekleştirilen bakım ve yenileme sürecinden geçer.

Carvak Sertifikalı Araçlar

Sahibinden Araba Alırken Dikkat Edilecekler

Bütçenizi ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak marka modellere karar verdiniz ve sahibinden 2. el araba almayı düşünüyorsunuz; peki, sonraki aşamalarda nelere dikkat etmeniz lazım?

Eğer 2. el araba alırken güvenilir bir kurum yerine aracısız olarak, doğrudan aracın sahibinden satın alım yapacaksanız hem aracın durumu ve araç hakkında size verilen bilgilerin doğruluğundan emin olabilmek hem de dolandırıcıların ağına düşmemek için dikkat etmeniz gereken birçok detay söz konusu. Ancak, endişelenmeyin; Carvak olarak, sahibinden araba alırken dikkat etmeniz gereken başlıca konuları sizler için derledik bile!

Aracın Geçmişini Sorgulayın.

Sahibinden araç alırken henüz aracı görmeye dahi gitmeden araç geçmişi hakkında detaylı bilgiye ulaşmanız mümkün. Aşağıda sıraladığımız 3 sorguyu yaparak, çok fazla el değiştirmiş, ağır hasarı olan ya da kritik parçalarında değişim olan araçları en baştan eleyebilirsiniz:

  • Aracın kaç kez el değiştirdiğini öğrenmek için “DETAY” boşluk “PLAKA” yazarak 5664’e SMS gönderebilirsiniz.
  • Aracın tramer kaydına ulaşmak için PLAKA yazıp 5664’e SMS gönderebilirsiniz.
  • Aracın kaza geçmişine ulaştıktan sonra, o kazada hangi parçaların değiştiğini öğrenmek için ise PARÇA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ’ni yazarak 5664’e SMS gönderebilirsiniz.

Aracı Göz Muayenesinden Geçirin.

Eğer araç geçmişi sorgulamasından sonra aracın temiz olduğunu düşünüyorsanız, sıra aracı görmeye geldi demektir. Ancak, bu aşamada da her kazanın tramer kaydının oluşturulmamış olması ihtimaline karşı aracı göz muayenesinden geçirmekte fayda var.

  • Araçta boyanan parçaları, mikron değerine bakmadan, anlamanın en kolay yolu araca gün ışığında bakmaktır. 2. El araçların boyalarında güneş, yağmur gibi nedenlerle solmalar olur; ancak, sonradan boyanan parçalardaki solma daha az olduğu için gün ışığında farkı kolayca görebilir ve boyanan parçaları tespit edebilirsiniz.
  • Kaput boşluklarının yanı sıra kapıların ve bagajın gövdeyle arasındaki boşlukları kontrol edin. Araçta değişen parça yoksa, aracın kapısı ile yanındaki gövde paneli arasında boşluk olmamalıdır. Ayrıca, kaputun gövde ve çamurluk boşlukları da birbirine eşit olmalıdır. Eğer bu boşluklarda bir orantısızlık söz konusu ise değişen parça olduğundan şüphelenmekte haklısınız.
  • Koltuklar ve kapı kollarına dikkat. Almayı düşündüğünüz araç satışa çıkarılmadan önce muhtemelen detaylı bir temizlikten geçmiştir; bu durum, aracın temiz kullanıldığını düşünmenize neden olabilir ama koltuklar ve kapı kolları, temiz kullanılmayan bir aracı kolayca ele verir. Eğer koltuklarda leke varsa ya da çok deforme olmuşlarsa da aracın özensiz kullanıldığını anlayabilirsiniz. Ayrıca, kapı kollarında çok fazla çizik olması da aracın taksi çıkması olduğunu gösterebilir; böyle bir durumda, aracın km’sini kontrol ettirmekte fayda var. Özensiz kullanımın aracın filtrelerine, havalandırmasına ya da motoruna olan yanmasını ise tabii ki ekspertizde öğrenmelisiniz.

Test Sürüşüne Çıkın.

Eminiz ki almak istediğiniz marka model hakkında zaten detaylı bir araştırma yaptınız; ancak, aracın yol tutuşu, manevraları, performansı vb. birçok unsur, kullanım nedeniyle değişebilir. Örneğin, yol tutuşu gayet iyi olan bir model olmasına rağmen yanlış takılan tekerler ya da rot balans nedeniyle yol tutuşu düşmüş olabilir. Agresif kullanım sonucu araç motoru zorlanmış olabilir ya da performans düşüşü, yakıt tüketiminde artış gibi sorunlar ortaya çıkmış olabilir. Tüm bunları tespit edebilmek için sizin de araçla test sürüşüne çıkmanız ve beklentinizi karşılayıp karşılamadığını görmeniz şart.

