İçerik
Araba sahibi olmak isteyen sürücülerin ilk cevaplaması gereken sorulardan biri şüphesiz ki “Dizel mi benzinli mi?” sorusu. Carvak olarak, bu yazımızda, ihtiyaç ve isteklerinize en uygun motor tipini seçebilmeniz için bilmeniz gereken tüm detayları açıklıyoruz; çünkü her iki motor tipinin de kendine has avantaj ve dezavantajları mevcut. Bu nedenle, gelin birlikte önce her iki motor tipinin de artı ve eksilerini inceleyelim, sonra da “Dizel araba mı benzinli araba mı?” sorusuna yanıt verelim!
Dizel Araba Nedir?
Alman mühendis Rudolf Diesel’in benzinli motorların verimsizliğini keşfetmesi ve Avrupa’da petrole olan bağımlılığın azaltılmaya çalışılması sonucu hayatımıza giren dizel motorların kullanıldığı araçlara, dizel araba denir. Petrol kullanmayan bir motor üretmeye çalışan Diesel, kömürden bitkisel yağlara kadar birçok farklı yakıt üzerinde çalışmıştır; ancak en verimli ve güvenli olanın bir tür damıtılmış petrol olan “motorin”, diğer ismiyle “dizel” olduğuna karar vererek dizel motorları icat etmiştir.
Petrol krizinin yükseldiği 20. yüzyılda birçok sürücünün imdadına yetişen dizel arabalar, rafine edilme süresinin kısalığı, sıkıştırma oranının azlığı gibi üretimi kolaylaştıran birçok avantaja sahiptir. Peki ya bir sürücü olarak, dizel araba sahibi olmanın avantajları nelerdir?
Dizel Araba Avantajları
- Yakıt verimliliği: Benzin daha ince yoğunluklu ve daha kolay buharlaşan bir yakıt iken, dizel yüksek yoğunluğa sahiptir ve daha zor buharlaşır. Bu nedenle, dizel yakıt kullanılan araçlarda daha az yakıtla daha fazla enerji elde edilir ve verimlilik artar; ortalama bir değer vermek gerekirse, dizel yakıtlar yaklaşık %20 daha verimlidir. Ayrıca, motorinin sıkıştırma oranının yüksek olması, litre başına üretilen enerjiyi de yükseltir ve uzun yolda verimlilik daha da artar.
- Yüksek tork üretimi: Yüksek sıkıştırma oranı sayesinde dizel arabalar daha yüksek tork üretimine sahiptir. Böylece, bir dizel araba hem daha kısa sürede hızlanır hem de düşük devirde daha güçlü çalışır.
- Dayanıklılık: Dizel motorlarda sıkıştırma işlemi çok daha yüksek basınç değerleri ile gerçekleştirilir; bu nedenle, doğaları gereği dizel motorlar, benzinli muadillerine kıyasla çok daha sağlam üretilirler ve ısıya daha dayanıklıdırlar. Araç motoru ve parçalarının arızalanmasının en yaygın nedenlerinin ısı ve ısıya bağlı deformasyon olduğu düşünüldüğünde, ısı toleransı çok yüksek olan dizel motorların neden daha dayanıklı olduğu da anlaşılacaktır. Ortalama bir değer vermek gerekirse, modern bir dizel araba motoru yaklaşık 20-30 yıl kadar ekstra bakıma ihtiyaç duyulmaksızın güvenle kullanılabilir.
Dizel Araba Dezavantajları
- Gürültü: Dizel araba ve benzinli araba arasında performans dışında ilk göze çarpan detaylardan biri gürültüdür. Ancak, gürültü sorunu eski model dizel araçlar için söz konusu olsa da yeni dizel araba modellerinde hem gelişen motor teknolojileri hem de yüksek yalıtımlar ile çözülmek üzere. Bu nedenle, “Dizel araba gürültülü olur.” diye düşünmemek ve bir test sürüşü ile araca şans vermek, daha sağlıklı olabilir.
- Düşük beygir gücü: Dizel motorların yüksek sıkıştırma oranları, tork üretimi ve düşük devirlerde kullanım için bir avantaj olsa da söz konusu beygir gücü olduğunda durum tam tersidir; çünkü dizel motorlar, yüksek devirlerde verimli çalışamazlar ve genelde daha düşük beygir gücüne sahiplerdir.
- Fiyat: Dizel araba modelleri uzun vadede daha verimli ve ekonomik olsalar da edinme maliyetleri daha yüksektir. Eğer aldığınız aracı uzun süre kullanmak gibi bir niyetiniz yoksa ve al-sat yapacaksanız, yüksek edinme maliyetleri sizin için bir dezavantaj olabilir.
En Popüler Dizel Araba Modelleri
“Dizel mi benzinli mi?” sorusunun cevabı sizin için “dizel” ise, tercih edebileceğiniz en iyi dizel araba modelleri:
Benzinli Araba Nedir?
“Dizel mi benzinli mi?” sorusuna yanıt verebilmek için benzinli araçlara da göz atmak ve avantaj-dezavantajlarını detaylı olarak incelemek isteriz. Benzinli arabalar da tıpkı dizel araçlar gibi içten yanmalı bir motora ve yanma odasına sahip olan modellerdir. Benzinli ve dizel motorların çalışma prensipleri arasında bazı yapısal farklar bulunsa da her iki motoru kullanan araçlar arasındaki farklar genellikle yakıt farklılıklarına dayanır.
19. yüzyılda petrol krizi tırmanırken ortaya çıkan dizel arabalar, yakıt verimlilikleri ve dayanıklılıkları gibi nedenlerle hızla popüler olsalar da günümüzde binek otomobiller söz konusu olduğunda benzinli araç tercihi daha yaygındır; çünkü özellikle şehir içinde benzinli araba kullanmak birçok açıdan daha avantajlıdır.
Benzinli Araba Avantajları
- Yüksek performans: Benzinli araçların en büyük avantajı şüphesiz ki performanstır; çünkü dizel araba modelleri yüksek devirlerde güçlü bir kullanım sunamasalar da benzinli arabalar, daha yüksek beygir gücüne sahiptir. Bu nedenle, motor devir gücü ve performans önceliği olan sürücüler, genelde tercihlerini benzinli araçlardan yana yapar.
- Uygun fiyatlar: Benzinli araçlar daha düşük edinme maliyetlerine sahiptir. Tabii ki özellikle uzun yollarda kullanılan dizel araçlar uzun vadede edinme maliyetlerindeki farkı kapatacak kadar avantaj sağlarlar. Ancak, eğer aracınızı genelde şehir içinde kullanacaksanız ve uzun süre kullanmayarak al-sat yapacaksanız, benzinli bir model daha avantajlı olacaktır.
- Düşük bakım maliyeti: Dizel motorların yapı itibarıyla daha dayanıklı olduğuna değindik; ancak, benzinli motorlar hem daha az standart bakım gerektirirler hem de olası bir arıza durumunda daha az masraf çıkarırlar. Ayrıca, filtre tıkanması, atık gaz birikimi gibi nedenlerle aracın diğer aksamlarında arızalar olması ve performans düşüşü yaşanması dizel araçlarda yaygın olsa da benzinli modeller için böyle bir durum söz konusu değildir.
- Sürüş konforu: Benzinli araba modelleri hem daha sessiz hem de daha az sarsıntılı bir kullanım sunar ve sürüş konforları daha yüksektir. Dizel araba modellerinde ise marka modele ve yalıtım başarısına göre bu durum değişkenlik gösterir ve bazı modellerde sürüş keyfi ciddi oranda düşebilir.
Benzinli Araba Dezavantajları
- Taşıma kapasitesi: Benzinli arabaların taşıma kapasiteleri dizellere kıyasla daha azdır; çünkü dizel araçların yüksek sıkıştırma oranları daha yüksek tork üretimini mümkün kılar. Ayrıca, benzinli motorlar ısıya dizel motorlar kadar dayanıklı değildir; bu nedenle, uzun süreli yük taşımacılığı benzinli bir motorun daha fazla yıpranmasına ve ısı nedeniyle parçalarının deforme olmasına neden olabilir.
- Yakıt tüketimi: Benzinli ve dizel arabaların yakıt tüketimi farkları şehir içi kullanımda pek göze çarpmasa da özellikle uzun yolculuklarda aradaki fark artar. Ortalama bir değer vermek gerekirse, benzinli arabalar yakıt söz konusu olduğunda dizellere kıyasla %20 daha az verimlidir; üstelik yoğunlukları düşük olduğu için uzun yolda litre başına tüketimleri de daha fazladır.
