EPC Arıza Lambası Neden Yanar, Çözümü Nedir?

“Elektronik Güç Kontrolü” anlamına gelen EPC, VAG grubu araçlarda –Volkswagen, Skoda, Seat, Audi– bulunan ve motorun güç çıkışı yönetiminden sorumlu olan bir kontrol sistemidir. Motorun sağlıklı çalışması için enjeksiyondan ateşlemeye ve hatta sensörlere kadar bir dizi işlemi kontrol eder ve takibini üstlenir. Bu sistemlerden herhangi birinde arıza olduğunda ise gösterge panelinde EPC arızası uyarısı belirir. Peki, EPC lambası neden yanar, EPC arızasının nedenleri nelerdir ve ikaz lambasını nasıl söndürebilirsiniz? İşte tüm bu soruların cevabı ve ikaz ışığından kurtulmanızı sağlayacak 3 basit yöntem yazımızda!

EPC Arıza Lambası Neden Yanar?

Genellikle VAG grubu modellerinde bulunan EPC arıza lambası, “motor arıza lambası” nın bu araçlardaki karşılığıdır. Yani VAG grubu araçlarda; fren, ateşleme ve motor aksamlarında arıza olması durumunda EPC uyarısı yanar.

EPC Arızasının Başlıca Nedenleri

  • Motor aksam arızaları
  • Motor sensörlerindeki arızalar
  • ABS sistemi arızaları (Genellikle sensör arızası)
  • Fren pedalı arızaları
  • Servo direksiyon arızası
  • Direksiyon sensörü arızası
  • Elektrik sistemi arızaları
  • Yazılımsal sorunlar

Listeden de anlaşılacağı üzere, EPC arıza lambasının yanma nedeni fiziksel arızalar olabileceği gibi elektriksel ve yazılımsal sorunlar da olabilir. Peki, ne yapmalı?

Öncelikle sarı EPC uyarısı ve kırmızı EPC uyarısı arasındaki farka göz atalım; çünkü EPC arıza lambasını gidermek için önereceğimiz yöntemler sarı yandığı durumlar için geçerli.

Sarı EPC Lambası Yanıyorsa

Eğer ikaz lambası sarı renkli ise motorun çalışmasında sıkıntı vardır; ancak, araç arıza moduna geçiş yapmıştır. Yani, motorun zarar görmemesi için kontrol sistemleri devreye girmiştir. Bu sayede, sarı EPC ışığının neden yandığını anlayana ya da basit arızaları giderene kadar zaman kazanabilirsiniz; ancak, arıza modu motoru yalnızca kısıtlı bir süre boyunca koruyabilir. 

Sarı EPC lambası yanarken görmezden gelip kullanmaya devam etmeniz durumunda motor aksamlarında daha büyük sorunlar meydana gelebilir. Bu aşamadaki aşağıda sıraladığımız 3 basit adımı deneyebilirsiniz; ancak, 3’ü de işe yaramazsa, aracınızı en kısa zamanda servise götürmenizi tavsiye ederiz.

Kırmızı EPC Lambası Yanıyorsa

Kırmızı yanan EPC lambası söz konusu ise aracınızı hemen sağa çekerek durmalısınız; çünkü bu durum motorun arıza moduna dahi geçemediğini, motoru etkileyen ciddi bir sorun olduğunu gösterir. EPC ışığı kırmızı yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.

EPC Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?

Arıza lambasının yanmasına neden olan sorun doğrudan motoru etkileyen, ciddi bir durum değilse; aşağıdaki 3 yöntemi denediğinizde muhtemelen EPC arıza lambası sönecektir. Ancak, 3 yöntem de işe yaramazsa ya da işe yarasa dahi kısa süre sonra yeniden EPC ikazı alırsanız, servise gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

1.Yöntem

  1. Kaputu açıp aküyü bulun ve kutup başlarını sökün.
  2. 15 dk boyunca -akü takılı değilken- bekleyin.
  3. 15 dk sonra, kutup başlarını yeniden takın ve EPC arıza lambasının sönüp sönmediğini kontrol edin.

2. Yöntem

  1. Kontağı açın; 10 saniye bekleyin ve kapatın.
  2. 10 saniye sonra bir kere daha açın ve 10 saniye daha bekleyip kapatın.
  3. Bu işlemi 5 kere tekrarlayın ve EPC ikaz lambasının sönüp sönmediğini kontrol edin.

3. Yöntem

  1. Kontağı açın ama çalıştırmayın ve 5 saniye bekleyin.
  2. 5 saniye sonunda, arka arkaya 5 kez gaz pedalına sonuna kadar basın ve her bastığınızda 1 saniye bekleyin.
  3. Bu işlemi 5 kez yaptıktan sonra 10 saniye bekleyin ve gaz pedalına tamamen basarak basılı tutun ve EPC arıza lambası yanıp sönmeye başlayınca bırakın.
  4. Bir kez daha basılı tutun ve 20 saniye basılı tutun -İkaz lambası hızlı hızlı yanıp sönmeye başlayacaktır.-
  5. 20 saniye sonunda pedalı bırakın ve kontağı kapatın.
  6. Kontağı yeniden açtığınızda EPC arıza lambasının yanıp yanmadığını kontrol edin.

