Anasayfa » Araba101 » Tüvtürk Nedir? Tüvtürk Muayenesi İle İlgili Merak Edilenler 

Tüvtürk Nedir? Tüvtürk Muayenesi İle İlgili Merak Edilenler 

277 4 dakika okuma

Günümüzde, trafik güvenliği her zamankinden daha fazla önem arz ediyor. Bu nedenle, araçların periyodik olarak muayene edilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de bu işlevi üstlenen TÜVTÜRK, araç muayenesi konusunda uzmanlaşmış bir kuruluştur. Tüvtürk muayenesi, Türkiye’de karayolu üzerinde kullanılan araçların trafik güvenliği ve çevresel uyumluluğunu kontrol etmek için zorunlu bir işlemdir. Bu işlem, yetkili bir muayene kuruluşu tarafından yapılır ve aracın belirli teknik şartları karşıladığından emin olunmasını sağlar.

Tüvtürk Nedir?

Tüvtürk A tipi bir muayene kuruluşudur. ‘’Teknik Denetim Kurumu’’ anlamına gelir ve nihai amacı tehlikeleri en aza indirmektir.Türkiye’de araç muayene hizmetlerini yürüten ve bu alanda yetkilendirilmiş olan bir kuruluştur. Devlet tarafından zorunlu tutulan periyodik bakımları TÜVTÜRK gerçekleştirir. Uluslararası standartlara uygun bir şekilde araçların muayenesini gerçekleştirir ve trafik güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapar.

Tüvtürk Muayenesi

Araç Muayenesi Neden Önemlidir?

Araç muayenesi, araçların trafikte güvenli bir şekilde seyir etmesini sağlamak amacıyla düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde muayenesi yapılmamış araç ile trafiğe çıkar ve görevliler tarafından fark edilirseniz para cezası ile cezalandırılırsınız. Hem kendi güvenliğimiz açısından hem de çevremize karşı var olan sorumluluğumuz açısından araç muayenesi önemlidir. Kaza riskini en aza indirmek ve diğer sürücülerin de güvenliğini düşünmek amacı ile yapılan bu muayene, aracın mekanik ve teknik açıdan uygunluğunu kontrol ederek olası kazaların önüne geçilmesine yardımcı olur.

Tüvtürk Muayenesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araçların sınıflarına göre belirli bir zaman diliminde araçların muayenesi oldukça önemlidir. Motorlu ve motorsuz araçlar trafikteki teknik yeterliliğini test etmek amacıyla araç muayenesi yaptırıyorlar. Bu muayene öncesinde gerekli bazı evraklar vardır.

İşte tüvtürk muayenesi için gerekli belgeler şunlardır:

-Araç ruhsatı muayene öncesinde hazır olması gerekir. Satış ve devirlerde Tescil belgesi noter tarafından alındığı için, yenisi düzenlenene kadar Noter tarafından verilen ‘’EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge’’ muayene sırasında hazır olmalıdır.

-Zorunlu trafik sigortası belgesini mutlaka muayene öncesi kontrol edin. Trafik sigortası tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. 

-Muayene getirdiğiniz araç size ait değilse, kesinlikle TC kimlin no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaportunuzu yanınızda getirmelisiniz.

-LPG/CNG’li araçlar için LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir.

Tüvtürk Muayenesinde Nelere Bakılır?

Araç muayene uygulamasında araca ait tüm mekanik sistemler özenle incelenir. Yapılan muayeneden sonra eğer araç onaylanırsa trafiğe çıkabilmektedir.

Araç muayenesinde nelere bakılır?

Öncelikle araç tanımlaması amacıyla aracın elektronik kayıtlarındaki tescil bilgileri ile birlikte aracın fiziki durumunun uyuşma hali kontrol edilir.

Frenlerin doğru çalışması, aracın güvenliği için temel bir unsurdur. Muayene, fren balatalarının aşınma durumu, fren hidroliği seviyesi ve frenlerin etkin bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

Süspansiyon ve direksiyon sistemi, aracın yol tutuşunu ve sürüş konforunu etkiler. Muayenede, süspansiyon parçalarının hasarı ve direksiyon sisteminin sağlamlığı kontrol edilir.

Sürücünün görüş açısından camların sağlam olması oldukça önemlidir. Onaylarının olup olmadığına bakılır. Aracın içine girilirken kapılar ve kilitlerin durumu kontrol edilir.

Tüvtürk Muayenesi

Aydınlatmalar araç açısından oldukça önemlidir. Aracın farları, stop lambaları, dönüş sinyalleri, uzun farlar ve diğer ışıklandırma sistemleri kontrol edilir. Bu, gece sürüşlerinde görünürlüğün sağlanması için hayati öneme sahiptir.

Lastiklerin aşınma durumu, hava basıncı ve jantların hasarı kontrol edilir. Lastiklerin aracın hızına ve taşıdığı yüke uygun olması kontrol edilir.

Aracın elektrik ve elektronik sistemleri, önemli işlevlerin düzgün çalışmasını sağlar. Muayenede, aracın elektrik tesisatı, farları, sinyal lambaları ve diğer elektronik bileşenlerini kontrol edilir.

Egzoz sistemi ve katalitik konvertör kontrol edilir ve herhangi bir gaz kaçağı olup olmadığını testip etmek için bağlantıları, egzoz boruları ve susturucularına bakılır.

Araç muayenesi sonrasında size ‘’ Aracınız hafif kusurlu yada  kusursuz raporu ile muayene tamamlanır. 

Tüvtürk Muayenesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tüvtürk muayenesi ne zaman yapılır?

Tüvtürk muayenesi, aracınızın ruhsatındaki son muayene tarihinden itibaren 2 ay önce yaptırılmalıdır. Muayene tarihi dolmadan önce randevu alarak muayene yaptırabilirsiniz. Aksi takdirde, gecikme ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tüvtürk muayene randevusu nasıl alınır?

TÜVTÜRK muayene randevusu almak oldukça kolaydır. İnternet üzerinden TÜVTÜRK resmi web sitesine girerek veya telefonla arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu alma işlemi, aracınızın plakasını ve ruhsatınızı kullanarak yapılır.

Tüvtürk muayene ücreti ne kadar?

 TÜVTÜRK araç muayene ücretleri, aracın türüne ve motor hacmine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak uygun fiyatlarla hizmet verildiğini söyleyebiliriz. Muayene ücretlerini öğrenmek için TÜVTÜRK resmi web sitesini ziyaret edebilir veya telefonla bilgi alabilirsiniz.

Muayene sonucu nasıl öğrenilir? 

Muayene sonucu, muayene istasyonunda yapılan kontrol sonrasında size verilen bir raporla belirtilir. Bu raporda aracınızın muayeneden geçip geçmediği ve varsa tespit edilen eksiklikler yer alır. Eğer araç muayeneden geçemezse, belirli bir süre içinde eksikliklerin giderilmesi için tekrar muayeneye gitmeniz gerekebilir.

Tüvtürk muayenesinden sınıfta kalan araçlar ne olur?

Tüvtürk muayenesinden sınıfta kalan araçlar, eksikliklerin giderilmesi ve tekrar muayene yaptırılması gerekir. Eksikliklerin giderilmesi için verilen süre dolmadan tekrar muayene yaptırılmadığı takdirde, aracın trafik tescili iptal edilir.

Muayene istasyonları nerelerde bulunur? 

TÜVTÜRK muayene istasyonları, Türkiye genelinde birçok il ve ilçede bulunmaktadır. Size en yakın muayene istasyonunu öğrenmek için TÜVTÜRK resmi web sitesini kullanabilir veya telefonla bilgi alabilirsiniz.

Tüvtürk muayenesi kaç senede bir yapılır?

Tüvtürk muayenesi, aracın yaşına göre belirli aralıklarla yapılır. 0-6 yaş arası araçlar 2 yılda bir, 6-10 yaş arası araçlar 1 yılda bir, 10 yaş ve üzeri araçlar ise her sene muayene edilir.

Tüvtürk Muayenesi ile İlgili Faydalı İpuçları

  • Randevu almak size oldukça zaman kazandırır ve bekleme süresini azaltır. Çoğu zaman internet üzerinden veya telefonla randevu alabilirsiniz.
  • Muayene sırasında yanınızda gerekli belgeleri bulundurmayı unutmayın. Gerekli tüm belgelerin hazır ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Ana sıvıları kontrol edin – araç muayenesine başlamadan önce yağ, soğutma sıvısı ve fren hidroliği seviyelerinin aracın kılavuzunda belirtildiği gibi olmasına özen gösterin.
  • Lastiklerin doğru basınca sahip olması önemlidir. Gerekli lastik basıncı aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilmiştir. Lastiklerinizin yeterli diş derinliğine sahip olduğundan da emin olun.
  • Muayene sırasında herhangi bir sorunuz olursa, Tüvtürk görevlilerine sormaktan çekinmeyin.
  • Tüvtürk muayenesinden önce aracınızın bakım ve tamir işlemleri için Carvak Servis hizmetlerini değerlendirebilirsiniz. 

Araç Muayenesinde Nelere Bakılır?” yazımız da ilginizi çekebilir!

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.