Anasayfa » Araba101 » Egzozdan Su Gelmesi Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Egzozdan Su Gelmesi Nedenleri ve Çözüm Önerileri

36 7 dakika okuma

Araç egzozundan su geldiğini fark ettiniz ve bu durumun normal olup olmadığını merak ediyorsunuz. Endişelenmeyin; egzozdan su gelmesi, birçok sürücünün deneyimlediği ve çoğu zaman herhangi bir arıza ya da soruna işaret etmeyen, normal bir durumdur. Peki, ne zaman endişelenmeli ve servise gitmelisiniz? Bu yazımızda, egzozdan su gelmesi nedenlerine değinecek ve hangi durumlarda endişe etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz; ve tabii ki çözüm yollarını da. Hazırsanız, başlayalım!

Egzozdan Su Gelmesi Normal mi?

Evet, egzozdan su gelmesi genellikle normal kabul edilen bir durumdur ve ani ısı değişimleri ya da emisyon değerini düşürmeye yönelik sistemler nedeniyle gerçekleşir. Ancak, eğer egzozdan gelen su yoğunsa ve renkli duman, kötü koku ya da gürültü gibi eşlik eden belirtiler varsa, soğutma sistemi veya conta arızaları söz konusu olabilir. Peki, egzozdan su gelmesinin normal olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte normal karşılamanız ve endişelenmeniz gereken durumlar.

egzozdan su damlaması

Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

  • Egzozdan yoğun su geliyorsa
  • Suyun yanı sıra beyaz duman çıkışı varsa
  • Siyah veya mavi duman da çıkıyorsa
  • Egzozdan su ve kötü koku geliyorsa
  • Egzozdan garip sesler geliyorsa
  • Motor yağında renk değişimi ya da köpürme varsa
  • Soğutma sıvısı anormal hızla azalıyorsa
  • Motor performansında düşüş varsa

Egzozdan Yoğun Su Gelmesi

Kısa süreli ve az miktarda su çıkışı normal kabul edilirken egzozdan sürekli ve yoğun su gelmesi, motor arızalarını akla getirir. Örneğin, motor bloğunda çatlaklar, silindir kapak contasının yanması gibi durumlar, egzozdan yoğun su gelmesinin başlıca nedenleridir. Peki ne yapmalı?

  1. Öncelikle egzoz sistemine bir sıvı sızıntısı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin soğutma sıvısı kaçağı söz konusu ise, egzozdaki yoğun suyun nedeni egzoz sıvısı olabilir. Oldukça yaygın olan bu durumun ayırt edici yanı egzozdan gelen suya kokunun da eşlik etmesidir. EGR sıvısı, egzozdan geldiğinde ise kötü koku ve şekerli bir tat söz konusudur. Bu nedenle, öncelikle gelen sıvının koku ve tadını analiz etmeli ve sızdırma kontrolü yapmalısınız.
  2. Ancak, su çıkışının yanı sıra kötü koku, duman veya motor performansında düşüş varsa, profesyonel destek almalısınız. Çünkü bu durumun birçok farklı nedeni olabilir ve motor aksamlarının detaylı bir kontrolü şarttır. Motor bloğunda ya da silindir kapağında bir çatlak varsa, bu hasarlar tespit edilerek tamir edilmelidir. Özellikle; rölantide dalgalanma, motorun sarsıntılı çalışması ya da motor sıcaklığındaki anormal artış gibi sorunlar, acil müdahale gerektiren durumlardır. Aksi takdirde, motor bileşenlerinde fiziksel hasara neden olarak daha büyük arızaları tetikleyebilirler.

Egzozdan Su ve Beyaz Duman Gelmesi

egzozdan beyaz duman gelmesi

Eğer egzozdan çıkan suya, yoğun bir beyaz duman da eşlik ediyorsa, bazı ciddi sorunlarla karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak, öncelikle bu sorunun sürekli olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Eğer kısa sürüşlerde ya da nadiren görülen bir durumsa, ısı değişimleri ya da emisyon sistemi kaynaklı olabilir ve endişelenmenize gerek kalmaz. Ancak, egzozdan sürekli su ve yoğun beyaz duman gelmesi durumunda, aşağıdaki kontrolleri yapmalısınız:

  1. Öncelikle egzozdan gelen beyaz dumanın kokulu olup olmadığına bakmalısınız; eğer beyaz dumana tatlı bir koku eşlik ediyorsa, soğutma sıvısı sızdırıyor olabilir. Soğutma sıvısının seviyesini kontrol ederseniz, sızdırma olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
  2. İkinci olarak kontrol etmeniz gereken yer ise motor yağı. Motor yağı kapağını açarak yağın sütlü bir renkte veya köpüklü olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise muhtemelen soğutma sıvısı, yağ ile karışıyordur.
  3. Eğer sorun sıvı kaçakları değilse, araç performansını gözlemlemelisiniz. Eğer araç rölantide sarsıntılı çalışıyor ya da tekliyorsa silindir kapak contası arızası ya da motor bloğu çatlağı söz konusu olabilir. Bu nedenle, egzozdan su ve beyaz duman gelmesine, performans sorunları da eşlik ediyorsa mutlaka profesyonel destek almalısınız.

Egzozdan Mavi, Siyah Duman Gelmesi

Eğer egzozdan su çıkışının yanı sıra mavi ve siyah duman da çıkıyorsa, bu ciddi motor problemlerinin işareti olabilir. Her iki duman rengi farklı sorunları gösterir ve bunların birlikte ortaya çıkması, araçta birden fazla sistemin etkilendiğini gösterebilir. Peki, neleri kontrol etmeli ve ne yapmalısınız?

egzozdan mavi duman gelmesi
  1. Her iki durum da benzer sorunlara işaret etse de rengin mavi ya da siyah olması, sorunun daha kolay teşhis edilmesini sağlar. Örneğin, egzozdan mavi duman gelmesi, genellikle motor yağı yanması nedeniyle olur ve motor yağı, silindirlerde yanıyorsa, yağ segmanlarının aşındığını veya silindir duvarlarının hasar gördüğünü gösterir. Öte yandan, egzozdan siyah duman gelmesi, genellikle fazla yakıt yanması sonucunda oluşur ve yakıt karışımında dengesizlik olduğuna işaret eder. Bu durum, genellikle yakıt enjeksiyon sisteminde sorun, hava filtresinin tıkanması veya karbüratörde sorun olduğunda ortaya çıkar. 
  2. Öncelikle yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Eğer yağ seviyesi düşüyorsa ve sık sık eksilme varsa ya da koyu ve kirli görünüyorsa, motor yağı yanıyor olabilir. Bu durumda, bir sızdırma söz konusu olabilir ya da silindir duvarları veya yağ segmanları hasar görmüş olabilir.
  3. Hava filtresini kontrol etmelisiniz. Kirlenmiş ya da tıkanmış bir hava filtresi işlevini yitirir ve motora yeterince hava girmesini sağlayamaz. Bu durumda hava-yakıt karışımı dengesi bozulur ve genellikle egzozdan siyah duman çıkmasına neden olur. Bu nedenle, eğer bu durumlardan biri söz konusu ise hava filtresini değiştirmelisiniz.
  4. Siyah/mavi duman çıkışının nedenleri bunlar değilse, profesyonel destek almalısınız. Çünkü, egzozdan siyah ya da mavi duman çıkması ciddi sorunlardır. Enjektör ya da karbüratör arızası gibi durumların habercisi olabilirler; çünkü bu sistemlerdeki bir arıza, yakıtın tam yanmamasına ya da aşırı yakıt enjeksiyonuna ve nihayetinde, egzozdan renkli duman çıkmasına neden olabilirler.

Egzozdan Su ve Kötü Koku Gelmesi

Egzozdan su çıkışı ile birlikte kötü bir koku fark ediyorsanız, bu durum genellikle egzoz sistemindeki belirli sorunların habercisidir. Su çıkışı tek başına normal kabul edilebilirken, kötü koku ile birleştiğinde, egzoz ya da yanma sistemi arızalarından kaynaklanması muhtemeldir. Bu durumda kontrol etmeniz ve yapmanız gerekenler

  1. Öncelikle egzoz sisteminizde bir çatlak ya da sızdırma sorunu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Özellikle yaşlı araçlarda, egzozdan su ve kötü koku gelmesinin en büyük nedeni bu tarz çatlaklar ve neden oldukları sızıntılardır.
  2. Eğer egzoz sistemlerinizde bir sorun yoksa, yakıt sistemi ve katalitik konvertör arızasından şüphelenebilirsiniz. Eğer var olan koku, çürük yumurta kokusu gibi ise katalitik konvertör tıkanmış ya da hasarlı olabilir. Ancak, bahsi geçen koku, çiğ yakıt kokusu ise akla ilk olarak yakıt sistemi arızaları gelir.
çatlak manifold

Egzozdan Garip Sesler Gelmesi

Su çıkışının yanı sıra egzozdan garip sesler de geliyorsa, ilk akla gelen yine egzoz sistemi sorunlarıdır. Ancak, özellikle çıtırtı ya da patlama sesi gibi gürültüler söz konusu ise sorun motorda da olabilir. Bu nedenle, sorunun nedeninin doğru tespit edilmesi ve gerekli durumlarda motora bakılması şarttır. Peki, bu aşamada hangi adımları izlemelisiniz?