İşte bu kadar basit. Motoru doğrudan etkileyen çok ciddi sorunlar söz konusu değilse ilk 2 yöntem dahi EPC uyarısının sönmesi için yeterli olacaktır. Ancak DİKKAT: Eğer EPC arızası lambasına eşlik eden tekleme, araç kabinine dolan kötü koku, çekişte düşüş ya da yüksek hırıltı/ sürtünme sesi gibi ek durumlar da söz konusu ise aracı kullanmaya devam etmemeli ve profesyonel destek almalısınız. Aksi takdirde, motoru etkileyen bu sorun diğer motor aksamlarının da bozulmasına/ kırılmasına neden olabilir ve hem sürüş esnasında ciddi risk doğurur hem de tamir maliyetinin katlanmasına neden olur.

Tamirden Sonra EPC Lambası Yanmaya Neden Devam Eder?

EPC arızasını tamir ettirdiniz; ancak yüksek hızlarda ya da yokuş vb. gibi belli sürüş koşullarında EPC ikazı almaya devam ediyorsunuz. Neden? Bu durumda ilk akla gelen, arızanın araç hafızasından silinmemiş olmasıdır; tamiri gerçekleştiren servise giderek durumu izah ettiğinizde kolayca sorunu çözebilirler. Ancak, EPC lambasının yanmasının yanı sıra aracın performans ya da ses, koku vb. sorunları da devam ediyorsa, motoru etkileyen başka bir arıza daha söz konusu olabilir.

EPC Arıza Lambası Yanarken Araç Kullanılır mı?

Eğer arıza lambası sarı yanıyorsa “Evet”; kırmızı yanıyorsa “Hayır”! Eğer EPC arızası lambası sarı yanıyorsa, araç arıza moduna geçmiştir ve motor kontrol sistemleri devrededir. Yani, EPC arıza lambasını söndürmek için yukarıda önerdiğimiz yöntemleri deneyebilir ya da bir süre daha EPC ikazı aktifken aracı kullanabilirsiniz.

Eğer kırmızı EPC ikazı söz konusu ise araç arıza moduna geçememiştir; yani, motor ve aksamları kontrol sistemi ile korunmamaktadır. Bu durumda, aracı kullanmaya devam etmek hem diğer motor aksamlarının da bozulmasına/ kırılmasına neden olabilir hem de sürüş güvenliğini ciddi anlamda riske atar. Bu nedenle, kırmızı EPC ikazı söz konusu ise aracı sağa çekmenizi ve motoru dinlendirdikten sonra en yakın servise gitmenizi/ çektirmenizi tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

EPC ışığı yanarsa ne olur?

Eğer sarı yanıyorsa araç arıza moduna alınmıştır ve motor korunur. Ancak, kırmızı yanıyorsa ve tekleme, hırıltı, kabinde kötü koku gibi ek sorunlar söz konusu ise motoru korumak için aracı durdurmanızı ve en yakın servise gitmenizi tavsiye ederiz.

EPC hangi araçlarda var?

Volkswagen, Skoda, Seat ve Audi markalı araçlarda EPC sistemi bulunur.

EPC arızası önemli mi?

Evet. EPC lambasının yanma nedeni yalnızca akü kaynaklı basit bir sorun dahi olabilir; ancak, yazılımsal ya da fiziksel sorunlar, motor ve aksamları üzerinde olumsuz etkilere sebep olabileceği için EPC arızasını ciddiye almak ve bir an önce nedenini bulmak önemlidir.

EPC arızası nasıl çözülür?

Öncelikle sorunun fiziksel mi, yazılımsal mı yoksa elektrik sistemlerinden kaynaklı mı olduğu tespit edilir. Ardından ilgili sorun çözülür -fiziksel sorunlar söz konusu ise parça değişimi de yapılır- ve yazılım kontrolünden sonra, EPC arızası ortadan kalkar.

EPC arızası belirtileri nelerdir?

EPC sistemi, ateşlemeden harekete kadar bir dizi işlem ve bu işlemlerde görev alan parçaların kontrolünden sorumludur. Bu nedenle, arıza belirtileri de oldukça fazla ve çeşitlidir. Ancak, EPC arızasının başlıca belirtileri şöyle sıralanabilir: EPC lambasının yanması, motorda titreme, motordan gelen hırıltılı ses, ateşleme hataları ve kabine dolan kötü koku. Tabii ki bu belirtilere araç performansında düşüş, çekişte azalma, yakıt tüketiminde artış gibi durumlar da genellikle eşlik eder.

Benzer yazılar

Petlas Lastik Alınır mı?

Taksi Çıkması Araç Nedir, İkinci El Olarak Alınır mı?

Türkiye’deki Elektrikli Şarj İstasyonları