Anasayfa » Araba101 » Araba Alırken Cevap Bulunacak İlk Soru: Otomatik mi Manuel mi?

Araba Alırken Cevap Bulunacak İlk Soru: Otomatik mi Manuel mi?

1,2B 7 dakika okuma

Yeni bir araba alırken teknik özellikler, motor tipi, karoser derken birçok farklı konuya dikkat etmek ve ihtiyaçlarımıza en uygun seçimi yapmak gerekiyor. Oldukça yorucu ve soru işaretleri ile dolu olan bu süreçte, Carvak olarak, yanınızda olmak ve araç alırken cevap bulmanız gereken en önemli sorulardan biri konusunda size destek olmak istedik ve küçük bir rehber hazırladık. Eğer siz de “Otomatik mi manuel mi?” sorusuna yanıt bulmakta zorlanıyorsanız, her iki vites tipinin de avantaj ve dezavantajlarının yanı sıra vites tipi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım!

Otomatik Vites Kimlere Uygun?

Otomatik vites, birçok sürücü tarafından daha kolay ve konforlu bulunuyor; vites geçişlerinin araç tarafından otomatik olarak gerçekleştirildiği bu vites tipi sayesinde sürücüler; vites, debriyaj gibi sorumluluklardan kurtuluyor ve geriye takip edilmesi gereken daha az detay kalıyor. Bu nedenle, genellikle rahat, konforlu sürüş önceliği olan sürücüler için otomatik vites arabaların daha uygun olduğu düşünülüyor. Ayrıca, otomatik vitesin şehir içi kullanım kolaylığı bu araçları, yoğun trafik sorunu olan büyük şehir sürücüleri için de ideal seçenekler haline getiriyor. Ancak, tabii ki araç seçimi yaparken genelgeçer yargılar yerine, sizin sürüş alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun modeli seçmek önemli; bu nedenle, otomatik vitesin başlıca artı ve eksilerini sizler için derledik.

otomatik vites

Otomatik Vitesin Avantajları

  • Sürüş konforu: Özellikle yoğun trafik olan bölgelerde otomatik vites araçlar ciddi bir konfor sağlıyor. Vites değiştirme ve debriyaj kullanmamanın sağladığı konfor, otomatik vites araçların tercih edilme nedenlerinin de başında.
  • Sürüş kolaylığı: Otomatik vites araçlarda, vites değişimleri aracın hızına ve çekişe göre otomatik olarak yapıldığı için kullanımları çok daha kolay.
  • Acemi sürücülere uygunluk: Otomatik vites araçlarda takip edilmesi gereken değişken sayısı daha az olduğu için, araba kullanmaya yeni başlayan sürücülerin adapte olması da daha kolay.
  • Yokuş performansı: Manuel bir araçla yokuş çıkmak da yokuşta araç kaldırmak da deneyim istiyor; halbuki tam otomatik vites araçlarda yokuş performansı çok daha yüksek ve geri kayma gibi endişelere gerek yok.
  • Yolculuk konforu: Otomatik vites araçlarda, vites değişiminin araç tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmesi, vites geçişlerinin çok daha sessiz ve sarsıntısız olmasını sağlıyor ve yolculukları daha konforlu kılıyor. Modern bir manuel araçla kıyaslandığında bu avantaj pek göze çarpmasa da eski modeller kıyaslandığında konfor farkı aşikâr.
  • Alım satım kolaylığı: Otomatik vites bir aracı satmak, manuel bir araca kıyasla çok daha kolay ve hızlı çünkü hem otomatik vitesin avantajları, onları daha çekici kılıyor hem de manuel araç ehliyeti ile otomatik vites de kullanılabiliyor, tam tersi ise mümkün değil; yani söz konusu otomatik vites araçlar olduğunda çok daha geniş bir alıcı kitlesine hitap edilebiliyor.

Otomatik Vitesin Dezavantajları

  • Bakım sıklığı: Öncelikle belirtmemiz gerek ki otomatik vites araçların şanzımanları daha fazla bakım gerektiriyor; şanzıman yağı, filtresi vb. düzenli takip edilmediğinde performans düşüşü de kaçınılmaz oluyor.
  • Sürüş keyfi: Bu madde her sürücü için geçerli olmasa da özellikle vites geçişlerini hissetmeyi seven sürücüler, otomatik vites araç kullanmaya başladıklarında sürüş keyiflerinin düştüğünü belirtiyor. Ayrıca, otomatik vites araçlarda belli bir devir gücüne ulaşmadan vitesin değişmemesi de araç üzerindeki kontrolün azalmasına ve sürüşten daha az zevk alınmasına neden olabiliyor.
  • Çekiş kaybı: Otomatik vites araçlarda gücün doğrudan konvertöre iletilmesi, çekiş kaybına ve tepki süresinin uzamasına neden oluyor. Modern otomatik vites araba modellerinde pek hissedilmese de, sürüş alışkanlığına göre, göz önünde bulundurulması gereken bir dezavantaj.
  • Fiyat: Bir diğer önemli dezavantaj da tabii ki otomatik vites araçların edinme maaliyetlerinin yüksekliği; ancak, tabii ki otomatik vitesin sağladığı avantajların, sürücü için, önemine bağlı olarak bu durum bir dezavantaj olmaktan çıkabilir.
  • Yakıt tüketimi: “Otomatik vites mi manuel vites mi?” sorusunun en tartışmalı noktası yakıt tüketimi; çünkü otomatik vites araçların daha fazla yaktığına dair bir algı söz konusu. Ancak, belirtmek isteriz ki bu durum modern otomatik vites araçlar için geçerli değil. Yine de bu tartışmalı noktayı da belirtmek ve tercih edeceğiniz modelin vitese göre yakıt tüketim verilerini de kontrol etmenizi tavsiye etmek isteriz.

Carvak Sertifikalı Otomatik Vites Araçlar

Manuel Vites Kimlere Uygun?

Öncelikle belirtmek isteriz ki manuel vites arabaları kullanabilmek için otomatik vites ehliyeti yeterli değil; yani manuel araç kullanmayı da öğrenmeniz ve yeniden ehliyet almanız şart. Eğer hâlihazırda manuel ehliyetiniz varsa “Otomatik mi manuel mi?” sorusuna yanıt verebilmek adına sizin için araç üzerindeki kontrolün mü yoksa konforun mu daha önemli olduğuna karar vermeniz şart; çünkü manuel araçları öne çıkaran başlıca özellikleri araç üzerinde daha fazla kontrol sunmaları ve daha hızlı tepki süreleri. Bu nedenle, özellikle çekişe önem veren, aracın hızı, hızlanması ve çekişi üzerinde doğrudan kontrol sahibi olmak isteyen sürücüler için manuel vites araçlar ideal.

manuel vites

Manuel Vitesin Avantajları

  • Kontrol: Otomatik vites araçlarda belli bir devire ulaşmadan vites değişmez; bu nedenle, araç üzerindeki kontrolün tamamen kendisinde olmasını isteyen sürücüler için manuel vites arabalar daha cazip olabilir.
  • Daha az bakım: Manuel vites araçların bakım ihtiyaçları daha az oluyor ve şanzıman kaynaklı performans kayıpları daha az yaşanıyor.
  • Bakım ve tamir maliyetleri: Manuel vites araçlarda hem tamir hem de parça masrafları daha az oluyor; özellikle eski model bir otomatik vites ve manuel vites araç karşılaştırıldığında bu tutar farkı ciddi bir avantaja dönüşebilir.
  • Performans: Manuel vites araçlarda konvertör nedeniyle tork kaybı yaşanmıyor ve tepki süresi daha kısa olduğu için performansları daha çok beğeniliyor. Ancak, bu durum eski model araçlarda geçerli olsa da modern otomatik vites araba modelleri için geçerli değil.
  • Yakıt tasarrufu: Manuel vites araçların yakıtı daha kontrollü kullanması ve daha ekonomik bir sürüş sunması da başlıca avantajlarından. Ancak, bu durum da eski modeller için geçerli iken modern otomatik vites araçlar da her geçen gün yakıt tüketimi konusunda daha verimli oluyor.
  • Fiyat: Edinme maliyetlerinin daha düşük olması da manuel vites arabaların bir diğer önemli avantajı.
manuel vites avantajları

Manuel Vitesin Dezavantajları

  • Öğrenme zorluğu: Araç kullanmaya yeni başlayan sürücüler için otomatik vitesi öğrenmek çok daha kolay; çünkü takip edilmesi gereken daha az değişken var.
  • Sürüş konforu: Manuel vites araçlarda takip edilmesi gereken daha fazla değişken olması tabii ki sürücüleri yoruyor; hele ki yoğun trafikteki dur-kalk sorunu. Ayrıca, özellikle eski modellerde vites geçişlerinin çok hissedilmesi, ses ya da sarsıntı gibi sorunlar da sürüş konforunu düşürebiliyor.

Carvak Sertifikalı Manuel Vites Araçlar

Otomatik mi Manuel mi?

Her iki vites tipinin de avantaj ve dezavantajlarını incelediğimize göre, sıra geldi en can alıcı souya: “Otomatik vites mi manuel vites mi daha iyi?” Ancak, bu soruya genelgeçer bir cevap vermek maalesef mümkün değil; çünkü yazının bütününden de anlaşılacağı üzere her iki vites tipinin de kendine has avantajları mevcut ve sürücünün tercih/ihtiyaçlarına göre karar vermek en doğrusu. Bu nedenle, Carvak olarak, bu soruya cevap bulmak için kendinize sormanız gereken birkaç soruyu derledik:

  • Araç kullanma deneyiminiz ne kadar? Eğer acemi bir sürücüyseniz manuel vites ehliyetiniz olsa dahi hem otomatik vites bir araçla trafiğe daha kolay adapte olabilirsiniz hem de öğrenme süreciniz hızlanabilir. Öte yandan, deneyimli bir sürücüyseniz kendi sürüş alışkanlıklarınıza göre karar vermeniz daha doğru olacaktır. Tabii ki manuel vitesten otomatik vites bir araca geçtiğinizde daha konforlu hissedersiniz; ancak, vites değişiminin araç tarafından otomatik yapılması ve pürüzsüz vites geçişleri, alışık olduğunuz sürüş keyfini elinizden alabilir. 
  • Bütçeniz ne kadar? Otomatik vites araçların satış fiyatları, manuel vites araçlardan daha fazla; ayrıca, eski modellerde yakıt tüketimi de. Bu nedenle, eğer bütçeniz kısıtlı ise manuel araba modellerine yönelmek hem kısa hem de uzun vadede daha bütçe dostu olabilir ve teknik özellikleri daha iyi modelleri tercih etmenizi sağlayabilir.
  • Nasıl bir sürüşü tercih ediyorsunuz? Eğer araç kullanırken tüm kontrolün sizde olmasını, hızlanma ve vites değişimlerini hissetmeyi ve hızlı tepkiler almayı seviyorsanız, tercihinizi manuel vites arabalardan yana yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer önceliğiniz rahat, sessiz, daha az yorucu ve dur-kalk derdi olmayan bir sürüş ise otomatik vites araba modelleri size daha uygun olabilir.
  • Alacağınız aracın yaş aralığı ne? Eğer genç bir araç almayı düşünüyorsanız, otomatik mi manuel mi endişesinin yaşla alakası olmayabilir; ancak, eski model araçlarda otomatik vites araçlar hem daha yüksek bakım ve onarım masraflarına neden olabilir hem de yakıt tüketimi yüksek olabilir. Bu nedenle, eski model bir otomatik vites araç almadan önce parça maliyetlerini, bakım masraflarını ve yakıt tüketimini de göz önüne alarak karar vermenizi tavsiye ederiz.

“Otomatik mi manuel mi?” sorusuna yanıt bulabilmek için her iki vites tipinin de kendine has avantajlarını bilmeniz ve kendi sürüş alışkanlıklarınıza göre değerlendirmeniz yeterli olacaktır. Eğer yakıt tipi seçiminde de küçük bir rehbere ihtiyaç duyuyorsanız “Dizel mi Benzinli mi?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Manuel mi daha çok yakar otomatik mi?

Manuel araçların daha az yaktığına dair bir algı söz konusudur; ancak, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde otomatik vites araçların bu sorunu aşılmak üzere! Bu nedenle, eğer eski model bir araç almayacaksanız, iki vites tipinin yakıt tüketim verileri arasında büyük bir fark olmayacaktır.

Otomatik vites mi daha hızlı manuel mi?

Aracın hız-hızlanma verileri vites tipinden çok motor gücü ile alakalıdır. Ancak, muadil iki araç arasında tepki süresi daha kısa olan manuel vitese sahip olan modeldir; çünkü otomatik viteslerde torkun direkt konventöre iletilmesi çekiş kaybına neden olmaktadır.

Manuel mi daha keyifli otomatik mi?

Bu sorunun cevabı sürüş alışkanlıklarına göre değişmektedir. Eğer sürüş üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak ve vites geçişlerini hissetmek istiyorsanız, manuel vites kullanmaktan daha çok keyif alabilirsiniz. Daha konforlu, sessiz ve daha az yorucu bir sürüş için ise otomatik vites daha uygundur.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.