Anasayfa » Araba101 » Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

80 3 dakika okuma

Plaka değiştirme göz korkutucu bir süreç gibi görünebilir. Ancak ikinci el araç satın alımlarında veya araç kullanıcısının ikamet adresinin değişmesi gibi durumlarda plaka değişimi gerekebilir. Peki ama plaka değiştirme nasıl yapılır? Süreçle ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtını bu yazımızda bulacaksınız. Sorunsuz bir plaka değişimi için gereken tüm adımlar burada!

Plaka Değiştirme Şartları Nelerdir?

İkametgah değişince plaka değiştirmek yasal bir zorunluluktur. Bununla birlikte ikinci el araba alımı sırasında noterden plaka değişikliği talebinde bulunabilir ve böylece plakanızı değiştirebilirsiniz. Plaka değiştirme işlemini gerçekleştirebilmek için belirli şartları karşılamanız gerekir. Plaka değiştirmek için ne yapmak lazım? Gelin birlikte göz atalım.

  • İkametgah değişikliği yapmak
  • İkinci el bir araç almak 
  • Aracın tüm muayenelerinin eksiksiz olması
  • Aracın geriye dönük bir borcu veya rehininin bulunmaması
  • Plaka değişim başvurusunun yalnızca araç sahibi tarafından yapılması
Plaka Değişimi
Part Numbers: Notes: Bulbs, Glühlampen, Glühbirnen, Glühlampenaustausch, Kennzeichenbeleuchtung

Plaka değiştirmek isteyenler için karşılanması gereken bu şartlar oldukça önemlidir. Ancak plaka değişimini engelleyebilecek iki durum vardır: Aracın muayenesinin yapılmamış olması ve aracın geriye dönük borcunun bulunması. Eğer bu durumlardan biri mevcutsa plaka değişimi başvurusu yapmış olsanız bile işleminiz askıya alınır. Muayene işlemleri tamamlanana veya borçlar ödenene kadar yeni plaka basım belgesini alamazsınız. Ayrıca plaka basım belgesi alabilmek ve süreci başlatabilmek için bu şartları karşılamanın yanı sıra bazı evrakları da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu evraklar, başvuru sürecinde gerekecek ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır.

Plaka Değiştirmek İçin Gerekli Evraklar

Plaka değişikliğinde istenen evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı
  • Aracın eski trafik belgeleri ve aracın ön-arka plakası
  • Trafik sigortası poliçesi
  • Ruhsat
  • Satış söz konusu ise noter onaylı satış belgeleri
  • İkametgah değişimi söz konusu ise yeni ikametgah belgesi

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

1. Öncelikle yukarıda bahsetmiş olduğumuz gerekli tüm belgeleri toparlayın.

2. Noter tarafından aracın yeni plaka numarasının yazılı olduğu bir plaka değiştirme belgesi verilecektir.

3. Şehrinizde size en yakın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bu belge ile başvuru yapın.

4. Plaka değiştirme harcını ödeyin. (Değişiklik nedenine ve talep edilen plaka türüne göre ödeme tutarı değişebilir)

5. Tüm noter işlemleri ve ödemelerin ardından, Şoförler Odası başvuruları tamamladıktan sonra yeni plakanız bastırılır ve ruhsatınıza işlenir.

Sonuç olarak, doğru adımları izlerseniz ve gerekli belgeleri hazırlarsanız bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Güncel sistemlerin sağladığı kolaylıklar sayesinde plaka değişim işlemlerini artık daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İster taşınıyor olun ister ikinci el bir araç alın, bu rehber süreci anlamanız için genel bir bakış açısı sunacaktır. Bu adımları takip ederek, kısa sürede yeni plakanızla yola çıkabilirsiniz.

Plaka Değişimi

Plaka Değişimi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Araç alırken plaka değiştirmek zorunlu mu?

Hayır, araç alırken plaka değiştirmek zorunlu bir işlem değildir. Ancak talep ederseniz değişim yapabilirsiniz. Aldığınız ikinci el arabanın plakasını kullanmaya devam edebilirsiniz.

Plaka değiştirme süresi ne kadar?

İkinci el araç aldıktan sonra noterde plaka değiştirme talep ettiyseniz, plaka değişimi için belli bir süre sınırlaması olduğunu unutmamanız gerekir. Araç satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değiştirme süresi 30 gündür. 30 günlük süreyi aşmanız ve değişim yapmamanız halinde araç plakasını değiştirmeniz mümkün değildir.

Plaka değişikliği için randevu nereden alınır?

Plaka değişikliği için geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve bağlı kuruluşlara müracaat etmek gerekiyordu. Ancak günümüzde plaka değişikliği işlemleri noter aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Noterden randevu almak gibi bir zorunluluk bulunmadığından dilediğiniz zaman plaka değişikliği işlemleri için notere başvurabilirsiniz. Noter işlemleriyle ilgili tüm süreçleri için “Araç Alım Satımlarında Noter İşlemleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.