Anasayfa » Araba101 » Araç Takası Nasıl Yapılır?

Araç Takası Nasıl Yapılır?

1,B 5 dakika okuma

2. el araç alım-satımı yaparken süreci kısaltmak isteyenlerin seçeneklerinden biri de araç takası yapmak. Böylece, araç sahipleri hem iki ayrı işlem yapmaktan kurtularak zamandan tasarruf edebiliyor hem de hayallerindeki araca daha hızlı kavuşuyor. Ancak, tabii ki araç takası yapmanın da kendine has zorlukları ve riskleri mevcut. Carvak olarak, sizin için, araç takasında izleyebileceğiniz 2 farklı yolu, her birinin avantaj-dezavantajları ve dikkat edilmesi gereken noktaları ile açıkladık. Hazırsanız, başlayalım!

Bireysel Araç Takası

Bildiğiniz üzere iki kişinin karşılıklı olarak araçlarını değiştirmesi işlemine “bireysel araç takası” denir. Bireysel araç takasında her iki taraf da araçları için bir değer biçer ve bu fiyatlar üzerine anlaştıktan sonra, karşılıklı olarak araçlar değiştirilir. Oldukça basit bir işlem gibi gözükse de söz konusu bireysel satıcılar-alıcılar olduğunda hem araç fiyatlandırması hem de satış sürecinde birçok anlaşmazlık söz konusu olabilir. Bu nedenle, gelin birlikte bireysel araç takası yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve güvenli bir takas süreci için izlenmesi gereken adımlara göz atalım!

araba takas

Bireysel Araç Takasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle piyasasının altında fiyatlarla sunulan modellere dikkat etmelisiniz. Söz konusu araç takası olduğunda da birçok dolandırıcılık yöntemi vardır ve 2. el araç dolandırıcıları genelde modelin piyasasının altında, kısa süreli ilanlar açarak insanları ağlarına düşürmeye çalışırlar.
  • Araç detaylarının açıkça paylaşılmadığı ilanlardan da uzak durmalısınız; özellikle plakanın görünür olması önemli.
  • Satış işleminden önce kapora, güvence bedeli vb. adı altında hiçbir ödeme yapmamalısınız. Araç takası yapacağınız kişi, kapora istemese dahi, işlemler için bulunduğunuz şehre gelebileceğini ancak yolculuk için benzin parasını bölüşmeniz gerektiğini söyleyebilir. Bu durumda, çok yaygın bir araç takası dolandırıcılığı ile karşı karşıya olabilirsiniz. Tavsiyemiz yolculuk, ekspertiz vb. ücretleri önceden konuşmanız ve araç fiyatlarına yansıtmanız. Böylece, satış işlemi gerçekleşmeden önce kimseye ödeme yapmanız gerekmez.
  • Aracın durumu hakkındaki beyanları teyit etmelisiniz. Her ne kadar karşınızdaki satıcı güvenilir gözükse de bireysel araç takasında beyanları teyit etmek oldukça önemlidir. İlk aşama olarak aracın plakasını 5664’e SMS göndererek, tramer ve sahiplik geçmişine ulaşabilirsiniz. Takas işlemi öncesinde aracı detaylı bir şekilde incelemek ve ekspertize götürmek de atlamamanız gereken adımlardan.
  • Araç değerleme işlemini aynı kurumda yaptırabilirsiniz. Hem kendi aracınızın hem de karşı tarafın aracının değerinin aynı kurum tarafından hesaplanması, fiyat konusundaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Böylece hem aracınızı değerinde sattığınızdan emin olabilirsiniz hem de takas işlemi iki taraf için de daha adil olur.
  • Takasbank Taşıt Takas Sistemi’ni kullanabilirsiniz. Sahibinden araç alırken ya da takas yaparken en çok sorun yaşanan aşama tabii ki ödeme. Ancak, 3 Şubat 2020 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliği ile hayata geçen Taşıt Takas Sistemi sayesinde, araç takas sürecinde hem ödeme yapacak kişinin parası devir gerçekleşene kadar güvende kalır hem de ödemeyi alacak kişi dolandırılma riski yaşamaz.

“Taşıt Takas Sistemi nedir, nasıl kullanılır?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Taşıt Takas Sistemi hakkında detaylara geçmeden önce 2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler listemize de göz atmanızı tavsiye ederiz. Hazırsanız, Takasbank Taşıt Takas Sistemi’ni incelemeye başlayalım!

Taşıt Takas Sistemi Nedir?

Taşıt Takas Sistemi, 28 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’nin Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemi İşleticiliği Faaliyetlerine İlave Olarak Yürütebileceği Diğer Faaliyetlere İlişkin Karar” doğrultusunda T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliği ile hayata geçirilen bir sistemdir. Sistemin amacı, bireysel takaslarda satış bedelinin eş zamanlı olarak el değiştirmesi ve böylece dolandırıcılık riskinin ortadan kaldırılmasıdır.

taşıt takası

Taşıt Takas Sistemi Nasıl Kullanılır?

Öncelikle Taşıt Takas Sistemi’nin Türkiye Noterler Birliği ve Takasbank tarafından hayata geçirilen bir proje olduğunu belirtmemiz gerek; yani bireysel taşıt alım satım işlemlerinde nakdin bloke edileceği emanetçi finansal kuruluş Takasbank’tır. Peki, bu sistemi kullanmak ve hırsızlık, dolandırıcılık gibi riskleri bertaraf etmek için hangi adımları izlemelisiniz?

  1. Öncelikle her iki taraf da Taşıt Takas Sistemi’ne kayıt olmalıdır. Kayıt işlemi esnasında tarafların sisteme; kimlik, ruhsat, banka hesap numaraları gibi belge ve bilgileri eklemesi gerekmektedir.
  2. Ardından, bilgiler kontrol edilecek ve taraflara Türkiye Noterler Birliği tarafından oluşturulan referans numarasını da içeren bir onay SMS’i gönderilecektir.
  3. Taraflar bu referans numaralarını kullanarak sisteme giriş yaptıklarında, iki araç arasındaki farkı ödeyecek olan kişi -alıcı- sistem üzerinden ödemeyi gerçekleştirebilecek ve satıcı işlemi görebilecektir.
  4. Ancak noterde tescil tamamlanana kadar ücret, sistem tarafından her iki tarafa da iletilen IBAN numarasında bloke edilecektir; yani satıcı hesabına geçmeyecektir.
  5. Tescil tamamlandığında ise noter tarafından Takasbank bilgilendirilecek, araç satış bedelinin satıcının hesabına geçmesi sağlanacaktır.

Bireysel araç takası yaparken bu sistemin sağladığı en büyük avantaj tabii ki noterde tescil tamamlanana kadar nakdin her iki tarafın da kontrolünde olmaması ve herhangi bir anlaşmazlık durumunda alıcıya iade edilmesi. Bu sistem her ne kadar nakit alışverişi konusundaki sorunları çözse de bireysel araç takasında yanlış beyan sorununun henüz bir çözümü yok. Araç hakkında doğru beyanlara ulaşmanın ve araba takasını baştan sona güvenle yapmanın yolu hâlâ kurumsal firmaların takas fırsatlarını değerlendirmek. Üstelik, kurumsal ve güvenilir kurumlar tercih ettiğinizde, kurum tarafından sunulan birçok fırsattan da faydalanabilirsiniz. Dilerseniz, Carvak’ın araç takas fırsatlarına birlikte göz atalım!

Carvak ile Araç Takası

Bireysel araç takasının meşakkat ve risklerini bertaraf ederek kolay, hızlı ve güvenilir bir araç takası yapmanın yolu, kurumsal firmaları tercih etmek. Dünyanın 2. el araç alım satım devlerinden olan Carvak ile araç takası yapmanın ise sizi bekleyen birçok avantajı ve fırsatı var. İşte Carvak ile araç takası yapmanın avantajları:

carvak araba takası
  • Takas indiriminden faydalanın!
  • Meşakkat ve riskten kurtulun! Bireysel taşıt takası ile zaman ve para kaybetmeden, aynı gün içinde araç takası işleminizi gerçekleştirmek Carvak ile mümkün.
  • Aracınızı değerinde takas edin! Aracınızı Carvak ile takas etmek istediğinizde, ekspertiz kontrolü ve araç değerlemesi ücretsiz olarak gerçekleştirilir ve aracınızı ekstra masraflar olmadan değerinde satabilirsiniz.
  • Bir değil, yüzlerce seçeneğiniz olsun! Bireysel araç takasında seçenekler çok kısıtlı değil mi? Oysa Carvak ile araç takası yaptığınızda, yüzlerce seçenek arasından ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir modeli kolayca bulabilirsiniz.
  • Araç geçmişi hakkında detaylı bilgi edinin! Bireysel araç takasında alacağınız aracın geçmişine -kaza, sahiplik geçmişi, değişen parça vb.- ulaşmak zor olsa da Carvak’tan alacağınız aracın 240 nokta ekspertiz kontrolü sonrası bilgileri sizinle şeffaf bir şekilde paylaşılır.
  • Yenilenmiş bir araç sahibi olun! Carvak sertifikalı tüm araçlar, özel tesislerimizde bakım sürecinden geçirilir ve özenle yenilenir. Böylece, 2. el araç takası yaparak da ilk günkü gibi temiz ve bakımlı bir araç sahibi olabilirsiniz. 
  • Fiyat farkı için kredi kullanın! Eğer hayalinizdeki araç ile kendi aracınız arasındaki fiyat farkı gözünüzü korkutuyorsa endişelenmeyin; takas işlemi için kredi kullanabilirsiniz.
  • Ücretsiz garanti ve iade fırsatlarından faydalanın! Carvak ile araç takası yaptığınızda, yeni aracınız için 14 günlük deneme süreniz olur. Böylece, yalnızca bir test sürüşü ile karar verme derdinden kurtulabilir ve 14 gün içinde aldığınız aracın ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığına emin olabilirsiniz.

Carvak ile Araç Takası Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle Carvak araç satış sayfası’na girerek, araç bilgilerini doldurmalı ve ön fiyat teklifi almalısınız.
  2. Final fiyat teklifi için ise size en uygun Carvak lokasyonunu seçerek ücretsiz ekspertiz randevu almalısınız.
  3. Aracınızı Carvak’a sattığınızda 10 gün boyunca geçerli takas indirimi alacaksınız.
  4. Son adım olan Carvak sertifikalı yüzlerce model arasından seçiminizi yapmak ve takas işlemini tamamlamak için ise 10 gün süreniz olacak.

İşte bu kadar! İster bireysel araç takası yapacak olun ister Carvak ile araç takası yaparak fırsatlardan faydalanacak, her iki durumda da izlemeniz gereken tüm adımları artık biliyorsunuz. Son kararınızı vermeden önce, Carvak sertifikalı araçlar’a da göz atmanızı tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.