Volkswagen Beetle Hakkında Tüm Merak Edilenler

Otomotiv dünyasının zamansız ikonlarından olan Volkswagen Beetle, namıdiğer “vosvos”, nesiller boyunca sayısız hayran edindi. İkonik tasarımı ve kendine has çekiciliği ile VW Beetle şüphesiz ki yalnızca bir araba olarak değil; barışın ve nostaljinin sembolü olarak da akıllarımıza kazındı ve her yeni modeli ile hayranlarını heyecanlandırmayı başardı. Bu nedenle, bu blog yazımızda, VW Beetle’ın büyüleyici dünyasına dalacağız ve ilk üretiminden aramıza veda ettiği 2017 yılına kadar yaşadığı serüvene değineceğiz; tabii ki son New Beetle modeli ve özelliklerini de detaylarıyla inceleyerek. Hazırsanız, başlayalım!

Volkswagen Beetle, Namıdiğer “Vosvos”

Ülkemizde “vosvos”, “tosbağa”, “kaplumbağa” gibi birçok farklı isimle anılan Beetle, Volkswagen’ın 1938 yılında bir savaş aracı olarak üretmeye başladığı, yıllara meydan okuyan bir model. Ferdinand Porsche’nin imzasını taşıyan Beetle’ın ortaya çıkış nedeni ise Adolf Hitler’in Alman ordusu ve halkına hizmet etmek için şu şartları taşıyabilecek bir savaş aracına ihtiyaç duyması:

  • 3 çocuklu bir Alman ailesini taşıyabilecek.
  • 3 silahlı askeri taşıyabilecek.
  • Sovyet soğuklarına direnebilecek.
  • 100 km/h hıza ulaşabilecek.
  • Fiyatı 1000 Reichsmark’ı geçmeyecek.

Adolf Hitler’in, 1934 yılında, Ferdinand Porsche ile bu ihtiyacı bizzat paylaşması ve Porsche’nin kolları sıvaması ile Volkswagen Beetle ortaya çıkıyor ve 1938 yılında üretimi başlıyor. Döneminde de kompakt tasarımı ve verimliliği ile oldukça dikkat çeken model, hiçbir zaman planlandığı gibi savaş sahnesine çıkmıyor; aksine 1968 sonrasında Avrupa’da barışın simgesi haline geliyor.

Ülkemize ise ilk Volkswagen Beetle, 1951 yılında Op. Dr. Ömer Faik Çelebi tarafından getiriliyor.  Böylece, Çelebi’nin lacivert vosvosu sayesinde ilk kez VW Beetle ile tanışan İstanbul yolları da kısa zamanda Avrupa’da esen “vosvos rüzgarı” ndan payını alıyor. Günümüzde hâlâ hem dünyada hem de ülkemizde “vosvos” tutkunları dernekler kurmaya ve şenlikler, sosyal sorumluluk projeleri düzenlemeye devam ediyor.

80 yıllık tarihinde Beetle, birçok farklı özellik ve seri ile karşımıza çıksa da 4 önemli dönüm noktası bulunuyor:

  • Beetle
  • Super Beetle
  • New Beetle
  • Beetle A5

Beetle, 1938 yılından 2003 yılına kadar üretimi devam eden klasik Beetle modellerini kapsıyor. Ülkemizde “vosvos” dendiğinde de kastedilen genelde bu model; “pire” lakabı ise 1960 öncesi Beetle modelleri için kullanılıyor.

Super Beetle ise geleneksel Beetle’da yapılan yükseltmeler ile 1971 yılında üretilmeye başlanan, premium bir Beetle versiyonu. Selefi olan Beetle’lar ile arasındaki en belirgin fark ise boyutları; çünkü 1971 yılında üretilen Super Beetle, selefinden tam 81 mm daha uzun ve 35,5 mm daha geniş olmasının yanı sıra %43 daha fazla depolama alanına sahip.

New Beetle, 1998 yılında Beetle’ın ciddi bir makyaj sonrası karşımıza çıkan versiyonu olarak nitelendirilebilse de Golf platformu üzerine inşa edilen ve tasarım olarak ikonik Beetle’dan uzaklaşan bu Beetle’lar yeni bir model olarak sunuldu ve ilk jenerasyonu 2011 yılına kadar üretildi.

Beetle A5: Beetle son kez karşımıza 2011 yılında New Beetle’ın 2. jenerasyonu olan “Beetle A5” ile çıktı ve 2019 yılına kadar, 3 yıl boyunca, üretilmeye devam etti. Beetle A5, Golf’ün aynı isimli platformu üzerine inşa edilse de 1. nesil New Beetle’a kıyasla klasik Beetle siluetini daha net bir şekilde vurguluyordu. Ancak, beklenen ilgiyi görmemesi nedeniyle, 2017 yılında Avrupa’ya veda etti (2019 Temmuz ayında Beetle’ın son 2 özel üretimi olan Final Edition SE ve Final Edition SEL versiyonları ile ise tüm dünyada üretimi durduruldu). Ülkemizde New Beetle’ın her iki jenerasyonunu da “New Beetle” ismiyle duymanız da, 2. jenerasyonu “Beetle/ Beetle A5” isimleriyle duymanız da oldukça mümkün.