En Az Yakan Benzinli Araba Modelleri
“Dizel mi benzinli mi?” sorusunun cevabı sizin için “benzinli” ise, tercih edebileceğiniz en popüler ve az yakan benzinli araba modelleri:
Dizel mi Benzinli mi?
Dizel ve benzinli araçların avantaj-dezavantajlarını incelediğimize göre, sıra geldi en can alıcı soruya: Dizel mi benzinli mi araba tercih edilmeli?
Öncelikle, yazımızdan da anlaşılacağı üzere, her iki motorun da kendine has artı ve eksileri mevcuttur. Bu nedenle, “benzinli mi dizel mi” sorusuna genelgeçer bir yanıt vermek mümkün değildir; bu soruya doğru yanıtı verebilmek, ancak aracın hangi koşullarda kullanılacağı ve sürücünün öncelikleri göz önüne alınarak mümkündür. Eğer sizin için en doğru motor tipine karar vermekte zorlanıyorsanız, aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
- Kullanım amacı: Eğer araç yük ya da yolcu taşımacılığı için kullanılacaksa, dizel motor daha avantajlı olacaktır; çünkü dizel motorlar hem daha yüksek tork üretimine sahiptir ve yük taşıma kapasiteleri daha yüksektir hem de uzun yollarda litre başına tüketim değerlerinin düşüklüğü önemli bir avantajdır. Ayrıca, yapı itibarıyla ısıya daha dayanıklı olan dizel motorlar, taşımacılıkta daha az soruna neden olacaktır. Öte yandan, eğer aracınızı daha çok “şehir otomobili” olarak kullanacaksanız, daha yüksek performans ve çeviklik ile öne çıkan benzinli arabalara yönelmenizi tavsiye ederiz.
- Kullanım süresi: Dizel araçlar yakıt tüketimi konusunda avantajlı sayılsa da edinme maliyetleri ve km/litre dengesi düşünüldüğünde, ancak uzun vadede daha ekonomik olacaklardır. Bu nedenle, eğer aracınız ile yüksek km’ler yapmayacaksanız ya da uzun süre kullanmayacaksanız, benzinli bir modele yönelmek daha avantajlı olabilir.
- Yakıt tüketimi kaygısı: Eğer önceliğiniz cep yakmayan bir mobilite çözümü ise tercihinizi dizel araba modellerinden yana yapabilirsiniz. Dizel arabalar, motorin daha yüksek yoğunluklu olduğu için, yaklaşık %20 daha verimlidir.
- Performans kaygısı: Eğer performans ve sürüş konforu sizin için bir öncelik ise, benzinli araba modelleri size daha uygundur; çünkü benzinli araçlar, daha yüksek motor devir gücüne sahiptir ve daha yüksek hızlara çıkmanın yanı sıra yüksek hızlarda daha pürüzsüz bir sürüş sunarlar.
Bu 4 önemli değişken göz önüne alındığı sürece, “dizel mi benzinli mi” sorusuna daha kolay cevap verilebilir. Ancak, bu maddelerin günümüzdeki modern araçlar göz önüne alınarak hazırlandığını da hatırlatmak isteriz. Eğer 10 yaşından büyük bir araç alacaksanız, dizel arabalar konusunda biraz daha titiz olmanızı ve gürültü, filtreleme gibi konulara daha fazla dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Söz konusu yakıt tüketimi olduğunda dizel arabalar daha iyidir; ancak, önceliğiniz performans ise benzinli araçları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Dizel araçların tercih edilmeme nedenlerinin başında motor devir güçlerinin düşük olması ve bakım maliyetlerinin yüksek olması gelir. Ancak, yüksek taşıma kapasitesine öncelik verilen araçlarda daha yüksek sıkıştırma oranlarına ve tork üretimine sahip olan dizel arabalar tercih edilir.
Genelleme yapmak gerekirse, dizel motorlar daha yüksek tork üretimine, benzinli motorlar ise daha yüksek motor devir gücü ve beygire sahiptir; bu nedenle, benzinli arabaların performansı daha iyidir.
Öncelikle 10 yaşından büyük bir dizel araç tercih etmemenizi tavsiye ederiz. Ancak, motor bakımı düzenli yaptırılmış, filtreleri temizletilmiş modern bir dizel otomobili alırken tereddüt etmenize gerek yok; otomobil teknolojilerindeki hızlı gelişmeler sayesinde dizel araçlarda sık karşılaşılan gürültü, filtre tıkanması, motor aksamı arızaları gibi sorunlar da geçmişte kaldı.