  1. İlk olarak, egzoz borusu, egzoz manifoldu ve susturucuyu kontrol etmelisiniz. Eğer bu bileşenlerde çatlaklar ya da paslanma gibi fiziki deformasyonlar söz konusu ise, değişim yaptığınızda muhtemelen egzozdan ses ya da su gelmeyecektir.
  2. Eğer bu 3 bileşende sorun yoksa, egzoz bağlantı noktalarını da kontrol edebilirsiniz. Çünkü gevşek bağlantı noktaları ya da paslanmış kelepçeler de egzozun titreşmesine neden olarak tıkırtı sesi yapabilir.
  3. Bağlantı noktaları da dahil olmak üzere tüm egzoz sistemini kontrol ettiğiniz ya da değişim yaptığınız halde sorunu çözemediyseniz, söz konusu sesin kaynağı buji, ateşleme bobini ya da enjektör gibi motor bileşenleri olabilir ve bu durumda profesyonel destek almanız gerekir. Özellikle, patlama benzeri sesler akla bu bileşenlerdeki arızaları getirir.

Motor Yağında Köpürme ve Renk Değişimi

Motor yağında köpürme ve renk değişimi (özellikle sütümsü görünüm) söz konusu ise soğutma sıvısı ve motor yağı birbirine karışıyor demektir. Bu durumun nedenleri arasında silindir kapağı contası arızası, motor bloğu çatlakları ya da silindir başlığı deformasyonları gibi oldukça ciddi arızalar vardır. Bu nedenle, egzozdan su geldiğini gözlemleyip motor yağını kontrol ettikten sonra, arızanın doğru tespiti ve tamiri için en kısa sürede profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu sorunlar, mekanik kaynaklı küçük arızalar olsalar dahi göz ardı edildiklerinde motor aksamlarında daha fazla ve ciddi soruna yol açabilirler.

motor yağının köpürmesi

Egzozdan Su Gelmesi Önemli Mi?

Eğer;

  • Su çıkışı çok yoğun değilse,
  • Egzozdan duman, kötü koku ya da gürültü gelmiyorsa,
  • Egzoz sistemlerinde sıvı kaçağı yoksa, egzozdan su gelmesi normal karşılanır ve önemli değildir. Tek başına, yoğun olmamak kaydıyla egzozdan su gelmesi, genellikle ani ısı değişimleri ya da emisyon sistemi nedeniyle gerçekleşen normal bir durumdur.

Eğer;

  • Yoğun su çıkışı varsa,
  • Egzozdan su ve beyaz duman, siyah/mavi duman geliyorsa,
  • Egzoz kötü koku veya garip sesler çıkarıyorsa,
  • Sıvı kaçağı söz konusu ise, egzozdan su gelmesi ciddi sorunlara işaret ediyor olabilir ve yukarıda sıraladığımız kontrollerin ve işlemlerin yapılması gereklidir. Aksi takdirde, motor bileşenlerindeki ya da ateşlemedeki sorunlar, daha ciddi problemleri de tetikleyebilir.

Egzozdan Su Geliyorsa Ne Yapmalısınız?

  1. Öncelikle suyun miktarını, suya kötü koku, renkli duman ya da gürültü eşlik edip etmediğini kontrol etmelisiniz.
  2. Ardından, motor yağını kontrol etmeli ve renginde, kıvamında anormallik olmadığından emin olmalısınız.
  3. Eğer her 2 kontrolde de olağandışı bir durum tespit edemediyseniz, motor yağının ve soğutma sıvısının seviyelerini kontrol etmeli ve aracı bir süre kullanmalısınız. Ardından her iki sıvıyı da bir daha kontrol ederek, hızla azalmadığından emin olmalısınız. Eğer hızla azalıyorlarsa, ilgili sıvının haznesi ve bağlantı noktalarını kontrol ederek, sızdırma yaptığı noktayı bulmalısınız.
  4. Sıvı seviyelerinde olağandışı bir azalma da yoksa, egzoz sistemini kontrol etmelisiniz. Özellikle yaşlı araçlarda egzoz borusu, manifoldu ve bağlantı noktalarındaki çatlaklar/eskimeler, egzozdan su gelmesine hatta duman ve kötü koku gelmesine neden olabilir.
  5. Eğer aracınız 4 testten de başarı ile geçtiyse, muhtemelen endişelenecek bir durum söz konusu değildir ve sebep emisyon sistemidir. Su yoğunluğu artmadıkça ve sızıntı, duman çıkışı, kötü koku ve egzozdan ses gelmesi gibi durumlar ortaya çıkmadıkça aracınızı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yazımızda da değindiğimiz gibi egzozdan su gelmesi çoğu zaman yanma sürecinin doğal bir sonucu iken, bazı durumlarda motordaki daha ciddi sorunların habercisi de olabilir. Bu nedenle, aracınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için belirtileri takip etmek, düzenli bakım yaptırmak ve gerektiğinde bir uzmana danışmak önemlidir. Eğer egzozdan su gelmesi, beyaz duman veya farklı belirtiler gözlemliyorsanız, sizin için hazırladığımız adımları takip ederek masraflı onarımlardan kaçınabilir ve aracınızın performansını koruyabilirsiniz. Güvenli yolculuklar dileriz!

Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.