Anasayfa » Araba101 » Dünyanın En Küçük Arabası ile Tanışın: P50 ve İlginç Tarihi

Dünyanın En Küçük Arabası ile Tanışın: P50 ve İlginç Tarihi

13 5 dakika okuma

Dünyanın en küçük arabası dediğimizde aklınıza ne geliyor? Belki de bir oyuncak ya da minik bir model araba düşünüyorsunuz. Ama esasında, Guinness Rekorlar Kitabı’na giren bu minik araç, gerçek bir araba ve trafiğe çıkabiliyor! Hazırsanız, dünyanın en küçük arabasının inanılmaz hikayesini, nasıl ortaya çıktığını ve modern versiyonlarını birlikte keşfedelim.

Dünyanın en küçük arabası ünvanını taşıyan P50, minicik boyutları ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Ancak, radikal bir küçük araba denemesi olmaktan çok daha fazlasıdır; çünkü bu minik ve sevimli model gerçekten de şehir içi mobilite için üretilmiş ve kullanılmıştır. Demonte halde eve gelen ve sürücülerin araçlarını kendilerinin monte etmesine olanak veren P50, yıllar içinde hayran kitlesini de genişletmiş ve günümüze kadar üretimde kalmayı başarmıştır.

Otomobiller hakkında ilginç bilgileri keşfetmeyi seviyorsanız Vosvos Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek yazımıza da göz atabilirsiniz.

Dünyanın En Küçük Arabası P50’nin Doğuşu

Peel P50’nin ilginç hikayesi 1960’lı yılların başında Man Adası’nda başlamıştır. 2. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan ekonomik kriz, Avrupa’da küçük ve yakıt tasarrufu yüksek araçları popüler hale getirmiştir. Şehir içi ulaşımda ekonomik çözümler sunan birçok model peş peşe piyasaya sürülürken 1962 yılında sahneye dünyanın en küçük arabası P50 de çıkmıştır. Esasında fiberglass ürünler üreten bir firma tarafından üretilen P50, tek kişilik mikro bir araba olarak oldukça dikkat de çekmiştir.

p50 araba

Ancak, bu ilk üretim P50’lerden günümüze 27 tanesi ulaşmıştır ve fiyatları 170.000 dolardan başlamaktadır. Modelin sonrasında piyasaya sürülen cabrio versiyonları, elektrikli seçenekleri ve minik bir hız canavarı yaratan turbo motorlu versiyonları hâlâ uygun fiyatlarla satılmaktadır. Üstelik 2 seçenek ile: Fabrikadan teslim ya da demonte eve teslim!

Teknik Özellikler

Öncelikle dünyanın en küçük arabasının boyutlarına göz atalım: Öyle ki P50, yalnızca 135 cm uzunluğa ve 99 cm genişliğe sahipti. Üstelik bu minnacık boyutlarına rağmen oldukça tatmin edici bir baş-diz mesafesi ve sürücü koltuğunun arkasında günlük eşyaların depolanması için küçük bir bagaj alanı da sunabiliyordu.

orijinal p50 araba

49 cc’lik tek silindirli DKW motor ile donatılan P50, yalnızca 4,2 hp güç üretebiliyordu. Ancak, aracın ağırlığı yalnızca 59 kg olduğu için bu beygir gücü dahi 60 km/h hıza ulaşmak için yeterliydi. Peel P50, yakıt tüketimi konusunda da son derece verimliydi. 100 km’de yaklaşık 2,8 litre yakıt tüketimiyle şehir içi kullanımlar için dönem Avrupa’sının en can alıcı sorununa cevap verebiliyordu. Araçta üç vitesli manuel şanzıman bulunuyordu ve tasarımında en dikkat çekici özelliklerden biri basitliği ve sadeliğiydi. 

Tek kapılı, tek farlı ve tek silecekli bir yapıya sahip olan P50, bir yetişkinin rahatlıkla oturabileceği şekilde tasarlanmıştı. Bir diğer ilginç özelliği ise bu sevimli modelin geri vitesinin olmayışıydı; araç geri gitmesi gerektiğinde araç içindeki krom tutamaç geri çekiliyor ve bu müdahale dahi araca yön vermeye yetiyordu. Tabii sürücüler daha hızlı bir çözüm olan aracı kaldırıp çevirmeyi tercih etmezlerse.

en küçük araba boyutları

Satış Rakamları

Peel P50 ilk piyasaya çıktığında, şehir için pratik, ekonomik ve mükemmel bir çözüm olarak tanıtıldı. Reklamlarda Peel P50 için “yürümekten bile daha ucuz”, “bir yetişkin ve market poşeti” gibi sloganlar kullanılıyordu. Bu ifadeler biraz abartılı olsa da aracın lansman fiyatı 199 İngiliz sterlini idi ve bu, onu piyasadaki en uygun fiyatlı araçlardan biri yapıyordu. Ancak, tüm yenilikçiliğine rağmen P50, ticari anlamda büyük bir başarıya ulaşamadı. 

