Anasayfa » Araba101 » Cabrio Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

Cabrio Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

1,3B 4 dakika okuma

Üstü açık arabalar sizin de ilginizi çekiyor mu? Geniş görüş alanı, saçlarınızın rüzgarda savrulması ve ferah bir sürüş… Cabrio araçlarla ilgili birçoğumuzun düşüncesi bu minvalde. Peki, ya madalyonun diğer yüzü? Araba 101 serimizin bu yazısında, madalyonun diğer yüzünü çeviriyor ve cabrio araçların tüm avantaj-dezavantajlarını yakından inceliyoruz.

Cabrio Nedir?

Amerika pazarında “convertible” ismiyle anılan cabrio ya da cabrioletler esasında 4 koltuklu, üstü açılan araba modellerini ifade ediyor ve genellikle orta-yüksek performanslı spor arabalar olarak karşımıza çıkıyorlar. (2 koltuklu üstü açılan spor araçlar ise “cabrio” değil; “speedster” ya da “roadster” gövde tipleri altında listeleniyor.) Cabrio araçlar, tavan tiplerine göre kendi içlerinde de 2’ye ayrılıyor:

  • Hardtop
  • Softtop
cabrio nedir

Hardtop Cabrio Nedir?

“Hardtop cabrio” ifadesi tavanı dayanıklı metal malzemelerden üretilen cabrioları nitelendirmek için kullanılıyor; yani üstü kapandığında tavanı aracın kalan malzemesi ile bir bütün halinde gözüken ve coupe gövde tipini andıran cabrio araçlar, hardtop kategorisinde. Bu araçların tavan malzemesi dışında öne çıkan özellikleri ise:

  • Olası kaza durumlarında, tavanı nispeten daha dayanıksız malzemelerden üretilen softtop cabriolara kıyasla daha dayanıklı ve güvenlidirler.
  • Dayanıklı tavan malzemeleri nedeniyle seyir halindeyken daha iyi bir ses yalıtımı sağlarlar.
  • Aynı motora sahip bir modelin hard ve softtop versiyonları karşılaştırıldığında, hardtop versiyonunun performansı genelde daha düşüktür; çünkü tavan malzemesi aracın ağırlığını arttırırken performansını olumsuz etkiler.
  • Ayrıca, tavan malzemesinin niteliği nedeniyle kargo alanları da daha dar olur.
  • Softtop modellere kıyasla daha karmaşık bir tavan mekanizmasına sahiptirler ve bu nedenle, daha fazla bakım gerektirirler.
  • Ayrıca, marka modele göre değişmekle birlikte onarım masrafları da daha yüksek olabilir.
hardtop cabrio

Softtop Cabrio Nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere “softop cabrio” terimi, tavanı plastik vb. yumuşak malzemeler kullanılarak üretilen kumaş tavanlı cabrioları nitelendirmek için kullanılır. Tavan kapalı olduğunda dahi kullanılan malzeme nedeniyle araçta bütünlüklü bir görüntü yoktur ve cabrio gövde tipinin daha net fark edildiği modellerdir. Tavan malzemesi dışında öne çıkan özellikleri ise:

  • Softtop cabriolar, ilk bakışta daha az güvenliymiş gibi gözükebilir. Her ne kadar tartışmalı bir konu olsa da marka modele göre güvenlik testi sonuçlarını değerlendirmeye alarak, araç seçimi yapmak soft-top cabriolar için önemlidir.
  • Hardtop cabriolara kıyasla daha az karmaşık bir tavan mekanizmasına sahip olsalar da tavan malzemeleri daha hassastır.
  • Bu nedenle hem bakımları daha zordur hem de düzenli temizlik gerektirirler.
  • Mekanizmalarının basitliği ve malzeme hafifliği nedeniyle, tavanları daha hızlı açılıp kapanır ve sürüş esnasında daha pratik bir kullanım sunarlar.
softtop cabrio

