Anasayfa » Araba101 » A Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

A Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

1,1B 5 dakika okuma

A segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 1. segment. “Mini cars”, “supermini” ya da “mini city cars” olarak da karşımıza çıkan A segmenti araçlar, küçük boyutları ve şehir içinde sağladıkları ulaşım/park kolaylıkları ile biliniyor. Ancak, SUV ve geniş araçlara olan rağbet A segmenti modellerini de etkiliyor ve artık, segmentin karakteri de değişiyor. Yine de A segmenti modeller hâlâ özellikle şehir içi mobilite için ekonomik ve uygun fiyatlı modeller arayanların başlıca tercihlerinden. Peki, A segmenti araçların özellikleri ve avantajları, dezavantajları neler? Hazırsanız, en iyi A segment modelleri mercek altına alalım ve öne çıkan özelliklerini birlikte keşfedelim!

a segment araba özellikleri

A Segment Araçların Özellikleri

  • A segment araçlar esasında 2.7 metre altında uzunluğa sahip küçük araba modellerini kapsar; ancak, günümüzde bu rakam 3.7 metre sınırına kadar dayanmış durumda.
  • Hem küçük boyutları ve dar dönüş çapları hem de park kolaylıkları nedeniyle şehir içi kullanımda avantajlı modellerdir.
  • Geleneksel gövde tipleri hatchback’tir; ancak, günümüzde crossover gövde tipine sahip A segmenti araçlar da mevcut.
  • Küçük boyutları nedeniyle genellikle gençler, küçük aileler ve şehir içinde ekonomik mobilite çözümleri arayan sürücüleri hedeflerler.
  • Bagaj boyutları ve baş-diz mesafesi en kısıtlı olan segment, A segmentidir.
  • Motor hacimleri de şehir içi kullanım odağı ile geliştirilir ve genellikle 1.0 litre ve altında silindir hacmine sahiplerdir.
  • Birçok noktada sadelikleri ile öne çıksalar da sürüş teknolojileri ve bilgi-eğlence sistemleri konusunda geniş seçeneklere de sahiplerdir.
  • Ağırlıkları ve motor hacimleri küçük olduğu için yakıt tüketimleri de düşüktür ve daha erişilebilir fiyatlara sahiptirler.

En İyi A Segment Araba Modelleri

ModelBeygir gücüAzami hızAzami torkOrtalama yakıt tüketimiBagaj hacmiUzunluk
Hyundai i10 1.0 MPI Jump AMT (2023)67 hp156 km/h96 nm5,6 l252 l3670 mm
Fiat 500 1.0 Cult (2021)70 hp167 km/h92 nm3,9 l185 l3571 mm
Fiat Panda 0.9 Cross 4×4 (2021)85 hp164 km/h145 nm5,1 l225 l3705 mm
Kia Picanto 1.0L DPI (2023)67 hp160 km/h96 nm5,5 l255 l3595 mm
En iyi A segmenti araçlar

Hyundai i10

Ülkemizde A segmenti araçlar pek rağbet görmese de Hyundai i10 için bu durum geçerli değil; çünkü şirin mi şirin ve şehirli bu araç, özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde görmeye alışık olduğumuz modellerden. Jump, Style, Team, Star, Elite ve Go Special donanım paketleri ve 5 ileri manuel, 4 ya da 5 ileri otomatik şanzıman seçeneklerine sahip olan model, A segmenti araçlar arasında en geniş hedef kitleye sahip olan modellerden biri. Sınıfının en büyük modellerinden de biri olan Hyundai i10, yine de şehir içinde oldukça kıvrak bir model; üstelik A segmenti araçlar arasında güvenilirlik konusunda en iddialı olanlardan. 

hyundai i10

A segmenti araba modellerinde aranan yakıt ekonomisi maalesef Hyundai i10 için geçerli değil. Ortalama yakıt tüketimi 5,6 litre olsa da şehir içi yakıt tüketimi 8 litrenin üzerinde seyrediyor. A segmentinde yer alan ve oldukça hafif olan bu modelin ömrünün şehir trafiğinde geçeceği düşünülürse, yakıt tüketimi verilerinin ciddi bir dezavantaj olduğunu söylememiz gerek. Ancak, yakıt cimrisi olmasa da hem şehir içi kullanımda yeterli olacak motor ve çekiş gücü hem de şehir trafiğinde büyük bir avantaja dönüşecek çevikliğe sahip; üstelik 252 litrelik bagaj hacmi ve iç kabininin kullanım genişliği ile sınıfının en iddialılarından.

Fiat 500

En iyi A segmenti araçlar listemizin ikinci üyesi bir İtalyan klasiği. Evet, yanlış okumadınız; kişiselleştirilebilir, renkli ve modern görünümü ile oldukça eğlenceli bir model olan Fiat 500, 60 yılı aşkın süredir yollarda. Üstelik segmentinin satış grafiği en stabil olan üyesi. Fiat 500’ü rakiplerinin bir adım önüne taşıyan en önemli unsur şüphesiz ki 2. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da esen şehir otomobili rüzgarına zarifçe göz kırpan keyifli tasarımı. Cabrio çizgileri, yuvarlak hatları, ikonik farları ve rengarenk gövdesi ile Fiat 500 kendi hayran kitlesine sahip olan bir klasik. Ancak, modeli 60 yılı aşkın süredir hayatımızda tutan yalnızca görüntüsü değil; günümüz sürüş teknolojileri ve bilgi-eğlence sistemlerini de hızla adapte edebilmesi.

fiat 500

Stil, teknoloji ve konfor paketleri ile sahip olabileceğiniz Fiat 500’lerde 7 inçlik gösterge paneli ve dokunmatik ekran, yokuş kalkış desteği, park asistanı, hız sabitleyici vb. B segment araçlarda bile olmayan birçok opsiyon mevcut. Üstelik günümüz elektrikli araç yarışından da geri kalmıyor ve hibrit motor seçeneği ile segmentinin en güçlü ve ekonomik modellerinden biri olmaya devam ediyor. Eğer siz de kompakt, stil sahibi ve ekonomik bir kent otomobili arayışındaysanız, Fiat 500 ve 500C’ye mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederiz.

Fiat Panda Cross

Panda ailesi hem hatchback hem de crossover seçenekleri ile artık ülkemizde oldukça bilinen ve sevilen modeller arasında. Özellikle sıfır araç fiyatları giderek yükselirken, Fiat Panda gibi A segmenti araçlar arasında sayılmasına rağmen yeterli alana sahip olan, erişilebilir fiyatlı ve ekonomik şehir otomobilleri ön plana çıkıyor. Bu otomobiller arasında ise City, Urban ve Cross Plus seçenekleri ile sunulan ve hibrit motor seçeneği de bulunan Panda oldukça popüler. 

fiat panda cross

Panda Cross, 85 hp beygir gücü, 145 nm tork üretimi ve 4×4 çekiş sistemi ile A segmenti araçlar arasında da oldukça iddialı bir model. Şehir içi kullanım için oldukça yeterli bir performans sergiliyor ve hem 4×4 çekiş sistemi hem de yokuş kalkış desteği opsiyonu sayesinde B segment modellerle yarışır performanslara ulaşabiliyor. Boyut olarak ise segmentinin en heybetlisi olsa da bagaj alanı konusunda pek iddialı olduğu söylenemez.

Kia Picanto

En iyi A segmenti araçlar listemizin son üyesi Koreli otomotiv üreticisi Kia’nın şehir otomobili Picanto. Satışa ilk çıktığı yıllar olan 2000’lerin başında güvenlik ve malzeme kalitesi konusunda sınıfta kalan ve beklenen çıkışı yakalayamayan model, yeni haliyle segmentinin en iddialı modellerinden biri olmayı başarıyor. Bu nedenle, eğer siz de yeni Picanto’yu denemeyenlerdenseniz, ona yeni bir şans vermenizi tavsiye ederiz. Euro NCAP testlerinden aldığı düşük puanlar ile soru işaretlerine sebep olan model, 2017 yılında girdiği testlerden yetişkin yolcu güvenliğinden %87, çocuk yolcu güvenliğinden ise %67 alarak, segmentinin üzerinde değerler elde etti.

kia picanto

Picanto’nun gelişimi modelin iç kabinine de yansımış durumda; yeni haliyle Picanto 3 kişilik bir aile için yeterli alanı ve konforu sunmasının yanı sıra konsol yerleşimi ile de şehir içi yolculuklarda oldukça pratik. 1.0L DPI ve 1.2L DPI benzinli motor seçeneklerine sahip olan modelin beygir gücü ve tork üretimi rakiplerinden geride olsa da trafikte ve dar şehir yollarında oldukça yeterli bir performansa sahip; tabii ki yüksek hızlarda B segmenti modeller kadar iddialı değil ve virajlarda önden kayma-savrulma gibi sorunları baki. Yine de sert süspansiyonları ve minik gövdesi ile özellikle araç kullanmaya yeni başlayanlar için şehir içinde tercih edilebilecek en iyi modellerden biri. 

A segment araçların özelliklerini ve en iyi A segment araba modellerini incelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Ancak, belirtmek isteriz ki listemizde ilk 4’e girememiş olsalar dahi segmentin Citroen C1, Peugeot 108, Smart ForTwo ve Chevrolet Spark gibi iddialı modelleri de mevcut. Yine de araç kullanmaya yeni başladıysanız ya da ekonomik bir çözüm ararken performanstan da olabildiği kadar az ödün vermek istiyorsanız, seçiminizi bu 4 modelden yana yapmanızı tavsiye ederiz.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.