Araç satın almak heyecan verici bir deneyimdir ve sürücüler için önemli bir dönüm noktasına işaret eder. Ancak bir araca sahip olmak sadece bir başlangıçtır. Araç sahibi olduktan sonra atılması gereken birkaç önemli adım bulunmaktadır. Bu adımlar aracınızın en iyi durumda kalmasını sağlayarak, güvenli ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşamanıza olanak tanır. Bu yazımızda, sıfır veya ikinci el araç aldıktan sonra yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken tüm hususları ele alacağız. Hazırsanız, detaylar yazımızın devamında…
Sıfır Araç Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Detaylı İnceleme
Sıfır araçlar üretim hattından yeni çıkmış olsalar da detaylı bir inceleme yapmak önemlidir. Aracın herhangi bir kozmetik hasarının olmadığına, tüm özelliklerin ve fonksiyonların doğru çalıştığına emin olun.
Garanti Kapsamı
Yeni araçlar genellikle bir üretici garantisi ile gelir. Bu garanti şartlarını ve koşullarını öğrenmek, nelerin kapsam dahilinde olduğunu ve ne kadar süre geçerli olduğunu anlamanız açısından önemlidir. Bu sayede onarımlar ve bakım masraflarından tasarruf edebilirsiniz.
Trafik Sigortası
Zorunlu trafik sigortası, aracın satın alındığı tarihte yapılması gerekmektedir. Sıfır bir araç satın aldığınızda aracın sigortası bayiler veya galeriler tarafından direkt yapılmaktadır.
Düzenli Bakım
Sıfır bir araca sahip olsanız da, aracınızın düzenli olarak bakıma girmesi gerektiğini unutmamanız gerekir. Düzenli bakım ile aracınızın uzun ömürlü olmasına ve performansını korumasına katkı sağlayabilirsiniz. Bakım zamanı araca ve motora göre değişse de genellikle 10 bin, 15 bin ya da 20 bin kilometre mesafe kat edildiği zaman aracın bakıma girme vakti gelmiş demektir.
Güvenlik Önlemleri
Sıfır bir araç aldıktan sonra aracınızı hırsızlıktan ve hasardan korumak için bazı güvenlik önlemleri almanız faydalı olabilir. Tercihen iyi aydınlatılmış ve güvenli alanlara aracınızı park ederek başlayabilirsiniz. Direksiyon kilitleri, alarmlar ve takip sistemleri gibi cihazlar kullanmak hırsızlığı önleyici önlemler olabilir. Ayrıca aracınızda cam filmi kullanmak da hırsızları caydırabilir ve iç mekanı UV hasarından koruyabilir.
İkinci El Araç Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Periyodik Bakım
İkinci el araç aldıktan sonra periyodik bakım yaptırmanızda fayda vardır. Aşınma, yıpranma belirtileri ve anormal sesler kontrol edilmeli, tüm sistemlerin düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. Periyodik bakım; motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, fren sistemi kontrolü, akü bakımı, hava filtresi değişimi, polen filtresi değişimi gibi kapsamlı işlemleri içermektedir. Periyodik bakım ile potansiyel arızalar önceden tespit edilebilir, bu sayede sürücü ve yolcunun güvenliği adına gerekli önlemler alınabilir. Ayrıca düzenli bakımlarla aracın ömrünü uzatabilir, uzun vadede ortaya çıkabilecek maliyetleri de düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.
Aracınızın periyodik bakımını Carvak’ta yaptırın, güvenli ve sorunsuz bir sürüşün tadını çıkarın.
Araç Temizliği
Temiz bir araç iyi görünmekle kalmak aynı zamanda daha uzun süre aracı kullanmanıza olanak tanır. Düzenli temizlik; boya, iç mekan ve diğer bileşenleri korumanıza yardımcı olur. Daha önce kullanılmış bir araba için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri direksiyon derisini değiştirmektir. En çok temas edilen yerlerden olan direksiyon ve vites kolunu yeniden kaplatmak, aracınızı daha yeni gösterirken kişiselleştirmenize de olanak tanıyacaktır.
Trafik Sigortası
Araç aldıktan sonra trafik sigortasının yaptırılması zorunlu bir işlemdir. Noterdeki devir işlemleriniz tamamlandığında, trafik sigortası yaptırmanız için gereken süreniz başlar. İkinci el araç aldıktan sonra sigorta süresi 15 gündür. Bu süre içerisinde oluşabilecek trafik kazalarının hasar tutarları ise aracın eski poliçesi üzerinden ödenmektedir. Fakat 15 günün sonunda hala trafik sigorta yaptırmamış olan araç sahiplerine cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Sigorta yapmayan sürücülerin sigorta prim tutarına her gün için %5 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.
Lastik Değişimi
Sıfır veya ikinci el araç aldıktan sonra aracınızın performansını uzun vadede korunmak için lastik değişimini ihmal etmemeniz çok önemlidir. Mevsim şartlarına uygun lastik kullanımı ile yaz ve kış aylarında güvenli bir sürüş elde edebilirsiniz. Ayrıca lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol ederek, yeterli seviyede olduğundan emin olmanız gerekir. Çünkü doğru lastik basıncı, yol tutuşunu ve frenleme performansını artırarak kazaların önlenmesine yardımcı olur.
Plakanıza yazılan trafik cezası ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa, “Trafik Cezası İtirazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler” yazımızdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz.