Station Wagon Nedir, Artı ve Eksileri Nelerdir?

Daha fazla bagaj alanına, daha geniş diz ve baş mesafesine ihtiyaç duyanlar ve sedanlara, SUV’lara dahi sığmakta zorlananlar… Araba101 serimizin bu yazısı sizin için! Kampler, uzun seyahatler hatta hobi malzemelerinizi sığdırmak için ihtiyacınız olan araç station wagon modeller arasında olabilir. Üstelik artık otobanda da güvenli ve konforlu birer yol arkadaşı olan birçok station wagon model mevcut. Peki, station wagon nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hazırsanız, station wagon kasa tipi hakkında tüm bilinmesi gerekenlere hızlıca bir göz atalım.

Station Wagon Nedir?

Türkçeye “istasyon vagonu” olarak çevrilen station wagon terimi, 20. yüzyıla kadar Avrupa’da trenlerden otel ve evlere yolcu taşıyan araçları ifade etmek için kullanılıyor. Trenden inen yolcuları karşılamak için yola çıkan bu modellerde tabii ki en çok aranan özellik de geniş bagaj kapasitesi ve iç hacim oluyor. Tabii ki günümüzde böyle bir uygulama yok ve station wagon modeller birçok değişimden geçti. Ancak, uzun şasi ve geniş bagaj hacimleri hâlâ baki.

Station wagon esasında sedan ile oldukça benzeyen bir kasa tipi; en büyük farkı ise daha uzun bir şasiye ve daha geniş bir bagaj hacmine sahip olması. Ayrıca, en az 4 kapıya sahip olan bu modeller 5+ koltuk kapasitesi, nispeten daha yüksek gövde gibi ayırt edici özelliklere de sahipler. Station wagon avantaj ve dezavantajlarına geçmeden önce “Sedan nedir, artı ve eksileri nelerdir?” yazımıza göz atarak, 2 kasa tipinin farkları hakkında daha detaylı bilgiye de erişebilirsiniz. 

Station Wagon Avantajları

Öncelikle belirtmek isteriz ki station wagon araçların avantajları, özellikle kalabalık aileler ve kamp/seyahat severler için oldukça fazla; zaten genellikle bu iki kesim tarafından sıklıkla tercih ediliyorlar. Başlıca avantajları ise:

  • Geniş bagaj hacmi: Sedan ve SUV modellerin geniş bagaj hacimlerini dahi gölgede bırakacak bir taşıma alanı istiyorsanız, station wagonlar eşsiz seçenekler; üstelik, bazı modellerde arka koltukların yatırılması ile bu hacim devasa boyutlara ulaşabiliyor.
  • Oturma kapasitesi: Station wagon modellerde yalnızca bagaj hacmi üzerinde değil; yolcu kapasitesi üzerinde de hakimiyet oldukça fazla. Arka koltukların yatırılabilmesinin yanı sıra 5+ koltuklar da bu modelleri hem daha işlevsel hem de kalabalık aileler için avantajlı kılıyor.
  • Yüksek yol tutuşu: Tabii ki sedan kasa tipi ile kıyaslanabilecek bir yol tutuşundan bahsetmiyoruz. Ancak, station wagon modeller gibi yüksek bagaj kapasiteleri nedeniyle tercih edilen SUV ve pick-uplar ile kıyaslandığında daha düşük ağırlık merkezine sahip olan station wagon araçlar, yol tutuşu konusunda bir adım öne çıkıyor.
  • Geniş baş ve diz mesafesi: Station wagon arabaların geniş şasileri daha geniş baş ve diz mesafesini de mümkün kılıyor; ancak, 5+ koltuk sayısına sahip bazı modeller için bu maddenin geçerli olmayabileceğini de unutmamak gerek.
  • Konfor: Şasi uzunluğu ve geniş iç hacim station wagon araçların konforlu olduğunu kanıtlar nitelikte; ama özellikle, kısmen aynı kargo kapasitesine sahip olan pick-up gibi modellerle kıyaslandığında station wagon modellerin daha konforlu olduğunu da belirtmek isteriz. Özellikle pick-up araçlarda asfaltta ve yüksek hızlarda seyahat yolcular için pek konforlu olmasa da station wagon modeller için böyle bir durum söz konusu değil.
  • Düşük maliyetler: Station wagon modeller, hafif ticari araçlar gibi yıllık muayeneye tâbi değiller. Ayrıca, yakıt verimlilikleri de yüksek silindirli SUV modellere ve pick-uplara kıyasla daha iyi.

Station Wagon Dezavantajları

Avantajlarının çokluğu sizi şimdiden ikna etmiş olabilir; hele ki aynı taşıma kapasitesine ulaşmak için sahip olmanız gereken büyük boy SUV, pick-up gibi araçlarla kıyaslandığında. Ancak, tabii ki station wagonların da dezavantajları yok değil ve son kararı vermeden önce bu eksileri de mutlaka göz önüne almalısınız. İşte station wagon modellerin başlıca dezavantajları:

  • Şehir içi kullanım zorluğu: Sedanlar dahi şehir içinde yeteri kadar çevik bulunmuyor ve park sorunu yaşanmasına neden olabiliyor. Daha uzun şasileri ile ayrışan station wagon modeller için ise bu durum büyük şehirlerde büyük bir sorun.
  • Yakıt tüketimi: Yine hatchback ve sedanlarla kıyaslandığında station wagon modeller daha fazla yakıt tükettikleri için gölgede kalıyor. Bu nedenle, eğer yakıt tasarrufu öncelikleriniz arasında ise yüksek bagaj hacmine sahip bir sedan araca yönelmeyi de seçenekleriniz arasında tutabilirsiniz.
  • Kısıtlı model seçeneği: Ülkemizde hatchback, sedan ve SUV gibi kasa tiplerine olan ilgi station wagon modellere kıyasla oldukça fazla ve maalesef söz konusu station wagon modeller olduğunda hem sıfır hem de 2. el araç kategorilerinde daha az seçenek mevcut.
  • Alım satım zorluğu: Ülkemizde çok tercih edilmeyen bir kasa tipi olduğu için station wagon modeller, 2. El olarak satılmak istendiğinde süreç biraz uzun olabiliyor. Bu nedenle, eğer aracınızı kısa bir süre kullanıp elden çıkarmayı düşünüyorsanız station wagon pek doğru bir seçenek olmayabilir.
  • Parça sıkıntısı: Yine nispeten az tercih edilen bir kasa tipi olduğu için her station wagon modelin parçasını bulmak kolay olmayabilir. Bu nedenle, station wagon almadan önce marka model özelinde bir yedek parça araştırması yapmanızı ve olası bir arıza durumunda sizi ne kadar zorlayacağını düşünmenizi tavsiye ederiz.

“Station wagon nedir?” sorusundan yola çıkarak bu kasa tipi hakkında tüm bilinmesi gerekenlere değindik. Şimdi karar sizin! Ancak, eğer kalabalık bir aileyseniz ve bagaj kapasitesi sizin için önemliyse, station wagon modellere en azından bir şans vermenizi mutlaka tavsiye ederiz. Tabii önceliğiniz şehir içi kullanım ve verimlilik ise station wagon modellerin sizin için doğru bir tercih olmadığını belirtmek isteriz.

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey