Anasayfa » Araba101 » Konsinye Araç Ne Demek, Konsinye Araç Alınır mı?

Konsinye Araç Ne Demek, Konsinye Araç Alınır mı?

468 6 dakika okuma

2. el araç alım satımı, birçok detayı da içinde barındıran ve dikkat gerektiren bir süreç ve bu süreçte her bir detay hem alıcılar hem de satıcılar için önem arz etmekte. Bu nedenle, söz konusu konsinye araçlar olduğunda da her iki taraftan da birtakım sorular yükseliyor. Carvak olarak, bu soruların en yaygın olanı “Konsinye araç nedir?” sorusuna cevap vererek, konsinye araç alırken ve satarken bilinmesi gereken tüm detaylara değineceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

Konsinye Ne Demek?

Otomotiv sektöründeki detaylarına geçmeden önce konsinye ve konsinye satışa genel hatlarıyla göz atalım! Konsinye satış, bir mal sahibinin mallarını başka bir satıcıya, dağıtıcıya ya da komisyoncuya satması için teslim etmesi ve satıştan sonra ödemesini alması demektir. Konsinye satışta malın esas sahibine konsinyatör, alıcıya ise konsinyi adı verilir.

Konsinye Araç Ne Demek?

konsinye araç satışı

Konsinye sistemi ile satışa çıkarılan araçlara konsinye araç adı verilir; yani, bu araçların esas sahipleri satış işlemlerini kendileri yapmak yerine araçlarını galerilere, 2. el araba alım satımı yapan firmalara ya da komisyonculara teslim ederler ve satış işlemi gerçekleştikten sonra ödemelerini alırlar. 

Otomotiv sektöründe konsinye araç satışının tercih edilme nedenlerinin başında aracı mevcut piyasa koşullarına göre satmak, araba satmak için harcanan zamandan tasarruf etmek ve aracın satışa kadar temizlik, park gibi bakım süreçlerini kolaylaştırmak gelir. Bütün bu işlemlerin sorumluluğunu ve satışı üstlenen firmalar ise tabii ki satıştan komisyon alırlar.

Konsinye Araç Satışının Püf Noktaları

Öncelikle belirtmek isteriz ki konsinye araç satışı yapan aracı firmaların kriterleri ve aracın üzerine koyacakları fark, firmaların kendi politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak, sizin için sıraladığımız bu püf noktalara dikkat etmek hem daha güvenli hem de daha hızlı bir satışı mümkün kılabilir.

  • Aracınız konsinye satışa uygun mu?

Konsinye araç satışı yapan firmalar için aracınızı sattıklarında elde ettikleri komisyon her ne kadar bir artı olsa da araç satılana kadar geçen sürede park ve bakım gibi ekstra maliyetler de söz konusudur. Bu nedenle, yalnızca 2. el piyasası yüksek olan marka modelleri, belirli bir yaşın altındaki araçları vb. kabul edebilirler ya da değişen parça, tramer kaydı gibi konularda bazı kısıtlamalara sahip olabilirler. Firmaların bu kriterlerini arayıp öğrenerek aracınızın konsinye araba satışına uygun olup olmadığını öğrenmek zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

  • Satıştan elde edeceğiniz gelir piyasa koşulları ile uyumlu mu?

Kurumsal firmalarda konsinye araç satışı çok yaygın değildir; bu nedenle, aracınızı küçük işletmelere teslim etmeniz gerekebilir ve güvenilirliğinden emin olmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle, hem araç değerlemesini hem de ekspertiz işlemlerini şahsen yaptırmanız ve firmanın size sunduğu bilgiler ile karşılaştırmanız oldukça önemli. Böylece, konsinye araba satışı sonrasında elinize geçmesi gereken meblağı az çok belirleyebilir ve bu doğrultuda anlaşma yapabilirsiniz.

konsinye araç satarken
  • Tüm sözleşmeler tam ve usulüne uygun mu?

Haklarınızı korumak ve firma güvenilirliğinden emin olmak için izlemeniz gereken bir diğer yol da konsinye araba satışı sözleşmesi yapmak, firma ile imzalanan tüm belgeleri detaylı okumak ve noter onayı almaktır. Böylece, satış süresince ya da sonrasında karşılaşabileceğiniz kötü sürprizleri ortadan kaldırabilir ve olası bir anlaşmazlıkta haklarınızı koruyabilirsiniz. Özellikle satıştan cayma koşulları konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

  • Aracınıza eklenecek ortalama fiyat farkı ne kadar?

Konsinye araba satışında satış sonrası elde edeceğiniz meblağ kadar, aracın hangi değerden satılacağı yani aracı firmanın üstüne ekleyeceği fark da önemlidir; çünkü ödemenizi ancak satıştan sonra alabileceksiniz. Eğer aracı firmanın komisyonları çok yüksekse ya da depolama, bakım gibi ek maliyet kalemleri fazlaysa aracınızın satış fiyatı piyasa değerinin çok üzerinde kalabilir ve satışı zorlaşabilir. Bu durum da aracınızı zahmetsiz satmak isterken sürecin çok uzamasına ve zaman kaybetmenize neden olabilir.

Konsinye araç satışı yaparken, bir konsinyatörün yani araba sahibinin dikkat etmesi gereken en önemli 4 nokta bunlardır. Bu püf noktalara dikkat ettiğiniz sürece, araç satışını bir aracı üzerinden yapabilir ve bu süreci zahmetsizce atlatabilirsiniz. Ancak, unutmamalısınız ki konsinye araba satışı her ne kadar zahmeti azaltsa da sürecin uzamasına neden olabilir; bu nedenle, eğer aracınızı hem zahmetsiz hem de hızlı bir şekilde, değerinde satmak isterseniz en pratik yöntem güvenilir bir 2. el araba alım satım firmasına doğrudan satış yapmaktır. 

Aracınızı Carvak’a satmak istediğinizde, ön fiyatlandırma ardından hızlıca ücretsiz ekspertiz randevunuzu oluşturabilir ve son fiyat teklifinin ardından paranızı aynı gün içinde alabilirsiniz. Böylece, hem aracınızı güvenli bir şekilde ve değerinde satabilir hem de konsinye araç satışında olduğu gibi aylarca beklemeden paranızı aynı gün alabilirsiniz; üstelik yeni aracınızı da Carvak’tan almak isterseniz satış sonrası katılabileceğiniz, mevcut kampanya ve indirimlerden faydalanabilirsiniz.

Arabanızı 1 günde değerinde satmak için Carvak’a satın!

konsinye araç alırken

Konsinye Araç Alınır mı?

Konsinye araba satışı yapmanın püf noktalarına değindik; sıra geldi, konsinye araç alımına! Peki, konsinye araç alınır mı? Öncelikle belirtmek isteriz ki “Evet!”; ancak, konsinye araç alırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay söz konusu:

  • Modelin piyasa değeri: Konsinye araçlarda, bazen aracın fiyatı piyasa değerinin ciddi anlamda üzerinde olabilir. Bu nedenle,aracın kaza, değişen vb. özelliklerini de göz önüne alarak piyasa değeri hakkında araştırma yapmanızı ve fiyat farkının tolere edilebilir seviyede olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
  • Aracı firmanın güvenilirliği: Konsinye araba satışı, kurumsal ve büyük firmalarda pek yaygın olmadığı için aracınızı muhtemelen küçük bir işletmeden alacaksınız; bu nedenle, firma güvenilirliği konusunda daha dikkatli olmanız şart. Aracı firmanın vekâletinin olup olmadığı, konsinye araba satışı sözleşmesinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığı ya da satış, komisyon gibi ek maliyetlerde yükümlülüğün kimde olduğu gibi detayları kontrol etmeniz oldukça önemli.
  • Ekspertiz raporu ve iade şartları: Konsinye araç alırken firmanın yalnızca satış aşamasında değil; bilgi şeffaflığı konusunda da güvenilir olması gerekir. Bu nedenle, ekspertiz sonrasında araç hakkındaki detayların sizinle şeffaf bir şekilde paylaşıldığından emin olmalısınız; bu noktada güvenilirlikten emin olmanın en etkili yolu iade kolaylığıdır. Hem konsinye araba hem de normal 2. el araba alırken tercih ettiğiniz firmanın satış sonrası koşulsuz iade imkânı sunması, güvenilirliğin en önemli göstergelerinden biridir.
  • Dolandırıcılığa dikkat! 2. El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızda da belirttiğimiz gibi araç alırken şahıs ya da firma fark etmeksizin aracın doğrudan sahibi ile işlem yapmak her zaman en güvenli yoldur. Ancak, konsinye araç alımında bu durumun mümkün olmaması, konsinye araç satışı dolandırıcılığına neden olabilir ve ekstra dikkat gerektirir.

“Konsinye araç ne demek?” sorusundan yola çıkarak, konsinye araç alım satımı hakkında tüm bilinmesi gerekenlere değindik. Konsinye araç satışı, satıcı için süreci daha zahmetsiz hale getirmenin bir yolu olsa da aracın satış süresinin uzaması gibi dezavantajları da beraberinde getirir. Alıcı için ise satış güvenliği ve bilgi şeffaflığından emin olunduğu sürece, konsinye araç almak ile herhangi bir 2. el araba almak arasında çok büyük bir fark bulunmamaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Konsinye araba nedir?

Aracın esas sahibinin aracını kendisi satmak yerine galerilere, 2. el araba alım satımı yapan firmalara ya da komisyonculara teslim etmesi ve parasını satış sonrasında teslim almasına “konsinye araç satışı”; bu yöntemle satışa sunulan arabalara ise “konsinye araba” denir.

Konsinye araba alırken nelere dikkat edilmeli?

Konsinye araba alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, aracın satış işlemlerini üstlenen firmanın, komisyoncunun vb. araç sahibinden vekalet almış olması ve tüm sözleşmelerin usulüne uygun yapılmasıdır. Konsinye araç alırken dolandırıcıların tuzağına düşmemek için kurumsal ve güvenilir firmaları tercih etmek oldukça önemlidir.

Konsinye araba satmanın avantajları nelerdir?

Konsinye satış, arabanın satış işlemlerinin zahmetsizce yapılmasını ve satışa kadar geçen sürede bakım ve park masraflarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Ancak, aracının/komisyoncunun araç fiyatı üzerine koyduğu farkın yükseklikliğine bağlı olarak aracın satış süresi uzayabilir ve araç sahibinin parasını alması beklediğinden daha geç olabilir.

Konsinye araba almak avantajlı mı?

Hayır; konsinye araba almanın ekstra bir avantajı bulunmamaktadır.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.