Cabrio Araçların Avantajları

Cabrio nedir/ ne değildir detaylarıyla öğrendiğimize göre sıra geldi Cabrioların artı ve eksilerine. Biz sizler için genel geçer bir liste hazırladık; ancak, belirtmek isteriz ki söz konusu cabrio araçlar olduğunda, diğer gövde tiplerine kıyasla marka model bazında sizi bekleyen farklılıklar çok daha fazla olabilir. Bu nedenle, sizin için listelediğimiz tüm avantaj ve dezavantajları araç bazında yeniden gözden geçirmeniz, bir cabrio alıp almamaya karar verirken daha sağlıklı seçimler yapmanızı sağlayacaktır. Yine de genel hatlarıyla cabrio araçların avantajları:

  • Öncelikle tabii ki hepimizi cabrio araçlara çeken o havalı özellik ile başlamak isteriz: Tasarım! Şüphesiz ki cabrio araçlar hem genç ve dinamik hem de prestijli bir görünüme sahip.
  • İkinci en büyük avantajları ise görüş alanlarının genişliği. Cabrio araçlarda sürücülerin görüşlerini engelleyen çok daha az unsur var ve diğer gövde tiplerine kıyasla çok daha hakim bir sürüş imkanı sunuyorlar.
  • Tabii ki bu durum özellikle şehir içinde manevra kabiliyetini de beraberinde getiriyor.
  • Uzaktan baktığımızda dahi hissettiğimiz ferahlık, cabrio bir aracı sürerken de baki. Hatchback gibi gövde tiplerinde, baş mesafesi gibi detaylar önemliyken cabriolarda bunu düşünmeye dahi gerek kalmadan ferah ve konforlu bir sürüşün tadını çıkarmak mümkün.
cabrio avantajarı

Cabrio Araçların Dezavantajları

Her güzel detay gibi cabrio gövde tipinin de dezavantajları mevcut; hatta bazı kullanıcılar için tüm avantajlarını gölgede bırakacak kadar önemli dezavantajlar. Sürüş alışkanlık ve tercihlerine göre değişkenlik gösterse de cabrio araçların en yaygın dezavantajları:

  • Öncelikle üstü açık bir araç kullanmak tabii ki ferah; ancak otobanlarda hem konforsuz hem de güvenli değil.
  • Yüksek hızlarda cabrio araçlar hem rüzgar hem de ses nedeniyle bir hayli konforsuz olabiliyor; üstelik ses sorunu hardtop modeller için dahi geçerli.
  • Ayrıca, olası bir kaza durumunda da yeteri kadar güvenli değiller. (Ancak, tabii ki bu durum yüksek hızla ve tavan açıkken gerçekleşen kazalar için geçerli. Yoksa cabrio araçlarda da güvenlik testi sonuçlarına güvenebilir ve gerekli önlemleri alarak güvenli bir sürüşün tadını çıkarabilirsiniz.)
  • Bu araçların tavanları kaldırıldığında oluşan şasi titremesi de sürüş keyfini azaltan bir diğer yaygın dezavantaj.
  • Her ne kadar 4 kişilik modeller olsalar da cabrio araçlar maalesef dar bagajları ve kısıtlı depolama alanları nedeniyle, geniş aileler ya da seyahat severler için pek uygun olmayabilir.
  • En önemli dezavantajlarından biri ise performans ve güvenlik konusunda muadilleri sayılabilecek modellere kıyasla çok daha yüksek fiyatlara satılıyor olmaları.

Tüm dezavantajlarına rağmen cabrio araçlar, özgürlük ve zarafetin baştan çıkarıcı temsilcileri olmaya devam ediyor. Ancak, tabii ki bu heyecana eşlik eden eksileri de göz önünde bulundurmak ve cabrio yaşam tarzını benimseme kararını, sürüş alışkanlıklarını göz önüne alarak vermek oldukça önemli. Eğer sizde bu heyecanın bir parçası olmak isterseniz, Carvak sertifikalı 2. el cabrio modellerine mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.