Anasayfa » Araba101 » Araç Trafik Ceza Sorgulama ile İlgili Merak Edilenler

Araç Trafik Ceza Sorgulama ile İlgili Merak Edilenler

63 3 dakika okuma

Trafik cezalarının detaylarını anlamak, nereden bilgi alınacağını bilmek ve haklarınızı tanımak, trafik cezalarını etkin bir şekilde yönetmek için çok önemlidir. Trafik cezaları, trafik kurallarını ihlal eden sürücülere uygulanan para cezalarıdır ve hız sınırını aşmaktan kırmızı ışık ihlaline kadar çeşitli ihlalleri kapsar. Bu yazımızda, araç trafik ceza sorgulamaya dair tüm merak edilenleri kapsamlı bir şekilde ele alacağız.

Araç Trafik Ceza Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Araç ceza sorgulama işlemlerini e-Devlet, EGM internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden yapabilirsiniz. Sorgulama için gerekenler ise; kimlik numarası, araç plakası ve e-Devlet sistemi giriş kaydıdır. Plakadan ceza sorgulama işlemi için gereken adımlar ise şu şekildedir:

Trafik Cezası Sorgulama

E-Devlet

1. Tarayıcınızdan e-Devlet sistemine girin.

2. Kimlik bilgilerinizi doldurun ve e-Devlet şifrenizle giriş yapın.

3. Arama çubuğuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazın.

4. Aracınızın plaka numarasını girin ve mevcut cezalarınızı görüntüleyin.

Emniyet Genel Müdürlüğü

1. Tarayıcınızdan Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesine girin.

2. Sayfanın üst kısmında bulunan “İşlemler” bölümünden, “Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” başlığına tıklayın.

3. Açılan listeden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” başlığını seçin.

4. E-Devlet ekranına yönlendirildiğinizde giriş bilgilerinizi doldurun.

5. Ekrana gelen boşluğa plaka numaranızı girerek sorgulama işleminizi yapın.

Gelir İdaresi Başkanlığı

1. Tarayıcınızdan Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine girin.

2. Sayfanın üst kısmında bulunan “e-İşlemler” bölümünden, “Borç Sorgulama ve Ödeme” başlığına, ardından “MTV Borcu Sorgulama ve Ödeme” başlığına tıklayın.

3. Açılan yeni pencereden “MTV ve Trafik Para Ödeme” seçeneğine tıklayın.

4. Sayfadaki kutucuklara kimlik bilgisi, plaka numarası ve güvenlik kodu gibi istenen bazı bilgileri girerek sorgulama işleminizi yapın.

Tüm bu adımlar sonucunda aracınıza ait trafik cezalarının tarihine, cezanın sebebine, borç bilgisine ve toplam borç tutarına ulaşabilirsiniz. Arabanızı 1 günde değerinde satmak için Carvak’ı ziyaret edin.

Yabancı Plakalı Araç Trafik Ceza Sorgulama Yapılabilir mi?

Türkiye’de araç kullanan yabancılar da trafik cezalarını kontrol edebilir. Yabancı plakalı araç trafik ceza sorgulama işlemi için:

1. Tarayıcınızdan Dijital Vergi Dairesi web sitesine girin.

2. Açılan ekrandan “Yabancı Plakalı Araç Ödemeleri (Foreign Vehicle Payments)” başlıklı kutucuğu seçin. 

3. Kutucuğa plaka numaranızı ve güvenlik kodunu girerek sorgulama işleminizi tamamlayın.

Trafik Cezası Sorgulama

SMS ile Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik ceza sorgulama işlemini online uygulamalar dışında, SMS yoluyla da yapabilirsiniz. Aracınızın plaka numarasını, tescil tarihini ve kimlik numaranızı yazın ve 1189’a gönderin. Bu işlem için ücret kesilecektir. Ücretler GSM operatörünün ücretlendirme tarifelerine ve güncel fiyat bilgisine göre değişiklik gösterebilir.

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç trafik ceza sorgulama işlemini internet bankacılığı uygulamaları yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. Kullandığınız kredi kartının mobil uygulamasına veya internet sitesine şifrenizle giriş yaptıktan sonra “Ödemeler” kısmından “Trafik Ödemeleri” başlığına ulaşabilirsiniz. “Trafik Cezaları” kısmından ekrana gelen kutucuğa plaka numaranızı girebilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracınızın trafik cezası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Araç Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Aracınıza ait trafik cezasını ödemenin pek çok yolu vardır. Bunlar:

E-devlet veya Gelir İdaresi Başkanlığı

Yukarıdaki araç trafik ceza sorgulama adımlarını takip ettikten sonra ödeme işlemine geçebilirsiniz. Yeni açılan ekrana kredi veya banka kartı bilgilerinizi, kartınızın son kullanma tarihini ve CVC kodunu girerek “Ödeme Yap” sekmesine tıklayın. Bankanızın SMS ile gönderdiği güvenlik kodunu sayfadaki alana girerek ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı

İnternet bankacılığı ile trafik cezası sorgulama adımlarını takip ettikten sonra karşınıza çıkan ceza tutarının altındaki “Ödeme Yap” sekmesine tıklayarak ödeme işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Eğer Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Akbank, Garanti BBVA, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası müşterilerinden biriyseniz, internet sitesinden veya uygulamalardan ödeme işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

PTT Şubesi

Trafik cezası ödeme işleminizi nakit olarak yapmak istiyorsanız size en yakın PTT şubesine gidebilirsiniz. Gişe yetkilisine plaka numaranızı ve kimlik numaranızı ileterek ceza tutarını nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Periyodik bakımınızı Carvak’ta yaptırmaya ne dersiniz?
Araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği, MTV nedir, MTV nasıl hesaplanır sorularının cevabı için yazımıza göz atın.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.