Vosvos Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek

Üretim hattında en uzun kalan araç olan Beetle, nam-ı diğer Vosvos, yüzyılı aşkın süredir hayatlarımızda; üstelik bir gün dahi eskimeden. Tabii ki Vosvos’un bu uzun ve parlak geçmişi, birçok bilinmeyen ve ilginç detayı da barındırıyor. Hazırsanız, Beetle tarihine dalalım ve bu sevimli otomobilin geçmiş maceralarını birlikte keşfedelim!

İlk Vosvos Tasarımını 18 Yaşında Bir Öğrenci Yaptı.

Vosvos’un ilk tasarımı yalnızca 18 yaşındaki bir gence aittir. 1925 yılında Alman Otomobil Endüstrisi Kurumu (RDA), Vosvos için prototip çalışmaları yaparken ilk tasarım hiç beklenmeyen bir yerden, 18 yaşındaki bir öğrenciden gelir. 

Béla Barényi tarafından yapılan şasi tasarımı, Hitler’in Vosvos için belirlediği neredeyse tüm kriterleri karşılar ve Ferdinand Porsche’nin de dokunuşlarıyla son haline gelir. Bir rivayete göre ise tasarımındaki yuvarlak hatlar bizzat Adolf Hitler tarafından Eva Braun’un vücut hatlarından esinlenerek çizilir.

Vosvos Aslında Bir Askeri Araç Olarak Tasarlandı.

Su soğutmalı Alman askeri araçlarının Sovyet soğuklarına dayanamayarak arızalanması nedeniyle Hitler, yeni bir askeri araç üzerinde çalışması için Ferdinand Porsche’yi görevlendirir. Modelin karşılaması gereken kriterler ise şöyledir:

  • Sovyet soğuklarına dayanabilmelidir.
  • 3 silahlı askeri / 3 çocuklu bir aileyi taşıyabilmelidir.
  • Azami hızı 100 km/h ve üzerinde olmalıdır.

İlk 3 Vosvos Versiyonu Günümüze Ulaşamadı.

1934 ve 1936 yılları arasında üretilen vosvos prototipleri; karşılıklı yatay yerleştirilmiş,, 4 silindirli magnzeyum alaşımlı ve arkadan itişli şanzıman ile donatılıyor ve cabrio gövde tipine sahipler. Ancak, bu modellerin yalnızca çizimleri günümüze ulaşmayı başarıyor; çünkü 1946 yılında gerçekleşen Stuttgart bombardımanında yok oluyorlar.

Beetle’ın İsim Babası NY Times Gazetesidir.

Vosvos ilk üretildiğinde model ise KdF-Wagen’dir; ancak 1938 yılında New York Times gazetesi bir haberinde KdF-Wagen’dan gönderme yollu “Beetle” diye bahseder ve bu isim o kadar benimsenir ki Volkswagen da model ismini değiştirme kararı alır. Bu isim  KdF-Wagen’ın aksine o kadar benimsenir ki 21. yüzyıl vosvoslarında dahi kullanılmaya devam eder.

Vosvos Dünyanın Birçok Ülkesinde “Böcek” İsmi ile Bilinir.

Ülkemizde VW Beetle’lar genellikle “vosvos, kaplumbağa ya da tosbağa” isimleri ile anılır. Ancak, dünya genelinde bu sevimli modele en çok yakıştırılan isim “böcek” tir. Vosvos’un dünyadaki isimleri:

  • Amerika’da “Bug (Böcek)”
  • İtalya’da “Maggiolino (Böcek)”
  • Brezilya’da “Fusca (Böcek)”
  • Fransa’da “Coccinelle (Uğur böceği)”
  • Almanya’da “Kofer (Böcek)”

Hatta Brezilya ve Fransa gibi bazı ülkelerde Beetle ismi hiç kullanılmaz; çünkü Beetle’ın resmi adı Fransa’da Coccinelle ve Brezilya’da Fusca olarak değiştirilmiştir. Tabii Volkswagen’ın anavatanı Almanya’da bile model, Kafer (Böcek) olarak bilindiği için bu duruma pek de şaşırmamak gerek.

1950-1960’lı Yılların Pop Kültüründe Vosvos Reklamları Zirvededir.

Beetle dünyaya açılma yolunda beklediği ilgiyi göremese de bir reklam ajansı olan DDB ile çalışmaya başladıktan sonra pop kültürde yerini sağlamlaştırır ve dönemin en popüler reklamlarına imza atar. Öyle ki aynı dönemde, Chevrolet’nin reklam harcaması 30,4 milyon dolar ve Ford’un 25 milyon dolar olmasına rağmen Volkswagen 600.000 dolar ile Avrupa’da Vosvos rüzgarları estirmeyi başarır. Peki nasıl?