Son Beetle ve Özellikleri

2016-2017 yıllarında Volkswagen, on yıllara meydan okuyan vosvos tarihine bir selam niteliğinde olan son New Beetle’ların (Beetle A5) üretimini yaptı. New Beetle’ın 2. jenerasyonu olan bu modern Beetle modelleri, her ne kadar bir vosvos sevimliliğini koruyor dahi olsalar çok daha kaslı ve dinamik bir görünüme sahipti; üstelik artık “kaplumbağa” yakıştırmasına gücenebilecek kadar da hızlı! 1,2 lt ve 1,4 lt 4 silindirli TSI® motor seçenekleri bulunan 2017 model, 150 hp’ye varan beygir gücü ve 250 nm’ye varan tork üretimi ile segmentindeki diğer modeller için de iddialı bir rakipti.

Son VW Beetle’da ayrıca, yakıt verimliliği ve hızlı vites değişimi ile bilinen DSG çift kavramalı şanzıman ve 6 kademeli manuel şanzıman seçenekleri bulunuyordu. 7 ileri DSG çift kavramalı şanzıman sayesinde 2017 model Beetle, yalnızca saniyenin %1’inden bile daha kısa bir sürede vites geçişi sağlıyordu; üstelik güç aktarımında kesinti olmaksızın.

2017 Volkswagen Beetle’ın en dikkat çekici özellikleri ise şüphesiz ki sahip olduğu teknolojik donanımlar ve bilgi-eğlence sistemleriydi. Beetle son kez karşımıza tam bir 21. yüzyıl vosvosu olarak çıktı ve donanım paketine göre değişmekle birlikte, yol tutuşunu arttıran ESP sistemi ve park pilotu gibi sürüş teknolojilerinden 8 hoparlör+bir subwoofer’a sahip Fender ses sistemine kadar bir dizi özelliğe sahipti. Dilerseniz, son Volkswagen Beetle versiyonları ve özelliklerini daha yakından inceleyelim!

Beetle Motor Seçenekleri

2017 model VW Beetle’ın motor seçenekleri:

  • 1,2 lt 4 silindir TSI® motor
  • 1,4 lt 4 silindir TSI® motor

İlk bakışta motor hacimleri size düşük gelebilir; ancak, hatırlatmak isteriz ki Volkswagen Beetle, ekonomi ve yakıt verimliliği odağı ile geliştirilen bir otomobil ve segmentindeki rakipleri ile karşılaştırıldığında oldukça iddialı bir performansa sahip. Üstelik, tasarım hedefini de yakalamayı başarıyor; çünkü sadece benzinle çalışan motor seçenekleri olmasına, dizel seçeneğine sahip olmamasına, rağmen son derece yüksek bir yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

1,2 litrelik TSI motor, Style donanım paketinde standart diğer paketlerde ise opsiyonel olarak karşımıza çıkıyor ve 105 hp beygir gücü, 175 nm tork sunmanın yanı sıra 0-100 km hızlanmasını 10,9 saniyede tamamlıyor. Ayrıca, diğer motor seçeneklerinde bulunmayan 6 ileri manuel şanzıman opsiyonu da 1,2 litre TSI motorda mevcut. Ancak söz konusu yakıt verimliliği olduğunda, 7 ileri DSG şanzıman 100 km’de ortalama 5,1 lt yakıt tüketimi ile çok daha avantajlı bir seçenek.

1,4 litrelik TSI motor ise Style donanım paketinde bulunmuyor; yani bu motor opsiyonuna sahip olmak için Design donanım paketini seçmek şart. 150 hp beygir gücü ve 250 nm tork üretimine sahip olan bu motorla Beetle’ın 0-100 km hızlanma süresi 8,7 saniyeye düşüyor. Daha iyi bir performans sunmanın yanı sıra yakıt verimliliğinde de geri kalmıyor ve 100 km’de ortalama 5,5 lt benzin tüketiyor. Ancak, bu motorda manuel vites seçeneği bulunmuyor; yalnızca 7 ileri DSG şanzıman mevcut. Beetle motor seçeneklerinin teknik verilerini bir tablo ile de karşılaştıralım:

MotorBeygirTorkAzami hız0-100 km hızlanmaŞehir içi yakıt tüketimiŞehir dışı yakıt tüketimi
1,2 lt TSI105 hp175 nm180 km/h10,9 sn6,0 lt4,6 lt
1,4 lt TSI150 hp250 nm203 km/h8,7 sn6,6 lt4,9 lt
Beetle Motor Seçenekleri

Beetle Donanım Paketleri

Birçok otomobil modelinin aksine Beetle’ın donanım paketleri arasındaki asıl fark iç ve dış donanım opsiyonları; söz konusu güvenlik olduğunda ise her iki paket de full donanıma sahip. Bu nedenle, her bir donanım paketini güvenlik donanımlarına değinmeden inceleyecek; güvenlik detaylarına ise yazının sonunda ayrıca değineceğiz.

