Anasayfa » Araba101 » İkinci El Araçta Kilometre Ne Kadar Önemli?

İkinci El Araçta Kilometre Ne Kadar Önemli?

367 3 dakika okuma

İkinci el araç satın alırken, alıcıların dikkatini çeken ilk şeylerden biri kilometredir. Kilometre, ikinci el bir aracın değeri ve durumu açısından önemli bir faktör olsa da, dikkate alınması gereken tek kriter değildir. Bu yazımızda, ikinci el araçta kilometre ne kadar önemli, ikinci el araba kaç kilometre olmalı gibi çok merak edilen tüm soruları ele alacağız.

İkinci El Araçta Kilometre Ne Kadar  Önemli?

Kilometre, bir aracın üretildiği tarihten itibaren kat ettiği toplam mesafeyi ifade eder. Bu, bir aracın ne kadar aşındığına ve yıprandığına dair bazı ipuçları verir. İkinci el araba alacak kişiler genellikle, daha düşük kilometreye sahip bir araba tercih etmek ister. Bunun sebebi ise aracın yoğun bir şekilde kullanılmadığı için uzun ömürlü olabileceği ve hemen bakım gerektirmeyeceği düşüncesidir. Fakat aracın bakımının düzenli yapılıp yapılmadığı, değişen parçalarının olup olmadığı, kaza durumu, hasarı, boya durumu gibi faktörler de ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken konulardır. Kazası, hasarı, parça değişimi olmayan araçların kilometre değerinin yüksek olması olumsuz bir kriter olarak değerlendirilmemelidir. Düşük kilometreli araçların temiz kullanılmamış olması da ileride ciddi problemler ortaya çıkarabilmektedir.

İkinci El Araç Alımı

İkinci El Araba Kaç Kilometre Olmalı?

Arabanın kaç kilometre olması gerektiği sorusuna kabaca 250.000 kilometrenin altında olmalıdır, cevabını verebiliriz. Bu limitin üzerinde olan araçların ileride sorun çıkarma ihtimalinin yüksek olması araç satış sürecini zorlaştırmaktadır. Üst limit olarak 500.000 kilometre olarak görülse de ülkemizde 300.000 kilometrenin üzerinde bir aracın satılması hayli zordur. Ayrıca araç satın almadan önce aracın hangi yakıt türüne sahip olduğuna da dikkat etmek gerekir. Aracın yakıt türüne göre kullanım farklılıkları ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi benzin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle benzinli bir araçla daha az kilometre yapılabilirken, dizel bir araç ile daha yüksek kilometreler yapılabilmektedir. Dizel bir arabanın yıllık ideal kilometre sayısı 15.000- 25.000 arasında iken, benzinli bir araba yılda 30.000- 35.000 kilometre yol yapabilmektedir.

İkinci El Araç Km Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç km sorgulama işlemi için birçok yöntem mevcuttur. İnternet üzerinden kilometre sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden “Pttbank İnternet Bankacılığı Hesabından Araç Kilometre Sorgulama” başlığından kolayca gerçekleştirilebilir. Bir başka yöntem olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sayfası üzerinden aracın plaka bilgisini girerek kilometre sorgulama sonucuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Araç kilometre sorgulama işleminde en çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri ise TÜVTÜRK web sitesidir. “Araç Muayene Sorgulama” başlığından plaka ve muayene rapor numarasını girdikten sonra aracın kilometre bilgisine ulaşabilirsiniz.

İkinci El Araçta Kilometre Önemi

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İkinci el araç satın alırken kilometre önemli bir faktör olsa da, aracın yaşı, bakım geçmişi, kullanım şekli ve genel durumu da fazlasıyla önemlidir. Satın alma işleminden önce dikkate almanız gereken önemli faktörler şunlardır:

Aracın Yaşı

Aracın yaşı önemli bir rol oynamaktadır. Çok eski ancak düşük kilometreli bir aracın eskiyen parçaları ileride büyük sorunlar çıkarabilir. Öte yandan ortalama bir kilometreye sahip daha yeni bir araç daha iyi bir seçenek olabilir.

Bakım Geçmişi

Yüksek kilometreli ancak bakımı titizlikle yapılmış bir araç, düşük kilometreli bir araçtan daha iyi bir tercih olabilir. Düzenli yağ değişimleri yapılmış, aşınan parçaları zamanında değiştirilmiş bir araç uzun ömürlü olacağı için daha uygun bir seçenek olabilir.

Kullanım Şekli

Aracın nasıl kullanıldığına dair bilgileri göz önünde bulundurmak gerekir. Uzun yol için kullanılan araçlar, şehir içi kullanıma kıyasla aracın üzerinde daha az yük oluşturabilir. Şehir içi kullanım daha sık dur- kalk yapmayı gerektirebilir ve daha fazla aşınmaya neden olabilir. Bu nedenle yüksek kilometreli bir araç, şehir içinde kullanılmış düşük kilometreli bir araçtan daha iyi durumda olabilir.

Aracın Genel Durumu

Aracın genel durumu kapsamında; iç mekan, lastiklerin durumu, pas, boya durumu, kazalar ve onarımlar gibi işaretleri kontrol edin. Güvendiğiniz bir uzman tarafından yapılan kapsamlı bir inceleme ile aracın gerçek durumu hakkında birçok şeyi öğrenebilirsiniz. Carvak güvencesi ile oto ekspertiz hizmetinden yararlanın, aracın güncel durumuna dair tüm bilgileri uzmanından öğrenin.
İkinci el araba almadan önce bilmeniz gereken diğer konu ise aracın hasar kaydıdır. “Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızdan kapsamlı bir rehbere ulaşabilirsiniz.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.