Anasayfa » Araba101 » Podye Nedir, Ne İşe Yarar? Podye İşlemli Araç Alınır mı?

Podye Nedir, Ne İşe Yarar? Podye İşlemli Araç Alınır mı?

158 5 dakika okuma

Podyenin araç parçalarından biri olduğu aşikâr; ancak söz konusu podye nedir ya da podye ne işe yarar gibi sorular söz konusu olduğunda cevabı bilen çok az. Bu durumun ardında ise hem podyenin birçok farklı isimle anılması hem de şasinin bir bölümü sanılması yatıyor. Esasında podye şasiye bağlı olsa da şasinin bir parçası değil; onu bir arada tutan ve sürüş güvenliğini doğrudan etkileyen bağımsız bir parça. Bu nedenle, blog yazımızda podye nedir sorusundan yola çıkarak podye işlevleri, podye işlemli araçlar alımı gibi tüm detaylara değineceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

Podye Nedir?

Aracı darbelerden koruyan ana iskelet parçasına podye denir. Podye hem kazaların önlenmesini hem de kaza anında aracın ve yolcuların daha az hasar almasını sağlar. Çünkü hem aracın ana iskeleti olan şasiyi bir arada tutar hem darbelerden alınan hasarı azaltır hem de yol tutuşu ve stabiliteyi artırır. Kısacası podye, araç ve sürüş güvenliği sağlayan en önemli parçalardan biridir.

araç podye nerededir

Podye Nerededir?

Podyenin yerini bulabilmeniz için bilmeniz gereken 2 önemli bilgi var: Podye, doğrudan şasiye bağlıdır ve ön lastiklerin hemen üzerinde bulunur. Ayrıca, podyenin yerini bulmak için amortisör takozları ve kulesine de bakabilirsiniz; çünkü bu parçalar da podyeye bağlıdır.

Podye Ne İşe Yarar?

Podye nedir, sorusunu cevaplarken podyenin önemi ve işlevlerine de biraz değindik. Tüm işlevleri ise:

  • Aracı ön, alt ve yandan gelen darbelere karşı korur; darbe sırasında alınan hasarı azaltır.
  • Araç aksamlarının darbe ya da kaza nedeniyle hasar almasını engeller.
  • Şasiyi bir arada tutar ve aldığı darbeyi azaltır.
  • Aracın yol tutuşu ve stabilitesini artırır.

Podye Hasarı

Öncelikle belirtmek isteriz ki podye aracın ana iskeletinin bir parçasıdır ve hasar alması oldukça güç bir parçadır. Öyle ki araçta podye hasarı olması için aracın ön, yan ya da alttan büyük bir darbe alması ya da sıkışmasına neden olacak bir kaza geçirmesi gerekir. Ancak, böyle büyük darbe ve kazalarda podye hasar alır.

podye hasarı

Podye hasarı genelde göçme ya da fiziki deformasyon şeklindedir. Göçüğün söz konusu olduğu durumlarda podyeye çekme işlemi yapılır ve hasar alan bölgeleri kaynak vb. yöntemlerle sağlamlaştırılır. Ancak, aracın ana iskeletinin bir arada durmasında büyük rol oynayan podyenin bu tarz yöntemlerle tamir edilmesi ekonomik olsa da güvenilir bir yöntem değildir; podye hasarı söz konusu ise en güvenlisi her zaman podye değişimi olacaktır.

Podye İşlemli Ne Demek?

Ekspertiz raporunda geçen “podye işlemli” ibaresi, aracın podye hasarı aldığı ve tamir edildiğini belirtir. İdealinde bu durum podyede küçük göçükler olduğunu ve çekme işlemi yapıldığını ifade eder; ancak, podye değişimi çok masraflı olduğu için değişim gereken durumlarda da podye yalnızca tamir edilmiş olabilir. Bu nedenle, ekspertiz raporunda podye işlemli yazıyorsa, aracı almadan önce söz konusu kazaya dair ayrıntıları öğrenmeniz ve detaylı bir ekspertiz işlemi yaptırmanız oldukça önemlidir.

Podye İşlemli Araç Alınır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi podye hasarı oldukça ciddi bir durumdur ve parça direncini kaybettiği için podye değişimi yapılmadığı sürece aracın orijinal güvenlik standartlarına ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle, podye işlemli araçlar 2. elde uzak durmanız gereken modellerdir. Orta-yüksek hasar almasına rağmen podye işlemi olan araçlar; yol tutuşu ve denge konusunda sorun yaşamanıza neden olabilir ve kazalara davetiye çıkarabilir. Ayrıca, olası bir kaza durumunda hem aracın sıkışma ve ezilme ihtimali artar hem de motor ve aksamlarının hasar alma riski. 

Ancak, yine de podye işlemli bir aracı almak istiyorsanız, sürüş güvenliği için birkaç kritik detaya özenle yaklaşmanızı ve kararınızı ona göre vermenizi tavsiye ederiz. Böylece, araç orijinal güvenlik standartlarına sahip olmasa bile olası bir kazada hayati sonuçlar doğurmayacak seviyede olduğuna emin olabilirsiniz.

podye işlemli araç

Podye İşlemli Araç Alırken Dikkat Edilecekler

  • Podye işleminin nedeni ilk dikkat etmeniz gereken nokta; çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi podye işlemi yalnızca ufak hasarlarda yapılmalıdır. Ancak, podye işleminin ardında çarpma değil de kaza varsa aracın airbaglerinden şasisine kadar birçok alanda da hasar/işlem söz konusu olabilir ve titizlikle incelenmelidir.
  • Podyeye yapılan işlem ise ikinci kriteriniz olmalı; özellikle podyede kaynak olup olmadığını sorgulamalısınız. Çünkü podye çekme işlemi tolere edilebilir bir durum olsa da podyenin sağlamlaşması için kaynak yapılması, hasar sonrası podyenin direncini kaybettiğinin göstergesidir ve maalesef kaynak ile eski direncini kazanması mümkün değildir.
  • Hava yastıkları da podye işlemli araç alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında; çünkü orta-büyük podye hasarında hava yastıklarının açılmış olma ihtimali de oldukça yüksek.
  • Aracın yol tutuşu ve dengesi ise son kriter. Podye işlemli araç alırken çıkacağınız test sürüşünde yol tutuşu ve dengeye dikkat edebilir; araçta savrulma, kayma ya da direksiyon tepkilerinde sorun varsa sebebi podye olabilir.

Eğer bütün bu kriterlere göre aracı değerlendirdiyseniz ve araç testinizi geçmeyi başardıysa, muhtemelen söz konusu podye hasarı, çarpma kaynaklı bir deformasyondur ve aracın diğer aksamlarını/şasisini etkilememiştir. Bu durumda, araç orijinal güvenlik standartlarında olmamasına rağmen sürüş güvenliğini tehlikeye atmadığı için tabii ki almayı düşünebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Podye ve şasi aynı mı?

Hayır. Şasi aracın ana iskeletiyken podye araç şasisinin bir arada durmasını sağlayan parçanın adıdır.

Podye tamiri nasıl yapılır?

Küçük podye hasarlarında çökme ve fiziki deformasyonların düzeltilmesi için çekme işlemi yapılır. Ancak, orta-büyük hasarlar söz konusu olduğunda çekme işlemi yeterli değildir ve podye değişimi yapılmalıdır. Podye değişimi maliyetli bir işlem olduğu için sürücüler değişim yerine kaynak seçeneğini de değerlendirmektedirler; ancak direncini kaybetmiş bir podyenin kaynak işlemi ile orijinal güvenlik standartlarını yakalaması mümkün değildir.

Podye nasıl kontrol edilir?

Araçlarda podye hemen ön lastiklerin üzerinde bulunur ve şasiye bağlı bir parçadır. Kaputu kaldırdıktan sonra podyeyi bulmalı ve fiziki deformasyon, kaynak vb. işlem kalıntıları, çatlak ya da korozyon söz konusu mu diye bakmalısınız. Ancak, bu işlem yalnızca fiziki sorunları saptamanızı sağlar; direnç noktasını kaybedip kaybetmediğini ya da işlemli olup olmadığını anlamak için uzman desteği almalısınız.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.