Bildiğiniz gibi Xiaomi, teknoloji dünyasındaki yeniliklerini otomotiv sektörüne de taşıyarak, elektrikli araç dünyasına iddialı bir giriş yaptı. Elektrikli araç teknolojileri ile sektörde fark yaratmayı hedefleyen Xiaomi araba modellerinin ilki ise 2023 Aralık ayında lansmanı yapılan SU7. Tam boyutlu yüksek performanslı bir elektrikli sedan olarak konumlandırılan SU7, yalnızca performansı ile değil; akıllı teknolojileri ve güvenlik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yazımızda, SU7’yi mercek altına alacak ve özelliklerini inceleyeceğiz; ama öncelikle, Xiaomi’nin inovatif elektrikli araba teknolojilerini, birlikte keşfedelim. Hazırsanız, başlıyoruz!
Xiaomi Elektrikli Araç Teknolojileri
Xiaomi, gelecek 15 yıllık planında, dünyanın en iyi 5 otomobil markası arasında yer almak olduğunu açıklamıştı. Bu hedef doğrultusunda, Xiaomi elektrikli araçlarının geliştirilmesi için 10 milyar CNY üzerinde yatırım yapıldı ve bu alanda çalışan 3.400 mühendisin bilgi birikimiyle Xiaomi elektrikli araba çözümlerine hız kazandırıldı.
Bu hızlı değişimin ilk sonuçlarına ise, 2023 Aralık ayında Pekin’de düzenlenen Xiaomi EV Teknoloji Lansmanı’nda tanık olduk. Xiaomi elektrikli araç teknolojilerinin kalbi olan 4 ana çekirdek teknolojisini de bu lansmanda bizlerle paylaştı. İşte Xiaomi elektrikli araba teknolojileri ve detayları:
- HyperEngine Motor
- CTB Entegre Batarya
- Hyper Die-Casting
- Xiaomi Otonom Sürüş
HyperEngine Motor
Yüksek performans ve dayanıklılık sağlamak için bağımsız olarak geliştirilen HyperEngine V6, V6s ve V8s motorları, Xiaomi e-Motor teknolojisinin ilk örnekleri. Bu motorlar, iki yönlü tam yağ soğutma teknolojisi, S şekilli yağ kanalı tasarımı ve farklı silikon çelik katmanların kombinasyonu ile ileri seviye soğutma özellikleri sunuyor ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı tasarımlarının yanı sıra silikon çelik silikonları ile de sürücülere maksimum verim ve dayanıklılık sunmayı hedefliyor.
Xiaomi araba motor teknolojileri arasında öne çıkan HyperEngine V8s, 570 hp beygir gücü ve 635 nm tork üretiyor ve 265 km/h hıza ulaşabiliyor. En etkileyici olanı ise otomobil tutkunlarının başını döndürecek olan hızlanma süresi; V8s 0-100 km hızlanmasını tam 2,7 saniyede tamamlıyor.
CBT Entegre Batarya
Xiaomi’nin elektrikli araçları için geliştirdiği batarya teknolojisi, CTB Entegre Batarya Teknolojisi adını taşıyor ve yüksek verimliliği, güvenliği ve menzil performansını bir araya getiriyor. Xiaomi’nin ters hücre teknolojisini kullanan bu batarya, 150 kWh’a kadar kapasite sunarak, teorik olarak 1200 km’yi aşan bir menzil sağlayabiliyor. Ayrıca, Xiaomi yalnızca yüksek menzil talebi değil; elektronik araba bataryalarının güvenilirliği konusundaki kaygılara da cevap veriyor.
Batarya yapısında kullanılan çok katmanlı fiziksel koruma ve 14 katmanlı güvenlik önlemleri, olası çarpışmalarda ve aşırı sıcaklıklarda güvenliği artırıyor. Ayrıca, Xiaomi’nin ASIL-D güvenlik sertifikasına sahip Batarya Yönetim Sistemi (BMS), bataryayı sürekli olarak izleyerek yüksek dayanıklılık ve güvenlik vaad ediyor.
Hyper Die-Casting
Xiaomi’nin Hyper Die-Casting, araç gövdesinin büyük bileşenlerinin tek bir parça halinde dökülmesini sağlayan bir tasarım ve üretim teknolojisi. Üstelik Xiaomi, bu teknoloji için 9100 ton kapama basıncı sağlayabilen T9100 döküm kümesi ve Xiaomi Titans Metal adlı özel bir döküm alaşımı geliştirdi. Bu teknoloji, araç alt gövdesindeki 72 bileşeni tek bir yapıda birleştirmeyi mümkün kılıyor ve kaynak noktalarını 840 adet düşürüp, aracın genel ağırlığını %17 azaltarak, daha hafif ve dayanıklı bir yapı sağlıyor. Bu sayede, Xiaomi elektrikli arabalarının hem yapısal dayanıklılığı artırıyor hem de daha hafif oldukları için performans ve enerji verimliliğinde de önemli bir avantaj sunuyor.
Xiaomi Otonom Sürüş
Xiaomi geliştirdiği Otonom Sürüş Teknolojisi sayesinde, akıllı yazılım ve sensörlerle desteklenen yenilikçi bir otomasyon ve güvenlik teknolojisi ile karşımıza çıkıyor. Hem güvenlik hem de sürüş deneyimini artırmayı hedefleyen sistem, farklı sürüş senaryolarında en uygun algılama ve karar algoritmalarını kullanarak çevresini detaylı bir şekilde analiz etmeyi vaad ediyor.
Otonom sürüş teknolojileri kapsamında Xiaomi’nin tanıttığı sistemlere de hızlıca bir göz atalım. Adaptive BEV Teknolojisi, 250 metreye kadar görüş alanı sunuyor ve özellikle şehir içi ve yüksek hız gibi farklı senaryolara hızla adapte olabiliyor. Road-Mapping Foundational Model ise karmaşık kavşaklarda dahi akıcı bir şekilde, rota optimizasyonu sunuyor.
Xiaomi’nin kendi geliştirdiği teknolojilerden biri olan Super-Res Occupancy Network Teknolojisi ise düzensiz engelleri hassasiyetle tanımlayarak yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında bile, yüksek doğruluk oranları ile tanımlama yapabiliyor. Ayrıca,End-to-End Algılama ve Karar Verme AI Modeli gibi otomatik park asistanları da geliştiriyor. Kısacası, bu kapsamlı otonom sürüş altyapısı, Xiaomi araba modellerinin sadece sürüş güvenliğini artırmıyor; aynı zamanda kullanıcı dostu bir akıllı mobil yaşam alanına dönüşmesini de sağlıyor.
Xiaomi elektrikli araba teknolojileri ve detaylarını da öğrendiğimize göre, gelin birlikte bu inovatif çözümlerin vücut bulmuş hali olan, Xiaomi’nin ilk araba modeli SU7 ile tanışalım.
İlk Xiaomi Araba Modeli: SU7
Xiaomi’nin otomotiv endüstrisine şatafatlı bir giriş yapmasını sağlayan SU7, 2023 Aralık ayında tanıtıldı ve ilk günden itibaren ilgi odağı olmayı başardı. “Tam boy yüksek performanslı ekolojik teknoloji sedanı” olarak konumlandırılan SU7; şık tasarımı, güçlü motor teknolojisi ve akıllı kabin özellikleri ile sürüş deneyimini yeniden tanımlaya aday.
Xiaomi SU7 Tasarım
Xiaomi SU7’ye baktığımızda, göze çarpan ilk nokta şüphesiz ki şık aerodinamik hatları ve modern silüeti. Sportif ve zarif bir görünüm sunan tasarım, hem şıklığı hem de işlevselliği bir araya getiriyor. Aracın profili, akıcı hatlarıyla dinamik bir görünüm sunarken, özellikle arka LED lambalar ve etkileyici tasarımı, dikkat çekici bir estetik oluşturuyor.
Kapıları açıldığında ise Xiaomi SU7 bizi konforlu ve oldukça cömert bir kabinle karşılıyor. Yüksek kaliteli malzemeleri ve ergonomik tasarımı ise hem sürücüler hem de yolcular için konforlu bir yol arkadaşı olacağını gösteriyor. 16.1 inçlik 3K merkezi konsol, 56 inçlik HUD (Head-Up Display) ekran ve 7.1 inçlik döner gösterge paneli ile de Xiaomi, modern ve akıcı bir deneyim sunmayı başarıyor. Üstelik Xiaomi Akıllı Kabin’i sayesinde, yolcular 1000’den fazla Xiaomi akıllı ev cihazı ile sorunsuz bir entegrasyon da sağlayabiliyor.
Xiaomi SU7 Performans
Xiaomi elektrikli araba modellerini, yüksek performanslı motor teknolojileri ile donatıyor ve SU7’de HyperEngine V6 ve HyperEngine V8 seçeneklerini sürücülerle buluşturuyor. Yüksek performansı ile öne çıkan V8 motor seçeneği ile SU7, 574 hp beygir gücü ve 635 nm tork üretiyor. Ayrıca, 265 km/h hıza ulaşabiliyor ve 0-100 km hızlanmasını 2,7 saniyede tamamlayarak, performans konusundaki iddiasını ortaya koyuyor. Üstelik Xiaomi Pilot Otonom Sürüş Sistemi ve Smart Chassis kontrol algoritması sayesinde model, farklı koşullara hızla adapte olabiliyor ve sürüş deneyimini optimize ediyor.
Xiaomi SU7 Güvenlik
Xiaomi tabii ki güvenlik konusunda da endüstriye iddialı bir giriş yapıyor ve geniş hava yastığı sistemi, akıllı fren sistemleri ve yolcu koruma mekanizmaları ile çarpışma anında yolcuların maksimum güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, aracın alt kısmında yer alan yüksek sıcaklık dayanıklılığı ve akıllı batarya yönetim sistemi, yangın riskini minimize ederken, sürücü ve yolcuları tehlikelere karşı korumak için sürekli izleme yapıyor. Böylece, Xiaomi elektrikli araba modellerine dair olan batarya kaygılarını da en aza indirebiliyor.
Güvenlik donanımlarının yanı sıra gövde dayanıklılığı da Xiaomi araba modellerinin odağında. Yukarıda da detaylarını açıkladığımız Hyper Die-Casting teknolojisi, yapısal bütünlüğü artırarak, çarpışma güvenliğini maksimuma çıkarıyor. Bu pasif güvenlik donanımlarının yanı sıra Xiaomi arabalarında bir dizi aktif güvenlik donanımı da sunuyor ve olası kazaları önlemeyi hedefliyor.
Kısacası Xiaomi SU7, otomotiv dünyasında teknolojik yeniliklerin ve estetik tasarımın mükemmel bir birleşimini sunarak elektrikli araç pazarında önemli bir yer edinmeyi hedefliyor. Gelişmiş motor teknolojisi, akıllı sürüş sistemleri ve yüksek güvenlik donanımları ile donatılmış olan SU7, sürücülerine sadece çevre dostu bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda premium bir sürüş deneyimi vaad ediyor ve biz, otomobil tutkunlarını heyecanlandırmayı başarıyor.
Sıkça Sorulan Sorular
HyperEngine V8 motor ile SU7, 574 hp beygir gücü ve 635 nm tork üretiyor. Ayrıca, 265 km/h hıza ulaşabiliyor ve 0-100 km hızlanmasını 2,7 saniyede tamamlıyor.
Xiaomi SU7, 1200 km’ye varan menzil sunuyor.
Henüz Xiaomi, Türkiye ve Avrupa pazarına dair net bir tarih duyurusu yapmadı.
SU7 şu an 215,900 Çin Yuan’ına yani yaklaşık 1 milyon TL’ye satılıyor. Türkiye fiyatının da vergilerle birlikte 1,5 milyona civarında bekleniyor.