Anasayfa » Araba101 » D Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

D Segment Araba Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

2,3B 7 dakika okuma

D segmenti, Avrupa Komisyonu’nun Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasındaki 4. segment. “Geniş aile arabası” olarak da bilinen D segment araba modelleri, yüksek performans, geniş bagaj ve kabin hacmi gibi özellikleri ile öne çıkıyor. Lüks otomobillerin giriş sınıfı olarak da görülen D segment “lüks, performans ve ailece yapılan seyahatler” 3’lüsünden feragat edemeyenler için! D segment araba sınıflandırması, Asyalı otomobil üreticileri tarafından da kullanılsa da Amerika’da doğrudan bir karşılığı bulunmuyor. Ancak D segment araçlar, Amerikan otomobil üreticilerinin “mid-size, intermediate-size” gibi nitelendirdiği modeller arasında listeleniyor.

Global dünyamızda araç segmentleri arasındaki sınıflandırma farkı, markanın üretim yerini bilmeyen alıcılar için sorun oluşturabilse de hangi aracın D segment sınıfında olduğunu anlamanın yolu oldukça kolay. O halde, gelin birlikte D segment araçların ayırt edici özelliklerini inceleyelim.

D Segment Araçların Özellikleri

  • Uzunlukları 4,6 – 4,9 metre arasında değişiyor.
  • Genellikle sedan ya da station wagon gövde tipinde üretiliyorlar; ama coupe, SUV gibi gövde tiplerine sahip D segmenti araçlar da yok değil.
  • Premium segment giriş araçları olarak kabul edildikleri için yüksek kalite malzemeler ve çizgiler de D segment araçların olmazsa olmazlarından.
  • Genelde 5 yetişkine göre tasarlansalar da MPV gövde tipine sahip modeller 7-8 yetişkinin seyahat etmesine olanak veriyor.
  • Geniş bagaj ve kabin hacmine sahipler.
  • Ayrıca, motor güçleri de standartların üzerinde.

En İyi D Segment Araba Modelleri

Premium segment araçlar söz konusu olduğunda hem ülkemizde erişilebilirliğin kısıtlı olması hem de otomotiv üreticilerinin bu tarz araçların üretimini sınırlı tutması nedeniyle modelleri tek tek sıralamak mümkün oluyor. Ancak, D segment araçlar için durum öyle değil; Avrupa’nın en geniş 3. araç segmenti olan D segment modellerde seçenekler oldukça geniş. İşte D segment arabalar arasında öne çıkan modeller:

D segmenti araba modelleri arasında ülkemizde en çok sevilen ve rağbet gören modellere daha yakından bakmak ve öne çıkan özelliklerini incelemek ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise bu 6 model arasında hızlı bir gezintiye çıkalım!

ModelBeygir gücüAzami hızAzami torkBagaj hacmiUzunlukOrtalama yakıt tüketimi
Volkswagen Passat 2.0 TDI Elegance (2022)150 hp220 km/s340 nm586 litre4775 mm4,1 litre
Volkswagen Arteon R 2.0 TSI (2020)320 hp270 km/s420 nm563 litre4866 mm7,7 litre
Opel Insignia 1.5 D Exclusive AT (2022)122 hp200 km/s285 nm490 litre4897 mm4,3 litre
Audi A5 Sportback 2.0 TFSI (2020)245 hp250 km/s370 nm465 litre4733 mm6,7 litre
Volvo XC60 Recharge 2.0 T8 (2021)310 hp180 km/h400 nm468 litre4708 mm6,5 litre
Land Rover Discovery Sport 2.0 P290 (2020)290 hp235 km/h400 nm157 litre4597 mm7,6  litre
En iyi D segment araçlar

Volkswagen Passat

En iyi D segmenti araçların başında Volkswagen Passat geliyor. Üretilmeye başlandığı 1967 yılından beri 23 milyondan fazla satış yaparak “en çok satan 5 araba modeli” nden biri olan Passat, ülkemizde de en çok satan 10 model arasında bulunuyor. Passat’ın tercih edilme sebeplerinin başında ise 2. nesilden sonra arttırılan boyut ve bagaj hacmi geliyor. 586 litrelik bagaj hacmi ve Volkswagen kalitesi göz önüne alındığında Passat’ın ailece yapılacak uzun yolculuklar için ne kadar uygun olduğu hemen göze çarpıyor.

Passat’ı segmentindeki diğer araçlardan ayıran VW kalitesi ve konforu olsa da modelin en sevilen özelliklerinden birinin de yakıt cimriliği olduğunu belirtmek isteriz. Model, yüksek performansına ve ağır gövdesine rağmen şehir içinde 4,6, ortalamada ise 100 km’de 4,1 litre yakıt tüketiyor. Eğer siz de ne performans ve kaliteden ne de araç içi yaşam alanından  vazgeçemeyenlerdenseniz, Passat’a mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederiz.

Volkswagen Arteon

Listemizin bir diğer üyesi yine başarılı Alman otomotiv markası Volkswagen’dan: Arteon. Tıpkı Passat gibi Arteon da geniş bagaj hacmi ve konforlu sürüş deneyimi nedeniyle geniş aileler tarafından sıklıkla tercih edilen bir model. Standartta 563 litre olan bagaj hacmi, koltuklar katlandığında tam 1557 litreye ulaşıyor.

Arteon’u segmentin önde gelen araçları arasında sokan ise performans, konfor ve stili dengeli bir şekilde birleştirebilmesi. 320 hp beygir gücüne sahip olan Arteon’un tork üretimi 420 nm ve 0-100 km hızlanmasını yalnızca 4,9 saniyede tamamlayabiliyor. “Geniş aile arabası” kategorisindeki bir model için göz doldurucu olan bu rakamlara rağmen Arteon’un da eksileri yok değil. Bu eksilerin başında ise yüksek yakıt tüketimi ve şehir içi kullanım zorluğu geliyor; çünkü model segmentinin en uzun ve ağır araçlarından biri.

Opel Insignia

Segmentin bir diğer sevilen üyesi de Insignia. D segment araba modelleri arasında aile aracı odağını değil de lüks ve sportifliği ön planda tutan modellerden olan Insignia, 2021 makyajı ile bu özelliğinin altını bir kez daha çizmeyi başarıyor. Döşemeleri, direksiyonu, ızgarası ve agresif hatları ile Insignia ayırt edici karakterini çok net bir şekilde ortaya koyuyor.

Ancak, sunduğu lüks ve konfora rağmen söz konusu performans olduğunda maalesef diğer rakipleri kadar iddialı değil; hatta sınıfta kaldığı bile söylenebilir. Segmentinin performans beklentilerini neredeyse minimumdan karşılasa bile bunun fiyatına yansımaması bir diğer eksisi. Düşük yakıt tüketimi ile uzun vadede bu eksiği kapatabilse de karar yine sizlerin.

Volvo XC60

En iyi D segmenti araba modelleri listemizde XC60 ile yer edinen Volvo’nun bu modeli SUV kasa tipinde bir hibrit. SUV oluşu, aile arabası arayanlar için XC60’ın üst sıralarda değerlendirilmesine neden oluyor. Standartta 468 litre bagaj hacmi olmasına rağmen koltukları katlandığında bu rakam tam 1395 litreye yükseliyor. Ancak, tabii ki XC60’ı tercih etmek için çok daha sağlam nedenler de mevcut: Üstün güvenlik gibi! Hepimizin bildiği gibi Volvo birçok markanın donanım paketleri ile opsiyonel olarak sunduğu güvenlik donanımlarını standartta sunuyor ve modellerini güvenlik odağı ile geliştiriyor. Bu durum XC60 için de geçerli.

Modelin yol tutuşu ve viraj performansı da bu kadar büyük bir SUV’a göre oldukça başarılı; hatta sedan modellerle bile rahatlıkla yarışıyor. Ancak, üstün yol tutuşu ve sportif karakteri ile öne çıkan bir SUV olması, hız konusunda sizi şaşırtmasın. Markanın prensipleri gereği XC60 da 180 km/h ile sınırlandırılmış. Öte yandan, eğer önceliğiniz lüks, geniş iç hacim ve güvenlik ise XC60’ın tüm ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacağına emin olabilirsiniz.

Audi A5

Öncelikle Audi A5 kullanan birçok sürücünün modelden oldukça memnun olduklarını belirtelim. Sürücülerin birleştikleri ortak nokta ise: Konfor! A5’in yol tutuşu ve güvenlik donanımları sürüş keyfini arttıran etkenlerin başında geliyor. Ayrıca, malzeme kalitesinin de segment standartlarının üzerinde olduğunu belirtmek gerek.

Modelin geniş donanım paketleri ve sunduğu güvenlik sistemleri de bir diğer artısı. Dinamik süspansiyon, hız sabitleme, yağmur-far sensörleri, 360 derece kamera vb. donanımlar, modelin güvenlik ve konforunu katlıyor; tabii fiyatını da. Segmentindeki benzer teknik özelliklere sahip modellerle kıyaslandığında göze çarpmıyor dahi olsa A5 sahibi olmak kesinlikle bir artı; hele ki uzun yolculuklarda.

Land Rover Discovery Sport

Discovery Sport, en iyi D segment araba modelleri listemizde kalabalık aileler için en uygun olan model; üstelik kalitesini kanıtlamış Land Rover’ın imzasını taşıması da cabası. 5+2 kişilik oturma kapasitesine sahip olan model ihtiyaçlarınıza göre rahatlıkla düzenlenebiliyor. Kalabalık bir yolculukta 157 litre bagaj hacmi ile yetinebilir ya da ihtiyacınıza göre ekstra koltukları kaldırarak 1651 litre bagaj hacminin keyfini sürebilirsiniz.

Ayrıca, eğer arazi koşullarına uygun güçlü bir araç istiyorsanız, size önerimiz yine Land Rover Discovery Sport olacak. Markanın arazi adaptasyonu konusundaki başarısı zaten tartışılmaz; Discovery Sport da bu gelenekten nasibini almış. 290 hp beygir gücüne ve 400 nm tork üretimine sahip olan model, hafifliği sayesinde kendinden beklenenin de üzerinde performans sergiliyor. Eğer siz de hem D segmenti bir araç sahibi olmak hem de şehir içi-dışı fark etmeksizin seyahatlerinizde ailenizle güvende hissetmek istiyorsanız, Discovery Sport’u listenizin başına yazmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

D Segment Araba Ne Demek?

Avrupa pazarı otomobil sınıflandırmasının 4. kategorisi olan D segment, premium segment giriş modelleri olan “geniş aile arabaları” nı kapsıyor. Amerika pazarında ise “mid-size” ve “intermediate-size” kategorileri altında listeleniyor.

D Segment mi Daha İyi C Segment mi?

D segment! D ve C segmentlerini ayıran en önemli 2 fark ise D segment araçların hem daha geniş/büyük olmaları hem de sahip oldukları güçlü motorlar!

D Segment SUV Modelleri Neler?

D segment SUV modellerinin başında Volvo XC60 ve Land Rover Discovery Sport sayılabilir. Bu araçlar segmentin en iyi modelleri arasında da gösterilir.

önce CARVAK’a sor
Kategori: Araba101
Carvak Logo

Copyright © 2023 CARVAK. Her hakkı saklıdır.