Test sürüşünü satıcı kısa tutmak istese dahi tavsiyemiz hem aracın performansını anlayabileceğiniz farklı zemin koşullarında sürüş yapmanız hem de yalnızca performansı değil; klima, yol bilgisayarı, ek donanımlar gibi detayları da kontrol edebileceğiniz uzun bir test sürüşüne çıkmanız.

Aracı Ekspertiz Kontrolünden Geçirin.

Ekspertiz olmadan yapacağınız bir inceleme, ancak kayıtlı hasarlara ulaşmanızı ya da acemi işçilik hatalarını anlamanızı sağlar. Peki, ya daha anlayamadıklarınız? İşte bu yüzden kesinlikle aracı ekspertize götürmeli ya da kurumsal ekspertiz raporu olan bir aracı tercih etmelisiniz. Ayrıca;

  • Sahibinden araç alımı sonrasında en çok şikayet motordan kaynaklanmaktadır; çünkü ekspertiz raporu olmadan alınan araçlarda motor maalesef incelenememektedir. Aracın motor ömrü, varsa rektifiye işlemi ve motor aksamındaki değişiklikler gibi bilgiler ancak ekspertiz raporu ile mümkündür.
  • Aracın tavanının değişip değişmediğini anlamak ya da airbagleri kontrol ettirmek için de bir ekspertize ihtiyacınız olacak; çünkü acemi işçilik hataları olmadığı sürece tavandaki değişimi ekspertizsiz anlamak zor olabilir. Ayrıca, sizin ve ailenizin güvenliği için airbagler konusunda beyana değil, ekspertiz raporuna güvenmelisiniz.
  • Ekspertiz konusundaki son tavsiyemiz ise, mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasını tercih etmeniz; çünkü dyno testi gibi işlemlerde gerekli olan teçhizat kurumsal ekspertiz firmalarında bulunmasına rağmen, bireysel ekspertizler bazı testler ve teçhizatlar konusunda yetersiz kalabilir.

Dolandırıcılara Dikkat!

2. el araç alım satımında en güvenli yolun kurumsal firmaları tercih etmek olduğuna yukarıda değinmiştik. Ancak, siz tercihinizi sahibinden araçlardan yana yapacaksanız dikkat etmeniz gereken detayların listesi biraz kabarık; çünkü bireysel 2. el araç alım satımında kapora dolandırıcılığından pert araç satışına kadar birçok risk söz konusu. İşte yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden korunmak için yapmanız gerekenler:

  • Piyasa değerinin altında satılan araçlara ve kısa süreli ilanlara her zaman şüpheyle yaklaşın; çünkü 2. el araç dolandırıcıları genelde kısa süreli cazip fırsatlar sunarak kendilerini ele verirler.
  • Plakası olmayan ilanlardan uzak durun; çünkü sizin için yalnızca zaman kaybı olabilirler. Herhangi bir aracın görselleri kullanılarak açılan bu tarz ilanlarda genelde hedef “kapora dolandırıcılığı” dır.
  • Hiçbir araç için kapora vermeyin. Oldukça temiz ve iyi durumda olmasına rağmen piyasa değerinin altında açılan ilanlarda sizden kapora istenmesi söz konusu olabilir. Bu fırsatı kaçırmamak için kapora seçeneği size çekici gelse de en yakın tarihte aracı görmek için randevulaşmak daha doğru olacaktır.
  • Aracı görmeden kapora yatırmayın ya da alım işlemini gerçekleştirmeyin; çünkü pert bilgisi 45 gün sonra kayıtlara geçtiği için dolandırıcıların pert aracı sağlammış gibi satması söz konusu olabilir.
  • Nakit ödeme yapmayın, ücreti blokeli para transferi ile yapın. Böylece, hem satıcı para çıkışı olduğu için size güvenir hem de siz blokeyi noter işlemleri bittikten sonra kaldırarak dolandırılma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Muhatabınızın doğrudan ruhsat sahibi ya da vekili olduğundan emin olun; böylece, 2.  aracın devir işlemleri sırasında ya da sonrasında oluşabilecek sorunlarda başınız ağrımaz.
  • Son olarak ise tabii ki aracı sorunsuz bir şekilde almış olsanız dahi bir süre noter belgelerini ve ekspertiz raporunu saklayın. Böylece, sonrasında ortaya atılan herhangi bir iddia ya da suçlamada kanıtlarınız hazır bulunur.

En yaygın 2. el araç dolandırıcılığı yöntemlerinden korunmak için bunlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır; ancak, tabii ki sahibinden araç alırken birçok dolandırıcılık ya da eksik beyan ile karşılaşabileceğinizi unutmamak ve tedbirli olmakta fayda var. Hem zamandan tasarruf etmek hem de araç hakkında beyanlar konusunda ve devir işlemleri sırasında güvende olmak için kurumsal firmaları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Böylece, yalnızca 2. el araba alırken avantajlı olmakla kalmaz; satış sonrasında da garanti ve iade fırsatlarından faydalanabilirsiniz.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey