Anasayfa » Araba101 » Amortisör Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Amortisör Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

77 7 dakika okuma

Engebeli yollardaki her sarsıntıyı hissettiğimiz, aracın sürekli zıpladığı ve dengesini yitirdiği bir sürüş hayal edin. Ne kadar da tehlikeli ve konforsuz, değil mi? Neyse ki araçlarımızda süspansiyon sistemleri var ve bu sistem, yoldan gelen darbeleri emerek, bizi bu olumsuz deneyimden koruyor. Ancak, bu yazıda konumuz süspansiyon sistemi değil; süspansiyonun olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan amortisör. Peki, amortisör nedir? Aracın konforu ve güvenliğine nasıl katkı sağlar? Gelin, amortisörün ne işe yaradığından amortisör arızası ve değişimine kadar, tüm detayları birlikte keşfedelim!

Amortisör Nedir?

Amortisör, süspansiyon sisteminin önemli bir parçasıdır ve aracın yolda güvenle seyretmesini ve sürüş konforunun artmasını sağlar. Kinetik enerjiyi ısıya dönüştüren amortisör öncelikle, yolun durumuna göre tekerleklerin dengeli bir şekilde zemine temas etmesini sağlar. Ancak, çoğu zaman süspansiyonun kendisiyle karıştırılır.

amortisör nedir

Amortisör ve Süspansiyon Arasındaki Fark Nedir?

Süspansiyon, aracın şasi ve tekerlekleri arasındaki bağı sağlayan, şok ve sarsıntıları emerek aracın stabilitesini koruyan sistemdir. Bu sistem, yay, amortisör, kol, denge çubuğu gibi birçok bileşenden oluşur. Amortisör ise bu sistemin bir parçası olarak, süspansiyon yayında biriken enerjiyi direnç uygulayarak sönümlendirir ve aracın daha dengeli bir sürüş sağlamasına katkıda bulunur.

Kısaca Farkları Şöyle Özetleyebiliriz:

  1. Süspansiyon Sistemi: Araçtaki şokları emer ve aracın yola adaptasyonunu sağlar.
  2. Süspansiyon Yayı: Yol kaynaklı sarsıntıları depolar, yani kinetik enerjiyi emer.
  3. Amortisör: Süspansiyon yayında biriken kinetik enerjiyi ısıya dönüştürerek sönümlendirir.

Bu farklar, amortisör ve süspansiyon arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, amortisörün temel işlevlerini de açıklar. Süspansiyon ve amortisör arasındaki farkı kavradığımıza göre, amortisörün diğer işlevlerine de hızlıca göz atalım!

Amortisör Ne İşe Yarar?

  • Amortisör, yay ve süspansiyon hareketini kontrol eder. Yaylarda biriken enerjiyi yavaşça serbest bırakarak aracın dengesini sağlar.
  • Aracın sarsılmasını engeller. Amortisör, aracın süspansiyon yayları nedeniyle, yukarı-aşağı hareket etmesini, yani zıplamasını engeller.
  • Yol tutuşunu arttırır. Çünkü tekerlerin yolla sürekli temas halinde kalmasına yardımcı olur ve böylece, savrulmayı engeller.
  • Virajlarda stabiliteyi artırır. Böylece, aracın viraj performansını yükseltir ve ani manevralarda devrilme riskini azaltır.
  • Frenleme kontrolünü artırır. Ani frenlerde oluşabilecek dalgalanma hareketini önlemenin yanı sıra fren mesafesini de kısaltır.

Kısacası, amortisör, aracın hem yol tutuşunu arttırır hem de frenleme kontrolü ve stabilite sağlayarak, sürücü hakimiyetini artırır. Böylece, daha güvenli bir sürüşe katkı sağlar; tabii ki sürüş konforunu da artırarak çünkü aracın süspansiyon yayları nedeniyle sürekli zıplamasını engelleyen de amortisördür.

amortisör çalışma prensibi

Amortisör Nasıl Çalışır?

Amortisör, oldukça hassas bir mekanizmaya sahiptir; ancak, amortisörün çalışma prensibini anlamak için, onu basit bir pompa sistemi gibi düşünebiliriz. Çünkü, amortisör genellikle içinde hidrolik sıvı dolu bir tüp, bu tüp içinde hareket eden bir piston ve çeşitli valflerden oluşur ve hassas bir pompa sistemini andırır. Çalışma prensibi ise şu şekildedir:

1. Tekerlek ve Piston Paralel Hareket Eder.

Tekerlek, yol yüzeyindeki engebeler, çukurlar veya tümsekler gibi dış etkenlerden dolayı yukarı-aşağı hareket eder. Bu harekete paralel olarak, amortisörün içindeki piston da yukarı ya da aşağı doğru yer değiştirmeye başlar.

2. Piston Hareketi Nedeniyle, Hidrolik Sıvı Üzerinde Basınç Oluşur.

Piston hareket ederken, amortisörün tüpü içerisindeki hidrolik sıvıya basınç uygular. Böylece sıvı, pistonun içindeki minik delik ve valflerden geçmeye zorlanır. Ancak sıvılar sıkıştırılamadığı için, akışkanın geçişi sırasında direnç oluşur.

3. Kinetik Enerji Isıya Dönüşür.

Amortisörün içinde bulunan valfler ve delikler, oldukça minik geçiş noktalarıdır ve bu durum, sıvının geçiş hızını sınırlar. Bu sayede sıvı, kontrollü bir şekilde ilerler ve bu da pistonun hareketini yavaşlatır. Tekerlerle paralel olarak hareket etmesi gereken pistonun hareketi sınırlandıkça, enerji kademeli olarak ısıya dönüşür.

4. Tekerlek ve Yay Hareketleri Kontrol Altına Alınır.

Piston hareketi yavaşladıkça, tekerlek ve yay arasındaki hareket de kontrol altına alınır. Bu sayede, tekerleklerin aşırı hareketleri engellenir, aracın zıplaması önlenir ve yol tutuşu artar.

Amortisör Arızası

Amortisörler, sürekli hareket halinde oldukları için zamanla aşınmaya, sızıntılara veya diğer mekanik hasarlara karşı savunmasızdır. Her ne kadar dayanıklı bir parça olsa da, çalışırken yaklaşık 1 km’de ortalama 5 bin kez açılıp kapandığı için düzenli bakım ve takibi şarttır; aksi takdirde, amortisör arızası kaçınılmazıdır. Özellikle uzun mesafeli yolculuklarda, ağır yük altında veya engebeli yollarda kullanılan araçlarda amortisörlerdeki yıpranma daha hızlı olabilir.

amortisör arızası

Amortisör Arızasının Belirtileri

  • Özellikle patlak amortisörler, aracın dengesinin bozulmasına neden olur. Aracın bir tarafı yere daha yakın olur ve araç düz durmaz. Bu dengesizlik, amortisör arızasının en kolay fark edilen belirtisidir.
  • Lastikler de yolla düzensiz temas edeceği için, lastikler daha hızlı ve genellikle tek taraflı aşınır.
  • Fren mesafesi uzar ve fren kontrolü azalır. Çünkü ani frenlemelerde dengeyi korumak ve salınımı kontrol etmek de amortisörün görevidir.
  • Yol tutuşu azalır ve özellikle virajlarda araç dengesini kaybeder, savrulur.
  • Virajlarda ya da engebeli yollarda araçtan gıcırtı sesi gelir.

Amortisör Arızasını Önleme Yöntemleri

Amortisör arızasını önlemek veya erken fark etmek, sürüş güvenliği için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, aşağıdaki bakım yöntemlerini uygulamak ve amortisörü düzenli kontrol etmek oldukça önemlidir.

1. Amortisör Bakımı ve Değişimi

Amortisör arızasını önlemek için aracın periyodik bakımları yapılmalıdır. Çünkü düzenli bakımlarda amortisörlerin sıvı kaçağı, takozların durumu ve genel işleyişi de gözden geçirilir. Ayrıca, aracın kullanım koşullarına göre değişmekle birlikte, her 50.000 – 100.000 kilometrede bir amortisör değişimi önerilmektedir.

2. Amortisör Takozlarının Kontrolü

Amortisör takozları, amortisörün sağlıklı çalışabilmesi için çok önemlidir. Zamanla aşınan veya bozulan takozlar, amortisör arızasına yol açabilir. Bu nedenle takozların düzenli kontrolü ve zamanında değiştirilmesi tavsiye edilir. Özellikle direksiyon dönerken çıkan sesler takoz arızasının ilk belirtisidir.

3. Yağ Kaçağı Kontrolü

Patlak amortisörlerin en belirgin işareti sıvı sızıntısıdır. Eğer aracın amortisöründe sıvı kaçağı varsa bu durum aracın dengesini bozar ve performansını düşürür. Amortisörlerde yağ kaçağı fark edildiğinde, diğer parçalarda da bozulma, fiziksel aşınma ve aşırı ısınma kaçınılmazdır; bu nedenle, amortisör arızası belirtileri fark edildiğinde bir an önce yağ kaçağı kontrolü yapılmalıdır.

amortisör bakımı

4. Gıcırtı ve Ses Kontrolü

Aracın engebeli yollarda veya kasislerde aracın çıkardığı sesler de sürekli kontrol edilmesi gereken durumlardır. Özellikle virajlarda duyulan gıcırtı sesi, amortisör ya da parçalarındaki bir arızasının belirtisi olabilir.

5. Lastik Basıncı ve Aşınma Kontrolü

Amortisörlerdeki sorunlar lastik aşınmasını doğrudan etkilediği için lastiklerin aşınma durumunu periyodik olarak kontrol etmek önemlidir. Lastiklerde düzensiz ya da hızlı aşınma söz konusu ise de mutlaka amortisör kontrolü yapılmalıdır.

Amortisörlerin ömrünü uzatmak ve sürüş güvenliğini artırmak için yukarıdaki bakım adımlarına dikkat etmek önemlidir. Unutmayın ki sağlıklı bir süspansiyon sistemi aracın güvenliğini doğrudan etkileyen faktörlerden biridir; tabii sizin sürüş keyfi ve konforunuzu da.

Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek isteriz ki her amortisör arızası tamir edilemez. Özellikle gazlı amortisörler ya da hidrolik sistemle çalışan amortisörlerde tamir, yalnızca geçici bir çözüm sunar ve değişim olmadığı sürece sorunun tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca, sızıntı yapan ya da patlak olan amortisörlerde de değişim şarttır. Ancak, küçük sızıntılarda ve takoz ya da burç kaynaklı sorunlarda amortisör tamiri mümkündür. Peki, amortisör tamiri nasıl yapılır?

  1. Arıza Tespiti: İlk olarak, araç kaldırılır ve amortisörler fiziksel olarak incelenir. Patlak olup olmadığı, yağ sızıntısı veya takozların durumu ilk bakılan noktalardır.
  2. Araç güvenli bir şekilde kaldırılır ve amortisörler sökülerek detaylı inceleme yapılır.
  3. Eğer bir sızıntı söz konusu ise, eski sıvı tamamen boşaltılır ve iç temizlik yapılır. Ardından, özel amortisör yağlarıyla dolum yapılır ve sızdırmazlık halkaları yenilenir.
  4. Takoz ya da burçlarda deformasyon varsa, bu parçalar yenileriyle değiştirilir.
  5. Eğer sorun bunlardan biri değilse ve amortisör ömrünü tamamladı ise amortisörün komple değiştirilmesi gerekir.
  6. Tamir işlemleri tamamlandıktan sonra, amortisör dikkatli bir şekilde yerine monte edilir. 
  7. Amortisör tamiri / değişimi sonrasında, test sürüşü yapılır ve özellikle engebeli, virajlı yollarda araç performansı değerlendirilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Amortisör ve süspansiyon aynı şey mi?

Hayır, amortisör ve süspansiyon farklı parçalardır. Süspansiyon, aracın tekerlekleri ile gövdesi arasında yer alır ve şokları absorbe eder. Amortisör ise süspansiyon sisteminin bir parçasıdır ve söz konusu şokların kontrollü bir şekilde değıtılmasını sağlar.

Amortisör ömrü ne kadardır?

Amortisörün ömrü, aracın kullanım koşullarına ve sürüş alışkanlıklarına göre değişir. Ancak, ortalama 50-100 bin km’de bir amortisör değişimi önerilir.

Patlak amortisör ne demektir?

Patlak amortisör, amortisörün içindeki hidrolik sıvının sızması veya azalması sonucunda işlevini kaybetmesi durumunu ifade eden bir terimdir.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.