İçerik
Her daim konforlu ve şık bir araca binmek kullanım süresince mümkün olmayabilir. Çünkü zaman ilerledikçe araçlardaki bazı aksamlar yıpranmaya başlar. Bu durumda aracınızdan aynı performansı almakta zorlanabilirsiniz. Eğer aracınızdan aynı performansı almak istiyorsanız, düzenli olarak bakım ve onarım işlerini gerçekleştirmeniz gerekli. Bir aracın bakımında motor gibi teknik aksamların yanı sıra estetik parçalar da yer alır. Çamurluk, tampon, kapı ve bagaj gibi alanların estetik görünümü aracın zamana karşı ayakta durmasını sağlar. Aracınıza zamansız bir şıklık kazandırmak istiyorsanız araç boyama uygulamaları bu iş için birebir! Fakat bu işlem araçların bölgesine göre değişkenlik gösterir. Eğer araç nasıl boyanır merak ediyorsanız, tüm cevaplar yazımızda!
Çamurluk Nasıl Boyanır?
Arabadaki çamurluk parçaları, dış etkilerden dolayı en çok yıpranan yapılar arasında yer alır. Çünkü bu parçalar sürüş esnasında arabayı taş, çamur ve kum sıçraması problemlerinden korur. Aracın estetik bütünlüğü için adeta bir kalkan olan çamurlukların yeni görünümü her araç için önemlidir. Yıpranmış bir çamurluk arabanın dış görünümüne önemli ölçüde zarar verebilir. Bunun için çamurluk boyama işlemleri en çok tercih edilen bakım uygulamaları arasında yer alır. Bu uygulamayı kusursuz bir biçimde tamamlayabilmek için oldukça detaylı bir şekilde ilerlemek gerekli. Aksi takdirde beklediğiniz estetik görünümü sağlamakta zorlanabilirsiniz. Eğer bu işlem için gerekli deneyime ve ekipmana sahip değilseniz Carvak Servis‘in profesyonel hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Şimdi kusursuz ve pratik bir çamurluk boyama uygulaması için nasıl ilerlemeniz gerektiğine geçebiliriz. Bu işlem için şu adımları takip etmeniz yeterli:
Hazırlık Aşaması
- İlk olarak çamurluk bölgesindeki toz ve çamur gibi kalıntılar temizlenir.
- Çamurluk dışındaki noktalar örtülerek boyanın sıçraması önlenir.
- Boyanacak bölge zımparalanır.
- Zımpara işleminden sonra boyanacak bölge tinerle temizlenir.
- Boyama işlemi için ilk olarak bölge iki sefer macunla kaplanır. Bu işlemler arasında 15 dakika beklemek macunun kuruması için yeterli olacaktır.
- Macunun kurumasından sonra bölge tekrar zımparalanır. Sonrasında astar işlemine geçilir.
- Boyanacak yüzeye 2 kere astar çekilmelidir. Astar işlemleri arasında 15 dakika beklemek yeterli. Son astar işleminden sonra çamurluğun iyice kuruması için yaklaşık 4 saat beklenmelidir.
Boyama Aşaması
- Boyama işlemi için ilk adımda matlaştırma uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bunun için çamurluk matlaştırma sıvısıyla kaplanır ve mumlu bezle silinir.
- Sonrasında aracın çamurluğuna uygun bir boya ile ilk boyama işlemine başlanır.
- İlk boyama işlemi sonrasında yüzey mumlu bezle silinir. Bir süre bekledikten sonra çamurluk bir kat daha boyanır.
- Boyama süreci çamurluğun durumuna göre değişkenlik gösterir. Eğer çamurluk çok yıpranmış bir durumdaysa 3-4 tur boyamak gerekir.
- Boyama işlemi tamamlandıktan sonra parlatma ve cilalama uygulamalarıyla işlem sonlandırılır.
Çamurluk boyama işleminde kullanılacak malzemeler çamurluğun yüzeyine ve boya rengine göre seçilmelidir. Bununla birlikte çamurluğun hasar durumuna göre farklı işlemlerin uygulanması da gerekebilir. Örneğin, ön veya arka çamurluk düzeltme işlemlerinde tinerle silme ve astarlama ve zımparalama adımları farklıdır. Araba boyama işlemlerinde her yüzeye farklı uygulamalar gerçekleştirmek gerektiğinden daha önce de bahsetmiştik; çünkü araçlarda yer alan yapıların yüzeyi, boyası ve koruyucu kimyasalları farklıdır. Eğer diğer bölgelerdeki boyama uygulamalarını merak ediyorsanız, gelin bu konuyu da bir mercek altına alalım.
