V Kayışı Değişimi: Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir diğer adıyla alternatör kayışı olarak da bilinen V kayışı, aracın güvenli bir şekilde çalışabilmesinde önemli rol oynayan bileşenlerden biridir. Triger kayışı gibi kauçuk malzemeden üretilen V kayışı, aracın motorundan aldığı gücü klima moturu, şarj dinamosu ve su pompası gibi yardımcı sistemlere aktarma görevi görür. Adını “V” şeklindeki tasarımından alan bu kayış, kasnaklara iyi bir temas ve tutunma sağladığı için hem daha fazla güç iletimi sağlar hem de kayma riskini azaltır. Genellikle dayanıklı yapıdaki V kayışları zamanla aşınabilir, yük taşıma gücünü kaybedebilir. Böyle bir durumda da V kayışı değişimi yapılması gerekir. V kayışı değişimi nedir, nasıl yapılır gibi merak edilen tüm soruların yanıtı burada!

V (Alternatör) Kayışı Nedir?

Motorun çeşitli bileşenleri arasında güç iletimi sağlayan kauçuk bir kemer olan V kayışı, motorun dönen parçalarından birinden diğerine güç iletimi yapma görevi üstlenir. Bazı araçlarda bir adet V kayışı bulunurken bazı araçlarda iki adet bulunur. Ayrıca V kayışının kalınlığı ve büyüklüğü de aracın markasına, modeline bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

V Kayışı Ne İşe Yarar?

Aracın motorunda güç iletimini sağlayan ve çeşitli motor bileşenleri arasında dönme hareketini ileten V kayışı, temelde motorun ana şaftından diğer yardımcı parçalara güç iletme görevi üstlenir. Triger kayışı ile V kayışı kimi zaman sürücüler tarafından aynı şey olarak düşünülebilir. Oysa bu iki bileşen farklıdır ve görevleri de aynı değildir. Triger kayışı, araçta kapalı bir mekanizmaya sahipken ve dışarıdan görülemezken V kayışı dışardan motora bakıldığında görülebilir. Ayrıca triger kayışının en temel işlevi motorun senkronizasyonunu sağlamak iken V kayışının temel işlevi ise; motor bileşenleri arasında güç iletimi yaparak, araç kliması ve ısıtma sistemlerinin çalışmasında rol oynamaktır.

V Kayışı Değişimi Nasıl Yapılır?

Alternatör kayışı değişimi yapılırken sırasıyla şu adımlar izlenir:

  • Eğer motor sıcaksa soğuması için beklenir.
  • Motor bölmesi açılır ve V kayışına ulaşılır.
  • Eğer V kayışı manuel olarak gerildiyse gergi vidasına ulaşılır ve gerilim mekanizması gevşetilir.
  • V kayışı çıkarılır.
  • Daha sonra yeni V kayışı takılır.
  • Eğer araçta bir germe mekanizması bulunuyorsa, bu mekanizma kullanılarak kayış gerilir.
  • Tüm bağlantılar kontrol edilir, motor çalıştırılır ve V kayışının düzgün bir şekilde çalıştığından emin olunur.

V Kayışı Değişiminde Kullanılan Malzemeler

  • Yeni V kayışı
  • İhtiyaç duyulan takım seti
  • Motorun V kayışı diyagramı
  • Gerekirse yeni kayışın gerilmesini sağlayan bir mekanizma

V Kayışı Değişimi Ne Kadar Sürer?

V kayışının aşınması durumunda değiştirilmesi gerekir. Bu oldukça kolay ve kısa süreli bir işlemdir. V kayışının değiştirilmesi yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. Değişim aşamasında V kayışının kopmadan değiştirilebilmesi önemlidir. Bunun için de alanında uzman, yetkin servislerden hizmet almak gerekir. Eğer aracınızın V kayışında bir problem olduğunu düşünüyorsanız değişim için Carvak Servis ile hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.

V Kayışı Neden Öter?

Eğer -özellikle de sabahları- motoru ilk çalıştırdığınızda motor kaputunun altından bir ötme sesi geliyorsa bunun sorumlusu çok büyük ihtimalle V kayışının kaçırması olabilir. V kayışından ses gelmesi sebepleri ayrıca şunlar olabilir:

  • V kayışları zamanla aşınır. Aşınan kayışın yüzeyinde de çatlaklar ya da oluklarda bozulmalar meydana gelebilir. Bu aşınma ve yıpranma sonucunda da sürtünme ya da ses çıkarma belirtileri ortaya çıkabilir.
  • V kayışının gerilimi belli bir tolerans aralığında olmalıdır. Kayış çok gevşek olursa kasnak üzerinde sağlıklı bir şekilde dönemeyeceği için ses çıkarabilir.
  • V kayışının üstünde yağ ve kir birikintileri oluşmuşsa kayışın kayganlığı azalabilir ve bunun sonucunda da ötme sesi gelebilir.
  • Eğer kayışın döndüğü kasnaklarda bazı problemler varsa bu da kayıştan ses gelmesine neden olacaktır.
  • Bazı araç modellerinde kayışın gerginliğini ayarlamak için bir gerilim cihazı bulunur. Eğer bu cihaz düzgün çalışmıyorsa ya da yanlış ayarlanmışsa kayıştan ses çıkmasına neden olabilir.
  • Araçla ıslak bir zemin üzerinden veya su birikintisinden geçerken V kayışı ıslanabilir. Bu ıslanma sonucunda da ötme meydana gelebilir.

V Kayışı Koparsa Ne Olur?

V kayışı, aracın motorunda çeşitli bileşenleri birbirine bağlayan ve senkronize eden önemli bir parça olduğu için kopması durumunda birtakım aksaklıklar meydana gelebilir. Öyle ki bu durum motorun düzgün çalışmamasına dahi neden olabilir. Bunun yanı sıra soğutma sisteminde birtakım sorunlar oluşabilir, kayışın kopması durumunda şarj sistemi sorunları ortaya çıkabilir ve aracın aküsü şarj edilemez hale gelebilir. Ayrıca bazı araçlarda V kayışı, direksiyon sistemini de tahrik eder. Bu durumda V kayışının kopması, direksiyon sistemiyle ilgili sorunlara da neden olabilir. Dolayısıyla eğer böyle bir problemle karşı karşıyaysanız kayış değişimi için Carvak Servis randevunuzu hemen oluşturun!

V Kayışı Kaç Km’de Değişir?

V kayışı kaç km’de değiştirilmelidir sorusuna yeni araçlar için 60.000 km yanıtı verilebilir. Elbette bu süre aracın yaşına göre değişebilir. Eğer aracınız eskiyse yani yaşı fazlaysa bu km sayısı daha az olacaktır. Bunların yanı sıra eğer aracın kilometresi azsa yine de V kayışının ortalama 4 yılda bir değiştirilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca aracın düzenli periyodik bakımında V kayışı değişimine gerek olduğu söylenirse yine kilometre ve yıldan bağımsız olarak da V kayışı değişimi yaptırmak gerekecektir.

V Kayışı Değişimi Fiyatları Ne Kadar?

V kayışı değişimi fiyatları; aracın markasına, modeline, yaşına ve firmaya göre değişkenlik gösteriyor. V kayışı değişimini güvenli ve uygun fiyat garantili bir şekilde Carvak Servis ile yaptırabilirsiniz. Yetkin servis ayrıcalığı ve yerinde hizmet avantajıyla Carvak Servis’i tercih edin; şeffaf fiyatlandırma ile kaliteli servis ve bakım hizmetlerini uygun fiyatlara elde edin.

Araç Muayenesinde Nelere Bakılır? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey