Anasayfa » Araba101 » En İyi 4×4 Araçlar ve İncelemeleri

En İyi 4×4 Araçlar ve İncelemeleri

95 9 dakika okuma

Maceralarla dolu arazi yollarında ve hatta otoyollarda dahi güçlü bir 4×4 aracı kullanmanın heyecanı hiçbir şeyle kıyaslanamaz. İster zorlu patikalarda ilerliyor, ister çamurlu arazilerden geçiyor, isterse her türlü zeminde güvenle sürüş yapmanın keyfini çıkarıyor olun; en iyi 4×4 araçlar ile yola devam etmenin keyfi bir başka. Ancak, günümüzde 4×4 sistemleri ve teknolojileri de oldukça gelişmiş ve çeşitli durumda; e tabii yol arkadaşı seçmek de bir o kadar karmaşık ve zor. Bu nedenle, bu blog yazımızda, 4×4 çekiş sistemleri ve teknolojilerinin yanı sıra günümüzün en iyi 4×4 modellerine de göz atacağız. Hazırsanız, başlayalım!

4×4 Ne Demek?

4×4 yani “dört çeker” bir tür araç tahrik sistemidir. Bu sistem, gücü aynı anda dört tekerleğe birden sağlayarak aracın çekişini ve stabilitesini özellikle çamur, kar ve kayalık yüzeyler gibi zorlu arazilerde artırır. Genellikle off-road araçlarında ve SUV’larda bulunan 4×4 sistemleri, sürekli veya kısmi olabilir; çünkü 4×4 araçlar arasında sürücünün iki tekerden çekiş (2WD) ve dört tekerden çekiş modları arasında geçiş yapmasını mümkün kılan sistemler de vardır. 

Sürekli 4WD sistemleri sürekli olarak gücü dört tekere birden gönderir ve tutarlı bir çekiş ve stabilite sağlar. Ayrıca bu sistemler genelde viraj alırken ön ve arka tekerlerin farklı hızlarda dönmesini sağlayan bir merkezi diferansiyel de içerir. Öte yandan, kısmi 4WD sistemleri, sürücünün iki tekerden çekiş (2WD) ve dört tekerden çekiş modları arasında geçiş yapmasına olanak tanır. Bu esneklik, 4 çekerin gerekli olmadığı durumlarda yakıt verimliliğini artırırken gerektiğinde ise çekişi iyileştirir. Bazı modern modeller ise sürüş koşullarına bağlı olarak güç dağılımını otomatik olarak ayarlayabilen elektronik kontrollü gelişmiş 4×4 sistemleri de içermektedir.

4×4 sistemlerinin çeşitliliği ve eşlik eden teknolojiler/modlar ile farklı yol koşullarına adaptasyonları nedeniyle, 4×4 araçlar arasında seçim yapmak oldukça karmaşık ve zor bir hal almaktadır. Söz konusu yalnızca arazi kullanımı ya da yalnızca şehir içi kullanım olduğunda hangi 4×4 araçların sürücüye uygun olduğunu saptamak daha kolayken, çoklu kullanımlar için 4×4 seçimi yapmak için birçok detayı göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle, sizler için, en iyi 4×4 modellerini ve hangi koşullarda kullanıma daha uygun olduklarını, artı ve eksilerini derledik. Hazırsanız, 4×4 araçlar listemizi incelemeye başlayalım!

En İyi 4×4 Modelleri

Bentley Bentayga

Bentayga ihtişam, performans ve ileri teknolojiyi tek potada eriten lüks bir SUV modeli olmanın yanı sıra dünyanın en iyi 4×4 araçlarından da bir tanesi. Bentley’nin ilk SUV modeli olan Bentayga, tasarımı ve lüks detayları ile göz kamaştıran bir araç. Belirgin hatları, Bentley’nin imzası sayılan matrix ızgarası, ergonomik ve son teknoloji kabini ile de adından söz ettiriyor. Lüks donanımlarının yanı sıra, Bentley Bentayga, sürüş deneyimini ve yolcu konforunu artıran ileri teknolojilerle de donatılıyor. Bilgi-eğlence sistemi, yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran, sorunsuz akıllı telefon entegrasyonu ve sürükleyici bir eğlence deneyimi sunan premium bir ses sistemine sahip. Ayrıca, adaptif hız sabitleyici, gece görüşü ve baş üstü ekran gibi gelişmiş sürüş destek özellikleri, her yolculukta güvenlik ve kolaylık sağlıyor. 

bentley bentayga 4x4

Bentley Bentayga, çeşitli arazi türleriyle başa çıkabilmesini sağlayan çoklu sürüş modları ve dört tekerden çekiş sistemi ile etkileyici off-road yetenekleri sunmakla kalmıyor; on-road performansı ile de göz kamaştırıyor. 4.0 litre çift turbo, V8 benzinli ve 3.0 litre V6 hibrit motor seçeneklerine sahip olan model, 626 hp beygir gücü ve 900 nm tork üretimi ile performansını kanıtlıyor. Ayrıca arazi tepki sistemi, yokuş iniş desteği, ayarlanabilir yükseklik ve engebe/eğim kontrolü gibi donanımları sayesinde her türlü arazide iddiasını sürdürüyor.

Toyota Land Cruiser

Zorlu arazi koşullarından şehir içi sürüşe sorunsuz geçiş yapabilen çok yönlü bir model ile karşınızdayız: Toyota Land Cruiser! On yıllar boyunca, askeri amaçlı bir araçtan sofistike, tam boyutlu bir SUV’a evrilen ve arazi kabiliyetini şehir sokaklarında da sürdürebilen Land Cruiser, en iyi 4×4 modelleri listemizin en iddialı üyelerinden. Şehir içi kullanımda konfor ve kullanım kolaylığı ile öne çıkan model, yüksek kaliteli iç mekanıyla en son bilgi-eğlence ve güvenlik özelliklerinin yanı sıra lüks kabin, deri koltuklar, premium ses sistemi ve sürüş kolaylığını maksimuma çıkaran sürüş destek sistemlerine sahip. Toyota Safety Sense P (TSS-P) paketi, yaya algılama özellikli çarpışma önleyici sistem, şerit takip uyarısı ve dinamik radar hız sabitleyici gibi bir dizi güvenlik ve sürüş destek sistemi ile bir şehir SUV’undan beklediğiniz her şeyi sunuyor. Ancak, tabii ki söz konusu arazi olduğunda da Land Cruiser, zorlu koşullara hızla adapte olmasını sağlayan birçok özelliğe sahip.

toyota land cruiser 2024

Sürekli çekiş ve kontrol sağlayan tam zamanlı 4WD çekiş sistemine sahip olan model, arazide de oldukça iyi bir yol arkadaşı. Çoklu Arazi Seçimi (Multi-Terrain Select), farklı arazi koşulları arasında seçim yapmayı mümkün kılıyor ve böylece modelin performansı araziye göre optimize edilebiliyor. Zor arazilerde direksiyonun yönlendirilmesine odaklanarak beş düşük hız ayarında gaz ve frenleri otomatik olarak düzenliyor ve teker artikülasyonunu artırarak dengesizlik ve çekişi iyileştirmek için süspansiyonu otomatik olarak ayarlıyor. Ayrıca 22,6 cm yerden yüksekliği ve dayanıklı gövdesi ile de arazide bir hayli iddialı olan 4×4 araçlar arasında.

BMW X5

X5, lüks ve performansı BMW kalitesi ile bir araya getiren bir 4×4 SUV modeli. İlk olarak 1999 yılında tanıtılan X5, BMW’nin “Sports Activity Vehicle” (SAV) konseptinin öncüsü olarak piyasaya sürülse de modern tasarımı, güçlü motor seçenekleri ve yüksek kaliteli iç mekanı ile her yeni nesilde teknoloji ve konfor seviyelerini daha da yükseltiyor. Son modeli, gelişmiş bilgi-eğlence sistemi, adaptif hız sabitleyici, şerit takip sistemi ve panoramik cam tavan gibi özelliklerle yolculuk keyfini artırıyor.

bmw x5 2024

Aynı zamanda, dört tekerden çekiş sistemi ve çeşitli sürüş modları sayesinde hem şehir içi hem de arazi koşullarında üstün bir sürüş deneyimi sunuyor. Güvenlik konusunda da iddialı olan BMW X5, çok sayıda hava yastığı, aktif kör nokta izleme ve otomatik acil frenleme gibi ileri düzey güvenlik sistemlerine sahip. Performans ve lüksün mükemmel bir kombinasyonunu sunan BMW X5, dinamik sürüş deneyimi ve zarif tasarımıyla lüks SUV segmentinin en iyi 4×4 araçları arasında.

Range Rover

Hem arazi hem de asfalt performansı ile öne çıkan 4×4 arabalardan biri de şüphesiz ki Range Rover. Her yeni neslinde, son teknoloji yenilikler ve daha sofistike özelliklerle donatılarak lüks SUV segmentinde çıtayı sürekli yükselten model; güçlü motor seçenekleri, hibrit güç aktarma organları ve gelişmiş sürüş destek sistemleri ile yılların mirasını sürdürüyor. All Terrain Progress Control (ATPC), yokuş iniş kontrolü, devrilme denge kontrolü, dinamik denge kontrolü, römork denge yardımı ve adaptive dynamics gibi farklı ve zorlu yol koşullarına adaptasyon hızını artıran özellikleri Range Rover’ın öne çıkan özellikleri arasında.

range rover 4x4

Terrain Response sistemi, farklı zeminler için sürüş modları sunarken, All-Terrain Progress Control, Hill Descent Control ve elektronik hava süspansiyonu gibi özellikler zorlu koşullarda sürüşü kolaylaştırıyor. Ayrıca model, düşük çekiş durumlarında ve dik yokuşlarda da güvenli sürüş sağlıyor. Yol performansında ise Adaptive Dynamics, dört tekerden çekiş (AWD), Dynamic Stability Control ve Tork Vektörleme gibi sistemler üstün kontrol ve stabilite sunuyor. Kısacası; lüks iç mekan, güçlü motor seçenekleri ve ileri sürücü destek sistemleriyle Range Rover, hem zorlu arazi koşullarında hem de yollarda konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi sağlıyor.

Ford Bronco

En iyi 4×4 modelleri listemizin hem asfalt hem de arazi koşullarıyla kolaylıkla başa çıkmak için tasarlanmış sağlam ve çok yönlü üyesi: Ford Bronco. Bronco, çeşitli sürüş koşulları için yeterli güç ve tork sağlayan 2.3 litrelik EcoBoost motor ve 2.7 litrelik V6 gibi güçlü motor seçenekleri sunuyor. Bronco’nun 4×4 sisteminin olağanüstü arazi kabiliyetleri sunmasının yanı sıra farklı zeminler için aracı ayarlamaya olanak tanıyan yedi G.O.A.T. (Her Türlü Zeminde Gider) moduna kadar seçenek sunan bir Arazi Yönetim Sistemi de içeriyor. 

bronco 4x4

Bronco ayrıca, engebeli arazilerde sabit hız sağlayan, bir tür arazi hız sabitleme kontrolü olan Trail Control ve HOSS (Yüksek Performanslı Arazi Stabilite Süspansiyonu) gibi gelişmiş arazi süspansiyon sistemlerine de sahip. Ömrünü arazilerde geçirmeyen birçok şehir insanı için ise Bronco bağımsız ön süspansiyon ve sağlam arka aks sayesinde pürüzsüz ve kontrollü bir sürüş sağlıyor. Genel olarak, Ford Bronco, arazi yetenekleri ile yol konforunu dengeleyen, performans ve macera tutkunları için çok yönlü bir seçenek!

Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee, etkileyici sürüş konforu ve arazi kabiliyeti ile tanınan çok yönlü ve lüks bir 4×4 SUV. İlk göze çarpan özellikleri arasında sofistike tasarımı, yüksek kaliteli malzemelerle donatılmış iç mekanı ve ileri teknoloji ekipmanları bulunuyor. Geniş iç mekanı, hem aileniz hem de eşyalarınız için ekstra alan sağlarken, üstün kaliteli malzemelerle taçlandırılan ergonomik tasarımı, aracınızda evinizde olduğu kadar rahat olmanızı sağlıyor. Ayrıca, Grand Cherokee, 3.6 litrelik V6, 5.7 litrelik V8 ve 6.4 litrelik V8 gibi çeşitli güçlü motor seçenekleri sunarak her türlü sürüş ve yol koşulunda üstün performansı da garantiliyor.

grand cherokee

Grand Cherokee’nin 4×4 sistemi, Quadra-Trac I, Quadra-Trac II ve arka elektronik sınırlı kaymalı diferansiyelli Quadra-Drive II gibi birden fazla dört tekerlekten çekiş seçeneği sunarak arazi yeteneklerini katlıyor. Selec-Terrain Çekiş Yönetim Sistemi, sürücünün aracın performansını çeşitli zeminler için optimize eden Auto, Snow, Sand, Mud ve Rock modları arasında seçim yapmasına olanak tanıyor. Ayrıca, Grand Cherokee, Adaptif Hız Sabitleyici, Şerit Değiştirme Uyarısı ve Kör Nokta İzleme gibi gelişmiş güvenlik ve sürücü yardım özellikleri ile Grand Cherokee asfaltta da pürüzsüz ve kontrollü bir sürüş deneyimi sunuyor. Kısacası, en iyi 4×4 modelleri arasında sayılan Grand Cherokee hem bu listedeki yerini hem de “en iyi SUV modelleri” listelerindeki değişmeyen yerini fazlasıyla hak ediyor.

Land Rover Defender

4×4 araçlar arasında zirveye en yakın modellerden biri şüphesiz ki Land Rover Defender! İkonik köşeli tasarımı, sağlam yapısı ve pratiklikle konforu dengeleyen son derece işlevsel iç mekanı ile Defender, yıllara meydan okuyan bir efsane. Defender’ın 4×4 sistemi, sınıfının en gelişmiş sistemlerinden biri ve sürücünün aracın ayarlarını çamur, kum veya kar gibi farklı zeminlere uyarlamasına olanak tanıyan Land Rover’ın Terrain Response 2 teknolojisine sahip. 

defender dört çeker

Ayrıca sistemde, bu tarz araçlarda görmeye alışık olduğumuz ve sürücü müdahalesi olmadan araziye otomatik olarak uyum sağlayan Auto mod da mevcut. Defender ayrıca, zorlu arazi durumları için ek düşük menzil vitesleri sağlayan bir çift hızlı transfer kutusu ile öne çıkıyor. Gelişmiş 4×4 ve arazi adaptasyonu sistemlerinin aynı sıra Defender, güç ve verimliliği bir arada sunan 2.0 litrelik turboşarjlı dört silindirli motor, 3.0 litrelik hafif hibrit teknolojili sıralı altı silindirli motor ve yüksek performanslı modellerde 5.0 litrelik V8 gibi güçlü motor seçenekleri de sunuyor. Kısacası Defender, güç, performans ve verimliliği tek potada eriten, çok yönlü bir yol arkadaşı.

Lexus LX

Lüks ve yüksek performanslı modelleri ile tanıdığımız Lexus da “en iyi 4×4 araçlar” listemizde kendine yer buluyor; hem de gösterişli SUV modeli Lexus LX ile. Çarpıcı tasarımı, cesur ön ızgarası, şık LED farları ve iddialı silüeti ile LX, tüm gözleri üzerinde toplayan cinsten bir model. 8 kişiye kadar oturma kapasitesine sahip olan iç mekanında ise bizi deri döşeme ve gerçek ahşap kaplamalar gibi kaliteli malzemeler ve ileri teknolojiler karşılıyor.

