Anasayfa » Araba101 » Motorun Yağ Yakması Nedir, Neden ve Çözümleri Nelerdir?

Motorun yağ yakması, araç sahiplerinin sıkça karşılaştığı ancak genellikle göz ardı edilen önemli bir sorundur. Yağın yanma odasına sızarak yanması, hem motor performansını düşürür hem de uzun vadede ciddi mekanik arızalara yol açabilir. Bu yazımızda, motorun yağ yakmasının ne anlama geldiğini, belirtilerini, motorun yağ yakma nedenlerini ve çözüm yollarını detaylı bir şekilde ele alacağız. Hazırsanız, başlıyoruz!

Motorun Yağ Yakması Ne Demektir?

Motor yağı, motorun içinde yer alan hareketli parçaların sürtünmesini azaltmak ve aşınmayı önlemek için oldukça önemlidir; motorun en alt kısmında yer alan hareketli parçaları yağlayarak, daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak, bazen pistona, havayla karışan yakıtın oluşturduğu buharlar karışabilir ve motor yağının ateşle temas ederek yanmasına neden olur. Motorun yağ yakması olarak bilinen bu durum, motor performansını düşürür ve uzun vadede ciddi hasarlara yol açabilir.

yağ yakan motor

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Belli Olur?

Egzoz Dumanının Rengi ve Kokusu

Egzozdan çıkan duman, motorun yağ yakıp yakmadığını anlamanın en kolay yollarından biridir. Eğer egzozdan mavi renkte bir duman çıkıyorsa, motor yağının silindirlere sızarak yandığı kolaylıkla anlaşılabilir; çünkü yanma işlemi sırasında motor yağı oksitlenerek mavi bir dumanın oluşmasına neden olur. Bu durumun sebebi ise genellikle, aşınmış olan segmanlar ya da subap contalarının yağın silindirlere girmesine neden olmasıdır.

Sentetik motor yağı kullanan modern araçlarda ise egzozdan çıkan duman belirgin olmadığı için “mavi duman” belirtisi de olmaz; ancak, yine de egzozdan gelen, karakteristik koku motorun yağ yaktığını ele verir.

Yağ Seviyesi Kontrolü

Motorun yağ yakıp yakmadığını anlamanın diğer bir yolu ise motor yağı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Eğer motor yağ seviyesi, olması gerekenden daha hızlı azalıyorsa ve herhangi bir sızıntı tespit edilemiyorsa, yağın motorun iç bölümlerine karışarak yandığından şüphelenilir.

Motorda Genel Performans ve Sürtünme Sorunları

Motorun yağ yaktığını gösteren bir diğer belirti de motordaki aşırı ısınma, anormal sesler ve performans düşüşleridir. Eğer motorun yağ yaktığı erken aşamalarda fark edilemezse, motorun iç mekanizmalarında sürtünme artar ve yukarıda sıralanan belirtiler baş gösterir. Sürtünme arttıkça ısı da artar; aşırı ısınan ve sürtünmeye maruz kalan parçalarda aşınma, kırılma gibi fiziksel deformasyonlar başlar ve en sonunda da, motordan garip sesler gelmesi, performansın düşmesi ve yakıt tüketiminin artması kaçınılmaz olur.

Motor Neden Yağ Yakar?

  • Aşınmış Piston Segmanları: Piston segmanları, motorun pistonu ve silindiri arasındaki boşluğu kapatmak ve yağın yanma odasına sızmasını engellemekle görevlidir. Ancak, zamanla bu segmanlar aşınabilir ve yağın sızmasını engelleyemedikleri için motorun yağ yakmasına neden olabilir.
  • Yüksek Yağ Basıncı: Motor yağ basıncının çok yüksek olması, fazla yağın silindirlere taşmasına yol açar ve yanma odasına sızan yağ, burada yanmaya başlar.
  • Kalitesiz Yağ Kullanımı: Kalitesiz veya eski yağlar, motor bileşenlerini yeterince yağlayamayarak sürtünmeyi artmasına neden olur ve motorun aşırı ısınması, daha fazla yağ tüketmesi ve yağ yakması gibi sorunları tetikler.
  • Yanlış Motor Yağı Seçimi: Her motor tipi farklı yağ gereksinimlerine sahip olduğu için yanlış viskoziteye sahip bir yağ kullanmak, yağ sızıntılarına ve motorun yağ yakmasına neden olabilir.
  • Aşınmış Contalar: Motorun çeşitli bölümlerini saran contalar, zamanla aşındığında veya hasar gördüğünde, yağ sızdırabilirler. Özellikle krank mili ve silindir kapağı contalarındaki aşınmalar, yağın yanma odasına sızması ve motorun yağ yakmasının başlıca nedenleri arasındadır.
  • Yağ Pompası Arızası: Yağ pompası, motorun düzgün çalışabilmesi için yağı gerekli parçalara ileten bileşendir. Pompa arızası söz konusu olduğunda ise yağ debisi artar ve fazla yağ, yanma odasına ulaşarak burada yanmaya başlar.
  • Aşınmış Valfler: Motor valfleri, hava-yakıt karışımının silindire iletilmesinde görev alır. Valflerde oluşan aşınmalar vb. fiziksel deformasyonlar ise, valfin görevini düzgün bir şekilde yerine getirememesine ve yağın silindire sızarak yanmasına neden olabilir.
  • Motorun Aşırı Yük Altında Çalışması: Motoru aşırı yük altında çalıştırmak, yüksek devirde kullanmak gibi olumsuz sürüş alışkanlıkları, piston segmanlarının ve diğer parçaların daha hızlı aşınmasına ve yağ yakmasına yol açabilir.
  • Motorun Yaşlanması: 300 bin kilometreyi aşan araçlarda veya yaşlı motorlarda, rektifiye işlemi yapılmamışsa, parçaların yıpranması ve esnekliklerini kaybetmeleri nedeniyle yağ yakma problemi daha sık görülür.
  • Aşırı Isınma: Motorun aşırı ısınması da yağın yapısının bozularak, yanma odasına sızmasına neden olabilir. Motorun aşırı ısınmasının başlıca sebepleri arasında ise soğutma sistemi arızaları, termostat sorunları ve radyatör tıkanıklıkları yer alır.
  • Kötü Egzoz Sistemi: Eğer egzoz sistemi tıkalıysa veya düzgün çalışmıyorsa, yanma odasına sızan yağ, hızlı bir şekilde tahliye edilemez ve yanma odasında kalarak, yoğun bir şekilde yanar.
motor yağ yakma belirtileri

Yağ Yakan Motor Tamir Edilebilir mi?

Evet, yağ yakan bir motor tamir edilebilir; ancak, işlemin kapsamı, süresi ve maliyeti, motorun yağ yaktığının ne zaman fark edildiğine ve nedenine göre ciddi anlamda değişir. Yağ yakma problemi, motorun içinde farklı parçalarda aşınma, hasar veya sızıntı nedeniyle meydana geldiği için öncelikle neden tespit edilmeli ve ona göre bir çözüm sunulmalıdır. Eğer sızıntı, silindir kapak contası ya da pistonlar gibi parçalardan kaynaklanıyorsa, basit bir parça değişimi ile yağ yakan motor tamir edilebilir.

Öte yandan, eğer motorun yağ yakması, parça aşınmalarından, valf sorunlarından, segmanlardan ya da motorun yaşlanmasından kaynaklanıyorsa, tamir de çok daha meşakkatli ve maliyetli olacaktır. Bu durumda, “motor inmesi” adı verilen ve motorun iç bölümlerine ulaşabilmek için motorun büyük bir kısmının sökülmesini gerektiren bir dizi işlem gerçekleştirilir. Üstelik, bu parçaların değişim fiyatları da yüksektir.

Yağ yakan motorun tamirini etkileyen, bir diğer önemli etmen ise arızasının ne zaman tespit edildiğidir; çünkü motorun yağ yakması, motor bileşenleri üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Eğer sorun tespiti erken aşamada yapılamamışsa, motor bileşenlerinde aşınma, ısınma, sürtünme ve deformasyonlar gibi bir dizi başka sorunu da tetiklemiş olabilir ve bu arızaların da tespit edilerek tamir edilmesi gerekir.

