Anasayfa » Araba101 » Alman Araba Markaları ve Öne Çıkan Özellikleri

Alman Araba Markaları ve Öne Çıkan Özellikleri

1,7B 8 dakika okuma

Söz konusu otomobil sektörü olduğunda akla ilk gelen ülkelerden biri Almanya! Bu durumun nedenlerinin başında ise şüphesiz ki 2. Dünya Savaşı sonrası, Almanya sanayisi ve Alman araba markalarının yakaladığı başarı ivmesi var. Ancak, bugün dünyanın farklı ülkelerinde başarılı otomobil firmaları bulunmasına rağmen, Alman araba markaları sağlamlık ve sürüş teknolojileri konusunda yerlerini korumayı başarıyor.

Peki, Alman araba markalarını bu kadar başarılı yapan ne? Güvenilirlik, motor ve sürüş teknolojileri, sağlamlık gibi konularda hangi Alman otomobil markası daha iyi? Hazırsanız, tüm bu soruları yanıtlayalım!

Alman Araba Markaları

Volkswagen

volkswagen logosu
  • Kuruluş yeri: Wolfsburg, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1937
  • Kurucusu: Deutsche Arbeitsfront

“Alman araba markaları” dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri tabii ki Volkswagen! Günümüzde geniş araç yelpazesi ve çeşitliliği ile bilinen marka, aslında 1937 yılında “tek tip otomobil üretimi” amacıyla kuruluyor. 1937 yılında Nasyonalist Alman İşçi Partisi tarafından kurdurulan ve Hitler’in Alman halkını arabalandırma projesinin bir parçası olan Volkswagen, kelime anlamı olarak da “halkın arabası” demek. Ancak, marka 2. Dünya Savaşı’nda askeri araç ve parça üretimine yoğunlaşıyor ve otomobil sektörüne ancak savaş sonrasında tam anlamıyla girebiliyor.

volkswagen new beetle

2. Dünya Savaşı sonrasında, Alman endüstrisinin yaptığı ataktan Volkswagen da payını alıyor ve bugün hâlâ yollarda gördüğümüz başarılı modellerini peş peşe piyasaya sürüyor. Volkswagen’a başarıyı getiren bu ünlü modeller arasında Polo ve Passat da var. Ancak, markanın isminin duyulmasına en çok katkı sağlayan Beetle! 1980’li yıllarda Volkswagen rüzgarı estiren bu model, özellikle dönem gençliğinin bir simgesi haline geliyor. Günümüzde ise Volkswagen’ı asıl öne çıkaran gelişmiş güvenlik sistemleri ve akıllı teknolojileri. Elektrikli araba yarışında da boy gösteren Volkswagen’ın en sevilen modelleri ise:

Mercedes Benz

mercedes benz logosu
  • Kuruluş yeri: Stuttgart, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1926
  • Kurucusu: Karl Benz & Gottlieb Daimler

Alman araba markalarının en ünlülerinden biri olan Mercedes Benz’in hikayesi, Emil Jellinek isimli yarışçının bir yarış otomobili sipariş etmesiyle başlıyor. Otomobil yarışçısının bu isteği, Karl Benz ve Gottlieb Daimler isimli 2 efsane mucidi bir araya getiriyor ve Mercedes Benz markası kuruluyor. Motorlu araç üretiminde deneyimli olan ikili, yalnızca otomobil değil; her türlü motorlu taşıt üzerinde çalışmayı hedefliyor ve “karada, suda, havada” motorlu taşıtlar hedefini simgeleyen bir logo ile yola çıkıyor.

mercedes benz c serisi

Neredeyse 100 yıllık bir yolculuğun ardından bugün, Mercedes Benz dünyanın en iyi otomobil markaları arasında sayılıyor. Markayı öne çıkaran özelliklerin başında ise prestij ve konfor geliyor. Orta sınıf araçlardan lüks otomobillere kadar geniş bir yelpazeye sahip olan markanın modellerinde konfor ve güvenlikten taviz verilmiyor. Markanın en sevilen modelleri ise:

BMW

bmw logosu
  • Kuruluş yeri: Münih, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1916
  • Kurucusu: Karl Rapp & Gustav Otto

En ünlü Alman araba markalarından biri olan BMW de başlangıçta otomotiv firması olarak kurulmuyor. 1916 yılında uçak motoru üretmek üzere yola çıkan marka, 1923’te motosiklet, 1929’da ise otomobil üretimine başlıyor. Ancak, ürettiği araçlar değişse de motor konusundaki hassasiyeti asla değişmiyor. Markanın ürettiği motorlar, rakiplerinin modellerinden yarış otomobillerine kadar birçok araca da ilham kaynağı oluyor.

bmw 5 serisi

BMW motor üretiminde olduğu kadar diğer sürüş teknolojilerinde de kendini kanıtlıyor ve en inovatif araba markalarından biri haline geliyor. Hitap ettiği segment ve model yelpazesinin genişliği ile de beğenilen markanın tamamen elektrikli “i” serisi de BMW başarılarından nasibini alacak gibi! Markanın en sevilen modelleri ise:

  • i4
  • 7 serisi
  • 5 serisi

Audi

audi logosu
  • Kuruluş yeri: Ingolstadt, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1909
  • Kurucusu: August Horch

Kuruluş tarihi 1909 yılına dayanan Audi’nin otomobil yolculuğu, Horch, DKW ve Wanderer şirketleri ile birleşmesi sonucunda başlıyor. Audi logosunda bulunan 4 halka da bu 4 şirketi temsil ediyor. Günümüzde Volkswagen AG çatısı altında bulunan Audi, VW kalitesi ile Audi teknolojisini birleştirerek en iyi Alman arabalarını üretmeye devam ediyor.

audi a3 sportback

Markaya asıl başarıyı getiren ise geleneksel 6 silindirli motorlar yerine, sıralı 5 silindirli motorlarla ürettiği modeller ve tabii ki sürüş teknolojileri. E-tron GT modeli ile “2022’nin en iyi performans otomobili” ödülüne de sahip olan Alman araba markasının üstün performanslı araçları 100 yılı aşkın süredir hayatımızda. Günümüzde Audi’nin en sevilen modelleri ise:

Opel

opel logosu
  • Kuruluş yeri: Rüsselsheim, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1862
  • Kurucusu: Adam Opel

Alman araba markaları arasında en köklü geçmişe sahip olan firmalardan biri de Opel. Ancak, birçok otomobil üreticisi firmanın aksine Opel, yola motor ya da araba parçası üretimi ile çıkmıyor. 1899 yılına kadar dikiş makinesi ve bisiklet üretimi yapan firma, bu tarihten itibaren yönünü otomobil sektörüne çeviriyor ve 100 yılı aşkın süredir sektörde faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak Opel kuruluş itibarıyla Alman otomobil markaları arasında sayılsa da şu an Fransız PSA Grup’a ait.

opel insignia

Opel’e otomobil sektöründe başarıyı getiren ise dayanıklı ve ulaşılabilir fiyatlara sahip modeller üretiyor olması. Söz konusu güç, performans ya da lüks olduğunda akla ilk gelen Alman araba markalarından biri olmasa da uygun fiyatlarla yüksek yol tutuşu ve dayanıklılığa sahip araba arayanlar tercihini Opel’den yana yapıyor. Opel’in ülkemizde aileler tarafından sıklıkla tercih edilme sebebi de bu. En sevilen Opel araba modelleri ise:

Porsche

porsche logosu
  • Kuruluş yeri: Stuttgart, Almanya
  • Kuruluş tarihi: 1931
  • Kurucusu: Ferdinand Porsche

Porsche markasının yolculuğu, tam bir otomobil tutkunu olan Ferdinand Porsche’nin tutkusunu aile işi ile birleştirmesi sonucunda başlıyor. Volkswagen’ın kuruluşunun da öncülerinden olan Ferdinand Porsche, Mercedes-Benz’de edindiği deneyimlerle aile şirketinin çatısı altında otomobil üretimi yapmaya başlıyor ve ünlü Alman araba markalarından olan Porsche ortaya çıkıyor.

porsche 5100

Markayı üne kavuşturan ise ikonik modeli Porsche 911! VW Beetle’ın da tasarımcılarından olan Ferdinand Porsche, bu modelde de Avrupa’yı kasıp kavuran Beetle’dan ilham alıyor; tabii ki markanın spor araba kimliği ile birleştirerek. 6 silindirli bir spor otomobil olarak üretilen Porsche 911’in ardından üne kavuşan marka, günümüzde hâlâ lüks spor otomobiller üretmeye devam ediyor. Markanın en sevilen modelleri ise:

  • Macan
  • Taycan
  • Cayenne

Sıkça Sorulan Sorular

Alman Araba Markaları Neler?

Ünlü Alman araba markalarının başında Volkswagen, Mercedes Benz, Porsche, BMW, Audi ve Opel geliyor.

En Çok Tercih Edilen Alman Araba Markası Hangisi?

Almanya satış rakamları en yüksek olan Alman araba markası, Volkswagen. Ülkede en çok satılan otomobil modellerinin başında da markanın ünlü modeli Golf geliyor.

Smart Otomobil Markası mı?

Evet. 1994 yılında Mercedes-Benz ve Swatch iş birliği ile üretilen Smart da Almanya menşeli bir otomobil markası. Mercedes-Benz MCC modeli ile yola çıkan marka, Smart ForTwo ve Smart ForFour isimli modelleri ile yolculuğuna devam ediyor.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.