Beetle, insanların daha önce alışık olmadıkları bir otomobil konseptine sahiptir; hele ki dünya daha büyük modeller yapma yarışında iken. DB, Vosvos’un bu dezavantajını avantaja dönüştürmek için mizahtan da faydalanır ve oldukça dürüst reklamlar ile Vosvos’un tüm eksilerini göz önüne sermeye başlar. “Think Small”, “And if you run out of gas, it’s easy to push.”, “Think small. Destroy big.” gibi sloganlar ile kısa zamanda dikkat çekmeyi başarır ve ikonik Beetle reklamlarına imza atar.

The Love Bug Filmi Beetle İçin Dönüm Noktasıdır.

1969 yapımı the Love Bug filmi ile sevimli Vosvos’umuz beyaz perdede ilk kez boy gösterir. Filmde yer alan Herbie (Vosvos); neşeli, enerjik, espri anlayışına sahip ve muzip karakteri ile oldukça beğenilir. Herbie’nin nasıl canlandığı bilinmese de insanların ona verdiği sevgi sayesinde canlandığı ve her zaman o sevgiyi geri verdiği barizdir. Bu film 2 anlamda Beetle için dönüm noktası olur:

  1. Beetle’ın “Alman savaş aracı” ünü hızla unutulur ve aksine, sevimli yüzü öne çıkar. Öyle ki film sonrasında Vosvos, Elvis Presley’in de katkılarıyla, çiçek çocuklarla birlikte anılmaya başlar. Savaş için yollara çıkan bu minik model, artık barışın simgesidir!
  2. Beetle bu film ile adını tüm dünyaya duyurmayı başarır; film sonrasında özellikle gençlerin modele olan ilgisi artar ve VW uluslararası pazara açılma imkanı edinir. Hatta Volkswagen ilk film için marka model isminin ve logosunun kullanılmasına izin vermese de bu kararından hızla vazgeçer ve devam filmleri için gerekli görüşmeleri başlatır.

Türkiye Vosvos ile Birçok Ülkeden Önce Tanışmıştır.

Savaş sonrasında bir dizi yargılamanın ardından Volkswagen yeniden Almanya kontrolüne geçer ve dünyaya açılmanın yollarını arar. Ancak, birçok ülkede bu girişim pek de umdukları gibi sonuçlanmaz. Öyle ki Amerika’ya gönderilen modellerden yalnızca 2 tanesi satılır; Vosvos kültürünün en yaygın olduğu Meksika, Brezilya gibi ülkelerde dahi satışı 1950’li yılların sonlarında gerçekleşir.

Ancak “Almancı” kültürü yoğun olan Türkiye için durum öyle değildir; çünkü Ömer Faik Çelebi isimli bir Vosvos sevdalısı, Almanya’dan dönerken yol arkadaşını geride bırakmak istemez ve lacivert Vosvos’u ile İstanbul’a döner. Ömer Faruk Çelebi’nin tam 33 yıl boyunca Çamlıca sokaklarında kullandığı Vosvos sayesinde model, Volkswagen’dan önce Türkiye’de kendi reklamını yapmaya başlar.

Vosvos, Ovacuma Köyü’nün Tabelasıdır.

Evet, yanlış okumadınız! Safranbolu’ya bağlı olan Ovacuma Köyü’nün girişindeki direk üzerinde asılı duran bir Vosvos vardır ve aracın buraya koyulma nedeni, köyün konumunun daha rahat bulunmasıdır; bu fikir Ovacuma’nın belde olduğu dönemde belediye başkanlığı yapan Abdullah Deniz’in fikridir.

Ovacuma eski Belediye Başkanı Abdullah Deniz:

“Ovacuma nerede?” sorusuna çok basit bir cevap bulduk: “Bartın-Karabük yolu üzerinde 50. kilometredeki Vosvos’un olduğu yerde!”

Bumblebee Orijinal Seride Bir Vosvostur.

Transformers karakteri Bumblebee’yi birçoğumuz Camaro olarak tanıdık; ancak serinin orijinal versiyonu olan Transformers çizgi filminde Bumblebee, 1967 model sevimli bir sarı Beetle’dır. Film serisi için Camaro kullanılmış olsa da orijinal oyuncak serisinde de Bumblebee, karşımıza Vosvos olarak çıkar.

Beetle’ın, sevgili vosvosumuzun, maceraları burada sona eriyor.
Kendi maceranı başlatmak için:
Carvak’ın 2. El New Beetle Modellerini Keşfet!

Benzer yazılar

Petlas Lastik Alınır mı?

Taksi Çıkması Araç Nedir, İkinci El Olarak Alınır mı?

Türkiye’deki Elektrikli Şarj İstasyonları