Anasayfa » Araba101 » Trafik Cezası İtirazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik Cezası İtirazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

288 6 dakika okuma

Hepimiz en az bir kez plakamıza yazılan trafik cezasına anlam vermekte zorlanmış ya da yüz yüze de olsa aldığımız trafik cezası ile ilgili soru işaretlerine sahip olmuşuzdur. İşte böyle durumlarda en iyi seçenek trafik cezasına itiraz etmektir. Çünkü yalnızca trafik cezası itiraz dilekçesi ve birkaç evrak ile internet üzerinden yapacağımız kolay bir başvuru ile haksız bir cezayı ödemekten kurtulabiliriz. Ancak, tabii ki trafik cezasına itiraz koşulları, süresi ve usulü hakkında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar mevcut. Bu nedenle, yazımızda hem fahri trafik müfettişi cezasına itiraz hem de normal trafik cezası itirazı hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için derledik. Hazırsanız, tüm sorularınızı yanıtlamaya başlayalım!

Trafik Cezasına İtiraz Koşulları Nelerdir?

Eğer bahsi geçen ceza aşağıdaki koşullardan birini sağlıyorsa trafik cezasına itiraz edebilirsiniz:

  • Radar uyarı levhasının bulunmadığı bir yerde yazılan radar cezası ise
  • Ceza sonrası herhangi bir delil sunulmadı ise (Ceza tespit tutanağı olması yeterli delil sayılmaz.)
  • Tebliğ süresi içinde ceza size bildirilmedi ise
  • Park yeri olmamasına rağmen kesilen bir park cezası ise
  • Çok geniş bir alana yayılan park yasağı nedeniyle kesilen bir park cezası ise

Bahsi geçen ceza yukarıdaki koşullardan birini sağlıyorsa, bu koşulları sağladığına dair delillerinizi toplayarak trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.

trafik cezasını ödememe

Trafik Cezasına İtiraz Süresi

Trafik cezasına itiraz süresi 15 gündür. Bu süre cezanın yüz yüze uygulanması durumunda yazıldığı andan itibaren, plakaya yazılması durumda ise tebliğden itibaren 15 gündür. Trafik cezası itirazında bir duruşma yapılmadığı ve başvuruda sunulan gerekçe ve belgeler esas alındığı için tüm evraklarınızın yanı sıra delillerinizi de bu sürede toparlamalısınız.

Ayrıca, trafik cezası itirazı idari para cezasının takip ve tahsil sürecini durdurmaz; yani itirazınızın sonuçlanıp sonuçlanmamasından bağımsız olarak trafik cezası ödeme koşulları aynıdır. Bu nedenle, indirimli ödeme yapmak için 15 gün içinde trafik cezası ödemenizi yapmanızı da tavsiye ederiz. Bu durumda, trafik cezası itiraz belgelerinizin arasına ödemenin yapıldığına dair banka dekontunu da ekleyebilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

  • Öncelikle trafik cezasına itiraz ederken sunmanız gereken delil ve evrakları toplamalısınız.
  • Trafik cezası itiraz dilekçesi hazırlamalısınız. -Örnek bir dilekçeyi kendi durumunuza uyarlayabilirsiniz.-
  • İkametinize en yakın Sulh Ceza Hakimliğine başvurmalısınız.*
  • Ayrıca, e-devletten “Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri” seçeneğini kullanarak da başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

*Trafik cezasına itirazlar ile Sulh Ceza Hakimliği ilgilense de eğer trafikten men edilme gibi bir idari yaptırım da söz konusu ise doğru başvuru mercii İdare Mahkemeleridir.

trafik cezası itiraz evrakları

Trafik Cezası İtirazı İçin Gerekli Olan Belgeler

  • Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartının fotokopisi
  • Ruhsat fotokopi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağının fotokopisi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağı tebligatının kopyası
  • İtirazınızın detay ve sebeplerini içeren itiraz dilekçesi

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezasına İtiraz

  1. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu işlemi yapabilmek için e-imza ya da mobil imza sahibi olmanız gereklidir.
  2. Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri seçeneğini kullanarak itiraz ekranına ulaşabilir ve bilgileri doldurabilirsiniz.
  3. İtirazda bulunacağınız kurumu da seçmelisiniz ki trafik cezalarında bu kurum Sulh Ceza Hakimliğidir.
  4. İlerleyen aşamalarda, taraf sıfatınızı ve TC kimlik numaranızı girmeli ve ikinci taraf olarak “Kararına itiraz edilen” kısmını işaretleyerek “Kurum adı” girip taraf eklemelisiniz.
  5. Son aşamada ise evraklarınızı yüklemelisiniz. “Evrak” seçeneğini kullanarak trafik cezası itiraz dilekçesini eklemeli diğer evrak ve delilleriniz için ise “Ek evrak” seçeneğini kullanmalısınız.

Trafik Cezasına İtiraz Etmek Ücretli mi?

Hayır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi trafik cezası itirazlarında başvuru mercii Sulh Ceza Hakimliğidir ve herhangi bir ücret ödemeden itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak, trafik cezasının yanı sıra trafikten men gibi bir durum varsa itirazın muhatabı İdare Mahkemeleridir ve harç ödemeniz gerekir.

ceza itiraz ücreti

Fahri Trafik Müfettişi Cezasına İtiraz

Fahri trafik müfettişleri, 22976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği tarafından görev ve sorumluluk alanları belirlenen kişilerdir; ve trafik cezası yazma cezaları da vardır. Her ne kadar 2024 yılı itibarıyla fahri trafik müfettişlerinin yazabileceği cezalara kısıtlama getirilmiş olsa da hâlâ bu konuda oldukça fazla sürücü şikayeti mevcuttur. Bu nedenle, trafik cezası itiraz süreci kadar fahri trafik müfettişi cezasına itiraz da sürücülerin merak ettiği konular arasındadır.

Fahri Trafik Müfettişi Hangi Cezaları Yazabilir?

Esasında fahri trafik müfettişleri 80 farklı cezayı yazma yetkisine sahiptir; ancak 1997 yılından 2024 yılına kadar geçen sürede yazdıkları cezaların %60’ını park cezaları oluşturmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yaşanan park sorunları, park cezalarının tabiatları gereği itiraza açık olması ve bu nedenle, sürücülerden gelen tepkiler üzerine fahri trafik müfettişlerinin “park cezası” yazma yetkileri kaldırılmıştır ve artık sadece engelli park alanına park eden sürücülere ceza yazabilmektedirler.

Fahri Trafik Müfettişi Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki fahri trafik müfettişleri idari para cezası kesemezler; çünkü yetkileri tutanak hazırlamak ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sunmakla sınırlıdır. Ancak, bu tutanaklar idari para cezası karar tutanağına dönüşür ve bu para cezasına itiraz etmek mümkündür.

Süreç tıpkı diğer trafik cezası itirazlarında olduğu gibi işler; yani sürücünün mevcut deliller ve evraklarla birlikte itiraz dilekçesi hazırlaması ve Sulh Ceza Hakimliğine başvurması ya da e-devlet üzerinden başvuru oluşturması gerekir. Ancak, bu başvurunun para cezası karar tutanağının tebliğini izleyen 15 gün içinde yapılması gerekir.

fahri trafik müfettişine itiraz

Normal trafik cezalarının aksine, fahri müfettiş trafik cezalarının hepsine itiraz etmek mümkündür ve ceza iptaline dair birçok emsal dava mevcuttur. Bu durumun ana nedeni ise fahri trafik müfettişi tarafından yazılan cezaların objektifliği konusundaki soru işaretlerinin yanı sıra görev tanımları ve yetkilerinin kısıtlılığıdır. Bu nedenle fahri trafik müfettişlerinin yetkilerini bilmek itiraz sürecini ve itirazı meşrulaştırmayı kolaylaştırır. Özellikle bazı durumlarda fahri trafik müfettişi cezasına itirazın kabul edilmesi oldukça kolaydır:

  • Tutanakta yer ve zaman belirtilmemişse
  • Fahri trafik müfettişi aracı durdurmaya kalkmışsa
  • Belge ya da evrak kontrolü yapmışsa
  • Tutanak dil kurallarına/ gerekçeye aykırı olarak düzenlenmişse

Bu durumlarda ekstra bir delil sunmanıza gerek olmadan fahri trafik müfettişi cezasına itirazınız kabul edilir. Çünkü tutanağın eksik ya da hatalı doldurulması subjektif olma sorununa takılmakta; fahri trafik müfettişinin araç durdurmaya kalkması, sürücü ile sözlü olarak konuşması, belge ya da evrak kontrolü yapması ise yetki sınırlarını aştığı anlamına gelmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Trafik Cezası İtirazı Nereye Yapılır?

Trafik cezası itirazının muhatabı Sulh Ceza Hakimliğidir; ancak cezaya ek olarak trafikten men edilme gibi idari bir yaptırım da söz konusu ise başvurunun İdare Mahekemelerine yapılması gerekir.

Trafik Cezası İtirazında Mahkemeye Çağrılır mı?

Hayır. Başvuru yaparken tüm delil ve dilekçenizi sunmanız halinde evraklar hakimlikçe incelenir ve sonuç size tebliğ edilir; mahkemeye gidip ifade vermeniz gerekmez.

Trafik Cezası İtirazı Ne Zaman Sonuçlanır?

İtirazınızın değerlendirilmesi ve sonuçlanması yaklaşık 6 ay sürebilir; ancak, bu sürede trafik cezasının tahsil süreci işlemeye devam eder. Yani eğer itiraz ettiğiniz cezayı ödemediyseniz ve itirazınız kabul edilmezse, faiz ile karşılaşırsınız.

Trafik Cezasına Kaç Gün İçinde İtiraz Edilir?

Ceza yüzyüze yazıldı ise yazıldığı tarihten, plakaya yazıldı ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.