Anasayfa » Araba101 » Araç Polen Filtresi Değişimi ve Temizliği

Araç Polen Filtresi Değişimi ve Temizliği

340 9 dakika okuma

Aracınızın havalandırma sistemini en iyi durumda tutmak, konforlu ve sağlıklı bir sürüş deneyimi için çok önemlidir. Ancak, bu sistemin sıklıkla gözden kaçan, önemli bir bileşeni var: “polen filtresi”. Aksi takdirde, aracınıza toz partiküllerinin girmesi, camlarınızda sürekli buğu sorunu olması hatta egzoz gazının kabin içine dolması işten bile değil. Bu nedenle, bu blog yazımızda, polen filtresi değişimi ve bakımı sürecinde bilinmesi gerekenlere değinecek ve aracın hava kalitesini ve genel performansını optimize etmek için neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Hazırsanız, başlayalım!

Polen Filtresi Nedir?

Aracınızın içerisine istenmeyen maddelerin girmesini engelleyen polen filtresi, otomobil havalandırma sistemlerinin önemli bir bileşenidir. Bu filtre, dışarıdaki toz, toprak ve alerjenlerin araç içine girmesini engellerken, kötü kokuların da filtrelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, özellikle çocuklu aileler ya da alerji sorunu olan sürücüler için polen filtresi bakımı ve değişimi oldukça önemli konulardır. Tabii ki bu sınıflandırmanın dışında kalan sürücüler için de; çünkü polen filtresi bittiğinde ya da temizlenmediğinde aracın içine dolan kötü koku, toz ve hatta egzoz gazı, değişimi mecburi kılar.

Polen Filtresi Ne İşe Yarar?

  • Kullanılan polen filtresinin geçirgenlik derecesine bağlı olarak -marka modele göre değişir- havadaki istenmeyen partiküllerin ve toz, toprak gibi bileşenlerin kabin içine girmesini engeller.
  • Araç havalandırma sisteminin temiz kalmasını sağlayarak verimini artırır.
  • Havalandırma sırasında sürücü ve yolcuları alerjenlerden korur.
  • Kömür bazlı polen filtreleri sayesinde dışarıdaki kötü kokular da filtrelenir; yani daha ferah bir yolculuğu da mümkün kılar.
otomobil polen filtresi

“Polen filtresi ne işe yarar?” sorusunun cevabından da anlaşılacağı üzere, polen filtresi, hem aracın havalandırma sistemi hem de sürücü ve yolcu sağlığı için oldukça önemli bir bileşendir. Ancak, yabancı maddelerin kabine geçişini engelleyen bu filtreler, görevlerinin tabiatı gereği oldukça çabuk yıpranırlar ve zamanla etkilerini kaybederler. Üstelik yıkanıp yeniden takılması gibi pratikler doğru olmadığı için sağlıklı bir araç polen filtresine sahip olmanın tek yolu, polen filtresi bakımını aksatmamak ve ömrü dolan polen filtresini değiştirmektir. Peki, nasıl? Gelin öncelikle polen filtresi değişimi ve bakımına ne zaman ihtiyacımız olduğunu, sonra da bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim!

Polen Filtresi Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki polen filtresi değişimi ortalama 20 bin km’de bir yapılmalıdır. Ancak tozlu yollarda kullanılan araçlar için bu rakam 10 bin km’nin altına dahi düşebilir. Aracınızın polen filtresinin değişim vaktinin geldiğini şu belirtiler sayesinde de anlayabilirsiniz:

  • Havalandırma menfezlerindeki hava akışının azalması
  • Havalandırma sistemi veya klimadan gelen olağan dışı sesler
  • Klima çıkışından yayılan yoğun koku
  • Tozlu arazilerde havalandırma/klima sisteminden aracın içine toz sızması
  • Egzoz ve gaz kokusunun araç içinde hissedilmesi

Bu belirtiler polen filtresi değişim vaktinin geldiğini açıkça göstermektedir; ancak, özellikle tozlu arazilerde kullanılan araçlarda bu belirtiler her 7-8 bin km’de bir yaşanabilir ve bu durum, sürücüler için sürdürülebilir olmayabilir. Bu durumda polen filtresinin bitmesini beklemek yerine, düzenli bakımını alışkanlık edinmek daha sürdürülebilir bir çözümdür. Genellikle kağıt formda olan polen filtreleri yıkanmaya uygun olmasalar dahi temiz bir fırça yardımıyla kirlerinden arındırılarak ömürleri uzatılabilir.

Polen Filtresi Temizliği ve Değişimi

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, polen filtresi değişimini sürdürülebilir bulmayan sürücüler için düzenli bakım da bir seçenektir ve polen filtresi ömrünü uzatır. Ancak, birçok sürücü polen filtresi değişimini nasıl yapacağını dert etse de polen filtresi temizliği çok daha zor ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, biz her iki işlemin de nasıl yapılacağını ve dikkat edilmesi gereken noktalarını sizler için açıkladık. Hazırsanız, polen filtresi bakımı/temizliği ile başlayalım.

polen filtresi değişimi

Polen Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Gerekli süre: 20 dakika

Malzemeler:
Temiz bir fırça -ince kıllı-
Temiz bez

  1. Torpido kapağını çıkarın.

    Nasıl çıkarılacağını sürücü kılavuzundan öğrenebilirsiniz; ancak, birçok modelde torpidonun 2 köşesinde mandallar bulunur. Eğer aracınızın polen filtresi, torpido altında değilse lütfen 2. adıma geçmeden önce yine sürücü kılavuzundan yardım alın.

  2. Polen filtresini çıkarın.

    Polen filtresinin kenarlarında çıkarıp takmanızı kolaylaştıracak tırnaklar/mandallar bulunur.

  3. Karşınıza çıkan kağıt filtreyi de çıkarın.

    Bu aşamada filtrenin zarar görmemesine özen göstermeli ve mümkünse filtreyi temiz ve kapalı bir kutuya koymalısınız.

  4. Polen filtresinin yerleştiği platformu temiz bir bezle detaylı bir şekilde silin.

    Islak ya da nemli bez kesinlikle kullanılmamalı.

  5. Polen filtresini temizleyin.

    Temiz ve kapalı bir kutuda muhafaza ettiğiniz polen filtresini, mümkünse açık ama temiz bir alanda fırça yardımıyla temizleyin. Tıkanan gözenekleri daha iyi açabilmek için olabildiği kadar ince kıllı bir fırça tercih etmenizi tavsiye ederiz.

  6. Polen filtresi ve torpido kapağını geri takın.

    Torpido kapağını yeniden takmadan önce, polen filtresini platform üzerindeki okun gösterdiği şekilde yerleştirdiğinizden ve tırnaklarının tam oturduğundan emin olmalısınız.

Polen filtresi değişimi adımlarında da fark ettiğiniz üzere, polen filtresi değişimi yaparken ıslak ya da nemli bezlerden kaçınmak oldukça önemli; çünkü karbonlu ya da karbonsuz fark etmeksizin polen filtresi, nem nedeniyle zarar görmeye ve yıpranmaya oldukça açık bir materyaldir. Bu nedenle, temizliği esnasında kuru fırça ve bez ile çalışmak çok önemlidir; aksi takdirde, 20 dk’lık bir temizlik sonunda polen filtrenizin ömrünü uzatmak yerine, farkında olmadan kısaltabilirsiniz. Daha da önemlisi ise nemli kalan polen filtresinde bakterilerin üremesi çok daha kolaydır ve bu bakteriler, havalandırma esnasında kabin atmosferine karışarak solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir.

