Araç Alım Satımlarından Noter İşlemleri

Türkiye’de araç alım satımında noter işlemleri önemli bir rol oynar. Noter işlemleri bir dizi yasal adımdan oluşur ve bu adımları bilmek zamandan tasarruf ederek işlemleri sorunsuzca halletmenize olanak tanır. Bu kapsamlı rehberde, araç alım satımında noter işlemlerinde sizi nelerin beklediğine ve nelere hazırlıklı olmanız gerektiğine dair tüm süreçleri ele alacağız. Keyifli okumalar.

Araç Alım Satım Noter İşlemleri

Noter devir işlemlerinden talep edilen belgelerin büyük bir kısmını satıcının toplaması gerekir. Sorunsuz bir satış işlemi için notere gitmeden önce gerekli tüm belgeleri hazırladığınızdan emin olun. Araç alım satımında noterde istenen belgeler şunlardır:

  • Kimlik Belgesi (Hem alıcı hem de satıcını geçerli kimlik belgelerini yanında getirmelidir.)
  • Araç Ruhsatı
  • Trafik Belgesi
  • Tescil Belgesi
  • Vergi Numarası
  • Plaka Numarası
  • Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi
  • Vekaletname (Eğer araç satışını bir başkası gerçekleştirecekse gerekir.)

Araç Satış Noter İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

Gerekli belgeleri toparladıktan sonra bir dosya içerisine koyup yanınıza almanızda fayda var. Belgelerinizi eksiksiz hazırlamanız durumunda satış işlemi çok uzun sürmeyecektir. Araç satışı işlemleri noterde şu şekilde gerçekleşir:

  • Her iki tarafın kimlikleri doğrulanır.
  • Tüm belgeler geçerli ve eksiksiz bir şekilde notere sunulur.
  • Hazırlanan sözleşmelerden birini alıcı, birini satıcı, bir diğerini de noter arşivinde saklamak üzere yetkili alır.
  • Vezne tarafından noter ücreti, işlemlerin vergi ve harç ücretleri hesaplanır.
  • Ödemeler yapıldıktan sonra ise satış onayı alınır.

Araç Alım Satımında Noter Masrafını Kim Öder?

Araç alım satımında noter masrafı alıcı tarafından ödenir. Bunun dışında alıcıdan herhangi bir ücret talep edilmez. Ödeme gerçekleştikten sonra aracın eski sahibinin ruhsatı geçerliliğini yitirir ve ruhsat yeni alıcı adına düzenlenir.

Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

Notere gitmeden önce aracınızın üzerinde bir tedbir kararı varsa bu kararı kaldırmanız gerekir. Araç üzerinde haciz veya ipotek kararı varsa satış işleminiz gerçekleşmez. Bunun yanı sıra aracınızın üzerinde herhangi bir vergi borcu olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunuz varsa aracı satmadan önce borçlarınızı mutlaka ödemeniz gerekir. Ayrıca aracınızın zorunlu trafik sigortasını da güncellemiş olmanız gerekir. Sigortası bitmiş araçların satış işlemlerinde problemler çıkabilmektedir. Son olarak ise satış öncesinde bir profesyonelden yardım alarak aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekir. 

Aracınızın muayenesini Carvak güvencesiyle yaptırın, satış sürecinde rahat edin!

Krediyle Araç Alırken Noter İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

Araç satın alırken taşıt kredisi kullanacaksanız öncesinde bankayı bilgilendirmeniz gerekmektedir. Notere, bankanın görevlendirdiği şube personeliyle gitmeniz ya da notere gideceğiniz tarihi bankaya bildirmeniz çok önemlidir. Ancak bu uygulama tüm bankalar için geçerli olmayabilir. Bazı bankalar borcunuza karşılık olarak aracınıza otomatik ipotek koyma yöntemini tercih edebilir.

Noter İşleminden Önce Ücret Nasıl Ödenir?

Sorunsuz bir alım satım süreci için devir işleminden önce ücretin blokeli olarak ödenmesi güvenilir bir yöntem olacaktır. Ödemeyi blokeli havale olarak aldığınıza emin olduktan sonra noter işlemlerini gerçekleştirmeli ve sözleşmeyi imzalamalısınız. İşlemlerin ardından satış belgesi ile birlikte paranın bloke edildiği bankaya giderek aracın bedelini güvenli bir şekilde alabilirsiniz. 

Noter İşlemleri Sonrası Ne Yapılır?

Noter işlemleri sonrasında alıcıya geçici bir ruhsat teslim edilir. Bu geçici ruhsat, normal ruhsatla aynı işlevi görür. Yeni ruhsat yaklaşık on beş gün içerisinde hazır olur ve işlemlerin yapıldığı noterden yeni ruhsat alınabilir. Ayrıca yeni araç sahibi, trafik sigortasını kendi adına yaptırmalıdır. Sigorta işlemleri için on günlük süre tanınmaktadır. Sürenin aşılması durumunda ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.Araba almadan önce araç vergilerine dair tüm detayları öğrenmek ister misiniz? “Araç Vergileri Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler” yazımıza mutlaka göz atın.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey