Anasayfa » Araba101 » B Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

B Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

5,2B 9 dakika okuma

B segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 2. segment. “Small cars”, “sub-compact cars” ya da “supermini” gibi isimlerle de anılan B segment araçlar, Avrupa’da en çok satan 1, ülkemizde ise 2. segment. Kompakt boyutları, yakıt verimliliği ve manevra kabiliyeti gibi özellikleri B segment araçların özellikle şehir yaşamında sıklıkla tercih edilmesine neden oluyor. Ayrıca, cep yakmayan fiyatlarla mobilite ihtiyaçlarını karşılayacak optimal modeller arayanlar için de ilk tercihlerden biri B segment araçlar. Ancak, tabii ki B segment araçların avantajları bu kadarla da sınırlı değil. Gelin, en çok satan B segment araçlar listesini, özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim!

b segment özellikleri

B Segment Araçların Özellikleri

  • B segmenti araçlar, 3.7-4.2 metre arasında değişen uzunlukları ile görece küçük otomobiller arasında.
  • Küçük boyutları nedeniyle, dar şehir sokaklarında ve park yerlerinde kolay manevra yapmaya uygunlar.
  • Genellikle hatchback gövde tipinde üretilseler de B segmenti araçlar içinde sayılan cabrio, coupe hatta SUV modelleri de mevcut.
  • Boyut olarak C segment araçlara benzeseler de bagaj hacimleri kısıtlı; ancak, birçok B segmenti araç modelinin arka koltukları yatırılarak ekstra bagaj alanı yaratılabilir.
  • B segment araçlar genellikle uygun fiyatlı otomobil arayanları hedefleyerek üretiliyor; bu nedenle, otomobil üreticileri yakıt verimliliği konusuna da daha fazla önem veriyor ve B segment araçlar yakıt cimrilikleri ile öne çıkıyor.
  • Hem performans hem de yakıt tüketimi konusunda optimal değerlerde tutulmaya çalışılan B segmenti araçlar, nispeten küçük motorlara sahipler.

Kısacası, hem performans söz konusu olduğunda sınıfta kalmayacak, günlük ihtiyaçları karşılayabilecek hem de ulaşılabilir fiyatlı bir otomobil arayanlar için B segmenti araçlar biçilmiş kaftan. Öne çıkmalarını sağlayan en önemli özellik ise şehir içi ulaşımda oldukça avantajlı olmaları. Küçük boyutları nedeniyle hem manevra kabiliyetleri yüksek ve park sorunları yok hem de yakıt tüketimi konusunda oldukça iddialılar. Ancak, eğer kalabalık bir aileyseniz ya da yüksek performanslı bir model istiyorsanız, tercihinizi C ya da D segment araç modellerinden yana yapmanızı tavsiye ederiz.

En İyi B Segment Araba Modelleri

ModelBeygir gücüAzami hızAzami torkOrtalama yakıt tüketimiBagaj hacmiUzunluk
Renault Clio 1.0 TCe X-Tronic (2023)90 hp175 km/h142 nm5.0 l391 l4050 mm
Ford Fiesta 1.0 Titanium AT (2020)100 hp180 km/h170 nm5.2 l292 l4040 mm
Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline DSG (2021)95 hp187 km/h175 nm4.6 l351 l4053 mm
Audi A1 Sportback 1.6 TDI S tronic Sport (2017)116 hp200 km/h250 nm4.0 l270 l3954 mm
En iyi B segment araçlar
ModelBeygir gücüAzami hızAzami torkMenzilBagaj hacmiUzunluk
Opel Corsa-e 50 kWh (2021)136 hp150 km/h260 nm350 km267 l4060 mm
Mini Cooper SE (2023)184 hp150 km/h270 nm234 km211 l3850 mm
Peugeot e-208 115 kW (2023)156 hp150 km/h260 nm400 km311 l4055 mm
Renault ZOE E-Tech 100 kW (2023)135 hp140 km/h245 nm386 km338 l4087 mm
En iyi elektrikli B segment araçlar

Renault Clio

B segmenti araçlar listemizin ilk üyesi Fransız otomotiv devi Renault’dan: Clio! Segmentinin önde gelen modellerinden olan Clio, aynı zamanda ülkemizde “en çok satan hatchback” unvanının da sahibi. Clio’nun B segment araçlar içinde öne çıkmasını sağlayan özelliklerinin başında ise geniş motor seçenekleri ve gelişmiş bilgi-eğlence sistemleri geliyor. Renault, Clio’nun kaputunun altında 72-130 hp beygir gücü arasında değişen birçok farklı motor seçeneğine yer veriyor ve bu haliyle, çok daha geniş bir sürücü kitlesine ve bütçeye hitap edebiliyor.

renault clio

Ayrıca model, Smart Cockpit teknolojisi ile sürüş konforu ve teknoloji konusunda segment sınırlarını da zorluyor; öyle ki daha üst segment araçlarda gördüğümüz 7-10 inç büyüklüğündeki TFT ekran, 9.3 inç büyüklüğünde multimedya ekranı gibi teknolojiler Clio’da mevcut. Model genel anlamıyla şehir içi kullanımda birçok kolaylık sağlasa ve fiyat-performans konusunda sınıfının önde gelen modellerinden olsa da özellikle yüksek hızlarda sarsılma ve virajlarda savrulma gibi dezavantajları da yok değil.

Ford Fiesta

“B segmenti araçlar” denince akla ilk gelen modellerden biri de Ford Fiesta. 1976’tan beri üretilen ve oldukça sevilen bu model, sınıfının en iyileri arasında sayılıyor. Rakipleri arasından hızla sıyrılmasına neden olan özelliklerinin başında ise çevikliği ve sürüş konforu geliyor. Fiesta boyut olarak, segment ortalamasının üzerinde olmasına rağmen şehir içi sürüşte aranan çeviklik ve dinamizm Fiesta’nın olmazsa olmazlarından. Son yıllarda tasarım olarak da dinamizm vurgusunun öne çıkarıldığı modelde yuvarlak hatlar hakim olsa da sert çizgiler ve kaput tasarımı sayesinde genç ve çevik görünüm her geçen gün artıyor.

ford fiesta

Fiesta’nın yaygın tercih sebeplerinden bir diğeri ise konfor. Sessiz ve sarsıntısız bir sürüş vaad eden model, eleştiri noktalarından biri olan baş ve diz mesafesi konusunda kendini geliştirerek, yolcu konforunu da arttırmış durumda. Ancak, maalesef süspansiyonlarının nispeten sert olması, sürüş konforu konusundaki iddiasını gölgelemiyor değil; yine de bu durum, segmentteki birçok rakibine kıyasla güvenilir, dayanıklı ve çevik bir model olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Volkswagen Polo

En iyi B segmenti araçlar listemize Alman kalitesini taşıyan üyemiz: Volkswagen Polo. Markanın 1975’ten beri ürettiği Polo hem B segmenti hem de hatchback araçlar içinde en çok satan modellerden biri. Üstelik kompakt boyutları, VW kalitesini yansıtan dayanıklılığı ve konforlu sürüş deneyimi sayesinde oldukça avantajlı bir şehir aracı olarak karşımıza çıkıyor. 3 silindirli 2 farklı motor seçeneğiyle sunulan modelin 1.0 MPI motoru 80 hp beygir gücü ve 93 nm tork üretiyor; turboşarjlı direkt enjeksiyonlu 1.0 TSI motoru ise 95 hp beygir gücü ve 175 nm tork üretimine sahip. B segment araçlar arasında rekabet giderek kızışırken Polo’nun teknik özellikleri size yetersiz gelebilir; ancak, Life ve Style donanım paketlerinde sunulan 7 ileri DSG şanzıman tercih edildiğinde Polo hem performans hem de sürüş keyfi olarak birçok rakibini geride bırakıyor.

volkswagen polo

2021 yılından itibaren Volkswagen, modeli daha teknolojik hale getirmek için de ciddi adımlar atıyor ve Polo’yu segmentinin en teknolojik üyeleri arasına taşıyor. 10,25 inçlik dijital gösterge paneli, 6,5/9,2 inç boyutlarındaki bilgi-eğlence sistemi ile Polo, üst segmentlerden alışık olduğumuz birçok özelliği de sunabiliyor. Sürüş destek teknolojileri konusunda da segmentinin en iddialı üyelerinden olan Polo’da yarı otonom sürüş asistanı, park asistanı, kör nokta uyarı sistemi, adaptif hız sabitleyici gibi teknolojiler de opsiyonel olarak sunuluyor. Eğer siz de uygun fiyatlı ve bütçe dostu bir otomobil sahibi olmak istiyor ama sürüş teknolojilerinden ve kaliteden de ödün vermek istemiyorsanız, Polo’ya mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Audi A1 Sportback

B segmenti araçlar listemizin diğer Alman üyesi de Audi A1 Sportback. Audi’nin hatchback modeli A1’in halefi olan model 2018’den beri hayatımızda ve listemizin en iddialı üyelerinden biri. Volkswagen Polo platformu üzerine inşa edilen bir model olan A1 Sportback, kapıları açılır açılmaz sürücüleri Audi’nin lüks ve kaliteli malzemeleri ile karşı karşıya getiriyor. Bu yönüyle Audi A1’in işçilik ve malzeme kalitesi olarak segment standartlarının üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, boyutları segmentinde birçok iddialı otomobille neredeyse aynı olsa da daha ferah ve rahat bir iç kabine sahip ve 270 litrelik bagaj hacmiyle de segment ortalamasını tutturuyor.

audi a1 sportback

Dizel ve benzinli motor seçenekleri ile sunulan modelde TDI ve TFSI motor seçeneklerinin yanı sıra 7 ileri S tronic çift kavramalı şanzımanla vites süreleri kısalıyor ve segmentinin üzerinde bir sürüş deneyimi sunuyor; ancak, TDI motor gürültüsü maalesef baki. Yine de 2021 model 40 TFSI S tronic (2021) versiyonunun güç ve hız konusunda segmentinde rakibi yok gibi.

Opel Corsa-e

Her modelinin elektrikli versiyonunu da sunmayı ve tamamen elektrikli araç üretimine yönelmeyi hedefleyen Opel, artık ülkemizde oldukça sevilen hatchback modellerinden biri olan Corsa’nın da tamamen elektrikli modelini sunuyor. Türkiye’de 2022 yılının sonunda satılmaya başlanan model, özellikle zarif ve dinamik tasarımı ile dikkat çekiyor. Karoseri coupe gövde tipini andıran ve oldukça genç bir görünüme sahip olan modelin iç kabini de deri görünümünün hakim olduğu sade ve kaliteli bir tasarıma sahip.

opel corsa elektrikli

350 km’ye kadar menzil sunan model, tüm şarj tiplerini destekliyor ve 30 dk’da %80’e kadar şarj oluyor; üstelik modelin sahip olduğu 3 sürüş modundan biri olan “eco mod” ile menzil 370 km’ye kadar çıkabiliyor. Modelin sunduğu diğer sürüş modları ise “spor” ve “normal” modlar. Normal mod, performans ve verimlilik dengesi kurmaya odaklanırken, spor mod dinamik bir sürüş için güç çıkışı ve hızlanmayı optimize ediyor. 136 hp beygir gücü ve 260 nm tork gücüne sahip olan Opel Corsa-e’nin elektrikli motoru, özellikle spor mod ile segmentindeki içten yanmalı motora sahip modelleri kolaylıkla gölgede bırakıyor. Ancak listemizdeki diğer elektrikli B segment araçlarda olduğu gibi Opel Corsa-e’de de maksimum hız 150 km/h ile sınırlandırılmış durumda.

Mini Cooper SE

İkonik tasarımı ve şık görünümü ile oldukça sevilen Mini Cooper da elektrikli versiyonu ile B segmenti araçlar arasında en iyilerden biri. BMW bünyesinde büyüyen Mini, tamamen elektrikli Cooper SE modeli ile özellikle araba kullanmaya yeni başlayanlar için çok uygun bir seçenek. Sürüş konforunu düşürmeyen sert süspansiyonları, sert sürüş deneyimi, yüksek yol tutuşu, kompakt boyutları ve araba kullanmayı ciddi anlamda kolaylaştıran direksiyon kontrolleri sayesinde model, başlangıç için tercih edilebilecek en iyi B segmenti araçların başında geliyor.

elektrikli mini cooper

Elektrikli motoru performans konusunda da segmentteki rakiplerinden geri kalmıyor ve 184 hp beygir gücü ve 270 nm tork üretimi ile çıtayı zorluyor. 0-100 km hızlanmasını ise 7.3 saniyede tamamlıyor ve elektrikli motorunun hakkını veriyor. Ancak, söz konusu menzil olduğunda özellikle uzun yolda kullanımı pek mümkün durmuyor; çünkü modelin menzili yalnızca 234 km ve hem segmentindeki diğer elektrikli otomobillerin hem de elektrikli araçların ortalama menzilinin altında bir performansa sahip. Elektrikli araçlarda batarya kapasitesinin her sene belirli oranda azaldığı da düşünülürse, Mini Cooper şehir içi kullanım için en uygun ve şık seçeneklerden biri olsa da uzun yolculuklarda sınıfta kalacak gibi.

Peugeot e-208

2023 yılında yenilenmiş hali ile yollara çıkan Peugeot e-208 segmentinin en iyi elektrikli araçlarından biri; öyle ki geçtiğimiz yıl Avrupa’da segmentinin en çok satan elektrikli aracı iken, Fransa’da tüm elektrikli otomobiller arasında en fazla satış rakamına ulaşan model Peugeot e-208’di. Modelin rakipleri arasından sıyrılmasını sağlayan özelliklerinin başında ise hem uzun menzili hem de performans konusundaki başarısı geliyor. Yeni Peugeot e-208 tam 400 km menzili ile yalnızca segmentindeki rakiplerini değil; üst segmentlerdeki elektrikli modelleri de geride bırakıyor. Üstelik eko, normal ve spor modlarına sahip olan model, eko modunda menzilinin sınırlarını zorluyor. Ayrıca Brake yani fren modu da bulunan model, gaz pedalı serbest bırakıldığında devreye giren enerji geri kazanımının seviyesini artırıyor.

elektrikli peugeot 208

Peugeot e-208’in 156 hp beygir gücü ve 260 nm tork üretimi de segmentindeki iddiasını arttıran özellikleri arasında. Boyut olarak segment standartlarında kalsa da hem 311 litrelik yüksek bir bagaj hacmi sunuyor hem de hafif yapısı ve spor modu sayesinde, şehir içinde oldukça çevik bir sürüş deneyimi vaad ediyor. Siz de bütçenizin sınırlarını zorlamayacak, uygun fiyatlı, yüksek menzilli ve dinamik bir model arayışındaysanız, Peugeot e-208’e mutlaka göz atmalısınız.

Renault Zoe E-Tech

Renault Zoe, özellikle tek parçalı gövde ve yuvarlak hatları sevenler için oldukça şirin bir şehir otomobili olmasıyla öne çıkıyordu; ancak, makyajlanmış yeni versiyonunda biraz daha keskin hatları da barındıran Zoe E-Tech’in çok daha geniş bir kitleye hitap ettiğini söylemek mümkün. Bu nedenle, eğer siz de Renault Zoe dendiğinde tasarım konusunda tereddüt edenlerdenseniz, çok daha modern olan bu yeni tasarımına da bakmanızı tavsiye ederiz.

elektrikli renault zoe

Performans konusunda da kendini oldukça geliştiren model, segment standartlarını da yakalamış durumda; 100 kW elektrikli motoru ile 135 hp beygir gücü ve 245 nm tork üretimine sahip. Yol tutuşu ve sürüş konforu konusunda ise tabii ki iddiasını sürdürüyor. Oldukça çevik bir model olan Zoe E-Tech, elektrikli motoru ile bu iddiasını bir adım daha öteye taşıyor ve sürücülerine şehir içinde ciddi avantajlar sunuyor. Yol tutuşu ve sessiz sürüş konusunda güvenebileceğiniz model, 4087 mm boyu ve 338 litrelik bagajı ile B segmenti araçlar arasında öne çıkıyor.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.