Polen filtresini yıkamak ise kesinlikle yanlış bir pratiktir; yıkamanın ardından bir süreliğine havalandırma sisteminizin verimi artsa da su nedeniyle yıpranan hava filtrenizin performansının düşmesi ve aracınızın içine partiküllerin dolmaya başlaması çok sürmeyecektir.

havalandırma filtresi temizliği

Polen Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Süre: 10 dk

Polen Filtresi Değiştirme Adımları:

  1. Torpido kapağını çıkarın.
  2. Polen filtresini kenarlarındaki tırnakları açarak çıkarın.
  3. Karşınıza çıkan kağıt filtreyi çıkarın.
  4. Polen filtresinin yerleştiği platformu kuru bir bezle silin; detaylı bir temizlik yapmanız gerekmese dahi yeni polen filtresinin kullanım ömrünün uzaması için küçük bir temizlik iyi olacaktır.
  5. Yeni polen filtresini, plastik platform üzerindeki okla aynı yöne bakacak şekilde yerleştirin.
  6. Yeni polen filtresinin platforma düzgün bir şekilde yerleştiğinden emin olduktan sonra torpido kapağını geri takabilirsiniz.

İşte bu kadar! Yalnızca 10 dk’da daha ferah ve sağlıklı bir kabin atmosferine kavuştunuz bile. Bu yazımızda değindiğimiz adımları takip ederek aracınızın hava kalitesini kolayca kontrol altına alabilir ve daha sorunsuz bir sürüş deneyimi sağlayabilirsiniz. Unutmayın, düzenli bakım, aracınızın havalandırma sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamanın ve ömrünü uzatmanın anahtarıdır. Polen filtresi bakımını göz ardı etmediğiniz sürece, cüzi bir miktar ve zaman ile yola her çıktığınızda temiz, solunabilir havanın keyfini çıkarabilirsiniz. Otomobil dünyası ve araç bakımı hakkında daha fazla bilgi için Araba 101 rehberimizi takip etmeyi de unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Polen filtresi kaç km’de değiştirilir?

Ortalama 20 bin km’de bir polen filtresi değişimi yapılmalıdır; ancak, tozlu arazilerde kullanılan araçlar için bu rakam 10 bin km’nin altına kadar düşebilir. Bu durumda, polen filtresini düzenli temizleyerek ömrünü uzatabilirsiniz.

Araç polen filtresi yıkanır mı?

Hayır; polen filtresini yıkamak hatta nemli bezle silmek dahi uzun vadede faydadan çok zarar getirebilir. Polen filtreleri, tüm kağıt bazlı filtreler gibi neme karşı dayanıksızdır. Polen filtresini yıkadığınızda kısa vadede havalandırma sisteminizin performansı artmış gibi hissetseniz de polen filtresinin ömrü kısalacaktır. Üstelik, nemlenen polen filtresinde bakteriler üreyebilir ve bu bakteriler havalandırma esnasında solunum sisteminize ulaşarak hastalıklara neden olabilir.

Araç polen filtresi değiştirilmezse ne olur?

Polen filtresi değişimi zamanında yapılmazsa havalandırma sisteminin performansı günden güne azalır. İlk etapta araç içine toz sızması, havalandırmadan kötü koku gelmesi gibi sürüşü nispeten az etkileyen sorunlar yaşansa da zamanla bu sorunların da boyutu artar ve aracın içine egzoz gazı sızması, araç camlarının sürekli buğulanması gibi sürüşü etkileyen daha ciddi sorunlara dönüşür.

Polen filtresinin temiz kokması için ne yapılmalı?

Araç polen filtresinin düzenli temizlenmesi ve vaktinde değiştirilmesi, havalandırmadan gelen kokunun temizlenmesi için yeterlidir. Polen filtresine parfüm sıkmak gibi uygulamalar ise oldukça tehlikelidir; çünkü parfüm nedeniyle nemlenen hava filtresinde bakteriler üreyebilir ve bu bakteriler havalandırma esnasında kabine dolarak solunum sisteminize ulaşabilir.

Polen filtresi neden ses yapar?

Polen filtresinden ses gelmesi, polen filtresi değişim vaktinizin geldiğinin göstergelerinden biridir. Ancak filtre değişimi yapmanıza rağmen ses gelmeye devam ediyorsa:
– Polen filtresi yuvasına tam oturmamış olabilir.
– Polen filtresinin yuvasındaki tırnaklar deforme olmuş olabilir.
– Yeni polen filtresi aracın marka modeline uygun olmayabilir / yan sanayi olabilir.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.