Manuel olarak vites değiştirme derdi de trafikte dur-kalk sorunu da artık geride kaldı; çünkü otomatik vites arabalar sayesinde artık daha sessiz bir sürüşün ve pürüzsüz vites geçişlerinin keyfini sürebiliyor, yollarda zahmetsizce süzülebiliyoruz. Ancak, otomatik vites araba modelleri her ne kadar sürüş deneyimimizi yeniden şekillendiriyor olsalar da hâlâ eksikleri yok değil. Bu nedenle, otomatik vitesin size uygun olup olmadığına karar verirken ya da ihtiyaçlarınıza en uygun modeli seçerken dikkat etmeniz gereken birçok nokta da mevcut. Araba101 serimizin bu yazısında, otomatik vites arabalar hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken başlıca detayları inceliyor ve en iyi otomatik vites araba modellerini mercek altına alıyoruz. Hazırsanız, başlayalım!
Otomatik Vites ve Yarı Otomatik Vites
En iyi otomatik vites araba modelleri incelememize başlamadan önce, otomatik vites ve yarı otomatik vites sistemlerinin özelliklerine ve farklılıklarına değinmek isteriz; çünkü her iki vites sisteminin de kendine has avantaj ve dezavantajları mevcuttur ve araç seçimini bu özellikleri de göz önünde bulundurarak yapmak daha doğru olacaktır.
Otomatik Vites Nedir?
Vites, otomobillerin hız ve çekişinin ayarlanmasını sağlayan dişliler düzeneğidir. Otomatik vites ise bu dişliler arasındaki geçişin sürücü müdahalesine gerek duyulmadan, araç tarafından idare edildiği vites sistemidir. Manuel vites araçların aksine otomatik vites araçlarda sürücünün vitesi değiştirmesi gerekmez; aracın kendisi otomobilin yaptığı devire göre vitesi arttırır ya da düşürür.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Otomatik vites ve manuel vitesin farkını anladığımıza göre, yarı otomatik vitesi inceleme vakti geldi. Esasında “yarı otomatik vites” terimi bu iki sistemin arasında kalan hibrit bir vites sistemini ifade etmek için kullanılır; çünkü tek kavramaya sahip olan bu sistem, yalnızca debriyaj görevini üstlenir. Bu nedenle, yarı otomatik viteslerde de manuel araçlar gibi vites kutusu bulunurken, tıpkı otomatik vites arabalar gibi debriyaj pedalı bulunmaz.
Vites kutusu bulunmasına rağmen vites değişimini sağlayacak bir debriyaj pedalı bulundurmayan bu vites sistemi tabii ki yalnızca ekipman olarak değil; sürüş deneyimi olarak da tam otomatik viteslerden ayrılır.
Otomatik Vites ve Yarı Otomatik Vites Farkları
- Debriyaj sistemi: Her iki vites sisteminde de debriyaj pedalı bulunmadığına değindik. Ancak, bu 2 sistemin debriyajlarında temel bir yapısal fark söz konusudur; çünkü yarı otomatik vites araçlarda mekanik debriyaj kullanılır. Bu nedenle, yarı otomatik vites arabalarda zorlanma ve aşınmaya bağlı debriyaj sorunu görülme ihtimali daha fazladır.
- Yokuş deneyimi: Tam otomatik araba modellerinde yokuş deneyimi genellikle daha iyidir. Yarı otomatik vites araçlarda ise yokuş kalkış desteği yok ise geri kayma söz konusu olabilir.
- Tork kaybı: Tam otomatik vites arabalarda güç önce konvertöre gider ve bu nedenle, tork kaybı söz konusu olabilir. Gücün doğrudan konvertöre gitmediği yarı otomatik vites arabalarda ise tork kaybı söz konusu değildir.
- Vites geçişleri: Yarı otomatik vites arabalar tek kavramaya sahip olduğu için vites geçişleri hissedilirken, tam otomatik vites arabalarda vites geçişlerinde sarsıntı veya ses gibi durumlar söz konusu değildir.
