Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan hasar kaydı sorgulama, araç sahiplerinin sıkça merak ettiği ve önem verdiği bir konudur. Günümüz otomotiv dünyasında bir aracın hasar geçmişini bilmek, ikinci el araba alırken, satarken veya sigorta yaptırırken oldukça önemlidir. Gelin sizin için incelediğimiz hasar kaydı nedir, Plakadan hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır? sorularının cevaplarına birlikte göz atalım.

Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kaydı, bir aracın ömrü boyunca maruz kaldığı herhangi bir hasarın belgelenmiş bir tarihçesidir. Bu kayıt genellikle aracın karıştığı kazalar, çarpışmalar veya araca zarar verebilecek diğer olaylar hakkında bilgiler içerir. Tamir işlemleri ve değişen parçaların bilgilerini içeren hasar kaydı, aracın güncel durumunu kapsamlı bir şekilde gösterir ve ikinci el araç satış değerini değiştirebilecek bir etkiye sahiptir.

Plaka Üzerinden Hasar Kaydı Sorgulama

Plakadan hasar kaydı sorgulandığında, hasara sebep olan kazalar ve kaza tarihi, hasarın derecesi ve maddi değeri gibi detaylı bilgilere ulaşılabilir. Plaka hasar kaydı sorgulama e-Devlet üzerinden veya SMS yoluyla kolayca yapılabilir.

E-Devlet üzerinden hasar kaydı sorgulama yapmak için;

  • İnternet üzerinden e-Devlet web sitesine veya e-Devlet uygulamasına giriş yapın.
  • E-Devlet şifrenizi ve TC kimlik numaranızı girerek giriş işleminizi tamamlayın.
  • Arama kutucuğuna “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” yazın.
  • Çıkan sonuçlar içerisinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” başlığına tıklayarak ilgili sayfaya gidin. 
  • Açılan yeni sayfada “Plaka Numarası” yazısının altında bulunan kutucuğa plaka numaranızı girin ve “Sorgula” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza çıkan sonuçlardan aracın hasar kayıtlarının tamamına ulaşabilirsiniz.

Unutmayın, hasar kayıtları için resmi platformlardan faydalanmak araca dair tüm detayları doğru ve güvenilir bir şekilde erişim sağlamanın anahtarıdır. Bu adımları takip ederek, hasar kaydı süreçlerini kolayca yürütebilirsiniz.

SMS ile hasar kaydı sorgulama için;

  • Plaka ile hasar kaydı sorgulama için ilk olarak aralarında boşluk bırakmadan araç plaka numarasını yazın ve “5664” numarasına SMS gönderin. İşlem sonrasında araca dair tüm hasar geçmişi kısa sürede telefonunuza mesaj olarak iletilecektir.
  • Bu aşamada, plaka değişince hasar kaydı silinir mi sürücülerin yanıtını merak ettiği bir soru haline gelmektedir. Hayır, aracın plakası değişse bile hasar kayıtlarına SMS sorgulaması ile ulaşabilirsiniz.
  • Araca dair detaylı sorgulamayı da aynı şekilde plaka numaranızla yapabilirsiniz. “DETAY” yazıp bir boşluk bırakın ve aracınızın plakasını yazın “5664” numarasına SMS gönderin. Bu işlem ile; aracın trafiğe çıkış tarihine, aracın markasına- modeline, plaka değişimi olup olmadığına ve kaskosunun olup olmadığına dair tüm detaylara kolayca ulaşabilirsiniz.

Hatırlatmakta fayda var: SMS ile hasar kaydı sorgulama işlemi belli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Bu nedenle sorgulama işlemi yapmadan önce bilgi edinmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden güncel fiyatlara ulaşabilirsiniz.

Hasar Kaydını Neden Kontrol Etmeliyiz?

Bir aracın hasar kaydını kontrol etmenin neden önemli olduğunu anlamak önemlidir. İkinci el bir araç satın almayı düşünüyorsanız hasar geçmişini bilmek, aracın genel durumunu ve potansiyel sorunlarını değerlendirmenize yardımcı olabilir. Geçmiş hasarları anlamak, bilinçli kararlar vermenizi sağlar ve beklenmedik onarım maliyetlerinden kaçınmanıza yardımcı olur. Araç satarken temiz bir hasar kaydı sunmak ise alıcının güvenini artırır ve satış sürecini hızlandırır.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınır mı?

Hasar kaydı olan bir araç satın almayı düşünmeden önce bazı faktörleri dikkate almak önemlidir. Bu faktörleri aşağıda sizin için inceledik.

1. Güvenlik: Önemli ölçüde hasar görmüş bir araç güvenlik açısından sorun yaratabilir. Bu durum, olası bir kazada siz ve yolcular için risk oluşturabilir.

2. Yeniden Satış Değeri: Hasar kaydı olan araçların genellikle daha düşük yeniden satış değerleri vardır. Bu nedenle büyük risk oluşturmayacak hasar kaydına sahip bir araç almak hesaplı bir karar olabilir.

3. Sigorta Maliyetleri: Hasar kaydı olan bir aracı sigortalatmak daha pahalı olabilir ve bazı sigorta şirketleri sınırlı kapsama seçenekleri sunabilir.

4. Sınırlı Kullanım: Satın almak istediğiniz aracı sınırlı bir şekilde veya kritik olmayan amaçlar için kullanacaksanız, az hasarlı araçlar daha avantajlı olabilir.

5. Mekanik Sorunlar: Onarımlardan sonra bile, hasar kaydı olan bir araçta hala altta yatan mekanik sorunlar olabilir. Bu sorunlar ileride pahalı tamir masraflarına yol açabilir. Mekanik onarım ihtiyaçlarınıza uygun hizmetlere Carvak güvencesiyle kolayca ulaşabilirsiniz.
2. el araç almayı mı düşünüyorsunuz? 2. el taşıt kredisi hakkında tüm detaylar için yazımıza mutlaka göz atın.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey