Anasayfa » Araba101 » Araba Neden Yağ Yakar?

Araba Neden Yağ Yakar?

64 3 dakika okuma

Bir araba sahibi olmak, aracın sorunsuz çalışmasının yanında birçok sorumluluk getirir. Pek çok araç sahibinin karşılaştığı yaygın problemden biri de araba motorunun yağ yakmasıdır. Aracınızın neden yağ yaktığını anlamak, ileride oluşabilecek çeşitli sorunları anlama konusunda kritik bir öneme sahiptir. Peki, araba neden yağ yakar? Yağ yakma nasıl anlaşılır? Bu yazımızda araba motorlarında yağ yakma nedenlerini, etkilerini ve olası çözümlerini inceleyeceğiz.

Araba Neden Yağ Yakar?

Bir arabanın yağ yakması, motor yağının yanma odasına girip yakıtla birlikte yanması anlamına gelmektedir. Motorda oluşan sürtünmeyi en aza indirgemeye yarayan motor yağı, pistonları yağlamakla görevlidir. Araba yağ yakmasının birçok farklı sebebi olabilir. Motor yağının az veya eski olması gibi başlıca sebepler motorda çeşitli sorunlara yol açar. Yağ yakmanın diğer yaygın sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Motor Yağ Yakımı

1. Arabanın eski olması veya kilometresinin artması

2. Patlamış silindir kapağı contası

3. Valf contalarının hasar görmesi ve aşınması

4. Azalmış motor yağı

5. Aşırı doldurulmuş yağ tankı

Araba Yağ Yakma Nasıl Anlaşılır?

Mavi Egzoz Dumanı

Motorun yağ yaktığını gösteren en belirgin işaretlerden biri mavi renkli egzoz dumanıdır. Yağ, yakıtla birlikte yanma odasına sızar ve yanarsa mavi renkli bir duman üretir. Bu durum birçok arızaya neden olabileceğinden, egzozdan mavi bir duman çıktığını fark ettiğinizde bir profesyonelden destek almak faydalı olacaktır.

Aşırı Yağ Tüketimi

Aracınızın yağını normalden daha sık tamamladığınızı fark ederseniz, bu motorunuzun yağ yaktığının bir işareti olabilir. Araba motorları az miktarda yağ tüketmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle aşırı yağ tüketimi genellikle içsel bir soruna işaret eder. Sıklıkla aracınızın yağ seviyesini takip edin ve belirgin bir artış gözlemlediğinizde bir uzmandan yardım alın.

Motorun Teklemesi

Motorun yağ yakması, motor teklemelerine düzensiz rölantiye neden olabilir. Aracınızın rölantide titrediğini fark edebilir ya da hızlanma sırasında sarsılma yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler sürüş deneyiminizi etkilemenin yanı sıra acil müdahale gerektiren motor arızalarının habercisi olabilir.

Yanmış Yağ Kokusu

Aracınızın içinde veya dışında yanmış bir yağ kokusunun meydana gelmesi, motora sızan yağın yandığının işareti olabilir. Yağın motor bileşenlerine sızmasına, sızdıran valf kapağı contaları veya diğer contalar sebep olabilir. Bu nedenle, yanmış yağ kokusunun kaynağı bulmak ve sorunu düzeltmek için kapsamlı bir inceleme gerekir.

Araba Yağ Yakma Belirtileri

Motorun yağ yaktığı bazı belirtilerden anlaşılabilir. Motor kapağının açılmasıyla birlikte hava üfleme sorunu ortaya çıkıyorsa arabanın yağ yaktığı söylenebilir. Bir diğer belirgin işaret ise egzozdan mavi renk bir dumanın çıkmasıdır. Mavi dumanla birlikte açığa çıkan kokudan da yağın yandığı anlaşılabilir. Bunların yanı sıra kontrol panelinde sık sık yağ seviyesinin düşük olduğuna dair uyarı işareti yanıyorsa, bu hem yağ sızıntısının hem de yağ yakmasının önemli bir işareti olabilir.

Motor Yağ Yakımı

Araba Yağ Yakma Nasıl Önlenir?

  • Üretici tarafından önerilen yüksek kaliteli yağ kullanmak, yağ yakma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu yağlar motor bileşenlerine daha iyi yağlama ve koruma sağlamak üzere formüle edilmiştir.
  • Aracınızın yağ seviyesini düzenli olarak kontrol edin ve hızlı tükenme belirtilerine dikkat edin. Bu belirtileri yakalamak, sorunu erkenden anlamanıza ve büyümeden önce çözmenize yardımcı olacaktır.
  • Herhangi bir yağ sızıntısı fark ederseniz, aracınızı hemen kontrol ettirip onarın. Sızıntıları göz ardı etmek ileride daha ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Contaları ve valfleri düzenli olarak kontrol edin ve arıza tespit edilirse onarımlarını yaptırın.
  • Aracınızın düzenli bakım kontrollerinden geçtiğine emin olun. Arızaların erken tespiti için bir uzmandan yardım alın.

Arabalarla ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için “Fren Balatası Nedir, Değişimi Nasıl Yapılır?” yazımıza mutlaka göz atın.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.