Diğer Boyama İşlemleri
Araç işlemleri dış tasarımda yer alan parçaların boyanması farklı süreçleri içerebilir. Çünkü bazı yüzeyler tamamen estetik görünüm için bazı yüzeyler ise araç dayanıklılığı için geliştirilir. Bundan dolayı boyama süreçlerinde de farklı malzemeler işlemler yer alır. Araba boyama işlemlerinde öne çıkan diğer uygulamalar şunlardır:
- Marşpiyel Boyama
- Ön Kaput Boyama
- Tampon Boyama
- Ön Panel Boyama
Bu tür işlemler de tıpkı çamurluk boyama gibi titizlik ve profesyonellik ister. Eğer bu konularda işinizi şansa bırakmak istemiyorsanız Carvak‘ın tecrübesine ve profesyonelliğine güvenin! Yukarıda sıraladığımız bu işlemler aracınızı ilk günkü şıklığına çevirebilecek kadar etkilidir. Bir aracın makyajı olan bu işlemleri henüz bilmiyorsanız hemen sizi tanıştıralım!
Marşpiyel Boyama
Marşpiyel aracı toz, taş ve çamur kaynaklı hasarlara karşı korur. Ayrıca aracın gövde kısmının sağlamlığını da destekler. Bu parçaların dayanıklılığını ve estetik çizgilerini korumak için boyama işlemine başvurmak en etkili yollar arasında yer alır. Marşpiyel boyama işlemi korozyona karşı koruma sağlar ve aracın alt kısmını estetik açıdan tamamlar. Bu uygulamada tıpkı çamurluk boyama işlemlerinde olduğu gibi zımparalama, astarlama, vernikleme ve boyama adımları yer alır. Fakat marşpiyel parçaları farklı yüzeylere sahip olabileceği için kullanılan malzemelerin bu yönde seçilmesi oldukça önemlidir. Eğer aracınızın marşpiyel paçalarının renk konusunda bir problemi görülmüyorsa düzeltme işlemi de gerçekleştirilebilir. Marşpiyel düzeltme, yüzeydeki kırık ve çizikleri onarmak için pratik bir uygulamadır.
Ön Kaput Boyama
Bir aracın ön kaputu, hem estetik açıdan hem de dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu parçalar aracın motor bölmesini korurken, estetik görünümünde de büyük pay sahibidir. Aracın ön kaput kısmı dış koşullardan ve bakımsızlıktan dolayı yıpranabilir. Oluşabilecek paslanma, çizilme ve göçük gibi problemleri gidermek için boyama işlemi sıklıkla tercih edilir. Bu işlemde zımparalama, astarlama, vernikleme ve boyama adımlarına ek olarak pasta cila da vardır. Pasta cila işlemi ön kaputun daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Ön kaput boyama işleminin en önemli noktası doğru boya seçimi yapmaktır. Çünkü bu parçalar aracın görünümünü önemli ölçüde etkiler.
Ön Panel Boyama
Araçların ön panelleri farların, radyatörün ve yedek su deposunun yer aldığı önemli yapılar arasındadır. Bu parçanın çarpışma gibi durumlarda hasar görmesi araç sağlığını da etkileyebilir. Ayrıca ön paneller direkt aracın ön kısmında bulunduğu için estetik açıdan da önemlidir. Yıpranmış bir ön panel içi düzeltme veya boyama işlemi uygulanabilir. Ön panel boyama işleminde çamurluk boyama işlemlerine benzer adım adımlar yer alır. Maskeleme, astarlama, boyama ve vernikleme gibi adımlar sonrasında ön panel eski formuna kavuşabilir. Eğer ön panelde kozmetik açıdan bir problem görülmüyorsa çiziklerin bulunduğu alanlara düzeltme işlemi uygulanabilir.
Tampon Boyama
Aracın ön ve arka kısımlarında bulunan tamponlar çeşitli darbelere karşı koruma sağlar. Tampon boyama işlemi bu darbeler sonucu oluşan hasarları ve renk eşitsizliklerini gidermek için uygulanır. Tampon boyama işlemi klasik boyama adımlarını içerir. Fakat bu parçalar boyanırken matlaştırma ve zımparalama adımlarının dengeli bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde aracın tamponu doğal görünümünü kaybedebilir.