Anasayfa » Araba101 » Türkiye’de Satılan Elektrikli Arabalar ve Özellikleri

Türkiye’de Satılan Elektrikli Arabalar ve Özellikleri

1,3B 22 dakika okuma

Sürekli gelişen otomotiv teknolojileri dünyasında son yılların itici gücü şüphesiz ki elektrikli arabalar. Dinamik ve büyüyen otomotiv pazarıyla Türkiye de bu heyecan verici trendin bir istisnası değil ve Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasına her geçen gün yenileri ekleniyor. Öyle ki yakın geçmişte gündemimizde olan menzil, fiyat, şarj istasyonu gibi birtakım soru işaretleri artık yok; çünkü güçlü elektrikli motorları ve yüksek menzillerine rağmen ulaşılabilir fiyatlara sahip olan modellerden otonom sürüş teknolojileri ile göz kamaştıran lüks elektrikli araçlara kadar birçok model Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında yerini aldı. Bu blog yazımızda, elektrikli arabaların renkli dünyasına dalacak ve Türkiye’de satılan elektrikli araç modellerini birlikte inceleyeceğiz.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Araba Modelleri

Elektrikli mobilite çözümlerini büyük bir ilgi ve heyecan ile beklediğimiz günler geride kaldı; çünkü artık Türkiye’de de 50’yi aşkın elektrikli araba modeli mevcut. Üstelik markalar çok sevilen modellerinde de hızla elektrifikasyon çalışmaları yapıyor ve aşina olduğumuz modelleri de %100 elektrikli motor seçeneği ile sunuyor. Kısacası, Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında yok yok! Hazırsanız, tüm modelleri ve öne çıkan özelliklerini detayları ile incelemeye başlayalım!

Eğer odağınızda hibrit modeller varsa, Carvak Sertifikalı Hibrit Arabalar‘a da göz atabilirsiniz.

BMW Elektrikli Araba Modelleri

  • iX & iX m60
  • i7 & i7 m70
  • i5 & i5 m60
  • i4 & i4 m50
  • iX3
  • iX2
  • iX1

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında 7 adet BMW modeli var. i7 ve i5 sedan gövde tipine sahipken iX ailesi SUV severler, i4 ise spor otomobil severler için iddialı seçenekler sunuyor. 

elektrikli BMW i7

BMW sedanlarının geleneksel zirvesi olan 7 Serisi’nin tamamen elektrikli versiyonu olan i7, 533 hp’lik elektrikli motor gücü ile hem dizel kardeşini gölgede bırakmayı başarıyor hem de lüks bir sedanda aradığınız her şeye sahip. Geleneksel BMW çizgileri, 5 metreyi aşan uzunluğu, keskin böbrek ızgaraları ve konforlu iç kabini ile BMW i7, elektrikli araba modelleri arasında lüks ve konforun önde gelen temsilcilerinden.

elektrikli BMW i4

Dinamik hatlar ve etkileyici performans değerlerinden vazgeçemeyenler için ise BMW elektrikli araba modelleri arasında en iddialı olan BMW i4. BMW 4 Gran Coupe’nin elektrikli versiyonu olan i4, oturaklı tasarımına rağmen 0-100 km hızlanmasını 5,7 saniyede tamamlayabiliyor. Modelin en dikkat çekici özelliği ise 590 km’lik menzili; öyle ki Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında menzili en yüksek modellerden biri BMW i4. Menzilden çok performans odağı ile geliştirilen i4 M50’nin dahi menzili 521 km; motor gücü ise 340 hp yerine 544 hp!

elektrikli BMW SUV

Elektrikli araba modellerinde fütüristik detayları sevenler, BMW iX’e zaten aşinadır. Âdeta bilim-kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen keskin hatları ve dev ızgarası ile iX, otomotiv tasarımı konusunda BMW’nin yeni vizyonunu da en iyi yansıtan modellerden. Tamamen elektrikli motoru, 425 km menzili ve geri dönüştürülmüş malzemelerle bezenmiş çehresi ile iX, mobilitede yeni bir çağı da işaret ediyor.

Mercedes-Benz Elektrikli Araba Modelleri

  • EQA
  • EQB
  • EQC
  • EQE
  • EQS

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında Mercedes-Benz’in de azımsanamayacak kadar çok modeli mevcut. Sedan ve SUV gövde tipleri ile karşımıza çıkan bu tamamen elektrikli modeller, Mercedes-EQ alt markası tarafından üretiliyor. Mercedes elektrikli araba modellerini rakiplerinden ayıran başlıca özellik ise hem boyut hem de performans konusunda oldukça çeşitli seçenekler sunabiliyor oluşları.

mercedes elektrikli araba

Mercedes-Benz EQA şehir içi kullanımda kolaylık sağlayan kompakt boyutlu SUV arayanlar için iyi bir elektrikli araba seçeneği. Kompakt boyutları ve elektrikli motorunun da verdiği çeviklik ile Mercedes EQA; park kolaylığı, yüksek manevra kabiliyeti ve sürüş asistanları başta olmak üzere şehir içi kullanımda birçok avantaj sunuyor. EQA 350 4MATIC ve EQA 250+ AMG+ versiyonlarına sahip olan model, motor gücü konusunda pek iddialı olmasa da 506 km’lik menzili ile dikkat çekiyor.

mercedes benz EQE

Mercedes elektrikli araba modelleri arasında en sevilen ise şüphesiz ki EQE; sportif bir sedan modeli olan EQE, Mercedes Benz E Serisi’nin tamamen elektrikli tek üyesi. 245 hp’den 625 hp’ye kadar uzanan geniş motor seçenekleri, farklı çekiş sistemleri ve lüks detayları ile geniş bir kitleye hitap eden EQE, Türkiye’deki elektrikli arabalar arasında en yüksek satış rakamlarına sahip modellerden de biri.

Renault Elektrikli Araba Modelleri

  • ZOE E-Tech
  • Megane E-Tech

Türkiye’de en çok satan elektrikli araba modelleri arasında Renault imzası taşıyan 2 elektrikli araba modeli de var. Renault elektrikli araba modellerinin bu başarısının sırrı ise şüphesiz ki elektrikli mobiliteyi ulaşılabilir kılıyor oluşları. Her iki model de çok iddialı özelliklere sahip olmasalar da ortalama üstü performans ve menzil sunabiliyorlar.

renault zoe elektrikli

Uzun süre boyunca “en çok satılan elektrikli araba modeli” ünvanını koruyan Renault ZOE E-Tech, 52 kWh kapasiteli bataryası sayesinde, uygun fiyatına rağmen, 386 km gibi yüksek bir menzil sunuyor. 135 hp beygir gücüne sahip olan model; trafik işaretleri tanıma sistemi, 7 inçlik multimedya ekranı, yağmur sensörü ve şerit takip sistemi gibi modern bir otomobilden beklenen donanımlara da sahip.

elektrikli megane

2023 yılında Renault elektrikli araba modelleri arasında yerini alan Megane E-Tech de ilgiyle karşılanan ve segment üstü performans sunan bir elektrikli araç. Oldukça hafif bir sedan olan Megane E-Tech, motor ve batarya sıcaklığını otomatik olarak düzenleyen ısı yönetim sistemi sayesinde 450 km menzile sahip ve 220 hp beygir gücü sunuyor. Oldukça hafif bir gövdesi olmasına rağmen geniş baş-diz mesafesi ve 440 litrelik bagaj hacmi de modelin tercih edilme nedenleri arasında.

Citroen Elektrikli Araba Modelleri

  • Ami
  • E-C4
  • E-C4 X

Elektrikli mobilite çözümleri söz konusu olduğunda en iddialı markalardan biri şüphesiz ki Citroen. Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında 3 farklı aracı bulunan Citroen’in özellikle Ami modelini hepimiz yakından tanıyoruz. Ancak, şehir içi ulaşım için bir alternatif olarak sunulan küçük Ami’nin aksine SUV gövde tipi ile karşımıza çıkan E-C4 ve Citroen elektrikli araba modelleri arasında yerini sonradan alan E-C4 X de dikkate değer araçlar.

citroen mini elektrikli araba

Günlük ve kısa mesafe kullanım için bir mobilite çözümü arıyorsanız, Citroen Ami çoktan gözünüze takılmış olmalı. Ülkemizde satışa sunulduğu andan itibaren büyük bir ilgi ile karşılanan bu küçük elektrikli araç; 75 km menzili, 45 km/h maksimum hızı ve B1 ehliyet ile kullanılabilmesi sayesinde özellikle 18 yaş altı gençler ve kısa mesafelerdeki işlerini çözmek isteyen yaşlıları heyecanlandırıyor. Üstelik küçük boyutuna rağmen oldukça geniş bir iç hacme, çeşitli kargo çözümlerine ve renkli tasarım seçeneklerine de sahip.

citroen elektrikli suv

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında, satışa sunulur sunulmaz büyük bir ilgiyle karşılanan bir diğer model de şüphesiz ki E-C4. Oldukça uygun fiyatlarla elektrikli araç sahibi olmayı mümkün kılan E-C4’ün rakibi Renault ZOE E-Tech’ten aşağı kalır yanı da yok: model, 50 kWh batarya kapasitesi ile 350 km, 54 kWh kapasiteli batarya ile ise 411 km menzil sunuyor. Ürün yelpazesine sonradan eklenen E-C4 X de 100 kWh kapasiteli bataryası ile 461, 115 kWh bataryası ile ise 565 km menzile ulaşabiliyor. Ancak, E-C4 X’i asıl öne çıkaran menzili değil; 510 litrelik geniş bagaj hacmi ve iddialı SUV silüeti.

Audi Elektrikli Araba Modelleri

  • Q8 e-tron
  • Q8 e-tron Sportback
  • E-tron GT
  • E-tron GT Sportback

2026 yılı itibarıyla yalnızca tamamen elektrikli araba modelleri üretmeye başlayacağını açıklayan Audi de Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasına hızlı bir giriş yaptı. İlk olarak Audi E-tron isimli SUV modeli ile karşımıza çıkan marka, sedan ve coupe çizgileri ile bezenmiş kompakt SUV modelini de ürün yelpazesine hızlıca ekledi. Audi elektrikli araba modellerinin en çok dikkat çeken özellikleri ise tabii ki dayanıklılıkları ve üstün performansları.

audi Q8 e-tron

Markanın piyasaya sunduğu ilk tamamen elektrikli araba modeli olan Q8 e-tron, oldukça güçlü ve hızlı bir SUV. Tamamen elektrikli quattro dört tekerden çekişli sürüş, 664 nm’lik tork üretiminin daimi olarak ideal dağılımını ve iki aks arasında tamamen değişken olmasını sağlıyor. 106 kWh net batarya kapasitesi sayesinde 575 km menzil sunan model, 0-100 km hızlanmasını ise 5,6 saniyede tamamlıyor. Ağır gövdesi, güçlü SUV silüeti ve batarya kapasitesi düşünüldüğünde Audi Q8 e-tron sunduğu yüksek performans ile alkışa şayan.

audi elektrikli sedan

Audi elektrikli araba modelleri arasında yerini sonradan alan E-tron GT ise çok daha güçlü ve sportif bir sedan. 0-100 km hızlanmasını 4,1 saniyede tamamlayan model, 640 nm tork üretimine ve 83.7 kWh bataryası sayesinde 587 km menzile sahip. Oldukça alçak bir platforma, uzun bir dingil mesafesine ve geniş bir gran turismo’nun oranlarına sahip olan E-tron GT çarpıcı ve sportif duruşu ile de göze çarpıyor.

Hyundai Elektrikli Araba Modelleri

  • Kona
  • IONIQ 5
  • IONIQ 6

Farklı bütçelere uygun motor ve donanım seçenekleri ile geniş bir kitleye hitap eden Hyundai, elektrikli araba modellerinde de aynı yaklaşımı sürdürüyor ve kısa/uzun menzil seçenekleri ile farklı ihtiyaçlara hitap etmeyi başarıyor. Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında azımsanamayacak bir satış rakamına sahip olan Hyundai’nin en dikkat çekici özelliği ise elektrikli sürüş sistemleri ve modern teknolojik donanımları aynı potada eriterek ulaşılabilir fiyatlı modeller sunuyor oluşu.

hyundai kona elektrikli

Hyundai’nin gözde elektrikli SUV modeli Kona’ya artık hepimiz aşinayız. B-SUV bir model olmasına rağmen segment standartlarını zorlayan bir menzil ve performansa sahip olan Kona’nın, 39,2 kWh ve 64 kWh batarya kapasitesine sahip olan iki farklı versiyonu mevcut. 39,2 kWh’lık standart versiyonu 305 km menzil ve 395 nm tork üretimi sunuyor; ayrıca, 155 km/h maksimum hıza ulaşabilen model, çok iddialı olmasa da elektrikli mobiliteyi ulaşılabilir kılması açısından oldukça önemli. 64 kWh batarya kapasiteli versiyonu ise 484 km menzile ve 200 hp beygir gücüne sahip; ayrıca model, maksimum hızı 167 km/h olmasına rağmen 0-100 km hızlanmasını 7,9 saniyede tamamlayarak tatmin edici bir performans sunmayı başarıyor.

hyundai ioniq6

Sade ve şık tasarımı ile öne çıkan IONIQ 6 ise Hyundai’nin elektrikli araç teknolojileri ve yeni nesil mobiliteye olan bakışını net bir şekilde gözler önüne seriyor. Yalnızca elektrikli motoru ile değil, sürdürülebilir malzemeleri ile de çevre dostu sürücülerin dikkatini çeken modelde ECO-süreç deri, geri dönüştürülmüş PET kumaş, ön konsolda bio TPO yüzey, tavan döşemesinde bio PET kumaş, kapılarda bitkisel yağlardan elde edilen bio boya ve zemin halısında geri dönüştürülmüş balıkçı ağı gibi birçok detay mevcut. 53 kWh batarya kapasitesine sahip olan 4×2 Progressive versiyonu 430 km menzile; 77,4 kWh batarya kapasiteli 4×4 Progressive versiyonu ise 520 km menzile sahip.

Opel Elektrikli Araba Modelleri

  • Mokka Elektrik
  • Corsa Elektrik
  • Astra Elektrik

Ülkemizde uzun yıllardır operasyonu bulunan Opel de sevilen modellerinin elektrikli versiyonlarını birbiri ardına sunuyor. Hâlihazırda Mokka, Corsa ve Astra modellerinin elektrikli versiyonlarını sunan Opel’in elektrikli arabaları, sade ve şık tasarımlarının yanı sıra renkli tasarım seçenekleri ile de rakiplerinden ayrılıyor.

opel astra elektrik

Opel Astra’nın tanıdık silüetini neredeyse tamamıyla koruyan Astra Elektrik’i ayırt etmenin yolu bagaj kapağındaki “e” logosuna ya da egzoz çıkışlarına dikkat etmek. Bu nedenle, eğer yollarda Astra Elektrik’i görmediğinizi sanıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. 156 hp beygir gücü ve 270 nm tork üretimine sahip olan model, kendi fiyat bandındaki rakiplerini performans konusunda zorlayamasa da söz konusu menzil olduğunda oldukça iddialı. Fren enerji geri kazanım sistemi ve verimliliğe odaklanan sürüş modları sayesinde Astra Elektrik, 418 km menzil sunuyor; şehir içi menzili ise tam 526 km. Bu nedenle hem ulaşılabilir fiyatlı bir elektrikli mobilite çözümü arayan hem de şarj derdi yaşamak istemeyen sürücüler için Astra Elektrik, rakiplerinden bir adım önde.

Volvo Elektrikli Araba Modelleri

  • C40 Recharge
  • XC40 Recharge
  • EX90
  • EX30

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasındaki 4 model de Volvo’ya ait! Fiyatları biraz tuzlu olsa da Volvo elektrikli araba modellerini tercih etmek için birçok neden mevcut: Bu nedenlerin başında ise şüphesiz ki Volvo’nun elektrikli modellerinde de standart olarak sunduğu modern güvenlik sistemleri ve sürüş destekleri geliyor. Söz konusu güvenlik olduğunda gözünüz kapalı güvenebileceğiniz Volvo, elektrikli modellerinde de güven vermeyi başarıyor.

elektrikli xc40

Volvo’nun çok sevilen kompakt SUV modeli XC40’ın tamamen elektrikli versiyonu olan XC40 Recharge, kendi fiyat bandında tercih edilebilecek en güçlü ve güvenilir modellerden biri. Tek veya çift motorlu güç aktarma sistemiyle sunulan modelin verimliliğe odaklanan Single Motor Extended Range versiyonu 567 km menzili ile oldukça iddialı; üstelik verimlilik odağına rağmen 252 hp beygir gücüne sahip ve 0-100 km hızlanmasını 7,3 saniyede tamamlıyor. Performans odağı ile geliştirilen Twin Motor versiyonu ise 499 km menzili ile kardeşinden geri kalmıyor ve 408 hp beygir gücünün yanı sıra 0-100 km hızlanmasını yalnızca 4,8 saniyede tamamlayarak güçlü elektrikli motorunun hakkını veriyor. XC40 Recharge’ın bir diğer öne çıkan özelliği ise kompakt bir SUV olmasına rağmen oldukça ferah bir iç mekana ve geniş bir bagaj hacmine sahip oluşu; öyle ki model, 419 litrelik bagaj hacmine sahip ve koltukları katlandığında bu hacim 1.295 litre gibi devasa bir rakama ulaşıyor.

volvo EX90

Volvo elektrikli araba modelleri arasındaki en dikkat çekici model ise EX90! Volvo’nun dahi “Volvo’nun şimdiye kadar ulaştığı en yüksek güvenlik düzeyine sahiptir.” sözleriyle tanıttığı bu model hem sunduğu üstün güvenlik hem de 7 kişilik oturma kapasitesi ile geniş aileler için eşsiz bir seçenek. Üstelik 600 km’lik menzili ile de ailece çıkılan uzun seyahatler için müthiş bir yol arkadaşı. EX90’ı öne çıkaran bir diğer çarpıcı özelliği ise performansı; öyle ki 408 hp beygir gücüne sahip olan model, 0-100 km hızlanmasını 5,9 saniyede tamamlıyor ve otonom sürüş teknolojileri, en yeni güvenlik sistemleri ve adaptif sürüş destekleri ile üstün bir performans sunuyor.

Kia Elektrikli Araba Modelleri

  • Niro EV
  • EV6

2022 yılında Kia da Türkiye’de satılan elektrikli arabalar listesine 2 model ile katıldı: Üstelik EV6’nın sunduğu geniş elektrikli motor seçenekleri sayesinde 200 hp’den 577 hp’ye varan geniş bir motor gücü ve menzil yelpazesi ile.

kia ev6

Oldukça büyük bir hatchback olan EV6, elektrikli SUV modelleri ile yarışabilecek hacmi ve güçlü motor seçenekleri ile en iddialı Kia elektrikli araba modeli. Toplam 3 farklı elektrikli motor seçeneğine sahip olan model, 226 hp’den 577 hp’ye varan motor gücü ve 350 nm’den 740 nm’ye varan tork üretimi sunuyor. Modelin maksimum hızı ise 185 km/h ila 260 km/h arasında değişiyor. Tabii ki size en uygun motor seçeneğine karar verirken “Menzil mi performans mı?” sorusuna yanıt vermek gerekiyor; ancak, performans odaklı olan 77,4 kWh AWD 585 PS versiyonunda dahi menzil 424 km gibi tatmin edici bir rakama ulaşıyor.

Ford Elektrikli Araba Modelleri

  • Mustang Mach-E
  • E-Transit

Ülkemizde Ford’un hem ikonik modeli Mustang’in tamamen elektrikli hali olan Mustang Mach-E hem de “Türkiye’nin ilk tamamen elektrikli hafif ticari aracı” olan E-Transit satılıyor. Ancak, Mach-E ile başlayan ve hız kesmeden devam eden Ford elektrifikasyon stratejisinin yansımalarını 2024 yılında da deneyimlemeye devam edeceğiz.

elektrikli mustang

Yıllara meydan okuyan ikonik modeli Mustang’in mirasını devralan ve güçlü bir elektrikli motorla birleştiren Mustang Mach-E, özellikle performans tutkunları tarafından oldukça beğenilen bir elektrikli SUV. 346 hp beygir gücü ve 580 nm tork üretimine sahip olan Mach-E Extended Range AWD versiyonu, 0-100 km hızlanmasını 5,1 saniyede tamamlıyor. Tüm versiyonlarında oldukça tatmin edici menziller de sunan Mach-E, verimliliğin ön planda olduğu Mach-E Extended Range RWD versiyonunda bu rakamı 600 km’ye kadar çıkarıyor.

ford elektrikli transit

Türkiye’de satılan ilk elektrikli hafif ticari araç modeli olan E-Transit ise hem yükleme alanı hem de menzil olarak şehir içi kullanımda son derece yeterli bir elektrikli van. 15.1 metreküpe varan kargo hacminin yanı sıra 25 farklı konfigürasyon ile özelleştirilebilen Ford E-Transit’in menzili ise 317 km. Ayrıca model, söz konusu hafif ticari araçlar olduğunda akla gelen “Güvenli mi?” sorusuna aldığı Euro NCAP Altın Ödülü ile cevap vermekten de geri durmuyor.

MG Elektrikli Araba Modelleri

  • MG4
  • MG4 XPOWER
  • E-HS
  • ZS EV

2021 yılından beri Türkiye’de %100 elektrikli araba modelleri satışta olan MG de 2023 itibarıyla 4 farklı elektrikli model ile farklı segmentlere hitap ediyor. “Elektrikli araçlar” dendiğinde akla ilk gelen markalardan biri olan MG, birbiri ardına sunduğu elektrikli motor teknolojileri ve sürüş destekleri ile de oldukça beğeniliyor; özellikle 2023 yılında yenilenen ZS EV modeli!

mg elektrikli araba modelleri

ZS EV’in ilk satışa çıktığı andan itibaren en çok beğenilen yanlarından biri şüphesiz ki şık ve cesur silüeti. Aerodinamik gövdesi, belirgin ve çağdaş bir görünüm kazandıran net hatları ve cesur ön yüzü ile ZS EV, oldukça dikkat çekici bir elektrikli SUV. Ayrıca, İngiltere ve İsveç’te “Yılın Otomobili” ünvanının sahibi. Sınıfının en geniş iç hacimli modeli de olan ZS EV, söz konusu menzil ve performans olduğunda da tatmin edici verilere sahip. Elektrikli motorunun özel sargı teknolojisi sayesinde diğer elektrikli araçlara kıyasla %1 daha verimli olan ZS EV, 440 km menzil sunuyor ve bu rakam şehir içinde 591 km’ye kadar çıkıyor. Önden çekişli model ayrıca, 156 hp beygir gücü ve 280 nm tork üretimine sahip.

mg4 elektrik

Markanın C segmente giriş yaptığı tamamen elektrikli kompakt SUV modeli MG4 de hem segment sınırlarını zorlayan hacmi hem de elektrikli motorunun gücü ile beğeni topluyor. Standard ve Luxury olmak üzere iki farklı versiyona sahip olan model; Standard versiyonunda 51 kWh batarya kapasitesi ve 350 km menzile sahip, Luxury versiyonu ise 64 kWh bataryası sayesinde 435 km’ye varan tatmin edici bir menzil sunuyor. Bu renkli ve gösterişli modelin yüksek yükleme kapasitesi, geniş baş-diz mesafesi, V2L fonksiyonu, 5 farklı sürüş modu ve teknolojik sürüş destek sistemleri ile son derece konforlu bir sürüş vadettiğini de belirtmek isteriz.

Peugeot e-2008

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında hem sportif tasarımı hem de ulaşılabilir fiyatı ile beğenilen bir diğer model de Peugeot e-2008. Her ne kadar farklı bir model gibi algılansa da Peugeot e-2008 esasında markanın sevilen SUV modeli 2008’in tamamen elektrikli versiyonuna verdiği isim. Bu nedenle, motoru ve teknik özellikleri dışında tasarım, donanım seçenekleri ve sürüş destekleri kardeşi 2008 ile aynı.

peugeot elektrikli SUV

Model Türkiye’de satılmaya ilk başlandığında fiyatıyla ilgi çekse de özellikle menzil ve elektrikli motor gücü nedeniyle bir elektrikli SUV beklentilerini karşılamakta yetersiz kalıyordu. Ancak, yeni Peugeot e-2008; 54 kWh kapasiteli bataryasının sunduğu 406 km menzili, 156 hp beygir gücü ve 260 nm tork üretimi ile kendini geliştirdiğini de gösteriyor. Yalnızca silüeti değil, donanımları ve sürüş destekleri ile de modern bir SUV olan e-2008 hem verimlilik hem de performans odaklı sürücüler için farklı ve ulaşılabilir seçenekler sunuyor.

Fiat 500e

Fiat’ın sevimli modeli 500 de Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında yer alıyor; üstelik cabrio, hatchback ve 3+1 gövde tipi seçenekleri ile. Tam bir elektrikli şehir otomobili olan bu kompakt ve dinamik model; yalnızca park kolaylığı, manevra kabiliyeti ve çevikliği ile değil sunduğu şehir içi verimlilik seçenekleri ile de göze çarpıyor. 320 km menzili bulunan modelin Sherpa Modu; klima, telefon şarjı, hız limiti gibi parametreleri optimize ederek daha verimli bir şehir içi kullanımı mümkün kılıyor.

fiat 500e elektrikli

Modeli segmentinde öne çıkaran diğer özellikleri ise şüphesiz ki kompakt tasarımına rağmen sunduğu geniş bagaj hacmi ve modern teknolojileri. Öyle ki bu sevimli modelin bagaj hacmi tam 550 litre! Üstelik şerit ortalama, adaptif hız sabitleme, trafik levhası tanıma, 10,25 inç multimedya ekran, JBL premium ses sistemi gibi birçok modern donanım ve özellik de Fiat 500e’de sizi bekliyor.

Tesla Model Y

Ülkemizden Nisan 2023 tarihinde ön sipariş almaya başlayan Tesla Model Y de kısa sürede büyük ilgi ile karşılandı ve hepimizin aşina olduğu bir elektrikli araba haline geldi bile! Tesla Model Y’nin başarısının ardında ise 3 farklı versiyona sahip olmasına rağmen hem performans tutkunlarını memnun etmeyi başarması hem de hiçbir versiyonunda ne menzil ne de otonom sürüş teknolojilerinden ödün vermesi var. Öyle ki modelin performans odaklı olan Performance versiyonu dahi 514 km menzile sahip, elektrikli motorunun gücüne ise diyecek yok: 527 hp beygir gücü, 660 nm tork üretimi ve 3,7 saniyede 0-100 km hızlanma… Verimlilik odağı ile geliştirilen Long Range versiyonu ise 533 km gibi oldukça tatmin edici bir menzile sahip; ayrıca, 507 hp beygir gücü ve 493 nm tork üretimi ile performanstan ödün vermediğini de çabucak kanıtlıyor.

tesla model y

Modele olan ilginin en büyük nedeni ise şüphesiz ki otonom sürüş teknolojileri; çünkü Tesla Model Y her 3 versiyonu için de geliştirilmiş otopilot ve self-drive kabiliyetini opsiyonel olarak sunuyor ve sürücülerine birçok yarı-otonom sürüş teknolojisini deneyimleme olanağı veriyor: Otomatik şerit değiştirme, summon, otomatik park, trafik ışığı ve dur işareti kontrolü bunlardan yalnızca birkaçı.

Jaguar I-Pace

Türkiye’de satılan en iyi elektrikli araba modellerinden biri şüphesiz ki Jaguar I-Pace. Söz konusu performans ve lüks olduğunda akla ilk gelen markalardan biri olan Jaguar, bu tamamen elektrikli SUV modelinde de maharetini gösteriyor. Dünyada Yılın Otomobili, Yılın Otomobil Tasarımı ve Yılın En Çevreci Otomobili ödüllerine layık görülen I-Pace’de yok yok.

jaguar elektrikli

Model 470 km gibi iddialı bir menzil sunmasına rağmen performanstan da asla ödün vermiyor; 400 hp beygir gücü, 696 nm tork üretimi ve 0-100 km hızlanmasını yalnızca 4,8 saniyede tamamlaması ile iddiasını kanıtlıyor. Modelin bir diğer dikkat çekici özelliği ise tabii ki lüks ve konfor! Jaguar standartlarını koruyan I-Pace koltuk döşemelerinden hafızalı ısıtma sistemine, el işçiliği ile bezenmiş iç kabininden geniş baş-diz mesafesine kadar birçok detayı ile uzun yolculuklarda da konforlu bir yol arkadaşı olacağa benziyor; ayrıca, 656 litrelik devasa bagaj hacmi de cabası!

Porsche Taycan

Listemizin bir diğer iddialı elektrikli SUV modeli de Porsche imzası taşıyan tamamen elektrikli Taycan. Dinamik ve çevik görüntüsü sayesinde ilk bakışta dahi bir Porsche modeli ile karşı karşıya olduğumuzu hemen anlamamızı sağlayan Taycan, performans konusunda Türkiye’de satılan elektrikli arabaların neredeyse hepsini gölgede bırakmayı başarıyor.

Taycan, gelişmiş elektrikli aktarma organları ve modern teknolojileri ile Porche’nin onlarca yıldır sürdürdüğü üstün performans ve sürüş dinamikleri taahhüdünü elektrikli mobilitiye de taşıyor. Önde ve arkada olmak üzere çift elektrikli motora ve kesintisiz 4 tekerden çekiş sistemine sahip olan model; 750 hp beygir gücü, 1050 nm tork üretimi ve yalnızca 2,8 saniye süren 0-100 km hızlanması ile performans tutkunlarını kendine hayran bırakmayı başarıyor.

porsche taycan elektrikli

Porsche’nin mühendislik becerileri de Taycan’da elektrifikasyon ile yarışan ve modeli rakiplerinin önüne geçiren bir diğer özellik. Dinamik şasi sistemleri ile nefes kesen Porsche Taycan sürüş deneyimi, konfor ve sportiflik arasındaki mükemmel dengeyi sağlamak için sürekli olarak ayarlanan uyarlanabilir havalı süspansiyonda da kendini gösteriyor. Akü paketinin zeminin altına yerleştirilmesiyle elde edilen alçak ağırlık merkezi ise denge ve tepki kabiliyetini artırarak Taycan’ı hem performans tutkunları hem de keskin virajlarda dahi istifini bozmak istemeyen sürücüler için eşsiz bir elektrikli araba modeli haline getiriyor.

MINI Cooper SE

Yıllara meydan okuyan sevimli Mini Cooper da tamamen elektrikli versiyonu ile Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında yerini alıyor; üstelik ülkemizde satılan en uygun fiyatlı elektrikli otomobil modellerinden de biri. Orjinal ve ikonik Cooper’ın çehresini elektrikli motor teknolojileri ile birleştiren Cooper SE, sunduğu tek donanım paketi olan INSPIRED ile birçok renkli detayı da sürücüler ile birleştiriyor ve gözleri üzerine çekmeyi başarıyor.

mini cooper elektrikli

Küçük gövdesine ve sevimli silüetine rağmen 32,6 kWh batarya kapasitesine sahip olan model, yalnızca 232 km menzil sunabilse de özellikle şehir içi kullanım için ulaşılabilir fiyatlı ve dinamik bir seçenek. Ayrıca, bataryanın stratejik bir şekilde yerleştirilmesi aracın ağırlık merkezini alçaltıyor ve çok daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. 4 koltukla 211 litre bagaj hacmi sunan modelin yükleme alanı; 3 koltukla 539, 2 koltukla ise 731 litreye kadar yükseliyor. Tek motor seçeneği ile piyasaya sürülen Mini Cooper SE, 0-100 km hızlanmasını 7 saniyede tamamlaması ile de segmentinin iddialı üyelerinden olduğunu gösteriyor. Şık, zarif ve şehirli: Mini Cooper SE en iyi böyle tanımlanabilir!

Subaru Solterra

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasında Subaru’nun ilk seri üretim elektrikli modeli olan Solterra da var. Kapalı altıgen ön panjur, köşeli hatlar ve agresif çizgiler ile donatılmış olan model, ilk bakışta oldukça heybetli ve güçlü bir görünüme sahip. İç mekana baktığımızda ise elektrikli sürüş teknolojilerinin sessizliği ve geniş iç hacim birleştiğinde, özellikle yolcu kabini için konforlu bir yolculuk vadettiğini söyleyebiliriz. 

subaru solterra

Her biri 80 kW güce sahip biri önde diğeri arkada yer alan 2 adet elektrik motora sahip olan model, 160 kWh batarya kapasitesi ve 466 km menzili ile öne çıkıyor. Motorlarının düşük hızlardan, çevik bir şekilde maksimum tork üretme yeteneği sayesinde Subaru Solterra, güçlü hızlanma ve iyi bir yol tutuşu da sunabiliyor. Ayrıca, 218 ps güç ve 338 nm tork üretiminin yanı sıra 0-100 km hızlanmasını 6,9 saniyede tamamlayabiliyor. Euro NCAP sonuçları ile güvenilirliğini kanıtlayan Solterra, “güvenli çıkış uyarı” teknolojisi sayesinde geniş gövdesine rağmen şehir içinde de güvenli ve pratik bir elektrikli SUV.

Dacia Spring

Elektrikli mobilitenin ulaşılabilir olmasını bekleyen birçok sürücünün heyecanla beklediği Dacia Spring de Türkiye’de satılan elektrikli araba modelleri arasında yerini aldı. Elektrikli bir SUV modeli olan Spring, tam bir şehir otomobili. Gerek menzili gerekse performans verileri ve yetersiz güvenliği nedeni ile şehir dışı kullanım için pek önermeyeceğimiz bir model olmasına rağmen şehir içi mobilite için uygun bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

dacia spring

26,8 kWh batarya kapasitesine ile Dacia Spring, 220 km menzile sahip ve bu rakam şehir içinde 310 km’ye kadar çıkıyor. Bu menzil değerleri şehirler arası kullanım için pek yeterli olmasa da şehir içinde oldukça tatmin edici; 290 litre bagaj hacmi için de aynısını söylemek mümkün. Modelin 2021 yılında girdiği Euro NCAP değerlendirmesinden 1 yıldız alması ise güvenliği konusunda birtakım soru işaretlerine neden oluyor; öyle ki modelin yetişkin yolcu güvenliği değeri %49 iken çocuk yolcu güvenliği değeri ise %56.

Voyah Free

Türkiye’de satılan elektrikli arabalar arasındaki en iddialı modellerden biri olan Voyah Free, Çinli otomobil üreticisi DongFeng’in imzasını taşıyor. Şık ve sade elektrikli SUV Voyah Free, heybetli görüntüsünün hakkını veriyor ve hem akıllı 4 tekerden çekiş sistemi hem de güçlü elektrikli motoru ile oldukça tatmin edici bir performans sunuyor. Öyle ki model 489 hp beygir gücü ve 720 nm tork üretiminin yanı sıra 0-100 hızlanmasını yalnızca 4,4 saniyede tamamlıyor.

voyah free

Dual elektrikli motora sahip olan Voyah Free’nin menzili ise tam 630 km! Yalnızca menzili ile dahi Türkiye’deki elektrikli arabaların birçoğuna fark atan model, 560 litre bagaj hacmi ile de uzun seyahatlerde iyi bir yol arkadaşı olacağa benziyor. Sürüş keyfi ve konforunu artıran birçok modern sürüş teknolojisi de modelde standart olarak sunuluyor: Trafik sıkışıklığı asistanı, şeritten ayrılma uyarısı, sürücü yorgunluk uyarı sistemi, arka trafik uyarı sistemi ve 3 gösterge ekranını kapsayan akıllı kokpit bunlardan yalnızca birkaçı.

Leapmotor T03

Türkiye’de satılan ucuz elektrikli araba modellerinden biri olan Leapmotor T03 de uygun fiyatına rağmen özellikle şehir içinde oldukça iddialı bir otomobil. Daha öncesinde Leapmotor’u duymadıysanız hemen marka hakkında bilgi vererek başlayalım: Leapmotor, uzun yıllar yapay zeka ve elektrikli sürüş teknolojileri üzerine çalışan Çinli mühendis Zhu Jiangming tarafından 2015 yılında kurulan bir otomotiv firması. Şu an Türkiye’de yalnızca T03 modeli satılsa da C11 ve C01 modelleri de yakında zamanda Türkiyeli sürücüler ile buluşacak; yani bu sevimli şehir otomobilinin yanı sıra Leapmotor imzası taşıyan bir SUV ve sedan ile de tanışacağız.

leapmotor t03

41,3 kWh batarya kapasitesine sahip olan T03, 417 km menzili ile bir şehir otomobiline kıyasla oldukça tatmin edici; ayrıca, ekonomik sürüş modu sayesinde bu rakamı şehir içi kullanımda artırmak da mümkün. Şehir içinde sunduğu avantajların arasında kısa dönüş yarı çapı, disk fren sistemi, high plus araç stabilite sistemi, park asistanı gibi park kolaylığı ve yüksek manevra kabiliyeti sağlayan özellikler de var. Leapmotor T03’ü çekici kılan bir diğer detay ise şüphesiz ki tasarımı: Oldukça sevimli bir silüete sahip olan T03’ün sürücü kabini için de birçok renk kombinasyonu opsiyonel olarak sunuluyor ve rakipleri arasından en fazla kişiselleştirme imkanına sahip model olması sayesinde hızlıca sıyrılıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de satılan en ucuz elektrikli araba modelleri neler?

En ucuz elektrikli araba modelleri: Leapmotor T03, Fiat 500e, Dacia Spring, Renault Zoe E-Tech, Citroen E-C4, Opel Corsa-e, Mini Cooper SE, Hyundai Kona ve Citroen Ami.

Türkiye’de satılan en hızlı elektrikli araba modelleri neler?

En hızlı elektrikli araba modelleri: Tesla Model Y, Voyah Free, Audi e-tron GT ve Porsche Taycan.

Türkiye’de satılan en lüks elektrikli araba modelleri neler?

En lüks elektrikli araba modelleri: Audi e-tron GT, BMW i7, Porsche Taycan, Mercedes-Benz EQS, Jaguar I-Pace ve BMW iX.

Türkiye’de satılan en güvenli elektrikli araba modelleri neler?

Türkiye’nin en güvenli elektrikli araba modellerinin başında Volvo’nun dahi “Volvo’nun şimdiye kadar ulaştığı en yüksek güvenlik düzeyine sahiptir.” sözleriyle tanıttığı EX90 var.

Türkiye’de kaç tane elektrikli araba var?

2023 yılının son aylarında Türkiye’de satılan elektrikli araba modellerinin sayısı 50’nin üzerinde!

Hangi markaların elektrikli arabaları var?

Türkiye’de elektrikli modelleri satılan markalar: BMW, Mercedes-Benz, Renault, Citroen, Audi, Hyundai, Opel, Volvo, Kia, Ford, MG, Peugeot, Fiat, Tesla, Jaguar, Porsche, Subaru, Mini, Dacia, Voyah ve Leapmotor.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.