İçerik
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi araç hareketlerini izlemek ve yönetmek amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Bu sistem güvenlik, trafik yönetimi ve yakıt takibi gibi alanlarda önemli bir rol oynarken, yakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu yazımızda Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, sağladığı faydaları ve tüm merak edilenleri detaylıca ele alacağız. Hazırsanız başlayalım!
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile İlgili Merak Edilenler
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara aracın plaka bilgilerinin elle girilmesini engelleyerek bu bilgilerin otomatik bir şekilde aktarılmasını sağlar. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği, akaryakıt sektöründe rekabetin eşit bir şekilde sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Ekim 2023 tarihinde 32330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu düzenlemeyle birlikte:
- Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması zorunlu hale getirilmiştir.
- Akaryakıt pompalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı takılması gerekmektedir.
- Kiralama ile elde edilen ya da işletmeye dahil olan ve iş amacıyla kullanılan araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi takılması zorunluluğu getirilmiştir.
Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için araçların yakıt depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi adı verilen cihazlar yerleştirilir. Akaryakıt pompalarına ise Taşıt Tanıma Okuyucuları takılır. Bu sistem, pompalara bağlanan ödeme kaydedici cihazlar sayesinde aracın plaka bilgilerini elle girmeyi engelleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlar. Böylece UTTS ile birlikte elle plaka girişi sona ermiş olur ve akaryakıt tüketimi dijital ortamda izlenebilir bir hale gelir.
İkinci el otomatik vites bir araba arıyorsanız Carvak’taki yüzlerce model arasından dilediğiniz aracı seçebilir, hemen yola çıkabilirsiniz!
Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Araçların kimlik bilgilerini otomatik olarak tanıyan ve kaydeden gelişmiş bir teknoloji olan UTTS, usulsüz akaryakıt satışlarının önüne geçerek daha güvenli bir işlem süreci sağlar. Ayrıca bu tarz otomatik sistemler insan hatalarını en aza indirir ve daha doğru veriler elde edilmesini sağlar. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi avantajları arasında şunlar öne çıkar:
- Kayıtlı plakalar üstünden araçlara doğru miktarda yakıt güvenle temin edilir.
- Yüzlerce akaryakıt istasyonu yerine tek bir ödeme noktası ile tüm işlemler gerçekleştirilir ve tüketim raporları tek merkezden alınır.
- 81 ilde geniş istasyon ağı ile güvenilir ve kesintisiz hizmet sunulur.
- Özel anlaşmalarla avantajlı akaryakıt kullanımı mümkün hale gelir.
- Tüm yakıt alımları tek bir fatura altında toplanarak maliyet yönetimi ve operasyonel süreçler kolaylaştırılır.
- Son teknoloji ürünü cihazlar sayesinde %5’e kadar yakıt tasarrufu sağlanabilir.
- Hızlı ve kullanıcı dostu online yakıt sistemi ile esnek filo yönetimi, anlık yakıt tüketimi takibi, filo gruplama ve limitlendirme yapılabilir.
- Filo yönetimi ve alışveriş süresinde her aşamada zaman tasarrufu sağlanır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nereden alınır?
Öncelikle Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kayıt olunur. Araç sahipleri UTTS donanım montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye iletir. Darphane’nin yetkilendirdiği montaj firmaları UTTS donanımlarını araçlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kimleri kapsıyor?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi; akaryakıt dağıtım firmaları, akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri, yetkili taşıt ve istasyon montaj firmaları, UTTS işletmecisi, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz üreticileri ve yükümlü araç sahiplerini kapsamaktadır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu?
UTTS, kiralama ile elde edilen veya işletmeye dahil edilen ve iş amaçlı kullanılan araçlar için akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi adına zorunlu tutulmuştur. Bununla birlikte zorunluluk kapsamında olmayan araçlara da isteğe bağlı olarak UTTS taktırabilir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ertelendi mi?
UTTS geçişi için son tarih 31.12.2024’dür.
Sürücüler arasında popüler olan hatchback modelleri ve özelliklerini merak mı ediyorsunuz? O halde, “2024 Yılının En Çok Tercih Edilen Hatchback Modelleri” yazımız tam size göre.