İçerik
Söz konusu “işlevsellik” ve “taşıma kapasitesi” olduğunda, akla ilk gelen modellerin başında minivanlar var. Hem şahsi kullanım hem de ticari amaçlarla tercih edilen minivanlar, yüksek taşıma kapasiteleri, geniş iç hacimleri ve birçok ticari araca fark atan yüksek yol tutuşları ile öne çıkıyor. Ancak, tabii ki tüm minivan modelleri için bu avantajlardan söz etmek mümkün değil. Bu nedenle, Carvak olarak, “Minivan nedir?” sorusundan yola çıkarak minivan araçların avantaj ve dezavantajlarını derledik. Ayrıca, en iyi 3 minivan modelini de mercek altına aldık ve öne çıkan özelliklerine değindik. Hazırsanız, başlayalım!
Minivan Nedir?
Minivan, şahsi kullanıma da uygun olacak şekilde tasarlanmış van türünün ismidir ve MPV (Multi Purpose Vehicles) sınıfında değerlendirilir. Hem şahsi hem de ticari kullanım için uygun olan minivan araçların karakteristik özelliklerinin başında, geniş iç hacimleri ve ticari araçlara kıyasla çok daha alçak bir platform üzerine inşa edilmiş olmaları gelir.
Minivan araçları hatchback, sedan gibi kasa tiplerine sahip modellerden ayırmak kolay olsa da panelvan ve minivan sıklıkla karıştırılır; hele bazı modellerin boyut ve tasarımları o kadar birbirine yakındır ki hangisi minivan hangisi panelvan anlamak zorlaşabilir. Bu nedenle, “Minivan nedir?” sorusuna yanıt verirken, panelvanın ne olduğuna da değinmek ve minivanlarla farkının altını çizmek isteriz.
Panelvan ve Minivan Farkı Nedir?
MPV araç kapsamında değerlendirilen minivanlar, şahsi kullanımdan hafif yük taşımacılığına, hatta mini bir ofise kadar, birçok farklı amaçla tercih edilir. Bu nedenle, genellikle 5-7 koltuğa sahiptirler ve alan ihtiyacına göre koltukları katlanabilir. Taşıma kapasiteleri çok yüksek olmasa da geniş hacimleri sayesinde, hafif yüklerin hızlı ve ekonomik bir şekilde nakledilmesini sağlarlar. Genellikle geniş aileler, gıda dağıtımı yapan kuryeler ve havaalanı/otel servisleri minivan modelleri tercih eder.
LCV (Light Commercial Vehicles, hafif ticari araç) kapsamında değerlendirilen panelvanlar ise ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen, 3-5 metre uzunluğundaki ticari araçlardır. Boyutlarından da anlaşılacağı üzere, minivanlara kıyasla hem yük kapasiteleri hem de hacimleri daha fazladır ve nakliye, lojistik gibi sektörlerde kullanılırlar. Bu nedenle, panelvanların arka sıra koltukları olmaz; yalnızca önde 2-3 koltukları bulunur ve arkadaki hacim, bagaj olarak kullanılır.
Minivan ve panelvan farklarını da netleştirdiğimize göre, sıra geldi minivan araçların artı ve eksilerine. Her kasa tipi gibi tabii ki minivanların da avantajları, sürücülerin ihtiyaç ve önceliklerine göre değişiyor. Bu nedenle, minivanların avantajlarını “Minivan kimlere uygun?” sorusundan yola çıkarak değerlendirmek isteriz. Hazırsanız, başlayalım!
Minivan Kimlere Uygundur?
Söz konusu minivan araçlar olduğunda tabii ki akla ilk gelen, hafif yük taşımacılığı yapılan sektörler oluyor; çünkü şehir içinde, birçok nakliye aracına kıyasla, daha fazla hareket kabiliyetine sahip olan minivanlar hem zamandan hem de maliyetten kâr etmeyi mümkün kılıyor. Ancak, son kararı vermeden önce minivanların yalnızca ticari avantajlarını değil, şahsi kullanımda sundukları avantajları da değerlendirmek şart; çünkü özellikle geniş aileler, seyahat severler ya da kamp, sörf gibi hobileri olan sürücüler için de minivan araçlar oldukça cazip seçenekler. Gelin, hem ticari hem de şahsi kullanımda sürücülerin faydalanabileceği artılara daha yakından bakalım!
Minivan Avantajları
- Geniş iç hacim: Minivan araçların geniş iç hacimleri özellikle geniş aileler için oldukça avantajlıdır; çünkü hem bagajlar için yeterli alana sahiptirler hem de geniş baş-diz mesafesine sahip oldukları için kalabalık seyahatler daha konforludur.
- Yolcu sayısı esnekliği: Minivan araçların birçoğu 5,7,8 gibi koltuk seçeneklerine sahiptir ve ihtiyaca göre koltukların katlanması ile kabin ve bagaj hacmi dengelenebilir.
- Manevra kabiliyeti: Taşıma/nakliye sektörlerinde minivan araçların en büyük avantajı manevra kabiliyetidir; minivan araçlar boyutları sayesinde hem daha dar dönüş çaplarına sahiptir ve manevra kabiliyetleri fazladır hem de dar şehir sokaklarına panelvan, kamyonet gibi araçlara kıyasla daha rahat girebilirler.
- Düşük maliyet ve giderler: Minivan araçlar hem şahsi hem de ticari kullanıma uygun oldukları ve daha ulaşılabilir fiyatlarla satıldıkları için edinme maliyetleri ile öne çıkarlar. Ayrıca, şahsi kullanım odağı nedeniyle birçok minivan araç modelinde yakıt tüketimi de nispeten dengelidir.