Yağ Yakan Motor Tamir Edilmezse Ne Olur?

  • Motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Motor yağı, motorun içindeki hareketli parçaların kayganlaştırılmasını sağlar; ancak, motorun yağ yakması bu durumun etkisini günbegün azaltır. Yeteri kadar yağlanamayan motor parçalarında sürtünme ve ısınma artarak, fiziksel deformasyonlara neden olur.
  • Motor parçalarında aşınma ve deformasyona neden olabilir. Yağ, motorun içindeki metal parçaların sürtünmesini azaltarak aşınmayı engeller. Ancak, yağın sürekli olarak azalması veya yanması, parçaların birbirine sürtünmesini artırarak, silindirlerden krank miline kadar birçok parçanın aşınmasına neden olabilir.
  • Yanma odasında yağ birikmesine neden olabilir. Biriken yağ zamanla, motorun verimli çalışmasını engelleyebilir ve motorun ateşleme sistemini olumsuz etkileyebilir.
  • Egzoz emisyonunun artmasına neden olabilir. Motorun yağ yakması, egzoz gazlarının içeriğini değiştirdiği için emisyon değerlerinin artmasına neden olur. Bu durumda, hem TÜVTÜRK muayenelerinde sorun yaşayabilirsiniz hem de egzoz sisteminde, susturucu ve katalitik konvertör gibi parçalarda arızalar meydana gelebilir.
  • Yağ sızıntıları yangın riskine neden olabilir. Yağ yakan motorlarda yağ sızıntıları, motorun dışına yayılabilir ve aracın alt kısmında birikerek yangın riski oluşturabilir. Ayrıca sızan yağ, egzoz sistemiyle temasa geçerek de ateş alabilir.
  • Uzun vadede daha yüksek onarım maliyetlerine neden olabilir. Yağ yakma sorunları, motordaki diğer bileşenlere de zarar verdiği için, sorun tamir edilmeden devam ederse, zamanla onarım maliyetleri artar. Başlangıçta basitçe motorun yağ yakması gibi görünen durum, motorun bütünlüğünü kaybetmesine yol açabilir.
  • Motorun yağ yakması, sürüş güvenliğini de düşürür. Zayıf performans, motorun yeterince güç üretmemesi ve aşırı ısınma gibi faktörler, trafik güvenliğini olumsuz etkileyebilir. Özellikle ani hızlanma veya fren yapma gereksinimlerinde, motorun sağlıklı çalışmaması, ciddi kazalara yol açabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Motorun yağ yakması ne anlama gelir?

Motorun yağ yakması, motor yağının yanma odasına sızarak yanmasını ifade eder. Bu sorun, motor performansını düşürür, yakıt tüketimini artırır ve uzun vadede motor parçalarında ciddi hasarlara yol açabilir.

Motorun yağ yakması acil bir sorun mudur?

Evet, motorun yağ yakması hemen müdahale gerektiren bir sorundur. Erken tespit edilip tamir edilmezse, motorun diğer bileşenlerine zarar verebilir ve daha yüksek maliyetlere yol açabilir.

Motorun yağ yakması yakıt tüketimini etkiler mi?

Evet, motorun yağ yakması yakıt tüketimini artırabilir; çünkü yağın yanması nedeniyle motor performansı düşer ve sürücüler aynı performansı elde edebilmek için gaza daha fazla basmak zorunda kalır.

Motor yağ yakarken araç kullanılır mı?

Motor yağ yakıyorsa, aracın kullanılmaya devam edilmemesi önerilir. Yağın sürekli olarak yanması, motorun daha fazla aşınmasına ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Özellikle yağ seviyesi kontrol edilmeden kullanıma devam edilirse, motor yağsız kalabilir ve tamamen zarar görebilir.

Kategori: Araba101
Carvak Logo
Carvak Logo

240 nokta ekspertiz onaylı, kalite sertifikalı yüzlerce arabamızı keşfedin.

İkinci el arabada yepyeni
bir dönem başlıyor.

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.