Anasayfa » Araba101 » Otonom Sürüş Teknolojisi Geleceğin Arabaları Nasıl Çalışacak?

Araç teknolojileri her geçen gün adeta devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşıyor. Otonom sürüş teknolojisi, bir zamanlar yalnızca bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kendi kendine hareket edebilen araçları gerçeğe dönüştürüyor. Otonom sürüş sadece sürücüsüz otomobil sunmakla kalmıyor aynı zamanda trafik güvenliğini artırmayı ve yakıt tüketmini optimize etmeyi de amaçlıyor. Geleceğin arabaları yapay zeka sensör teknolojisiyle birleşerek insan hayatını her yönüyle kolaylaştıracağa benziyor. Peki bu araçlar nasıl çalışacak? Bugünkü yazımızda otonom sürüş teknolojine dair tüm bilgiler sizinle olacak!

Otonom Sürüş Teknolojisi Geleceğin Arabaları Nasıl Çalışacak?

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

Otonom teknolojisi nedir sorusu, araç teknolojilerine meraklı çoğu kullanıcının araştırdığı konulardandır. Otonom sürüş teknolojisi, araçların insan müdahalesi olmadan çevrelerini algılayarak seyahat etmelerini sağlayan sistemin adıdır. Otonom sürüş sistemleri karmaşık bir sensör ve yazılım sistemi sayesinde çalışır. Bu sistemlerde aracın çevresi 360 derece taranır ve diğer araçlar, yayalar ya da nesneler algılanır. Tarama sonucunda ortaya çıkan veriler yapay zeka sisteminden geçirilerek işlenir ve aracın anlık olarak hareket etmesine olanak sağlar. Otonom araç modellerinin çevreyi algılamak için kullandığı çeşitli sensörler aşağıdaki gibidir:

  • LIDAR (Light Detection and Ranging), lazer ışınlarını kullanarak aracın etrafında bulunan nesneleri algılar ve 3D haritasını oluşturur.
  • Radar, radyo dalgası sayesinde nesnelerin mesafesini, yönünü ve hızını tespit eder.
  • Geniş kamera sistemleri, tüm trafik işaretlerini ve yol çizgilerini algılar. Böylelikle yol üzerinde bulunan uyarı ve engeller gibi görsel bilgiler toplanır.
  • Ultrasonik sensörler yakın mesafedeki engelleri tespit eder ve bu sayede aracın hızlı tepki vermesini sağlar.
  • GPS konum teknolojisiyle ise aracın konumu belirlenmiş olur.

Otonom Sürüş Seviyeleri

Otonom sürüş teknolojilerinesahip araç modelleri otomasyon seviyelerine göre 0’dan 5’e kadar sınıflandırılır.

  • Seviye 0: Hiçbir otomasyonu bulunmayan, tüm kontrolün sürücüye ait olduğu araçları temsil eder.
  • Seviye 1: Temel sürücü sistemleri bu sınıftaki araçlarda bulunur. Örneğin adaptif hız sabitleyici gibi teknolojiler 1. seviye otonom sürüş teknolojisinde bulunur.
  • Seviye 2: 2. seviye otonom sürüş sistemi olan araçlarda hızlanma ve direksiyon kontrolü gibi bazı özellikler otomatik olarak yapılabilir. Fakat bu otomasyonda da sürücünün sürekli denetim yapması gerekir.
  • Seviye 3: Otonom sürüş 3. seviyede, araç modelleri tüm sürüş görevlerini devralabilir. Fakat sürücü gerektiği durumlarda müdahale etmelidir.
  • Seviye 4: Araç çoğu durumda sürücüsüz çalışabilir ama bazı ek koşullarda insan müdahalesi zorunlu olabilir.
  • Seviye 5: 5. seviye otonom sürüş, tam bir otomasyon sürecini ifade eder. Bu teknolojiye sahip araçlar insan müdahalesi olmadan kolaylıkla çalışabilir. Ayrıca elektrikli araçlar otonom sürüş teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanması için en uygun modellerdir. Çünkü bu araç modellerinde yazılım tabanlı kontrol sistemleri için gerekli olan dijital altyapı bulunur.
Otonom Sürüş Teknolojisi Geleceğin Arabaları Nasıl Çalışacak?

Otonom Sürüşün Avantajları

Otonom sürüşün sağladığı avantajlar arasında insan hatalarının azalması ve buna bağlı olarak trafik kazalarının önlenmesi ilk sırada bulunur. Bununla birlikte trafik akışı optimize edilerek verimlilik artırılır ve ortaya yüksek yakıt tasarrufu çıkar. Otonom sürüş olan araçlar yardımıyla ulaşım daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir olabilir. Trafik kazalarının azalması yakıt verimliliğinin artması ve engelli bireyler için erişilebilirlik sağlanması oldukça faydalı bir teknolojinin avantajları arasında yer alır. Fakat otonom sürüş teknolojilerinde hava koşulları, etik konular ve yasal düzenlemeler gibi zorluklar da bulunur. Bu sebeple de otonom araç teknolojisinin tam olarak benimsenmesi için daha fazla araştır ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca otonom sürüş teknolojilerinde farklı araç türleri de çeşitli avantajlar sunabilir. Örneğin SUV araçta yer alan otonom sistem, yüksek sürüş pozisyonu ve geniş iç hacmiyle son derece konforlu olur. Hatchback araçlar, şehir içi dar alanlarda park etme ve manevra kolaylığı sunmalarıyla otonom araç teknolojisinde öne çıkar.

Sonuç olarak otonom sürüş teknolojileri sensörler, gelişmiş kontrol sistemleri ve yapay zeka sayesinde araçların kendi kendilerine hareket edebilmelerine olanak sağlar. Gelecekte bu teknolojilerin daha da gelişmesiyle beraber tamamen sürücüsüz araçların yaygınlaşması beklenmektedir.

Son model teknolojilere sahip araçlar için ‘‘F Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?’’ başlıklı yazımızı keşfedebilirsiniz.

Kategori: Araba101
Carvak Logo
Carvak Logo

240 nokta ekspertiz onaylı, kalite sertifikalı yüzlerce arabamızı keşfedin.

İkinci el arabada yepyeni
bir dönem başlıyor.

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.