Araç kişiselleştirmeleri ve modifiye söz konusu olduğunda, cam filmi uygulaması hem estetik hem de konfor açısından oldukça popüler bir tercih. Ancak camlarınızı karartmadan önce, araç cam filmleriyle ilgili düzenlemeleri anlamak çok önemli; çünkü birçok modifiye unsurunda olduğu gibi cam filmlerinde de birçok farklı kural ve regülasyon söz konusu. Üstelik yalnızca cam filminin ışık geçirgenliği değil, UV koruma oranı dahi yasalarca sınırlandırılmış durumda ve cam filmi taktırma cezası ile karşılaşmamak için bu maddelerin bilinmesi oldukça önemli. O halde, gelin cam filmi taktırmak yasak mı sorusundan başlayarak tüm detayları birlikte inceleyelim!
Cam Filmi Taktırmak Yasak mı?
Hayır, cam filmi taktırmak yasak değil; yalnızca taktırılan cam filminin ve aracın belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Ancak, yıllarca peş peşe birbiri ile çelişen kararlar alınması ve ortaya çıkan bilgi kirliliği, cam filmi taktırmanın yasak olduğu algısına neden oluyor. Gelin önce cam filmi yasasına yakından bakalım, sonra da cam filminin karşılaması gereken kriterlere.
Cam Filmi Taktırma Yasası
Cam filmi konusuna değinen iki farklı yasa bulunuyor:
1- Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik 14. Madde:
“107 sayılı BM/AEK Regülasyonu kapsamındaki araçlar hariç olmak üzere; M, N ve O kategorisi araçlarda cam filmi uygulaması yapılabilir. Anılan araçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten altı ay sonra cam filmi takılması halinde, cam filmi ile ilgili uygulama Ek VI ve Ek XV’teki hükümlere uygun olmak zorundadır.”
2- Karayolları Trafik Yönetmeliği 63. Madde:
“Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.”
İlk bakışta bu iki madde çelişiyor gibi gözükebilir ama esasında iki maddenin de altını çizdiği husus şu: “Görüntüyü değiştirecek ve araç içinin görünmesini engelleyecek kadar renkli olmadığı sürece cam filmi kullanmak yasak değildir.”
Cam Filmi Numaraları
- 1 numara cam filmi: Geçirgenlik oranı %85 ve üzerinde.
- 2 numara cam filmi: Geçirgenlik oranı %70
- 3 numara cam filmi: Geçirgenlik oranı %55
- 4 numara cam filmi: Geçirgenlik oranı %40
Hangi Cam Filmleri Serbest?
1 ve 2 numara diye adlandırılan, yani ışık geçirgenliği %70 ve üzerinde olan, cam filmleri serbest. Cam filmi taktırılan yerlerde 1-2 numara diye geçen bu cam filmleri, araç içinin görülmesine engel olmadıkları için yasa gerekliliklerini karşılıyor; ancak tabii ki sizin karartma kriterlerinizin biraz altında kalabilirler.
Hangi Cam Filmleri Yasak?
3 ve 4 numara diye adlandırılan, yani ışık geçirgenliği %70’in altında olan cam filmleri yasak; çünkü bu tarz cam filmleri aracın içinin gözükmesini engelliyor ve yasaların gerekliliklerini karşılayamıyor. Cam filmi nedeniyle ceza yiyen sürücüler, genellikle 3-4 numara cam filmi kullandıkları için cezai yaptırım ile karşılaşıyorlar; ya da diğer cam filmi kriterlerine uymadıkları için.
Cam Filmi Nasıl Olmalı?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cam filmlerinin opaklık dışında da karşılaması gereken bir takım kriterler mevcut. Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik EK VI ve XV kapsamında belirlenen bu kriterler, sürücülerden çok imalatçılara yönelik olsa da piyasada satılan her cam filmi maalesef bu kriterleri karşılayamıyor. İşte bilmeniz gereken tüm cam filmi kriterleri:
- 1 ya da 2 numara olmalı; yani ışık geçirgenliği %70 ve üzerinde olmalı.
- Net cam filmi kalınlığı 80 μm ve altında olmalı.
- UV koruması en az %98 olmalı.
- Dış ışık yansıtma oranı %15’in altında olmalı.
- Cam filmi, yalnızca cam panellerin iç yüzünde olmalı.
- Arka görüş sistemi olmayan araçların arka emniyet camlarında cam filmi olmamalı.
- Arka görüş sistemi olan araçlarda ise arka emniyet camlarındaki cam filminin ışık geçirgenliği %20 ve üzerinde olmalı.
Cam Filmi Taktırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Herhangi bir yaptırımla karşılaşmamak için cam filminin yukarıdaki kriterleri karşılıyor olması şart. Dikkat etmeniz gerekenler ise oldukça basit:
- 1-2 numaralı cam filmlerini tercih edin.
- Cam filminin rapor onay numarasını ve güvenlik etiketini inceleyin.
- Ön camlara cam filmi taktırmayın.
- Arka emniyet camlarına cam filmi taktıracaksanız, aracınızın arka görüş sistemi olması gerektiğini unutmayın.
İşte bu kadar! Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece, cam filmi taktırırken endişe etmenize gerek yok.
Cam Filmi Muayeneden Geçer mi?
Evet, yukarıda sıralanan kriterleri karşılayan tüm cam filmleri muayeneden geçer; tabii ki aracın ön camına takılmadığı sürece. Herhangi bir aracın ön camına ya da arka görüş sistemi olmayan bir aracın arka emniyet camına cam filmi taktırdıysanız, araç TÜVTÜRK muayenesinden geçmez. Bu camlar dışında kalan camlarda, geçirgenlik limiti hariç kriterleri karşılayamayan bir cam filmi kullanıyorsanız ise, büyük ihtimalle hafif kusurlu olarak işaretlenecektir; ancak bu riski almamak için 1-2 numara cam filmlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Cam Filmi Taktırma Cezası
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi: Cam filmi taktırmak yasak değil, ancak taktırılan cam filminin karşılaması gereken bazı kriterler mevcut. Bu kriterlerin karşılanmaması durumunda ise tabii ki cezasi yaptırımlar söz konusu.
2024 cam filmi taktırma cezası 1.506 TL’dir ve 20 ceza puanı vardır; ayrıca 15 gün içinde bahsi geçen cam filmi çıkarılmazsa idari yaptırım da uygulanabilir. Cam filmi taktırma cezası, Karayolları Trafik Kanunun 10 1-b maddesi kapsamındadır. Bu maddeye göre;
“Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler para cezası ile cezalandırılırlar.”
Sıkça Sorulan Sorular
Cam filmi taktırmanın 2024 yılındaki cezası 1506 TL; ayrıca, 20 puan ceza puanı da mevcut.
1 ve 2 numaralı cam filmleri serbestken, 3 ve 4 numaralı cam filmlerini taktırmak yasak.
Ön camlara hiçbir cam filmi takılamaz. Arka görüş sistemi olmayan araçlarda, arka emniyet camlarına da cam filmi takılamaz. Ayrıca, sürücü yan camlarına da yalnızca şeffaf cam filmleri takılabilir; renkliler takılamaz.
%70 ve üzerinde ışık geçirgenliği olan cam filmlerinin kullanılması yasaldır.