Style Donanım Paketi

Öncelikle belirtmek isteriz ki eğer ikonik vosvos tutkunlarındansanız, Style’ın görüntüsü sizi daha çok memnun edebilir; çünkü Design paketinin sahip olduğu krom detaylar, LED farlar ve spoyler gibi özellikler, modele daha sportif bir hava katsa da ikonik vosvos görüntüsünden uzaklaşmasına neden oluyor. Ayrıca, ikonik vosvos tasarımına sadık kalan Style paketi de söz konusu teknolojik donanım olduğunda beklentilerin altında kalmıyor. İşte Beetle Style paketinin öne çıkan özellikleri:

  • 16 inç “Whirl” alüminyum alaşımlı jantlar
  • Çok fonksiyonlu deri direksiyon
  • 5″ dokunmatik ekran
  • USB-IN müzik çalar bağlantısı ve CD çalar
  • Manuel klima
  • Fren enerjisi geri kazanımı
  • Yol bilgisayarı

Design Donanım Paketi

Bir üst paket olan Beetle Design donanım paketi ise, güvenlik donanımlarında Style ile tıpatıp aynı olsa ve iç donanımda pek bir farka sahip olmasa da söz konusu dış donanım ve konfor olduğunda farkını ortaya koyuyor. Beetle’ınızı hem daha sportif ve dinamik yapacak hem de bir “21. yüzyıl vosvosu” olduğunun altını çizecek olan Design donanım paketi ile yakıt verimliliği, performans ve konfor; hepsi bir arada mümkün! Beetle Design paketinin öne çıkan özellikleri ise:

  • 17 inç “Philadelphia” alüminyum alaşımlı jantlar
  • %65 karartılmış arka ve arka yan camlar
  • LED stop lambaları
  • Spor arka spoyler
  • Çift bölgeli tam otomatik klima
  • Otomatik hava kalite sensörü
  • Coming Home-Leaving Home fonksiyonu
  • Otomatik farlar
  • Yağmur sensörü
  • Ek gösterge paneli
  • 6,5″ dokunmatik ekran

Yalnızca bu özellikler dahi Design paketinin farkını ortaya koymaya yetiyor. Ancak, iki modelin temel farklarını bir tablo ile karşılaştırmamız, hangisinin sizin ihtiyaçlarınıza daha uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Style ve Design Paket Farkları

ÖzellikStyleDesign
Motor seçenekleri1,2 lt TSI1,2 lt TSI / 1,4 lt TSI
Şanzıman seçenekleri6 ileri manuel /7 ileri DSG7 ileri DSG
Jant16″ “Whirl” alüminyum alaşımlı17″ “Philadelphia” alüminyum alaşımlı
Dokunmatik ekran5″6,5″
Koltuk döşemesi“Web” kumaş“Pepita” kumaş
İklimlendirmeManuel klimaÇift bölgeli tam otomatik klima + otomatik hava kalite sensörü
Kapı kolları ve yan koruma çıtalarıSiyahGövde rengi
Yağmur sensörüYokVar
Ambiyans aydınlatmasıYokVar
Coming Home-Leaving Home fonksiyonuYokVar
LED stop lambaları ve ön sis farlarıYokVar
Krom ön tampon, yan kapı altı çıtaları ve yan cam çerçeveleriYokVar
Spor arka spoylerYokVar
VW Beetle donanım paketi karşılaştırması

Güvenlik Donanımları

Birçok otomobil modelinin aksine Beetle’ın donanım paketleri arasındaki asıl fark iç ve dış donanım opsiyonları; söz konusu güvenlik olduğunda ise her iki donanım paketi de aynı. Euro NCAP testlerinden 5 yıldız (%92 yetişkin, %90 çocuk yolcu güvenliği) alan modelin güvenlik asistanları değerlendirmesinin %86 olduğunu da ayrıca belirtmek isteriz. Beetle’ın sahip olduğu güvenlik donanımları ise:

  • ABS
  • Elektronik fren güç dağılımı (EBD)
  • İkincil çarpışma freni
  • Elektronik diferansiyel kilidi (EDL)
  • Elektronik motor çekiş kontrolü (MSR)
  • Elektronik patinaj önleme sistemi (ASR)
  • Elektronik stabilizasyon programı (ESP)
  • Eğim kalkış asistanı
  • Disk frenler (ön/arka)
  • Elektromekanik servo direksiyon
  • Lastik basınç uyarı sistemi
  • Önde ve arkada 2’şer adet 3 noktalı emniyet kemeri
  • Sürücü ve ön yolcu, ön ve yan hava yastıkları
  • Isofix

Benzer yazılar

Piston Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Dünyanın En Sağlam Araba Markaları ve Özellikleri

DCT Şanzıman Nedir: Çift Kavramalı Şanzıman Hakkında Her Şey