Anasayfa » Araba101 » Sedan Nedir, Artıları Eksileri Nelerdir?

Sedan Nedir, Artıları Eksileri Nelerdir?

653 3 dakika okuma

Araba101 serimizde bu kez masaya dünyanın en çok tercih edilen kasa tiplerinden biri olan sedan kasa araçları yatırıyoruz. Ülkemizde de özellikle aileler tarafından çok tercih edilen ve “aile aracı” olarak nam salan sedan nedir? Sedan araçların avantaj-dezavantajları nelerdir ve neden bu kadar çok tercih edilirler? Tüm sorularınızın yanıtı ve sedan modeller hakkında bilinmesi gerekenler yazımızda. Hazırsanız, başlayalım!

Sedan Nedir?

sedan araç özellikleri

Öncelikle sedan araçların en belirgin özelliği ile başlayalım: Sedan araçlar 4 veya 4’ten fazla oturma alanına ve bagaj uzantısına sahip olan binek otomobilleri ifade eder. Genellikle 4 veya daha fazla kapıya sahip olan bu modeller hem günümüzde sıklıkla tercih edilen hatchbacklere kıyasla daha geniş olmaları (En az 933 litre iç hacimleri vardır.) hem de ayrı bir bagaj uzantıları bulunması nedeniyle, genellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilirler.

“Sedan nedir?” sorusunu doğru bir şekilde cevaplayabilmek için hatchbacklere de kısa bir bakış atmamız gerekebilir; çünkü bagaj uzantısı olmayan sedanlar olarak yola çıkan hatchback modeller, günümüzde ayrı bir kasa tipi olarak yer edinse de hâlâ sedanlarla karıştırılabiliyorlar; hele ki notchback modeller. Hatchback ve sedan özelliklerini barındıran notchback modeller, en basit haliyle hatchback cam ve arka tasarımının yanı sıra sedan bagaja sahip olan modeller olarak ifade edilebilir. Sedan ve hatchback farkını daha iyi anlamak için “Hatchback nedir, artı ve eksileri nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sedan Avantajları

Sedan nedir/ne değildir sorusuna cevap verdiğimize göre, sıra geldi sedan modellerin artı ve eksilerine. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çok uzun yıllardır ülkemizde en çok tercih edilen modellerin başında sedanlar geliyor. Son dönemlerde zirveyi hatchback modellerle paylaşsalar dahi özellikle geniş/çocuklu aileler için hâlâ en gözde modeller olmayı başarıyorlar. Peki neden? İşte sedan modellerin başlıca avantajları:

sedan modellerin avantajları
  • Geniş bagaj hacmi: Sedan araçların en büyük artısı şüphesiz ki geniş bagaj hacimleri. Sedan modellerde ayrı bir bagaj uzantısı bulunduğu için oldukça geniş bagaj hacimlerine sahipler ve bazı modellerde koltukların yatırılması ile bu hacim devasa boyutlara ulaşabiliyor.
  • Geniş baş ve diz mesafesi: Sedan araçlar yalnızca bagaj değil; genel iç hacim olarak da avantajlılar. Genellikle geniş aileler hedeflenerek üretilen bu modellerde diz ve baş mesafesi de dikkat edilen unsurların başında geliyor; öyle ki üst segment sedan modeller sıklıkla makam aracı olarak da tercih ediliyor.
  • Konfor: Sedan araçların geniş hacimleri konforu tabii ki ön plana çıkarıyor; ancak en yakın rakipleri olan hatchback modellere kıyasla daha ağır bir gövdeye de sahip olan sedan araçlarda yolculuklarda savrulma, yoldaki sorunları hissetme gibi yolcu konforunu düşüren unsurlarla da çok daha az karşılaşılıyor.
  • Yüksek yol tutuşu: Hem hacim hem de ağırlık dengesi sedan araçların yol tutuşlarını arttıran etmenler. Eğer sizin de önceliğiniz yol tutuşu ve güvenlik ise sedan araçların sürüş deneyimini beğenebilirsiniz.
  • Alım satım kolaylığı: Sedan araçlar ülkemizde tercih edilen prestijli modeller olduğu için 2. el piyasasında da avantajlılar. Eğer aracı satarken zorlanmak istemiyor ya da hayalinizdeki aracı hızlıca bulmak istiyorsanız, sedan modellere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sedan Dezavantajları

sedan araç avantajları

Her güzel detay gibi sedan gövde tipinin de dezavantajları mevcut; her ne kadar çok tercih edilen bir kasa tipi olsa da bazı sürücüler için sedanların dezavantajları avantajlarını gölgede bırakacak nitelikte dahi olabilir. Sürüş alışkanlık ve tercihlerine göre değişkenlik gösterse de sedan araçların en yaygın dezavantajları:

  • Boyutları: Öncelikle sedan gövde tipine sahip araçların uzun bir şasiye sahip olmaları şehir içinde ciddi bir dezavantaj olarak görülüyor. Şehir otomobillerinin çevikliği ve manevra kabiliyetine sahip olmayan sedan araçlar, trafikte ya da park yeri ararken sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
  • Yakıt tüketimi: Tabii ki otomobil endüstrisi, yakıt tasarrufu konusunda da kendini her geçen gün geliştirmeye devam ediyor; ancak, sedan araçların uzun şasileri ve görece fazla olan ağırlıkları yakıt performanslarını kötü etkiliyor. Bu nedenle, hatchback gibi modellerle kıyaslandıklarında pek bütçe dostu seçenekler değiller.

Sedan araçlar için sayabileceğimiz genel geçer dezavantajlar yalnızca bu kadar; ancak tabii ki bazı marka modellerde bu iki madde de geçerli değil ve hem daha kompakt hem de yakıt cimrisi modeller de mevcut. Özellikle geniş aileler ve konforlu uzun seyahatleri sevan sürücüler için sedan araçların ciddi avantajlar sunduğu su götürmez bir gerçek. Eğer sizin de öncelik ve ihtiyaçlarınız sedanları gösteriyorsa, Carvak sertifikalı sedanlara mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.