lexus lx suv

Lexus LX’in 4×4 sistemi, zorlu arazi koşullarında kolaylıkla başa çıkma konusunda oldukça iddialı. Ayrıca, en uygun çekiş için torku ön ve arka akslar arasında otomatik olarak dağıtan bir sınırlı kaymalı merkez diferansiyele sahip tam zamanlı dört tekerlekten çekiş sistemi var. LX ayrıca, sürücünün Rock, Mud, Sand ve Loose Rock gibi modlar arasında seçim yapmasına olanak tanıyan Multi-Terrain Select sistemine de sahip. Ek olarak, LX, düşük hızda arazi sürüşü için bir hız sabitleme kontrolü olan Crawl Control ve yerden yüksekliği artırarak daha iyi bir arazi performansı sağlayan adaptif değişken süspansiyonla da rakiplerinden sıyrılıyor. Öte yandan, LX asfaltta inanılmaz derecede rafine bir sürüş sunuyor ve Adaptif Değişken Süspansiyon ve Şerit Değiştirme Uyarısı, Kör Nokta İzleme ve Yaya Algılama ile Ön Çarpışma Sistemi gibi gelişmiş güvenlik sistemleri ile pürüzsüz ve sessiz bir asfalt yolculuğu da sunuyor. Kısacası Lexus LX, hem 4×4 sistemi ve adaptif sürüş teknolojileri ile zorlu yollarda hem de bir dizi sürüş teknolojisi ise asfaltta oldukça iddialı bir 4X4 SUV modeli.

Volvo XC90

Güvenli, dayanıklı ve sağlam bir yol arkadaşı arayan sürücülerin ilk baktığı markalardan biri olan Volvo da XC90 modeli ile en iyi 4×4 araçlar listemizde! Söz konusu sürüş güvenliği ve dayanıklılık olduğunda zaten Volvo iddiası belli; Euro NCAP testlerinden 5 yıldız alan XC90 da bu durumdan nasibini alıyor. Ancak, XC90’ı güvenilirliğinin yanı sıra öne çıkaran birçok özelliği de mevcut. Nappa deri ve doğal ahşap kaplamalar, sofistike bir ön ızgara, ikonik Thor çekici LED farlar, Sensus dokunmatik ekran, premium Bowers & Wilkins ses sistemi ve daha birçok lüks ve teknolojik donanım XC90’ı öne çıkarıyor.

volvo suv

XC90’ın dört tekerden çekiş sistemi ise çeşitli yol koşullarında güvenli sürüş ve denge sağlayarak modelin iddiasını artırıyor. Volvo’nun sofistike şasi tasarımı ve gelişmiş süspansiyon sistemleri de eklendiğinde model hem otoyolda hem de daha zorlu arazilerde pürüzsüz ve kontrollü bir sürüş sağlıyor. Listemizdeki birçok modelin aksine XC90, daha çok yol odaklı bir araç olsa da hafif arazi koşulları veya kötü hava koşullarıyla başa çıkmak için yeterli arazi kabiliyeti de sunabiliyor. Şehir içinde ise XC90, onu sınıfının en güvenli araçlarından biri haline getiren City Safety çarpışma önleme teknolojisi, Şerit Koruma Yardımı ve Yoldan Çıkma Koruması gibi gelişmiş güvenlik özelliklerinin tam bir setini içeriyor. Kısacası, Volvo XC90, güvenlik ve modern teknolojiye güçlü bir vurgu yapan lüks, aile dostu bir SUV arayanlar için ideal bir seçenek.

Listemizde yer alan araçların her biri, benzersiz arazi yetenekleri, modern teknoloji özellikleri ve üstün konfor sunarak hem zorlu arazilerde hem de günlük kullanımda üstün performans sağlıyor. İster uzun yolculuklarda rahatlık arayan biri olun, ister doğanın sunduğu her türlü zorluğa göğüs germek isteyen bir maceraperest, bu 4×4 modelleri sizi yarı yolda bırakmayacak.

Carvak’ın 4×4 Modellerine de Göz Atmayı Unutmayın!

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.