Otomatik Vites Arabaların Artı ve Eksileri
Genellikle rahatlığı ve kullanım kolaylığı nedeniyle övülen otomatik vites arabalar, yollarımızın vazgeçilmezi haline geldi bile. Ancak, tabii ki her teknoloji gibi otomatik vites sistemlerinin de potansiyel alıcıların dikkatle tartması gereken kendi avantaj ve dezavantajları mevcut.
Bu nedenle, otomatik vites arabaları pek çokları için en iyi seçim haline getiren avantajların yanı sıra bazı alıcıları 2. kez düşünmeye itebilecek dezavantajlarına da göz atmak isteriz.
Otomatik Vites Avantajları
- Kolay sürüş: Otomatik vites araçlarda, vites değişimleri aracın hızına ve çekişe göre otomatik olarak yapıldığı için sürücüye takip edilmesi gereken daha az değişken kalır. Bu durum da sürüşü kolaylaştırır; özellikle, araç kullanmaya yeni başlayanlar için.
- Sürüş konforu: Takip edilmesi gereken daha az değişkenin olması zaten başlı başına sürüş konforunu arttıran bir etmenken trafik sorunu olan illerde otomatik vitesin dur-kalk sorununu ortadan kaldırması da sürüş konforunu oldukça arttırır.
- Yolculuk konforu: Otomatik vites araçlarda yalnızca sürüş değil, seyahat konforu da daha fazladır; çünkü özellikle tam otomatik vites arabalar, vites geçişlerinde sarsıntı ya da ses sorunu yaşatmaz ve daha pürüzsüz bir deneyim sunar.
- Yokuş performansı: Manuel ve yarı otomatik araba modellerinde yokuş performansı düşüktür; yokuş kalkışları zordur ve kayma sorunu yaşanabilir. Tam otomatik araba modellerinde ise böyle bir sorun söz konusu olmadığı için özellikle acemi sürücüler için bu durum önemli bir avantajdır.
- Düşük karbon emisyonu: Karbon ayak izini en aza indirmek için tabii ki vitesten öte kullanılan yakıt türüne öncelik vermek daha doğrudur. Ancak, otomatik vites araçların karbon emisyonu oranlarının daha düşük olduğu da bir gerçek.
- Alım satım kolaylığı: Otomatik viteslere olan ilginin artması 2. el otomatik vites modellerine de yansımaktadır. Bu nedenle, sürücüler hem 2. elde daha fazla model seçeneğine sahiptir hem de araçlarını satmak istediklerinde daha kolay alıcı bulurlar.
Otomatik Vites Dezavantajları
- Bakım sıklığı ve zorluğu: Otomatik vites arabalar daha karmaşık şanzıman sistemlerine sahiplerdir ve performans düşüşü yaşanmaması için düzenli kontrol ve bakım gerektirirler. Otomatik vites araçlarda şanzıman yağı, suyu, filtresi vb. daha sık kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.
- Arızalanma sıklığı: Karmaşık şanzıman sistemlerinin sebep olduğu bir diğer dezavantaj da tabii ki arızalanma ihtimalinin yüksekliğidir. Otomatik vites araçlarda bakım veya kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak şanzıman arızalarına daha sık rastlanır.
- Yakıt tüketimi: Marka modele göre değişmekle birlikte, araba modellerinin otomatik versiyonlarının yakıt tüketimi genelde daha fazladır.
- Çekiş kaybı: Otomatik vites araçlarda, gücün doğrudan konvertöre iletilmesi çekiş kaybına neden olabilir ve sürücünün gaza basma hızına göre yavaş kalabilir. Son model arabalarda bu dezavantaj pek görülmese de bazı otomatik vites araçlarda çekiş kaybı ve hızlanma sorunu hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
- Edinme maliyeti: Otomatik vites araçlar daha yüksek fiyatlara sahiptir.
