Anasayfa » Araba101 » Hatchback Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

Hatchback Nedir ve Artıları Eksileri Nelerdir?

838 3 dakika okuma

Artık hepimizin aşina olduğu bir kasa tipi hatchback; çünkü son dönemlerde özellikle gençler ve şehirli küçük aileler tarafından oldukça sık tercih ediliyor. Peki, sokaklarda sedanların yerini alması ile alıştığımız bu kasa tipi hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Hatchback nedir, hatchback araçların avantaj-dezavantajları ve başlıca tercih edilme sebepleri nelerdir? Gelin tüm bu soruların cevaplarını birlikte verelim!

Hatchback Araba Nedir?

hatchback araba

Hatchback ya da HB araba olarak karşımıza çıkan bu kelime, sözlüklerde “arkası kısa ve küt olan araba” şeklinde yer buluyor. Ancak, Avrupa ve Türkiye pazarında oldukça popüler olan bu modelleri tanımlayan ayırt edici özelliklerin başında sayabileceğimiz başlıca 4 nokta var:

  • Bagaj uzantıları yoktur.
  • Bagaj kapasiteleri ve iç hacimleri ayarlanabilir.
  • En az 4 kişilik ve genellikle 3-5 kapılıdırlar.
  • Bagaj uzantılarının da olmaması sayesinde genellikle kompakt modeller olarak tasarlanırlar.

Hot Hatchback olarak adlandırılan hatchbackler ise genellikle 3 kapılı ve sportif tasarıma sahip olmaları ile öne çıkar. Hatchback araçların farkını gördük; peki ya bu kadar çok tercih edilme sebepleri?

Hatchback Araba Avantajları

Hatchback nedir/ ne değildir detaylarıyla öğrendiğimize göre sıra geldi HB arabaların artı ve eksilerine. Biz sizler için genel geçer bir liste hazırladık; ancak, belirtmek isteriz ki hatchback araçlara olan yoğun ilgi ve peş peşe hayatımıza giren yeni modeller, bu kasa tipinin de sınırlarını her geçen gün genişletiyor. Örneğin geçmişte hatchback modeller küt arka tasarımları ile bilinirken, günümüzde birçok modelde daha bombeli bir geçiş tercih ediliyor. Bu farklılıklar nedeniyle, sizin için listelediğimiz tüm avantaj ve dezavantajları araç bazında yeniden gözden geçirmeniz, bir hatchback alıp almamaya karar verirken daha sağlıklı seçimler yapmanızı sağlayacaktır. Yine de genel hatlarıyla hatchback arabaların avantajları:

hatchback avantajları
  • İç hacim esnekliği: Hatchback modellerin bagaj bölmelerinin ayrı olmayışı en sevilen özelliklerinin başında geliyor. Böylece, sürücüler ihtiyaçlarına göre iç hacim ve bagaj hacmi arasında tercih yaparak, alanlarını belirleyebiliyor.
  • Manevra ve park kolaylığı: Hatchback arabaların özellikle şehir yaşamında sıklıkla tercih edilmelerinin nedeni de manevra ve park kolaylığı. Gerek bagaj uzantılarının olmayışı gerekse şehir içi kullanım hedeflenerek üretiliyor oluşları, birçok HB araba modelinin karşımıza daha kompakt ve dinamik çıkmasına neden oluyor.
  • Düşük yakıt tüketimi: Daha hafif ve kompakt olan şehir odaklı bu araçlar, genellikle yakıt performansı konusunda da rakiplerinin arasından sıyrılıyor. Bu nedenle, dinamik ve sportif bir araç sahibi olmak isteyen ancak bütçe konusunda endişeleri olan sürücüler için HB araçların en büyük avantajlarından biri düşük yakıt tüketimi diyebiliriz.
  • Geniş model seçenekleri: Avrupa pazarında hatchback modellere olan ilginin artması tabii ki her geçen yıl yeni modellerin de üretim bandında yer bulmasına neden oluyor. Böylece sürücüler hem daha fazla model seçeneğine kolaylıkla ulaşabiliyor hem de notchback, liftback gibi farklı tarzlara sahip modellere de yönelebiliyor.
  • Alım satım kolaylığı: HB araba modellerine olan ilginin bir diğer yansıması da tabii ki 2. el otomobil pazarındaki ilgi. Örneğin, bir station wagon modele alıcı bulmak çok daha zorken hatchback modellerde sirkülasyon oldukça fazla.
hatchback özellikleri

Hatchback Araba Dezavantajları

HB arabalar her ne kadar modern, genç ve dinamik görünümleri ile kendilerini sevdirseler ve özellikle şehir içinde çok iyi yol arkadaşları olsalar da tabii ki hatchback arabaların da dezavantajları yok değil; hele ki ağır gövdeli, geniş araçları seven sürücüler için. Hatchback arabaların başlıca dezavantajları ise:

  • Diz mesafesinin darlığı: Birçok hatchback modelde maalesef diz mesafesi yeterli olmuyor; hatta bazı marka-modellerde arka koltuklarda uzun yolculuklar oldukça konforsuz. Eğer uzun seyahatleri seven kalabalık bir aile iseniz ya da isofix kullanıyorsanız, bu dezavantajı göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.
  • Bagaj hacmi: Liftback modeller sayılmadığında, birçok hatchback modelde bagaj hacmi maalesef geniş aileler için yeterli değil. Eğer siz de seyahat etmeyi seven ve en azından 2 valiz ile yola çıkanlardansanız, hatchback modellerin bagaj hacmi sizi tatmin etmeyebilir.
  • Yol tutuşu: Bu madde marka modele göre değişmekle birlikte test sürüşünde mutlaka dikkat etmeniz gereken bir detay; çünkü özellikle düşük segment hatchback modellerde, sedanlar gibi yüksek yol tutuşu ve güvenlik bir hayal olabilir.

Tüm dezavantajlarına rağmen hatchback araçlar, modern ve dinamik çizgileri, kompakt boyutları ve etkileyici manevra kabiliyetleri ile özellikle şehir içi sürüşte vazgeçilmez yol arkadaşları olarak görülmeye devam ediyor. Ancak, tabii ki özellikle seyahat severler ve geniş aileler için hatchback tercih etmeden önce düşünülmesi gereken bazı detaylar var. Eğer sizin de aklınızda bir hatchback sahibi olmak varsa ihtiyaçlarınız doğrultusunda bu avantaj ve dezavantajları değerlendirerek size en uygun modeli seçebilirsiniz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.