Anasayfa » Araba101 » Coupe Araba Nedir, Artıları Eksileri Nelerdir?

Coupe Araba Nedir, Artıları Eksileri Nelerdir?

919 3 dakika okuma

Zarif, kompakt ve sportif… Evet, Araba101 serimizin bu yazısında zarafetleri ile hepimizin beğenisini toplayan coupe araçlar var. Peki, coupe ne demek ve coupe araçların ayırt edici özellikleri neler? Coupe modeller hakkında tüm merak ettiklerinizin cevabını öğrenmeye ve bu şık modellerin yorumlarına yakından bakmaya hazırsanız soralım: “Coupe nedir?”

Coupe Nedir?

Öncelikle coupe arabalar her ne kadar 2 kişilik modeller sanılsalar da bunun yanlış bir bilgi olduğunu belirterek başlayalım. 4 kişilik oturma kapasitesine de sahip olan coupe araçların en temel ayırt edici özelliği esasında 934 litreden daha az olan iç hacimleri. Ayrıca, daha kısa dingil mesafesi, düşük ağırlık ve yüksek performans gibi teknik detaylar da diğer ayırt edici özellikleri arasında.

coupe araç

Coupe araçların daha çok tasarım özellikleri ile ayırt edilmesinin ardında ise tarihleri yatıyor. 1800’lü yıllarda kullanılan bir tür at arabasını niteleyen “coupe” kelimesi, Fransızcada “kesilmiş” anlamına geliyor. Geleneksel at arabalarının hantallığından kurtulmak ve yolcu bindirmeyi kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan bu at arabaları, daha kısa olmaları nedeniyle bu isimle anılıyor. Daha sonra otomotiv endüstrisinde de daha hafif, küçük ve ekonomik araçlar üretme amacıyla tasarlanan modellere coupe adı veriliyor. Üstelik hem kompakt tasarımlarının zarafeti hem de yakıt verimlilikleri nedeniyle oldukça beğenilen bu modeller, 70’li yıllarda dünyada coupe rüzgarları esmesine neden oluyor. 

Günümüzde “coupe” dendiğinde aklımıza hâlâ küçük/kompakt bir gövde ve zarif hatlar gelse de yakıt verimliliği odağı maalesef şu an geçerliliğini korumuyor. Aksine, coupe araçlar genelde oldukça güçlü motorlara sahip olan, yüksek performanslı spor araçlar olarak biliniyor. O halde coupe modellerin avantaj ve dezavantajlarına geçelim ve günümüzde bize neler sunduklarını inceleyelim.

coupe modelleri

Coupe Avantajları

  • Tasarım: Neredeyse tüm coupe severleri etkisi altına alan başlıca avantaj tabii ki bu modellerin tasarımları. Küçük ve zarif gövdelerinin yanı sıra yuvarlak hatlar ve dinamik çizgiler ile taçlandırılan bu modeller, görenleri bir kez daha kendilerine baktırmayı başarıyor.
  • Ferahlık: Her ne kadar cabrio araçlar gibi tamamen açılan tavanlara sahip olmasalar da coupe araçlarda katlanarak bagaja girebilen tavanlar veya sunroof sistemli tavanlar oldukça yaygın kullanılıyor ve hem yolcular hem de sürücüler için daha ferah bir seyahati mümkün kılıyor.
  • Manevra kabiliyeti ve park kolaylığı: Şehir otomobilleri olarak karşımıza çıkan coupe modellere park yeri bulmak hatchbacklerden dahi kolay. Üstelik güçlü motorları ve hafif gövdeleri sayesinde trafikte de oldukça çevik ve avantajlı modeller.
  • Yüksek performans: Coupe araçların kaputunun altında bizi genelde güçlü motorlar karşılıyor ve birçok coupe model hem gövde tiplerinin kompaktlığı hem de aerodinamik tasarımları sayesinde yüksek performans değerlerine sahip.
coupe araçların eksileri

Coupe Dezavantajları

  • Yetersiz bagaj alanı: 4 koltuklu coupeların dahi genelde bireysel sürücüler tarafından tercih edildiğini ve “aile aracı” olarak karşımıza çıkmadığını fark etmişsinizdir. İşte bu durumun başlıca nedeni coupe araçların hem iç depolama alanlarının hem de bagajlarının birçok kasa tipine kıyasla çok daha az olması.
  • Yetersiz iç hacim: Özellikle 4 koltuklu coupelarda yetersiz iç hacim, baş-diz mesafesinin darlığı gibi sorunlar olabilir. Coupe araçlar her ne kadar kaliteli ve ergonomik malzemelerle üretilseler de uzun bir yolculukta ihtiyaç duyduğunuz konforu sağlamakta yetersiz kalabilirler.
  • Yakıt tüketimi: Eğer önceliğiniz yakıt verimliliği ise birçok coupe model sizin için doğru bir seçim olmayacaktır. Bu nedenle, coupe çizgilere sahip olan hatchback modelleri değerlendirmeniz daha doğru olabilir.
  • Edinme maliyeti: Coupe modeller güçlü motorlar, kaliteli malzemeler ve el işçiliğine dayanan detaylar ile göz kamaştırıcı olabilir; ama bir otomobilde aradığımız güvenlik, yol tutuşu, hacim gibi detaylar da göz önüne alındığında edinme fiyatlarının rakiplerine kıyasla biraz yüksek olduğunu da kabul etmek gerek.

Coupe araçların özelliklerinden ve artı-eksilerinden de anlaşılacağı üzere bu modeller, ne tasarım ne de performanstan ödün vermek istemeyen ve prestijli, şık bir araç sahibi olmak isteyen bireysel sürücüler için oldukça iddialı seçenekler; hele ki şehir içinde. Ancak, aileler, seyahat etmeyi sevenler ya da güvenlik, yakıt tüketimi, bakım masrafları gibi konularda da titiz davranan sürücüler için coupe modeller uzun vadede hayal kırıklığı yaratabilir. Ayrıca coupe araçların bir yaşam tarzını ifade ettiğini de hatırlatmak isteriz; bu nedenle ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacaklarından emin olmanız gerekebilir. Eğer coupe modellerin cazibesine kendinizi çoktan kaptırdıysanız ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceklerinden emin değilseniz, coupe çizgileri ile tanınan hatchback modellere de bir şans vermenizi tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.