Otomatik vites arabaların dezavantajları listesi sürücü alışkanlıklarına göre uzayabilir. Örneğin sessiz ve pürüzsüz bir sürüş sunması, otomatik vites araçların sürüş konforunun daha yüksek olduğunu düşündürürken, uzun süreler boyunca manuel vites kullanmış bir sürücü için vites geçişlerini hissetmemek, “araç kullanma zevkinin elinden alınması” gibi yorumlanabilir. Bu nedenle, otomatik vites arabaların genel geçer dezavantajlarını bu 5 madde ile sınırlamak ve model seçimi yaparken kendi sürüş alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurarak karar vermenizi tavsiye etmek isteriz.
En İyi Otomatik Vites Araba Modelleri
Sürüş deneyimimizi yeniden şekillendiren otomatik vites arabalar, her geçen gün teknoloji ve sağlamlık konusunda biraz daha gelişiyor. Ancak, bazı modeller var ki zirvedeki yerlerini korumayı başarıyorlar. İşte en iyi otomatik vites araba modelleri:
BMW 3 Serisi
Eğer otomatik vites araçlarda dayanıklılığın yanı sıra sürüş konforunu da öncelikleriniz arasına yazıyorsanız, vites geçişleri ile sizi en çok tatmin edecek modelleri BMW 3 Serisi’nde bulabilirsiniz. BMW 3 Serisi modelleri zaten güçlü motorları ve yüksek yol tutuşları ile kendilerini kanıtlamıştır; ancak, söz konusu şanzıman performansı olduğunda da tercih edilebilecek en iyi modeller olduğunu söylememiz gerek. Yağ gibi kayan vites geçişleri, yıllarca sorunsuz kullanılabilecek sağlam bir şanzıman ve güç kaybı yaşamadan otomatik vites araba sahibi olmanın avantajlarından yararlanmak için, Carvak sertifikalı BMW 3 Serisi modellerimize göz atabilirsiniz.
Mercedes Benz C Serisi
Mercedes Benz C Serisi de sağlam şanzımanı ve pürüzsüz vites geçişleri ile en iyi otomatik vites arabalar arasında yer alır. Segmentinin en konforlu kabinleri ile öne çıkmasının yanı sıra standartta sunduğu 9 vitesli otomatik şanzımanı ile de beğeni toplayan C Serisi, ev konforunda seyahat etmek isteyenlerin de ilk tercihlerindendir. Bu nedenle, C Serisi’ni segmentinin en iyileri arasına taşıyan eşsiz konforunu deneyimlemek için Carvak sertifikalı Mercedes Benz C Serisi modellerinden biri ile test sürüşüne çıkmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Dilerseniz, markanın sağlam ve dinamik şanzımanı ile beğeni toplayan bir diğer serisi olan A Serisi’ne de göz atabilirsiniz.
Honda Civic
Söz konusu “sağlam ve sorunsuz otomatik şanzıman” olduğunda akla ilk gelen markalardan biri şüphesiz ki Honda’dır. Markanın 50 yıldır zirvedeki yerini koruyan modeli Civic de tabii ki en iyi otomatik vites arabalar arasında sayılır. Honda mühendislerinin belki de en iyi tasarımı olan Civic, atak sürüş karakterine ve maksimum seviyede güç transferine sahiptir; üstelik markanın sağlamlığı ile ün salan şanzımanlarına, eski modellerde dahi güvenebilirsiniz. Eğer siz de hem sağlam, sorunsuz bir otomatik şanzımanın avantajlarından faydalanmak hem de cep yakmayan fiyatlarla araç sahibi olmak istiyorsanız, Carvak sertifikalı Honda Civic modellerine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Peugeot 308
Otomatik vites araba modelleri arasında gözü en iyilerde olan, ancak makul fiyatlarla araç sahibi olmak isteyenler için bir diğer önerimiz de Peugeot 308. Bu modeli, en iyi otomatik vites arabalar arasına taşıyan ise şüphesiz ki Quickshift teknolojisi; çünkü bu teknoloji sayesinde model, hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri ile öne çıkmakta ve aynı fiyat bandındaki birçok modeli gölgede bırakmakta. İddialı tasarımı, düşük yakıt tüketimi ve çevikliği ile de öne çıkan Peugeot 308’e de mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederiz.