İçerik
Araç muayenesi, yol güvenliği ve çevre standartlarını sağlamak adına hayati bir rol oynamaktadır. Binek otomobillerden ticari kamyonlara kadar her araç, kanunen düzenli olarak muayeneden geçmek zorundadır. Ancak bazı sürücüler bu sorumluluğu ya unutmakta ya da bilinçli olarak ihmal etmektedir. Geçerli bir muayene belgesi olmadan araç kullanmak, hem cebinizi hem de sürüş haklarınızı etkileyen kritik cezalara neden olabilir. Bu yazımızda, 2024 yılı muayenesiz araç cezasını ve bu düzenlemelere uymanın önemini ele alacağız.
Araç Muayenesi Nedir?
Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların gerekli güvenlik ve çevre standartlarını karşıladığından emin olmayı amaçlayan bir işlemdir. TÜVTÜRK muayenesi olarak da bilinen araç muayenesi, araçların yola elverişliliğini kontrol eden zorunlu bir süreçtir. Muayene sırasında uzmanlar; frenler, ışıklar, emisyonlar ve genel yapısal bütünlük gibi aracın çeşitli yönlerini değerlendirir. Araç muayenesinde kontrol edilen noktalar şu şekildedir:
- Araç ruhsatı
- Aracın tanımı
- Fren sistemleri
- Direksiyon ve direksiyon sistemleri
- Süspansiyon sistemleri
- Lastikler
- Egzoz ve susturucular
- Yakıt tankı ve boruları
- Şasi ve şasi bağlantısı
- Görüş koşulları
- Aydınlatma sistemleri
- Zorunlu ekipmanlar
- Ses seviyesi kontrolü
- Bagaj içi kontrolleri (takozlar, yangın söndürücü, ilk yardım çantası, reflektör kontrolü vb.)
Hangi Durumlarda Araç Muayeneden Geçmez?
1. Araç muayenesi sırasında ruhsatta belirtilen bilgiler ile araç üzerindeki teçhizatın uyumlu olmaması, muayeneden geçmesine engel olur. Aynı şekilde ön ve arka plakanın okunmayacak kadar silik olması muayene sürecini olumsuz etkiler. Motor ve şase numaralarının, tip etiketinin okunmaması da muayene esnasında sorun yaratır.
2. Fren sistemlerinde; yağ kaçakları, tutmama problemi, hortumlarda aşınma veya şişme gibi sorunlar ya da şasi bilgilerinin ABS sistemiyle uyumsuzluğu, aracın muayeneden geçmesine engel olur. Direksiyon sisteminde mevcut olan bağlantı hataları veya arızalar da benzer şekilde muayeneden geçişi zorlaştırır.
3. Araç camlarının eksik olması, ön camın TÜVTÜRK’ün belirlediği standartlara uygun olmaması, sileceklerin veya su püskürtme sistemlerinin arızalı olması, aracın muayeneden geçmesine engel olabilecek etkenler arasındadır. Aydınlatma sistemlerinde özellikle far, stop lambaları ve sinyal lambalarında yaşanacak herhangi bir sorun muayene sürecini olumsuz etkileyebilir.
4. Aracın belirli emisyon standartlarını karşılamaması, araç emisyon testinde başarısız olacağı anlamına gelir ve bu durum muayeneden geçişi engeller. Ayrıca araç lastiklerinin yol koşullarına uygun olmaması ve lastiklerin kullanım ömrünü tamamlamış olması, trafik güvenliğini riske atacağı için aracın muayeneden geçmesine engel olur.
5. Araçta bulundurulması zorunlu olan; yangın söndürücü ve üçgen reflektörler gibi ekipmanların eksikliği de muayeneden geçişi engeller. Egzoz sisteminden çıkan yüksek ses ve bu durumun gürültü yönetmeliklerine aykırı olması halinde de araç muayeneden geçemez.
Muayenesiz Araç Cezası 2024
Muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar? Bu, tüm araç sahiplerinin merak ettiği sorulardan biridir. Yapılan güncellemeler ile birlikte 2024 yılında muayenesiz araç kullanma cezası 1.507 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza her sene belirli kriterlere göre değişmektedir. Carvak’ın muayene öncesi kontrol hizmetinden faydalanın, araç muayenesinden sorunsuzca geçin.
Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?
Muayenesiz bir şekilde araç kullandıysanız cezayı mutlaka ödemeniz gerekir. Aksi durumda cezanız katlanır, cezanın daha fazlasını ödemek durumda kalır ve trafiğe çıkamazsınız. Muayenesiz araç kullanma cezası ödeme işlemleri için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Trafik cezalarınızı internet bankacılığı üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Diğer yandan PTT şubelerine giderek muayenesiz araç cezasını ödeyebilirsiniz. Son olarak ise e-Devlet üzerinden şifreniz ile giriş yaparak ödeme işleminizi sorunsuzca halledebilirsiniz.
Muayenesiz Araç Kullanma Cezası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Muayenesiz Araç Satılabilir mi?
Muayenesiz araçlar TÜVTÜRK’e göre fenni araçlar listesine girer. Bu nedenle muayenesiz aracın satışı yapılamaz.
Muayenesiz Araç Trafiğe Çıkabilir mi?
Muayenesiz araçla trafiğe çıkılması halinde araç sahibine idari para cezası verilir. Aracın muayenesinin yaptırılması için verilen süre ve şartlar yerine getirilmezse araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.
Muayenesiz Araç Yakalanırsa Ne Olur?
Muayenesiz araç yakalanırsa para cezası uygulanır ve 7 gün içerisinde muayene götürülmesi gerekir. Bu süre içerisinde muayeneye götürülmez ve tespit edilirse, araç bağlanır ve çekiciyle muayeneye götürülür.
Muayenesiz Araç 1. Kez Yakalanırsa Cezası Ne Olur?
Muayenesiz araç 1. kez yakalanırsa cezası 1.507 TL’dir. Tekrar eden durumlarda ise çekici masrafı, araca el konulması gibi çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Muayenesiz Araç Bağlanır mı?
Muayenesiz araç tespit edildiğinde cezai işlem uygulanır. Eğer 7 gün içerisinde trafik muayenesi yaptırılmamış ve ceza ödenmemişse, trafik ekipleri tarafından fark edildiğinde araç trafikten men edilir ve bağlanır.
Trafik cezalarıyla ilgili daha detaylı bir içerik arıyorsanız, “2024 Trafik Ceza Rehberi” başlıklı yazımız tam size göre!