Anasayfa » Araba101 » C Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

C Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

2,8B 6 dakika okuma

C segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 3. segment. “Küçük aile arabası” olarak da bilinen C segment araba modelleri, kompakt yapıları, yakıt verimlilikleri ve şehir içi kullanım kolaylıkları gibi nedenlerle öne çıkıyor. Araç sınıflandırmasında Avrupa/Asya pazarı ve Amerika arasında farklar olduğu için, ABD menşeli otomotiv üreticileri “C segmenti araç” tabirini kullanmıyor. Ancak, ABD’li üreticiler tarafından “compact car” olarak listelenen araçlar da C segmenti modellerin ta kendisi.

Yollarda görmeye çok alışık olduğumuz, hatta çocukluğumuzdan beri üretimi devam eden modeller olan C segment araçları tanıyor muyuz? Hazırsanız, C segmenti araçların özelliklerini birlikte inceleyelim.

C Segment Araçların Özellikleri

  • Kompakt araçlar olan C segmenti modeller 4100-4700 mm uzunluğa sahip oluyor.
  • Boyut olarak B segment araçlara benzeseler de bagaj hacmi olarak daha fazla alana sahipler.
  • C segment araçlar genelde hatchback ve sedan kasa tipleri ile üretiliyor.
  • Bu modellerin hedef kitleleri 4-5 kişilik genç aileler olarak nitelendiriliyor.
  • Dayanıklılık, yakıt tüketimi ve optimal performans, C segment araçların öne çıkan özellikleri arasında.

Bu nedenle, hem uzun yıllar boyunca kullanılabilecek dayanıklı bir araba sahibi olmak hem de performans ve konfordan ödün vermek istemeyenlerin bir numaralı tercihi C segmenti araçlar oluyor. C segment araçlarda lüks çizgilere rastlamak pek mümkün olmasa da özellikle dayanıklılık konusunda yıllara meydan okuyorlar. Ülkemizde bu modellere olan rağbetin nedeni de hem şehir içi hem şehir dışı kullanıma uygun olan, ulaşılabilir fiyatlı seçenekler olmaları.

En İyi C Segment Araba Modelleri

ModelBeygir gücüAzami hızAzami torkOrtalama yakıt tüketimiBagaj hacmiUzunluk
Toyota Corolla 1.5 123 PS Multidrive S Dream (2022)122 hp180 km/h142 nm3,6 litre361 litre4370 mm
Hyundai Elantra 1.6 MPI 123 PS Style (2022)123 hp197 km/h154 nm6,4 litre474 litre4650 mm
Opel Astra HB 1.5 AT8 Edition (2022)130 hp209 km/h300 nm4,6 litre422 litre4374 mm
Honda Civic 1.5 VTEC Turbo ECO Executive+ (2023)129 hp200 km/h180 nm6,5 litre512 litre4677 mm
En iyi C segment araçlar

Toyota Corolla

Ülkemizde ve dünyada her yıl en çok satan araba modelleri listelerinin ilk 3’ünde olmayı başaran Corolla, C segment araba modelleri arasındaki en iyi tercihlerden biri. Üstelik üretilmeye başlandığı 1966 yılından beri 50 milyonun üzerinde satışa ulaşan model, güvenilirlik ve sağlamlık konusunda da en iyilerden. Kaliteli ve sağlam olması ile ünlenen modelin parçalarını bulmak da ülkemizde oldukça kolay.

Dayanıklılığının yanına bir de yakıt cimriliği eklenince Corolla’nın neden bir kez alınınca yıllarca vazgeçilemeyen bir model olduğu da daha iyi anlaşılıyor. Listemizde 2022 model Toyota Corolla 1.5 123 PS Multidrive S Dream versiyonuna yer versek de tüm Corollaların gönül rahatlığı ile alınabilecek modeller olduğunu söyleyebiliriz; çünkü Toyota asla ne güvenilirlik ne de sağlamlıktan ödün vermiyor.

Hyundai Elantra

Öncelikle C segmenti araçlar arasında daha uygun fiyatlı ve daha iyi performans değerlerine sahip modeller olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle Elantra seçimi size farklı gelmiş olabilir; ancak, modelin sunduğu geniş motor ve donanım paketi seçenekleri, Elantra’yı sanılandan çok daha geniş bir kitleye ulaştırıyor. 5 farklı donanım paketi ile sunulan Elantra’da önceliklerinize göre tercih yapmak oldukça kolay. Özellikle, spor bir araba sahibi olmak istiyor ama astronomik rakamlar ödemek istemiyorsanız, Elantra’nın Elite ve Elite Plus paketlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Hyundai’nin son dönem modellerinde öne çıkan sportif ve akışkan hatlar, Elantra’da da karşımıza çıkıyor ve modelin genç kimliğinin altını çiziyor. C segment araçların geleneksel sedan görünüşünü kıran dinamik çizgiler, modelin özellikle gençler tarafından tercih edilme nedenlerinin de başında. Modelin eleştirebileceğimiz noktalarının başında ise segmentteki rakiplerinden olan Corolla ve Golf gibi modellere kıyasla malzeme kalitesi konusunda sınıfta kalması geliyor.

Opel Astra

Alman otomobillerinin güvenilirliğini listemize taşıyan bir diğer model de Opel Astra. Ülkemizde en sevilen C segment araçların başında gelen modele artık hepimiz aşinayız; çünkü marka tam 10 yıldır aynı kasayı kullanmaya devam ediyor, tabii ki performansını her geçen yıl arttırmaya devam ederek. İleri teknolojik donanım, pürüzsüz vites geçişleri, tatmin edici motor ve şanzıman… Fiyat performans otomobili arayanlar için Astra’yı eşsiz bir seçenek haline getiren birçok detay mevcut.

Ayrıca model, C segmenti küçük bir araç olmasına rağmen oldukça geniş bir bagaj hacmine de sahip. Küçük aileler için bir avantaja dönüşen bagaj hacmi standartta 422 litre olsa da koltukların katlanması ile tam 1339 litreye ulaşıyor. C segment bir araca göre yüksek olan bagaj hacmine rağmen modelin boyutları şehir içi kullanım için de ideal. Segmentin en küçük modelleri arasında bulunan Astra tüm özellikleri ile tam bir “küçük aile arabası”.

Honda Civic

En iyi C segment araba modelleri listemizin bu üyesi de dünyanın en çok satan otomobillerinden biri. 1972 yılında Honda’ya otomobil sektörünün kapılarını açan Civic, üretilmeye başlandığı günden bugüne 25 milyonun üzerinde satış rakamına sahip. Günümüzde 11. nesilde olan model; kompakt, hafif ve yakıt cimrisi olması ile öne çıkıyor. Listemizde yer verdiğimiz turbo versiyonu dahi 6,5 litre yakan modelin ortalama yakıt tüketimi 3,2 litreye kadar düşen versiyonları da mevcut.

Seçim sizin: Performans, yakıt verimliliği ya da tasarım? Hepsi Honda Civic’te mevcut! Tek yapmanız gereken 51 yıldır üretilen ve satış rakamları ile zirvedeki yerini korumayı başaran Civic’e güvenmek.

Sıkça Sorulan Sorular

C Segment Arabalar Hangileri?

Toyota Corolla, Opel Astra, Hyundai Elantra gibi kompakt aile arabaları, C segment modelleri arasında yer alıyor. Zaten C segmenti araçları nitelendiren en belirgin özellik de “küçük aile arabası” oluşları.

C Segmenti Arabaların Avantajları Neler?

Optimal performans ve malzeme kalitesi sunmaları. C segment araba modelleri, günlük kullanım için yeterli olan performans değerlerini, 3-4 kişilik aileler için ideal olan bir hacim ve kaliteli malzemeler ile birleştiriyor.

C Segment mi D Segment mi Daha İyi?

Konu fiyat performans ise C segment araba modelleri, D segment modellere kıyasla bir adım önde diyebiliriz. Ancak, bagaj hacmi, malzeme kalitesi, motor gücü gibi konularda D segment modeller tabii ki C segment araçları gölgede bırakıyor.

Toyota Corolla Hangi Segment?

Dünyanın en çok satan araba modeli olan ve dayanıklılığı ile bilinen Toyota Corolla da C segment araba modelleri arasında.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.