1962 ve 1965 yılları arasında Peel Engineering sadece 50 adet P50 üretebildi. Niş bir kitleye hitap etmesi ve genel pratiklikten yoksun olması, aracın geniş çapta benimsenmesini zorlaştırdı. Ancak, filmlerde boy göstermeye başlaması ve nadirliği P50’ye başarıyı getirdi ve takvimler daha 70’li yılları göstermeye başlamadan P50’nin fiyatı tırmanmaya başladı. 2010 yılında yeni modelleri üretilmeye başlanana kadar da katlanarak artmaya devam etti.

p50 reklamı

Peel P50’den sonra Peel Engineering, Peel Trident isimli biraz daha büyük bir model geliştirdi. Trident, iki kişilik oturma kapasitesine ve cam kubbesiyle daha fütüristik bir tasarıma sahipti. Trident, P50 ile aynı motor bileşenlerini paylaşıyordu ama daha şık bir alternatif olarak sunuldu. Ancak bu model de büyük bir ticari başarı elde edemedi ve 1960’ların ortalarında her iki model de üretimden kaldırıldı.

2000’ler: P50 Yeniden Sahnede

Dünyanın en küçük arabası Peel P50, 2000’li yılların başında, ünlü İngiliz televizyon programı Top Gearda yer aldığında yeniden dikkat çekmeye başladı. Sunucu Jeremy Clarkson’ın P50 ile BBC ofislerinde turladığı anlar viral oldu ve P50, popüler kültürdeki yerini yeniden pekiştirmeyi başardı. 

Tabii ki Peel Engineering Company de fırsatın farkına vardı ve 2010 yılında P50 üretimine yeniden başladı. Üstelik rengarenk gövde seçenekleri, güçlü motorlar ve farklı gövde tipi versiyonları da sunarak. Bu yeni modeller, orijinal tasarımı büyük ölçüde korumuş olsa da, elektrikli motor seçenekleri ve gelişmiş güvenlik özellikleri gibi modern yükseltmeler ile sevimlilik ve pratikliği birleştirmeyi başardı.

yeni p50

Bu sefer, niş bir kitleye hitap ettiğinin farkında olan firma ürettiği tüm P50’leri el yapımı olarak ve sınırlı sayıda üretiyor. Bu nedenle her ne kadar sıfır satış fiyatları çok yüksek olmasa da sınırlı sayıdaki P50’ler, müzayedelerde koleksiyoncular tarafından oldukça ilgi görüyor ve tıpkı 60’ların sonunda olduğu gibi el değiştirme fiyatları katlanarak artmaya devam ediyor. Ancak, 60’lı yılların aksine bugün P50 gündelik kullanım için uygun bir seçenek değil ve birçok ülkenin trafiğe çıkma koşullarını yerine getiremiyor ve kısa mesafeli sürüşler için pahalı bir zevk olarak karşımıza çıkıyor.

P50 Modelleri

  • P50 MK1 Saloon
  • P50 Cabrio

P50 MK1 Saloon

İkonik P50 tasarımının korunduğu P50 MK1 Saloon, Rolls Royce ve Bentley gibi klasik araçlar üreten zanaatkarlar tarafından el yapımı olarak üretilmekte ve detaylarındaki titizlik ile beğeni toplamakta. 60’lı yılların tarzını modern otomobil teknolojileri ile birleştirmeyi başaran model, modern motorları, elektrikli seçeneği ve geri vitesi olan 3 versiyonu ile günümüze ayak uydurmayı başarıyor. İşte yeni P50 versiyonları ve özellikleri:

p50 m50

E50

  • DC Motor
  • 50 cc
  • Disk frenler
  • 48 km/h maksimum hız

E50 Turbo

  • DC Motor
  • Daha büyük turbo motor
  • Disk frenler
  • 80 km/s maksimum hız

G50

  • 4 zamanlı motor
  • 49 cc
  • Manuel şanzıman

P50 Cabrio

p50 cabrio

P50 modellerinin çok geniş bir hayran kitlesine sahip olduğunu belirtmiştik; işte bunun en büyük kanıtlarından biri P50 Cabrio. Ortadoğulu bir krala özel hediye olarak sipariş edilen ve tek seferlik üretilmesi planlanan cabrio model, gördüğü yoğun ilgi sonrasında bantta kalmayı başarıyor. Ancak, yalnızca 50 tanelik sınırlı bir üretim ile; üstelik her bir araç kendine özgü bir renkte üretilmek ve satıldıktan sonra bir daha üretilmemek kaydı ile. Yani dünyanın en küçük arabasının cabrio gövde tipi orijinalinden de daha nadir.

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.