- Yol tutuşu: Minivan modelleri, taşımacılık sektöründe tercih edilen birçok gövde tipine kıyasla daha alçak platformlar üzerine inşa edilirler ve bu durum yol tutuşlarının yüksek olmasını sağlar. Ayrıca minivan modelleri aynı fiyat bandındaki SUV, pick-up gibi araçlarla kıyaslandığında da genelde daha alçak ağırlık merkezlerine sahiptir.
- B sınıfı ehliyet: Minivan araçları kullanmak için B sınıfı ehliyete sahip olmak yeterlidir. Römorklu araçlar ya da kamyonetlerde olduğu gibi farklı bir ehliyet alma zorunluluğu bulunmaz.
En İyi Minivan Modelleri
Eğer sizin için en uygun kasa tipinin minivan olduğunu düşünüyorsanız, sıra geldi ihtiyaçlarınızı en çok karşılayacak minivan modelini bulmaya. Öncelikle belirtmek isteriz ki MPV sınıfında değerlendirilen minivan modellerinin her biri farklı kullanım avantajlarına sahip. Örneğin, bir marka model kalabalık ailelere daha uygunken -koltuk sayısı, bagaj hacmi, yol tutuşu vb. nedeni ile- başka bir minivan modeli ticari kullanıma daha uygun -taşıma kapasitesi, yakıt tüketimi, vergi vb. nedeni ile- olabilir. Listemizi incelerken bu bilgiyi göz önünde bulundurmanızı ve bu popüler minivan modellerini ihtiyaçlarınız doğrultusunda yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Lexus LM
Ekim 2023 tarihinden itibaren Türkiye’de de satışa sunulacak olan Lexus LM, minivan kasa tipine yeni bir perspektif getiren oldukça başarılı ve inovatif bir model. Minivan modellerinde ilk akla gelen kalabalık aileler ya da nakliye/taşıma gibi sektörler olsa da Lexus LM’de odak, ofis kullanımı. Lexus LM’de minivan kasa tipinin getirdiği geniş arka hacim bir çalışma/ofis alanı odağı ile değerlendirilmiş ve ergonomi, teknolojik donanım, malzeme kalitesi gibi detaylar, seyahat halinde de ofis konforunda çalışmak isteyenlerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş.
Birinci sınıf bir iç mekana sahip olan Lexus LM, lüksten feragat etmiyor ve hem tasarım hem de malzeme kalitesi ile parlayan, prestijli bir minivan modeli olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik, ön-arka kabin arasındaki bölme, 48 inç’lik geniş arka ekran, arka koltuktaki yolcuların komutlarına yanıt veren ve dünyada bir ilk olan sesli komut sistemi gibi özellikleri ile ‘ofis’ odağının da hakkını veriyor. Son nesil Lexus Safety System+ güvenlik teknolojileri ve sürüş asistanları ile de donatılmış olan modele mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Volkswagen Caddy
En iyi minivan araçlar listemizin 2. üyesi, minivan kategorisinde ülkemizin en popüler modellerinden biri olan: Caddy. 40 yılı aşkın süredir üretilen Caddy gerek konfor gerekse performansı ile sınıfının en iyilerinden. Güçlü motoru ve dayanıklılığı ile hem şahsi kullanım hem de ticari kullanımda sürücü ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecek bir model. Ayrıca, 1234 litrelik bagaj hacmi (5 koltuk) ve 4.9 litrelik (100 km) karma yakıt tüketimi de hafif ticari kategorisinde öne çıkma nedenleri arasında.
Son dönemlerde yapılan güvenlik geliştirmeleri de Caddy’nin VW kalitesini gösterdiği alanlardan biri. Model 2015 yılında girdiği Euro NCAP testlerinden 4 yıldızla dönmüş olsa da 2021 yılında 5 yıldız almayı başardı. Şu an modelin yolcu güvenliği skoru %84, çocuk güvenliği skoru ise %82. Yol tutuşu ve stabilite konusunda da sınıfının yıldızlarından olan Caddy, çocuklu aileler için en iyi minivan modeli olmaya aday.
Ford Tourneo Courier
Ford ticari ailesinin en konforlu üyesi olan Ford Tourneo Courier de en iyi minivan modelleri arasında. Çok yönlülüğü ve işlevselliği ile öne çıkan modelin geniş iç hacmi, ekstra yük alanları ve yakıt tasarruf sistemleri, modeli hem geniş aileler hem de ticari kullanım için iddialı bir seçenek haline getiriyor. Start/Stop sistemi ile %10 daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan Ford Tourneo Courier’in 100 km’de ortalama yakıt tüketimi 4,3 litreye kadar düşüyor.
Ülkemizde de popüler minivan modelleri arasında olan Ford Tourneo Courier’i listemize taşıyan ve rakiplerinin arasından sıyrılmasını sağlayan en önemli özelliği ise “güvenlik”. Euro NCAP’ten 4 yıldız ile dönen model, birçok minivan modeline kıyasla hem yolcu hem de çocuk güvenliği kategorilerinde daha iyi skorlara sahip. Ayrıca sürücü, yolcu ve yan hava yastıklarına sahip olmasının yanı sıra Elektronik Denge Kontrol Sistemi, Devrilme Kontrol Sistemi, Acil Durum Fren Desteği gibi bir dizi güvenlik donanımı ile de sınıfında fark yaratıyor. Eğer siz de hem uygun fiyatlı hem de güvenli bir minivan modeli arıyorsanız Ford Tourneo Courier’i mutlaka listenize eklemenizi tavsiye ederiz.