Anasayfa » Araba101 » Trafik Levhaları ve Anlamları

Trafik Levhaları ve Anlamları

375 6 dakika okuma

Yapılan araştırmalar, sürücülerin azımsanamayacak bir kısmının trafik levhaları ve anlamlarını bilmediğini gösteriyor; hâlbuki her gün karşılaştığımız bu trafik işaretlerin anlamlarını ve önemini bilmek, güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak ve olası kazaların önüne geçmek açısından kritik bir rol oynuyor. Bu nedenle, Carvak Blog olarak, hem bilgilerinizi tazelemek hem de trafik levhalarının önemine bir kez daha dikkat çekmek için bir rehber hazırladık. Hazırsanız, hayati öneme sahip bu levhalar ve anlamlarını hızlıca hatırlayalım!

Trafik Levhaları Ne İşe Yarar?

  1. Tehlike uyarı işaretleri, trafikte yaşanma ihtimali olan tehlikeler konusunda sürücüleri uyarmayı ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamayı amaçlar.
  2. Trafik tanzim işaretleri, trafikte nasıl davranılması gerektiğini gösterir ve trafik düzenini sağlamayı hedefler.
  3. Otoyol işaretleri, otobanların giriş/çıkışları, kapalı şeritler vb. gibi otoyol hakkındaki bilgileri sürücülere bildirmek için kullanılır.
  4. Duraklama ve park etme işaretleri, yalnızca park etmenin yasak olduğu bölgeler değil; yükleme ve boşaltma alanları, teslimat yerleri vb. hakkında da sürücüleri bilgilendirmeyi amaçlar.
  5. Bilgi işaretleri, yol ve yol güzergâhında bulunan yerleşme birimleri ve hizmet noktaları hakkında bilgi verirler.

Trafik Levhaları Neden Önemlidir?

  • Sürücü ve yolcu güvenliğini sağlar. Trafik kurallarının ve levhalarının ana amacı, trafik güvenliğini sağlamaktır. Hız sınırı işaretleri, dur işaretleri ve yol ver işaretleri gibi unsurlar, trafik akışını ve seyahat hızını kontrol ederek kazaların önlenmesine yardımcı olur.
  • Trafik levhaları yayaları da korur. Bildiğiniz gibi trafikte yalnızca sürücüler yok; bisikletçiler ve yayalar gibi birçok yol kullanıcısı da trafik kuralları ve işaretleri sayesinde güvende olurlar. Yaya geçidi işaretleri, yayaların nerede güvenli bir şekilde karşıya geçebileceğini gösterir ve sürücüleri yayaların varlığı konusunda uyarır. Yani trafik levhaları, trafiğe dahil olan herkesin yolu güvenli bir şekilde paylaşmasını sağlar.
  • Görünmeyen engeller hakkında sürücüleri uyarırlar. Yolda bizi bekleyen her şeyi bilmek elbette mükemmel olurdu; ancak bazen engeller gözle görülemeyen veya kör noktalarda olabilir ya da otoyollarda yüksek hız birçok sürprizi de beraberinde getirebilir. Bu yüzden trafik uyarı işaretleri son derece önemlidir. Bu işaretler, yol yapım alanları, sapmalar, engeller veya yolda değişen koşullar hakkında sürücüleri uyarır.
kavşak trafik akışı
  • Trafik akışını yönetirler. Trafik akışı, sadece güvenlik için değil, aynı zamanda trafiğin verimli bir şekilde hareket etmesi için de önemlidir. Yol ver işaretleri, döner kavşak işaretleri ve u-dönüşü işaretleri gibi trafik levhaları, trafiğin daha kolay akmasını sağlar ve yoğun trafikte kazaların önlenmesine yardımcı olur.
  • Trafik levhaları, güvenilir birer navigasyon uygulamasıdır. Alışkın olmadığınız bir rota takip ediyorsanız veya daha önce gitmediğiniz bir yere gidiyorsanız, trafik levhaları sizi hedefinize yönlendirir; üstelik en az GPS teknolojisi kadar iyi birer rehberlerdir.

Trafik Levhaları ve Anlamları

Trafik levhalarını kategorilerine göre öğrenmek hem trafik işaretlerinin anlamlarını hatırlamamızı kolaylaştırır hem de her bir trafik işaretinin görevi daha net anlaşılabilir. Bu nedenle gelen trafik levhası kategorilerine bakalım:

  1. Tehlike uyarı işaretleri
  2. Trafik tanzim işaretleri
  3. Otoyol işaretleri
  4. Duraklama ve park etme işaretleri

Tehlike Uyarı İşaretleri ve Anlamları

Tehlike uyarı levhaları, trafikte yaşanma ihtimali olan tehlikeler konusunda sürücüleri uyarmayı ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamayı amaçlar. Üçgen trafik levhaları olarak da karşımıza çıkan bu işaretler, sürücü ve yolcu güvenliği söz konusu olduğunda en çok dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken trafik levhası kategorisidir. Hazırsanız, toplam 52 adet olan tehlike uyarı işaretlerini ve anlamlarını birlikte hatırlayalım!

trafik uyarı işaretleri

İlk satırda gördüğünüz trafik levhaları, “tehlikeli dönüş levhaları” olarak da bilinir. T-1a ve T-1b keskin ya da tehlikeli virajları belirtirken; T-2a ve T-2b ise sıralı ve tehlikeli virajları gösterir. İkinci satırda yer alan T-3a ve T-3b levhaları, yoldaki ani ve tehlikeli eğim değişikliklerini ifade eder. Siyah bölgenin daralma yönü, eğim yönünü göstermektedir. T-4a, T-4b ve T-4c işaretleri ise “daralan yol levhaları” olarak bilinir; T-4a yolun her iki tarafındaki daralmayı gösterirken T-4b ve T-4c tek taraflı daralmalarda, daralan şeritleri göstermek için kullanılır.

trafik tehlike işaretleri

T-5 ve T-18 arası trafik levhaları, sürücüleri yol hakkında uyarmakla kalmaz; yoldaki diğer canlıların da güvenliğini sağlamayı amaçlar. Bu levhalar özellikle yabancı olduğu yollarda sürücülerin hem kendi güvenlikleri hem de hayvanlar da dahil olmak üzere trafiğe dahil olan diğer canlıların güvenliği için önlem almasını hedefler.

yaygın trafik levhaları

T-20 dikkat levhası, ilk bakışta neye dikkat etmeniz gerektiğini belirtmediği için kafa karıştırıcı gelebilir; ancak, trafikte bu trafik levhasına eşlik eden farklı panellerle dikkat edilmesi gereken husus belirtilir. Trafiğin akışını düzenleyen trafik levhaları ve anlamlarını merak edenler, T21 ve T24 levhalarına dikkat edebilirler; çünkü her iki levha da kavşakları gösterir. Toplam 5 farklı levhadan oluşan T22 levhaları, tali yol bağlantılarını gösterir; bu levhalardaki kalın çizgi ana ince çizgi ise tali yolları belirtir. T23 levhaları da benzer bir amaç için kullanılır; ancak, tali yolları değil, ana yola bağlantı noktalarını gösterir. 

trafik işaretleri

T25 ve T26 trafik levhaları, demiryolu geçitlerini belirtir. T27 trafik levhalarını gördüğünüzde ise sizi bekleyen bir kontrolsüz demiryolu geçidi var demektir. Ancak, tek çarpı tek hattı, çarpı ve ters V işareti ise en az 2 tane hattı ifade eder. Demiryolu geçitleri ciddi kaza risklerinin yüksek olduğu alanlar olduğu için bu 4 levhanın ve anlamının bilinmesi oldukça önemlidir. T28, T29 ve T30 levhaları ise hemzemin geçide kalan metreyi gösterir ve her bir çizgi 100 mt’yi ifade eder. 

tehlike uyarı işaretleri

T32, T34 ve T35 trafik levhalarının anlamlarının bilinmesi de oldukça önemlidir; çünkü T32, yolun geçici olarak ya da tamamen trafiğe kapatıldığını, T34 trafik levhası refüj başlarını, T35 ise dönüş adalarında her iki yöne devam edilmesi gerektiğini gösterir. Gizli buzlanma, düşük banket ve tramvay hattı işaretleri ise hem şehirler arası hem de şehir içi yollarda karşımıza çıkması muhtemel diğer levhalar.

Trafik Tanzim Levhaları ve Anlamları

Trafik tanzim işaretleri trafikte nasıl davranılması gerektiğini göstererek trafiğin düzenini sağlamayı amaçlayan levhalardır; bu nedenle, genelde sürücülere yönelik ikazlar içerirler. Trafik tanzim levhaları ve anlamlarına yakından baktığımızda ne demek istediğimiz de daha kolay anlaşılacaktır. Hazırsanız, başlayalım!

trafik tanzim levhaları

TT1 trafik levhası yanıp sönen sarı ışıkla, TT2 ise kırmızı ışıkla aynı anlama gelir; yani TT1, “yavaşla, dikkat et ve devam et” demektir, TT2 ise “dur, dikkat et ve devam et” demektir. TT4 ve TT5 levhaları ise sürücüye yola girmemesi gerektiğini belirtir.TT4 yolun trafiğe kapatıldığını, TT5’te ise bulunulan yönden girişin yasak olduğunu gösterir. TT24’e kadar olan diğer levhalar ise yolun ne tür araçlar için kullanıma kapalı olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu trafik levhalarının anlamları, ilgili araç sürücüleri tarafından zaten detaylarıyla-ağırlık, uzunluk, yükseklik kısıtlamaları vb.- bilinmekle birlikte TT18 motorlu taşıt giremez ve TT19 taşıt giremez levhalarını tüm araç sürücülerinin not etmesi şart.

girilemez levhaları

TT27 sollama yasağını, TT28 ise kamyonlar için sollama yasağını gösterir; bu levhaları gördüğünüzde TT-34a ve TT34-b levhalarına kadar sollama yasağı olduğunu unutmamalısınız. Aynı durum TT-29a hız sınırı levhası için de geçerlidir; belirtilen hız sınırı TT33 işareti ile son bulur.

trafik isaretlerinin anlamlari

Duraklama ve Park Etme İşaretleri ve Anlamları

P-1 park etmenin yasak olduğu alanlarda kullanılır; ayrıca bu levhaya eşlik eden mt bilgisi ve araç kısıtlamaları da olabilir. Böylece park etme yasağının hangi alanlarda ya da hangi araçlar için geçerli olduğu da kolaylıkla anlaşılır. Ancak, eğer bu levhaya eşlik eden ek bir bilgi yoksa yasağın tüm araçlar için geçerli olduğunu bilmelisiniz. P-2 trafik levhasının anlamı ise hem park etme hem de durmanın yasak olmasıdır; tıpkı P-1 gibi ek bilgiler bu levha ile de verilebilir.

park yasağı levhaları

P-3 levhaları ise park etme ve duraklama yasağının olmadığı alanlarda kullanılır. Park şeklinin önemli olmadığı alanlarda P-3a levhası kullanılır; diğer levhalar ise park şeklinin bildirilmesi gereken durumlarda tercih edilir.

En başta da belirttiğimiz gibi trafik levhaları ve anlamlarını bilmek, hem sürücü hem de yaya olarak, güvenliğimiz için vazgeçilmezdir. Bu nedenle, şehir sokaklarında güvende olmak için bilmeniz gereken tüm trafik işaretlerini ve anlamlarını kapsamlı bir şekilde ele aldık. Güvenli ve keyifli günler dileriz!

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.