2. El Taşıt Kredisi Hakkında Tüm Detaylar

Söz konusu 2. el araçlar olduğunda marka model fark etmeksizin tüm araçlar için 2. el taşıt kredisi kullanılabiliyor. Ancak, tabii ki aracın yaşı, durumu ve alıcının kredi/sigorta göre 2. el taşıt kredisi şartlarında bazı farklılıklar ortaya çıkabiliyor; bu nedenle, ikinci el araç almak isteyenler sık sık “2. el taşıt kredisi çıkar mı?” sorusunu soruyorlar. Carvak olarak, bu blog yazımızda, 2. el taşıt kredisi hakkında tüm bilinmesi gerekenleri ve değişkenleri sizler için derledik ve açıkladık. Hazırsanız, başlayalım!

2. El Taşıt Kredisi Şartları

Öncelikle belirtmek isteriz ki taşıt kredisi şartlarında bankaların farklı kriterleri de söz konusu olabilir. Ancak, genellikle aranan 2. el taşıt kredisi şartları:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kanıtlanabilir bir gelire sahip olmak
  • 2. el taşıt kredisi peşinatına sahip olmak
  • Yeterli KKB puanı*
  • Ücretli bir işte çalışılıyorsa sigorta geçmişine sahip olmak**
  • Alınacak 2. el aracın yaşının krediye uygun olması***

*KKB puanının yeterli olmaması durumunda ya da açıkta bekleyen haciz/borç olması halinde kredi başvurusuna olumlu yanıt alınamaz.

**Bankadan bankaya değişmekle birlikte, en az 3 aylık sigorta geçmişine sahip olmak ve söz konusu sigortanın hâlâ devam ediyor olması, bankaların 2. el taşıt kredisi şartları arasındadır. (Bazı bankalar için bu süre 6 ay da olabilir.)

*** 2. el taşıt kredisinde araç yaş sınırı 15’tir ve bankalar araç yaşı konusunda farklı politikalar izleyerek bu rakamı düşürme hakkına sahiptir. Bu nedenle, kesin bir rakam öğrenmek için başvuracağınız bankanın taşıt kredisi politikalarını öğrenmeniz gerekmektedir; ancak, genellikle bankalar araç yaş sınırını 5-10 arasında tutarlar.

Bankanın özel politikaları nedeniyle 2. el taşıt kredisine uygun bulunmama ihtimaliniz varsa -bankaya özel araç yaş sınırı, sigorta geçmişi şartları vb.- başvurunuzu başka bir kurum aracılığıyla yaparak, kredi şansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca, kurumların ek kampanyalarından da faydalanabilir ve hem hızlı hem de daha ekonomik bir başvuru süreci geçirebilirsiniz. Tabii ki Carvak‘ta da her dönem farklı faiz ve ek kampanyalar sizleri bekliyor!

İkinci El Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

2. el taşıt kredisi hesaplaması, aracın kasko değeri üzerinden yapılır ve hesaplama yapılırken TSB kasko değer listesi, referans fiyatlar ve aracın durumu dikkate alınır. 

  • TSB kasko değer listesi; aracın markası, modeli, üretim yılı ve motor hacmi doğrultusunda hazırlanır ve listedeki değerler aracın kasko değerini kesin olarak yansıtmaz; yalnızca kasko değeri hesaplamasında referans olarak kullanılır.
  • Referans fiyatlar, kasko firmalarının hesaplama yaparken referans aldıkları fiyatlardır. 2. el taşıtların kasko değerlemesinde bu referanslar TSB kasko değer listesi ve piyasa fiyatlarıdır (2. el araç alım satımı yapan firmaların, ilan sitelerinin ve bayilerin fiyatları).
  • Aracın durumu da dikkate alınarak son teklif oluşturulur. Bu değerlendirmede esas alınan kriterler; aracın hasar geçmişi / durumu, değişeni olup olmadığı, km’si ve kasko firmasının standartlarıdır.

Bu nedenle, TSB kasko değer listesindeki değerler yalnızca referanstır ve aracınızın kasko değeri doğrudan bu rakama eşit değildir ve aracın durumuna bağlı olarak daha yüksek olabilir. Örneğin, almayı düşündüğünüz aracın kasko değeri, TSB kasko değer listesine göre 600.000 TL olsa da aracın değişeni, km’si, kaza geçmişi gibi kullanıma bağlı özellikleri aracın kasko değerini 650.000 TL gibi bir rakama da yükseltebilir. Bu durumda 2. el taşıt krediniz de 600.000 TL değil; 650.000 TL üzerinden hesaplanır.

Kasko Değerine Göre Taşıt Kredisi Oranları

Aracınızın güncel kasko değerine göre taşıt kredisi hesaplaması ise şu kurallara tabidir:

  • 0 – 400.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %70’ine kadar, maksimum 48 ay vadeli kredi çekilebilir.
  • 400.000 – 800.000 TL kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %50’sine kadar, maksimum 36 ay vadeli kredi çekilebilir.
  • 800.000 – 1.200.000 TL  kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %30’una kadar, maksimum 24 ay vadeli kredi çekilebilir.
  • 1.200.000 TL – 2.000.000 TL  kasko değerine sahip 2. el araçların fiyatının %20’sine kadar, maksimum 12 ay vadeli kredi çekilebilir.

İkinci El Taşıt Kredisi Kaç Yaşa Kadar Çıkar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 2. el taşıt kredisinde araç yaş sınırı bankaların politikalarına göre değişiklik gösterir ve kefilli/kefilsiz başvurular için farklı standartlar söz konusu olabilir.

  • Genellikle bankaların taşıt kredisi yaş sınırı 5-10 arasında değişmektedir.
  • Bazı bankalarda kefilli başvuru bir avantajdır ve araç yaş sınırının esnemesini sağlayabilir.
  • Ayrıca, 10 yaş üstü araçlara 2. el taşıt kredisi veren bankalar da vardır.

Bizim tavsiyemiz, özellikle almayı düşündüğünüz aracın yaşı 8’den büyükse 2. el taşıt kredisi başvurusu yapacağınız bankanın kefilli ve kefilsiz olarak araç yaş sınırı standartlarını arayıp öğrenmeniz. Ayrıca, 2. el aracınızı kurumsal firmalardan alarak firmanın sunduğu araç kredisi avantajlarından faydalanmayı da düşünebilirsiniz. Aracınızı Carvak’tan aldığınızda, mevcut faiz ve ek kampanyalardan faydalanabilirsiniz.

Taşıt Kredisi Kaç Aya Kadar Çekilebilir?

2. el taşıt kredisi vadeleri de, tıpkı oranları gibi, kasko değeri üzerinden hesaplanır ve:

  • 0 – 400.000 TL kasko değerine sahip araçlar için maksimum 48 ay
  • 400.000 – 800.000 TL kasko değerine sahip araçlar için maksimum 36 ay
  • 800.000 TL – 1.200.000 TL kasko değerine sahip araçlar için maksimum 24 ay
  • 1.200.000 – 2.000.000 TL kasko değerine sahip araçlar için maksimum 12 aya kadar 2. el araç kredisi kullanılabilir.

2. El Taşıt Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik belgesi
  • Gelir durumunu gösterir belge
  • İkamet belgesi
  • Ücretli çalışanlar için SGK dökümü
  • Kefil istenmesi halinde kefilin kimlik ve gelir belgeleri
  • Aracın geçici tescil belgesi ya da ruhsatı

Eğer araç alırken Carvak’ı tercih edecekseniz, 2. el taşıt kredisi başvurunuzu Carvak aracılığıyla da yapabilirsiniz. Böylece, Carvak’ın araç alımında sunduğu tüm avantajlara ek olarak, mevcut faiz ve ek kampanyalardan da faydalanabilir ve hem hızlı hem de kolay bir kredi başvurusu süreci geçirebilirsiniz.

2. El Arabaya Taşıt Kredisi Çıkar mı?

Evet; 2. el araçlarda da marka model fark etmeksizin araç kredisi başvurusu yapılabilir. Ancak, 2. el taşıt kredisinde yaş, aracın durumu, kasko değeri gibi ek birkaç kriter de vardır.

2. El Taşıt Kredisi Aracın Yüzde Kaçına Çıkar?

Kasko değeri 400 bin TL altındaki araçların %70’ine, 400-800 bin TL aralığındaki araçların %50’sine, 800 bin-1 milyon 200 bin TL arasındaki araçların %30’una, 1 milyon 200 bin TL-2 milyon TL arasındaki araçların ise %20’sine göre taşıt kredisi kullanılabilir.

2. El Taşıt Kredisi İçin Ne Kadar Peşinat Gerekir?

İkinci el taşıt kredilerinde kredi şartları, kasko değeri üzerinden şekillendiği için gerekli peşinat da aracın kasko değerine göre değişecektir. Kasko değeri 400 bin TL altındaki araçların %30’u, 400-800 bin TL aralığındaki araçların %50’si, 800 bin-1 milyon 200 bin TL arasındaki araçların %70’i, 1 milyon 200 bin TL-2 milyon TL arasındaki araçların ise %80’i peşinat olarak verilmelidir.

2. El Arabalarda Kredi Yaş Sınırı Nedir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki 2. el taşıt kredisi başvurusu yapabilmek için aracın 15 yaşın altında olması yeterlidir. Ancak, yaş konusunda bankaların kendi politikaları değişiklik gösterebilir. Örneğin; bazı bankalar 8 yaşın üstündeki araçlara kredi vermezken, bazı bankalar 15 yaşa kadar kredi verebilir. Bu nedenle, başvuru yapacağınız bankanın 2. el taşıt kredisi şartlarını öğrenmenizi tavsiye ederiz.

2. El Taşıt Kredisi En Fazla Kaç Ay Çıkar?

İkinci el taşıt kredilerinde maksimum vade 48 aydır ve bu süre aracın kasko değerine göre değişir. Kasko değeri 400 bin TL altındaki araçlar için 48 aya kadar, 400-800 bin TL aralığındaki araçlar için 36 aya kadar, 800 bin-1 milyon 200 bin TL arasındaki araçlar için 24 aya, 1 milyon 200 bin TL-2 milyon TL arasındaki araçların ise 12 aya kadar kredi kullanılabilir.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey