Anasayfa » Araba101 » 2024 Noter Araç Devir Ücreti Ne Kadar?

2024 Noter Araç Devir Ücreti Ne Kadar?

145 3 dakika okuma

Noter ücreti, noterlerin verdikleri hizmet karşılığında aldıkları ücretlerdir; ve şahsi ya da ticari fark etmeksizin araç tescil ve alım satım işlemleri de noter ücretine tabiidir ve noter araç devir ücreti ödenmesi gerekir; çünkü tüm araçların trafik siciline tescil zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple hem araç alımlarında hem de araç devredilmesi durumunda noterden tescil edilmesi gerekmektedir. Peki, 2024 araç devir ücreti ne kadar?

2024 noter araç devir ücreti sıfır ve ikinci el arabalar için ayrı ayrı belirlenmekle birlikte noterde araç satışı esnasında plaka değişikliği de yapılacaksa plaka yenileme ücretleri de araç devir ücretlerine eklenir. 

Araç Devir Ücretleri 2024

İşlem2024 Noter Araç Devir Ücreti
Sıfır araç tescili1.138 TL
İkinci el 1.489,36 TL
İkinci el araç plakası değişirse*1.489,36 TL
Noter ihtarname ücretleri alt limit155 TL

* Yukarıda da belirttiğimiz gibi plaka yenilemesi de noterde araç satışı yapılırken gerçekleştirilen işlemlerden biridir ve noter araç devir ücretine tabiidir. Eğer araçta plaka değişimi yapılacak ise plaka yenileme için araç devir ücretine +160 TL eklenir. Yani ikinci el araç alım satımında plaka değişikliği ile 2024 noter devir ücreti 1.649,36 TL’dir.

** Noter ihtarname ücretinde alt limit paylaşmayı daha uygun bulduk; çünkü bu rakam hem ihtarname türüne hem de aracın yaşına göre değişiklik göstermektedir. 155 TL’den başlayan noter ihtarname fiyatını net şekilde öğrenmek için ilgili noter dairesinden bilgi almak gereklidir.

2024 noter araç devir ücretleri hakkında tüm detayları tablomuzda paylaştık; ancak hızlıca özetlemek gerekirse: 2024 araç devir ücreti sıfır araçlar için 1.138 TL iken ikinci el araçlarda 1.489,36 TL’dir, plaka yenilemesi de yapılacaksa bu rakama +160 TL daha eklenir ve ücret 1.649,36 TL’ye yükselir. Noter ihtarname ücretleri ise 155 TL’den başlar ve yapılacak işleme/aracın yaşına göre değişiklik gösterir.

noterde araç devri

Noterde Araç Devir Ücretini Kim Öder?

Noterde araç devir ücretini, satıcı tarafından aksi belirtilmediği sürece, tescili/kaydı yapan taraf  yani alıcı öder; satıcı noter araç devir işlemleri için herhangi bir ödeme yapmaz. Bu durumun nedeni ise yukarıda da belirttiğimiz gibi noterlere ödenen bu ücretin aslında noterlerin verdiği tescil/kayıt hizmetleri nedeniyle alınmasıdır ve tescil eden taraf tarafından ödenmesi gerekir. Bu nedenle, 2024 yılı için ikinci el araba alırken 1.490 TL’yi yanınızda bulundurmayı unutmayın; eğer plaka yenileme işlemi de yapılacaksa her bir plaka için +80 TL’yi de.

Peki, noterde araç devri yapılırken yanınızda olması gereken diğer belgeler ve işlem sırası?

Noter Araç Devri İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat ve trafik belgesi (satıcı)
  • Noter satış belgesi veya satış sözleşmesi (her iki taraf için de)
  • İlişik kesme belgesi (satıcı)
  • Trafik sigorta poliçesi (satıcı)
  • Kimliği gösterir belge (her iki taraf için de)
  • Plaka numarası
  • Vergi numarası (her iki taraf için de)
  • İmza sirküsü (tüzel kişiler)
noter araç devir işlemleri

Noterde Araç Devri Nasıl Yapılır?

  1. Hem satıcı hem de alıcı tarafından hazırlanan belgeler hazırlanıp notere sunulur.
  2. Satışa engel bir durum olup olmadığı ve tarafların kimlik bilgileri kontrol edilir.
  3. Aksi bir durum söz konusu değilse, noter tarafından noter satış sözleşmesi hazırlanır ve taraflarca imzalanır.
  4. İmzalanan sözleşmelerin biri alıcıya, biri satıcıya diğeri de noter arşivine teslim edilir.
  5. Noter tarafından hazırlanan noter ücreti, mevcut işlemlerin vergi ve harçları gibi maliyetler alıcı tarafından karşılanır.
  6. Noter araç devir ücreti ve diğer maliyetlerin ödenmesinin ardından satış onayı alınır ve alıcı, ruhsatı teslim alır.

2024 noter araç devir ücretinden yola çıkarak hem 2. el hem de sıfır araç alırken noterde sizi nelerin beklediğine değindik. Sürecin biraz uzun ve meşakkatli olduğuna katılıyoruz; ancak ikinci el araç almak için doğru firmayı tercih ettiğiniz sürece bütün bu koşuşturmadan kurtulmak mümkün. Nasıl mı?

Carvak ile tanışın!

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.