Pick-Up Nedir, Artı ve Eksileri Nelerdir?

Araba101 serimizin bu yazısında pick-up arabaları ve özelliklerini mercek altına alıyoruz ama yepyeni bir bakış açısıyla; çünkü pick-up araçlarda kronik sayılan savrulma, asfalt sürüşünün konforsuzluğu gibi sorunlar artık gerilerde kaldı. Otomotiv sektöründeki gelişmeler sayesinde artık hem bir pick-up sahibi olarak yüksek taşıma kapasitesinin hem de asfalt sürüşünün keyfini çıkarmak mümkün. Peki, günümüzde pick-up araçların avantaj ve dezavantajları neler? Gelin “Pick-up nedir?” sorusundan yola çıkarak, bu kasa tipi hakkında tüm bilinmesi gerekenlere birlikte göz atalım.

Pick-Up Nedir?

Öncelikle pick-up modelleri ülkemizde pek yaygın kullanılmadığı için tanımı konusunda da bazı kafa karışıklıkları olabiliyor; zaten pick-up araçların kamyonetlerle olan benzerliği de bu 2 kasa tipini birbirinden ayırmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle, ilk belirtmemiz gereken “pick-up” kelimesinin aslında hibrit bir kasa tipini ifade ediyor oluşu: Kamyonet ve binek araç özelliklerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bu hibrit modellere “pick-up” deniyor. 

Kuzey Amerika, Avustralya gibi arazi kültürü olan ülkelerde oldukça sık tercih edilen pick-up modeller, kamyonetlerin yüksek taşıma kapasiteleri ve binek araçların şehir içi kullanım kolaylığını bir araya getiriyor. Böylece hem arazide kullanım ihtiyaçlarını karşılayan hem de bireysel mobilite sorunlarına çözüm sunan modeller olarak karşımıza çıkıyorlar. Ülkemiz gibi arazi kültürü fazla olmayan ülkelerde ise pick-up modeller hem pek tercih edilmiyor hem de sürücüleri cezbedecek yeterli avantaj sunamıyor. Ancak, bu durum tabii ki herkes için geçerli değil ve bazı durumlarda pick-up araçlar oldukça avantajlı olabilir. Pick-up avantaj ve dezavantajlarına göz atarken bu alanları da belirteceğiz. Hazırsanız, başlayalım.

Pick-Up Avantajları

  • Yüksek taşıma kapasitesi: Pick-up araçlar, kamyonetler gibi doğrudan taşımacılık için üretilmeseler dahi kamyonetleri aratmayacak kadar yüksek taşıma kapasitesine sahipler.
  • Yüksek çekiş gücü: Yüksek taşıma kapasitesinin bir diğer avantajı da tabii ki çekiş gücü. Pick-up araçlar hem yüklüyken dahi çekiş sorunu yaşamamaları hem de entegre çekiş sistemleri sayesinde karlı/çamurlu yollarda patinaj gibi sorunlar yaşatmamaları nedeniyle tercih ediliyor.
  • Sürüş hakimiyeti: Pick-up araçlar nispeten yüksek tasarımlara sahipler; bu durum sayesinde hem daha hakim bir sürüş imkanı sunabiliyorlar hem de arazi kullanımında daha güvenliler.
  • Kullanım alanlarının genişliği: Kamyonetlerin aksine pick-up araçlar hem arazide hem de asfaltta verimli bir sürüşü mümkün kılıyor. Böylece, sürücüler “ikisi bir arada” bir araç sahibi olabiliyor.
  • Geniş iç hacim: Pick-up araçlar genelde önde 2 koltuk ya da sürücü + 2 koltuk olacak şekilde üretiliyorlar ve hem baş hem de diz mesafesi olarak birçok binek araca kıyasla daha genişler.

Pick-up araçların sunduğu avantajlar özellikle küçük ve hafif yüklerin taşınması gerektiğinde kendini gösteriyor. Eğer sizin de işiniz ya da yaşam tarzınız, bu tarz yükleri sıklıkla taşımanızı gerektiriyorsa ve tek bir araçla hem taşımacılık yapmak hem de şehir içinde de konforlu bir sürüş yapabilmek istiyorsanız, pick-up modeller her iki sorununuza da çözüm olabilir; üstelik 4×4 pick-uplar arasında off-road kabiliyeti ile dahi öne çıkan modeller mevcut.

Pick-Up Dezavantajları

  • Sert arka süspansiyonlar: Birçok pick-up araç, yük taşıma odağı nedeniyle sert arka süspansiyonlara sahiptir. Bu nedenle hem kasa boşken savrulma gibi sorunlar yaşamanıza neden olabilirler hem de seyahat konforları düşüktür.
  • Düşük konfor: Sert arka süspansiyonlar nedeniyle yoldaki her türlü bozukluğu hissetmenin yanı sıra virajlarda savrulma vb. sorunlar, birçok pick-up aracı asfaltta konforsuz seçenekler yapar.
  • Düşük yol tutuşu: Pick-up araçlar kasaları doluyken son derece memnun edici performanslar sunsalar da kasaları boşken maalesef durum tam tersidir; çünkü virajlarda savrulma, denge sorunu ve dönerken kayma gibi kronik sorunlara sahiptirler. Ancak, tabii ki bu durum alacağınız marka modelde bulunan sürüş modlarına göre değişebilir ya da siz süspansiyon modifiyesi veya difüzör gibi eklentilerle bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
  • Hız sınırları: Pick-up kasa tipine sahip araçların tâbi oldukları hız sınırları binek otomobillere kıyasla daha düşüktür. Bu durum, yük taşırken sorun teşkil etmese dahi seyahat ederken bir dezavantaja dönüşebilir.
  • Yüksek yakıt tüketimi: Birçok pick-up modeli, binek araçlarla kıyaslandığında yüksek yakıt tüketimine sahiptir. Motor gücü ve ağırlık gibi nedenleri olan bu sorunu göz ardı etmemenizi ve marka-model seçimi yaparken mutlaka yakıt tüketim verilerini de incelemenizi tavsiye ederiz.

“Pick-up nedir?” sorusuna cevap ararken bu hibrit kasa tipinin avantaj ve dezavantajlarını da nedenleri ile inceledik. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere pick-up araçlar ne seyahat amaçlı kullanım ne de taşıma için ideal seçenekler değiller. Her iki kullanımda da sürücülerin bazı avantajlar için feragat etmek zorunda oldukları noktalar mevcut. Bu nedenle, eğer hem taşıma kapasitesi yüksek hem de asfaltta da nispeten rahatça kullanabileceğiniz bir model arıyorsanız, seçiminizi yaparken ince eleyip sık dokumanızı ya da alternatif kasa tiplerine yönelmenizi tavsiye ederiz.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey