Yeni aracınıza alışmaya çalışırken otomatik vites harf ve anlamları ilk bakışta karmaşık gelebilir. Esasında her biri farklı sürüş ihtiyaçlarınızı karşılamak için oluşturulan modları ifade eden bu harfler, yalnızca hareket edebilmek için değil; keyifli bir sürüş için de oldukça önemlidir. Peki, otomatik vites harf ve anlamları nelerdir? Gelin otomatik viteste N, P, R, D gibi harflerin ne anlama geldiğini ve modlar arasında geçiş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini birlikte keşfedelim.
Otomatik vites harf ve anlamları konusuna geçmeden önce, son kez düşünmek isteyenler için Otomatik Vites mi Manuel Vites mi? yazımızı da tavsiye ederiz.
Otomatik Vites Harfleri
- P: Park (park etmek)
- D: Drive (sürmek)
- R: Reverse (ters veya geri)
- N: Neutral (nötr)
- S: Speed/Sport (hız/ spor)
- O/D: Overdrive (aşırı hız)
- M: Manuel
Öncelikle belirtmek isteriz ki bu harflerin hepsi her araçta bulunmaz; çünkü bu harfler aracın şanzıman tipi ve sürüş modlarına göre çeşitlenmektedir. Ancak P, D, R, N gibi otomatik vites harfleri hemen hemen tüm otomatik vites araçlarda bulunur ve aynı işleve sahiptir. Bu harfler esasında birer aktivasyon ayarıdır. Peki, bu harfler ne anlama gelir? Gelin otomatik vites harf ve anlamlarını detaylıca inceleyelim.
Otomatik Viteste P Harfi
P harfi “park” ayarını temsil etmektedir. Yani vites P’de iken şanzıman dişlileri kilitlenerek tekerleklerin hareket etmemesini sağlar. Yani, otomatik viteste P ayarı, araç park edileceği ya da duracağı zamanlarda kullanılır ve aracın hareket etmesini engeller.
Otomatik Viteste D Harfi
D harfi “sürüş (drive)” ayarını temsil etmektedir; yani araç ileri yönlü hareket ettirileceği zaman D moduna geçilir. Böylece, gaz pedalına bastığınızda motor devri yükselir ve otomatik şanzıman sayesinde vites de kademeli olarak yüksek dişlilere geçiş yapar. Bazı otomatik araçlarda D harfinden sonra bazı rakamlar da bulunabilir (D1, D2, D3 vb.). Bu rakamlar, ileri vitesin manuel vites ayarlarıdır ve rakam arttıkça temsil ettiği vites de yükselir.
Otomatik Viteste R Harfi
R harfi “geri (reverse)” ayarını temsil etmektedir; yani araç geri vitese alınmak istendiğinde R harfine geçilir. Vites P’den R’ye geçtiğinde, şanzımanın geri vitesi aktive olur ve tahrik tekerleri ters dönebilir.
Otomatik Viteste N Harfi
N harfi “nötr (neutral)” ayarını temsil etmektedir ve manuel viteslerdeki “boşa alma” ya benzer bir işleve sahiptir. Araç N modundaki iken vitesler serbest kalır ve lastikler serbestçe (ileri ve geri de dahil) dönebilir. Genellikle aracın motorunun çalışmadığı durumlarda, sıkışık trafikte ya da uzun trafik ışıklarında beklerken N ayarı kullanılır.
Otomatik Viteste S Harfi
S harfi “hız/spor (speed/sport)” ayarını temsil eder ve yüksek performanslı sürüş moduna sahip otomatik vites araçlarda bulunur. Bu moda geçildiğinde aracın verimliliği azalsa da performansı yükselir; çünkü vites değiştirme süreci nispeten uzar. Devir aralığı arttığı için aracın hızı da artar.
Otomatik Viteste O/D
O/D, “aşırı hız (override)” ayarını temsil eder ve şanzımandaki en yüksek vitestir. Bu mod, motorun daha düşük RPM’de çalışmasını sağlar ve yüksek hızlarda yakıt/performans verimliliği sağlar. Ancak, O/D moduna belirli bir hızdan sonra geçmeniz gerekir; aksi takdirde, düşük hızda hızlanma performansı düşer.
Otomatik Viteste M Harfi
M harfi “manuel” modunu temsil eder; yani M modu ile manuel vites değiştirme aktive olur. Vites kulakçığına sahip olan tüm modellerde, manuel vites değiştirme modu bulunur. Böylece, sürücüler dişli oranı üzerinde daha fazla hakimiyete sahip olabilirler ve gerekli gördükleri durumlarda, vitese müdahale edebilirler.
Otomatik Viteste Artı ve Eksi
M yani manuel vites modunda iken kullanılması gereken artı ve eksi tuşları, vites artırma ve azaltmayı sağlar. Yani manuel araçlardaki vites değiştirme işlemi, otomatik vitesli araçlarda artı ve eksi tuşları sayesinde yapılır ama tabii ki araç M modunda iken.
Otomatik Vites Kullanacaklara Tavsiyeler
Otomatik vites harf ve anlamlarını araştırdığınıza göre otomatik vites kullanmaya yeni başlayan/ başlayacak olan bir sürücüsünüz. Peki, otomatik vites kullanırken hayatınızı kolaylaştıracak birkaç pratik bilgiyi yolun başında iken öğrenmek ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise işte hayatınızı kolaylaştıracak otomatik vites tüyoları:
- Kalkış: Öncelikle el frenini indirmeli ve frene basarak vitesi P modundan D’ye yani sürüş moduna almalısınız. D moduna geçtikten sonra gaz vermeye başlayabilirsiniz; sürüş esnasında zaten vites geçişleri otomatik olacağı için müdahale etmenize gerek yok.
- Park: Aracınızı park ederken ise öncesinde N moduna yani boşa almanız gerekir ki şanzıman üzerindeki hidrolik yük basıncından kurtulun. İzlemeniz gereken adımlar sırasıyla: Aracınızı uygun konuma getirin, frene basarak aracı N moduna alın yani boşa alın, ardından P yani park moduna geçin ve el frenini çekin.
- Yokuş çıkarken: Otomatik vites araçlarda yokuş çıkarken tek yapmanız gereken normalden daha fazla gaza basmak. Modern otomatik vitesli araçların hepsinde geri kayma kilidi olduğu için el frenini çekmek gibi önlemler almanıza ya da devirden düşmekten korkmanıza gerek yoktur.
- Yokuş inerken: Yokuş inerken de aracınızı düz yolda kullanır gibi sürebilirsiniz; ancak manuel araç kullandığınız dönemlerden kalan, inişte boşa alma alışkanlığını otomatik vites aracınızda sürdürmemenizi tavsiye ederiz. Bu alışkanlık, uzun vadede otomatik şanzımana zarar verecek ve ömrünü kısaltacaktır.
- Uzun bekleyişlerde: Uzun trafik ışıkları ya da sıkışık trafikte otomatik vites kullanmak, büyük rahatlıktır. Ancak, yakıt verimliliği için uzun süreli duraklamanız gereken bu gibi durumlarda aracınızı N moduna yani boşa almanızı tavsiye ederiz.
Otomatik vites harf ve anlamlarını öğrendikten sonra, artık aracınızı daha güvenli ve bilinçli bir şekilde kullanmaya hazırsınız! Tekrar hatırlatmak isteriz ki otomatik viteste D, R, N ve P gibi harfler sadece sürüş verimliliğini değil, aynı zamanda sürüş deneyiminizi de önemli ölçüde etkiler. Keyifli ve güvenli sürüşler dileriz!