Lokal Boya Nedir?

Otomotiv dünyasında yeniden kaplama ve restorasyon olarak kullanılan lokal boya terimi, aracın gövdesinin veya panelinin belirli bir bölgesinin boyanması ya da tamiratı için gereken bir alanı ifade eder. Lokal boya yaygın olarak kullanılan ve hassasiyet isteyen bir yöntemdir. Bu yazımızda lokal boyaya dair tüm merak edilenleri ve bir aracın genel görünümü ile değeri üzerinde nasıl etkili olduğunu derinlemesine inceleyeceğiz.

Lokal Boya Nedir?

Lokal boya veya nokta boyama olarak bilinen bu işlem, araç gövdesinin ya da panelinin sadece belirli bir bölgesini kaplamayı içerir. Bu yöntem tam bir yeniden boyama işlemi gerektirmez yalnızca çizikler, çatlaklar veya küçük çukurlar gibi küçük kusurları gidermek için kullanılır. Ayrıca renk ve doku geçişlerini sorunsuz hale getirmek için bitişik panellerin uyumlanması gerektiğinde ve zamanla solan veya aşınan bölgelerin tazelenmesi için de lokal boya kullanılır.

Lokal Boya Nasıl Yapılır?

Araçta lokal boya uygulaması birkaç adımdan oluşur:

1. Hasarlı alan temizlenir ve boya tutması için hazır hale getirilir.

2. Boya rengi, özel ekipman ve teknikler kullanılarak aracın mevcut rengine dikkatlice uyumlu hale getirilir.

3. Boyama işlemi sırasında diğer bölgeler korunmak üzere maskeleme bandı ile örtülür.

4. Yeni boya hasarlı bölgeye sprey veya fırçalar kullanılarak hassas bir şekilde uygulanır. 

5. Yeni boya üzerine astar uygulanarak dayanıklı ve parlak bir sonuç elde edilir.

6. Boyanın tamamen kuruması ve sertleşmesi için zaman tanınır, ardından gerekli son dokunuşlar yapılır.

Lokal Boya Değer Kaybı Oluşturur mu?

Lokal boya doğru şekilde yapıldığında aracın değerini çok düşürmese de birkaç faktör satış değeri üzerinde etkili olabilir. Boyanın yapıldığı bölgenin boyutu küçükse ve profesyonel bir onarım yapıldıysa aracın değeri pek düşmez. Fakat lokal boya gerektiren bölgenin hasarının niteliği, boyutunun büyüklüğü ve yapılan işlemin kalitesi aracın değerinin düşmesine neden olabilir. Lokal boyanın kalitesi ve uygulanış biçimi potansiyel alıcıların aracı nasıl algıladığını önemli ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle lokal boya yaptırırken profesyonel bir hizmet almak oldukça önemlidir. Doğru bakım ve onarımlar aracınızın değerini ve çekiciliğini korumanıza yardımcı olacaktır. Her zevke uygun araba seçenekleri Carvak’ta!

Lokal Boya Ekspertizde Çıkar mı?

Otomotiv tamirleri ve değişiklikleri düşünüldüğünde, özellikle boya işleriyle ilgili olarak birçok araç sahibi lokal boyanın oto ekspertiz sürecinde fark edilip edilmeyeceğini merak eder. Ekspertiz sırasında uzmanlar, aracın durumu ve geçmişi dahil olmak üzere çeşitli unsurları inceler. Ekspertiz sürecinde araçta lokal boyanın gerçekleştirildiği bölge, doku farklılığı, renk uyumsuzlukları ve parlaklık farklılıkları gibi unsurlar ekspertiz sürecinde dikkatlice incelenecektir. Bu nedenle lokal boya yapılıp yapılmadığı oto ekspertiz merkezlerinde alanında uzman kişiler tarafından kolayca tespit edilebilmektedir.

Lokal Boyanın Avantajları

Lokal boyama aracın orijinal fabrika kaplamasını koruyarak genel görünümünü ve değerini muhafaza eder. Lokal boyama genellikle tam bir yeniden boyama işlemine göre daha az maliyetli olup daha az işçilik ve malzeme gerektir. Bu nedenle aracın tamamını yeniden boyama işlemine göre daha hızlı tamamlanabilir. Ayrıca aracın kullanım dışı kalma süresini azaltır.

Lokal Boya Kaç Gün Sürer?

Lokal boya işleminin süresi birçok faktöre göre göre değişebilir. Boyama işlemi tamirin kapsamına, yüzeyin büyüklüğüne ve kuruma/ sertleşme süresine bağlı olarak birkaç günden bir haftaya kadar sürebilir. Öncelikle lokal boyanın yapılacağı alanın yüzey hazırlığı, temizlik ve maskeleme işlemi için belirli bir süre gerekmektedir. Ardından gerçek boya işlemine başlanır ve gereken durumlarda birden fazla kat boya atılarak her katman arasında kuruma süresi beklenir. Bu süre yaklaşık 2 gün sürebilir. Boya sertleştikten sonra parlaklık sağlamak ve yüzeyi korumak için astar uygulanır. Bu işlem ise 1 gün sürer. Ortalama olarak bir aracın lokal boya süreci 3 gün içerisinde tamamlanabilmektedir.
Lokal boya işlemi ilginizi çektiyse Çamurluk boyama, düzeltme ve daha fazlası başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey